Translate

luni, 21 noiembrie 2011

Tabloul complet al rezultatelor companiilor de pe Bursă după primele nouă luni: afacerile au crescut cu 25%, profiturile totale s-au majorat cu 140%

Cifra de afaceri cumulată a celor mai importante 100 de companii care şi-au publicat până vineri rezultatele financiare pe trimestrul al treilea a crescut în primele nouă luni cu 25,5%, la 41 mld. lei (9,7 mld. euro). Profiturile nete însumate s-au ridicat la 3,28 mld. lei (776 mil. euro), de la circa 1,35 mld. lei în perioada similară a lui 2010.


În trimestrul al treilea ritmul de creştere a afacerilor a scăzut la 24%, de la 11,6 mld. lei la 14,4 mld. lei, companiile dând primele semne că sunt afectate de încetinirea economică internaţională, determinată de criza datoriilor suverane din Europa.
Profiturile din trimestrul al treilea au însumat 583 mil. lei, faţă de 2,7 mld. lei în primul semestru, în condiţiile în care deprecierea leului faţă de euro şi dolar a început din nou să erodeze câştigurile companiilor. Companiile cu datorii mari în valută au suferit din nou pierderi semnificative din diferenţele de curs.
Tendinţa de încetinire din trimestrul al treilea este şi mai vizibilă dacă se elimină rezultatele raportate de Petrom (SNP) şi Rompetrol Rafinare (RRC), cele mai mari companii de pe bursă după cifra de afaceri. Acestea au făcut notă dis­cor­dantă faţă de tendinţa generală, înregistrând o accelerare a creşterii afacerilor datorită creşterii preţului ţiţeiului pe pie­ţele inter­naţionale, care a determinat şi scumpirea carbu­ran­ţilor pe piaţa locală.
Fără Petrom şi Rompetrol Rafinare, afacerile au crescut în trimestrul al treilea cu 14,5%, la 5,6 mld. lei, faţă de un ritm de creştere de 25% în primul semestru. Astfel, la nouă luni ritmul de creştere a fost de 21%.
La nivel sectorial se observă că firmele din sectorul petro­lier, inclusiv cele care oferă servicii petroliere sau produc utila­je de foraj, au continuat să crească susţinut. Creş­teri semni­ficative s-au mai înregistrat în agricultură şi industria alimen­tară sau în turism, sector care a fost ajutat şi de vremea bună din extra sezon. Şi companiile din construcţii au avut, în gene­ral, evoluţii pozitive.
În schimb, producătorii din industrie care se bazează mai mult pe exporturi au înregistrat creşteri mai mici, cum este cazul Azomureş sau Compa. Printre cele mai slabe evoluţii în tri­mestrul al treilea le-au avut companiile far­maceutice.
Campioana creşterilor la nouă luni, dar şi în trimestrul al treilea este Comcereal Tulcea (CTUL), companie care şi-a majorat afacerile de patru ori. La polul opus e Amonil (AMO) cu o scădere de peste 10 ori a vânzărilor. ziarul financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii