Sunt anumiţi fermieri români care se pot încadra cu uşurinţă în
categoria celor „exotici”. SFin a stat de vorbă cu câţiva dintre ei şi
vă prezintă modul prin care aceştia au reuşit să transforme o pasiune
într-un business care atrage tot mai multe persoane.
În comuna Cosminele, din Prahova, Vasile Muraru Ion a reuşit să pună pe
picioare o plantaţie de 5.000 de metri pătraţi de muri olandezi. Din
fructele adunate într-un an fermierul prahovean susţine că realizează
o cifră de afaceri destul de frumoasă, ajungând şi la 50.000 de lei.
„Vindem băuturi din mure, lichior, vin, ţuică; dulceaţă, dar şi fructe
proaspete. Pentru un litru de lichior obţinem 30 de lei. La noi totul
este făcut în casă, eu lucrez printre muri, iar soţia mea se ocupă de
toate preparatele. În plus, produsele sunt ecologice deoarece nu
utilizez niciun fel de îngrăşământ chimic”, ne-a povestit Vasile Muraru.
Omul îşi petrece cam toată ziua printre murii săi, despre care spune că
sunt de soi „pentru că nu au spini”. Anul acesta a recoltat 3 tone de
fructe, din care a prelucrat 500 de kilograme, restul fiind vândut în
piaţă cu 15 lei/kg.
Are însă şi un mare of: nu găseşte mână de lucru dispusă să-l ajute.
„Murele trebuie culese cu atenţie, sunt foarte fragile. Oamenii vor să
fie plătiţi, dar să lucreze în dorul lelii”, se plânge interlocutorul
nostru. Muraru este primul cultivator de mure olandeze din România.
El şi-a început afacerea în 2004, când i-a adus cineva câţiva butaşi
din străinătate. Astăzi a ajuns să deţină 2.500 de muri, reuşind să
insufle şi altora pasiunea pentru acest tip de culturi. „Cine a venit şi
mi-a cerut i-am dat muri. O fac gratis. I-am şi învăţat cum să-i
îngrijească. Soiul pe care îl am se adaptează foarte repede la multe
soluri şi este foarte productiv”, a precizat Vasile Muraru.
Prepeliţa japoneză trăieşte în Suceava
Într-un alt colţ al României, judeţul Suceava, Ioan Buzduga
patronează o fermă de prepeliţe, care nu sunt japoneze get-beget, ci
au ceva gene şi de la suratele lor din Franţa. „Am încrucişat două rase,
pe cea din Japonia şi pe cea din Franţa, şi am obţinut un soi mai greu
cu 20-30 de grame. Am pornit totul de la zero şi acum am dezvoltat o
altă afacere paralelă cu găini de rasă. În 2010 am avut un profit
zilnic de 150 de lei”, ne-a povestit fermierul sucevean.
Anul acesta a utilizat 30.000 de euro pentru a ridica un spaţiu în care
să poată creşte 7.000-8.000 de prepeliţe. De profesie tehnician agricol,
Buzduga a ajuns furnizorul unor reţele cunoscute de magazine din
judeţul său. „Zilnic vindem 700-800 de ouă cu 0,40 lei/bucata. Totul a
început acum cinci ani şi acum am 1.250 de prepeliţe de care mă ocup cu
cea mai mare grijă. Nu folosesc niciun fel de medicament în tratarea
lor, doar oţet de mere, miere de albine şi ceai de urzici”, susţine
suceveanul.
Aflat la o venerabilă vârstă, Ioan Buzduga se implică şi în pregătirea
tinerilor care vor să se dezvolte în agricultură. Din punctul său de
vedere, acest sector este singurul care poate scoate economia României
din criză. „Eu lupt pentru adevărul agricol. România trebuie să se axeze
pe culturile ecologice. În viitor mă voi dezvolta şi în alte segmente:
plantarea de cătină şi creşterea de capre”, a precizat proprietarul de
prepeliţe.
Coaja de ou, vândută cu 3 euro
Crescătoriile de struţi nu sunt chiar o noutate pentru ţara noastră,
destul de mulţi români implicându-se în acest tip de business. Puţini
au reuşit însă să se menţină pe piaţă în condiţiile în care o fermă care
adăposteşte struţi are nevoie de o atenţie specială. Lângă Alexandria,
în urma unei investiţii româno-italiene, s-a dezvoltat una dintre cele
mai cunoscute ferme „Steaua Sudului”, axată pe producerea, creşterea şi
vânzarea puilor de struţi, dar şi a familiilor reproducătoare.
Reprezentanţii fermei vorbesc foarte puţin despre afacerea lor,
susţinând că este una obişnuită. Refuză să facă public profitul
obţinut, preferând să dea doar exemple de preţuri practicate la
comercializarea diferitelor produse. Pentru un pui de struţ cu vârsta
între 4 şi 6 săptămâni preţul de referinţă este de 400 de lei, în timp
ce o familie de struţi tineri poate ajunge la 2.500 de euro, iar o
familie de reproducători de 5-9 ani poate costa între 3.000 şi 3.500 de
euro. Nici oul de struţ nu este foarte ieftin, cel utilizat pentru
incubare având o valoare între 50 şi 100 de euro, iar cel pentru consum -
50 de euro. Mai ieftină este coaja de ou, oul gol folosit pentru
încondeiere fiind vândut cu 10 euro dacă e întreg şi cu 3 euro la
jumătate.
Satul care trăieşte din smochine
Undeva pe Clisura Dunării, în Mehedinţi, în localitatea Şviniţa,
oamenii au transformat smochinul în brand. An de an fructul cel dulce
este sărbătorit printr-un festival, sătenii implicându-se în
dezvoltarea culturilor de smochini.
Primarul comunei Şviniţa, Nicolae Curtici, ne-a povestit că totul a
pornit de la faptul că locuitorii din zonă aveau în curţi unul-doi
smochini şi au văzut interesul pe care fructele acestora îl stârneau în
rândul străinilor. Aşa s-au gândit că nu este o idee rea să extindă
totul, iar anul trecut a fost pusă pe picioare o plantaţie de 1.100 de
smochini pe un teren de 1,6 hectare deţinut de comună. Livada este
rezultatul unui program internaţional în urma căruia primăria a primit o
finanţare nerambursabilă de 36.000 de dolari. „Pe noi ne-a costat
totul 72.000 de dolari. Nu este însă singura investiţie făcută. Am
cumpărat cu 4.000 de euro un uscător de fructe şi intenţionăm să
ridicăm o fabrică şi să ne implicăm în culegerea şi uscarea plantelor
medicinale”, ne-a povestit Nicolae Curtici.
Un smochin ajuns la vârsta de 7 ani dă într-un an cam 100 de kilograme
de fructe. Fiecare locuitor din Şviniţa are în ogradă doi-trei pomi.
De obicei, recolta este vândută direct de la poartă. Un kilogram de
smochine proaspete costă 3-4 lei, iar un borcan de dulceaţă - 10 lei.
Toate poveştile arată faptul că românii sunt inventivi şi reuşesc să se
adapteze unor situaţii care pentru unii sunt stranii. Totul se rezumă
însă la muncă şi la implicare totală. Punerea pe picioare a unor ferme
precum cele prezentate necesită nu doar efort financiar, ci şi unul
fizic.
saptamina financiara
https://reflectiicotidiene.blogspot.com Fiecare dintre noi are aproximativ 60.000 de gânduri pe zi. Iar toate aceste gânduri ale noastre produc consecinţe, pentru că fiecare gând este de fapt o energie pe care o lansăm în Univers şi nu doar în direcţia dorită, ci în toate direcţiile. Energia emisă de gândurile noastre îşi caută apoi, în drumul ei, o altă energie cu care să vibreze la unison, după principiul „ceea ce se aseamănă se adună”.
Translate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna