Translate

marți, 15 noiembrie 2011

Fasolea traditional bob gustos si parizer ca la bunica incalca normele

In perioada 13-21 octombrie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a facut un control la nivel national, fiind verificati 402 operatori economici, dintre care la 296 (73,6%) au fost gasite nereguli. Inspectorii au verificat legalitatea utilizarii termenilor "traditional", "reteta traditionala" sau a produselor alimentare cu indicatie geografica sau cu denumire de origine.

Am gasit "parizer ca la bunica". Am avut si eu bunica, si nu facea parizer. Bunicile nu fac parizer cu fel de fel de stabilizatori si benzoatiConstantin Cerbulescu, presedintele ANPC

Inspectorii au gasit "fasole traditional bob gustos", un produs care in realitate provine din China, fiind ambalat in Romania, dar care are denumire ce induce consumatorilor ideea falsa de produs traditional romanesc, snacks-uri din cartofi, diverse sortimente, care aveau pe ambalaj mentiunea traditional fara a fi atestate, "zacusca traditionala", denumire nejustificata utilizata pentru mai multe produse provenite de la diferiti producatori, covrigei superiori traditionali cu rosii, busuioc si oregano, cu rozmarin, cu ulei de masline, cu mac, cu tarate de grau, produs neinregistrat ca fiind traditional.

De asemenea, au fost descoperite produse sub denumirile salam de casa traditional, carnati afumati traditionali, parizer traditional, salam primavera traditional, produse care nu sunt inregistrate ca "traditionale".

Inspectorii au verificat aproximativ 610 tone de produse alimentare vandute ca "produse traditionale", din care 594 de tone (97%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor.

“Vom extinde controlalele in perioada urmatoare mai cu seama ca se apropie si Sarbatorile de Craciun si Anul Nou. Ii sfatuim pe clienti sa verifice cu atentie eticheta produselor, sa verifice existenta marcilor legale, iar daca nu au asa ceva, mai bine sa nu cumpere”, a mai declarat Cerbulescu.

"Dincolo de fabricutele de preparate din carne, branza sau panificatie care au devenit peste noapte traditionale, pentru ca nu puteau functiona legal, au aparut foarte multi speculanti care cumpara de pe piata produse normale, le imbraca in coaja de brad sau le afuma putin si le vand la preturi de 2-3 ori mai mari. Un cascaval asa zis traditional costa 20-30 lei peste costul real al produsului", a declarat, anterior, presedintele Romalimenta.

Patronatele din alimentatie au cerut autoritatilor sa extinda controalele la targurile traditionale mai cu seama ca se apropie perioada Sarbatorilor de Iarna, atunci cand piata este invadata de totul felul de produse, de la carne si preparate din porc la dulciuri si bauturi alcoolice.

Producatorii si organizatorii de targuri de produse traditionale afirma ca au toate actele in regula. Nici nu le trebuie foarte multe, pentru ca, potrivit ordinului 34/2008, beneficiaza de numeroase derogari de la legislatia sanitar-veterinara.

“Pentru a putea vinde, trebuie sa ai atestat de la Ministerul Agriculturii si un document sanitar veterinar”,  a declarat Daniela Popa, organizator de targuri traditionale. “Noi avem o baza de date cu producatori pe care ii monitorizam tot timpul pentru a evita orice problema”, a spus aceasta, la TMC.

Au profitat de ordinul 34/2008 privind produsele alimentare ce prezinta caracteristici traditionale si cu o ie, o bundita si o cusma in cap, s-au apucat de afaceriSorin Minea, presedintele Romalimenta

Unii producatori adevarati acuza, la randul lor, fenomenul speculei. “Exista, bineinteles, si multi speculanti in piata”, a declarat Marian Gheorghe, un producator traditional intalnit in piata Drumul Taberei din Bucuresti. “Si noi avem probleme cu ei, pentru ca aduc marfa din import si o vand ca produs traditional. Ne producem materia prima in gospodarie, respectam retetele traditionale, atestate de autoritatile sanitare si le vindem in locurile special amenajate", a adaugat acesta.

Autoritatile susutin ca legile sunt foarte clare. “Acordarea derogarilor de la cerintele mentionate in Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare si pentru inregistrarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor nu exonereaza operatorul din domeniul alimentar de responsabilitatile privind respectarea cerintelor specifice ale legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare", a declarat Constantin Savu, director al Directiei Igiena Veterinara si Epidemiologie din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSV).

"Cei care autorizeaza aceste targuri, autoritatile locale, au responsabilitatea lor in desfasurarea acestor evenimente in bune conditii", a mai spus Savu.

dailybusiness

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii