In perioada 13-21 octombrie, Autoritatea Nationala pentru Protectia
Consumatorilor (ANPC) a facut un control la nivel national, fiind
verificati 402 operatori economici, dintre care la 296 (73,6%) au fost
gasite nereguli. Inspectorii au verificat legalitatea utilizarii
termenilor "traditional", "reteta traditionala" sau a produselor
alimentare cu indicatie geografica sau cu denumire de origine.
Am
gasit "parizer ca la bunica". Am avut si eu bunica, si nu facea
parizer. Bunicile nu fac parizer cu fel de fel de stabilizatori si
benzoatiConstantin Cerbulescu, presedintele ANPC
Inspectorii
au gasit "fasole traditional bob gustos", un produs care in realitate
provine din China, fiind ambalat in Romania, dar care are denumire ce
induce consumatorilor ideea falsa de produs traditional romanesc,
snacks-uri din cartofi, diverse sortimente, care aveau pe ambalaj
mentiunea traditional fara a fi atestate, "zacusca traditionala",
denumire nejustificata utilizata pentru mai multe produse provenite de
la diferiti producatori, covrigei superiori traditionali cu rosii,
busuioc si oregano, cu rozmarin, cu ulei de masline, cu mac, cu tarate
de grau, produs neinregistrat ca fiind traditional.
De asemenea,
au fost descoperite produse sub denumirile salam de casa traditional,
carnati afumati traditionali, parizer traditional, salam primavera
traditional, produse care nu sunt inregistrate ca "traditionale".
Inspectorii
au verificat aproximativ 610 tone de produse alimentare vandute ca
"produse traditionale", din care 594 de tone (97%) nu se incadrau in
prevederile legale privind protectia consumatorilor.
“Vom extinde
controlalele in perioada urmatoare mai cu seama ca se apropie si
Sarbatorile de Craciun si Anul Nou. Ii sfatuim pe clienti sa verifice cu
atentie eticheta produselor, sa verifice existenta marcilor legale, iar
daca nu au asa ceva, mai bine sa nu cumpere”, a mai declarat
Cerbulescu.
"Dincolo de fabricutele de preparate din carne, branza sau panificatie
care au devenit peste noapte traditionale, pentru ca nu puteau functiona
legal, au aparut foarte multi speculanti care cumpara
de pe piata produse normale, le imbraca in coaja de brad sau le afuma
putin si le vand la preturi de 2-3 ori mai mari. Un cascaval asa zis
traditional costa 20-30 lei peste costul real al produsului", a
declarat, anterior, presedintele Romalimenta.
Patronatele din
alimentatie au cerut autoritatilor sa extinda controalele la targurile
traditionale mai cu seama ca se apropie perioada Sarbatorilor de Iarna,
atunci cand piata este invadata de totul felul de produse, de la carne
si preparate din porc la dulciuri si bauturi alcoolice.
Producatorii
si organizatorii de targuri de produse traditionale afirma ca au toate
actele in regula. Nici nu le trebuie foarte multe, pentru ca, potrivit
ordinului 34/2008, beneficiaza de numeroase derogari de la legislatia
sanitar-veterinara.
“Pentru a putea vinde, trebuie sa ai atestat
de la Ministerul Agriculturii si un document sanitar veterinar”, a
declarat Daniela Popa, organizator de targuri traditionale. “Noi avem o
baza de date cu producatori pe care ii monitorizam tot timpul pentru a
evita orice problema”, a spus aceasta, la TMC.
Au profitat de ordinul 34/2008 privind produsele alimentare ce prezinta
caracteristici traditionale si cu o ie, o bundita si o cusma in cap,
s-au apucat de afaceriSorin Minea, presedintele Romalimenta
Unii
producatori adevarati acuza, la randul lor, fenomenul speculei.
“Exista, bineinteles, si multi speculanti in piata”, a declarat Marian
Gheorghe, un producator traditional intalnit in piata Drumul Taberei din
Bucuresti. “Si noi avem probleme cu ei, pentru ca aduc marfa din import
si o vand ca produs traditional. Ne producem materia prima in
gospodarie, respectam retetele traditionale, atestate de autoritatile
sanitare si le vindem in locurile special amenajate", a adaugat acesta.
Autoritatile
susutin ca legile sunt foarte clare. “Acordarea derogarilor de la
cerintele mentionate in Regulamentul Parlamentului European si al
Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare si
pentru inregistrarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor
nu exonereaza operatorul din domeniul alimentar de responsabilitatile
privind respectarea cerintelor specifice ale legislatiei sanitare
veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare", a declarat
Constantin Savu, director al Directiei Igiena Veterinara si
Epidemiologie din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si
pentru Siguranta Alimentelor (ANSV).
"Cei care autorizeaza aceste
targuri, autoritatile locale, au responsabilitatea lor in desfasurarea
acestor evenimente in bune conditii", a mai spus Savu.
dailybusiness
https://reflectiicotidiene.blogspot.com Fiecare dintre noi are aproximativ 60.000 de gânduri pe zi. Iar toate aceste gânduri ale noastre produc consecinţe, pentru că fiecare gând este de fapt o energie pe care o lansăm în Univers şi nu doar în direcţia dorită, ci în toate direcţiile. Energia emisă de gândurile noastre îşi caută apoi, în drumul ei, o altă energie cu care să vibreze la unison, după principiul „ceea ce se aseamănă se adună”.
Translate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna