Translate

miercuri, 23 noiembrie 2011

Ramanem fara banii austriecilor? Erste, Raiffeisen si Unicredit suna retragerea din Romania

Cele mai negre temeri ale autoritatilor romane incep, din pacate, sa se adevereasca. Bancile straine au inceput sa isi retraga banii din Romania. Fara “sangele” economiei, Romania intra intr-o perioada extrem de dificila, iar perspectiva unui nou ajutor de la FMI devine inevitabila.
Banca centrala a Austriei si Autoritatea Pietelor Financiare au decis sa ceara bancilor Erste Group, UniCredit Bank Austria si Raiffeisen Bank International sa isi regandeasca modelele de business si sa evite acordarea unor noi linii de finantare in regiune, in tentativa de a evita supra-expunerea.

Austriecii incearca, in primul rand, sa spele imaginea tarii, in tentativa de a evita retrogradarea ratingului de tara, de la AAA, din cauza temerilor ca, in eventualitatea unui nou val de criza, sistemul financiar austriac ar fi puternic lovit prin prisma expunerilor masive din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est.

In plus, autoritatile din Austria incearca sa determine cele trei banci sa isi reorganizeze afacerile, in conditiile in care, potrivit ultimelor estimari, din cauza expunerilor masive si creditelor neperformante, Erste necesita un capital suplimentar de 750 milioane de euro, Raiffeisen de 2,5 miliarde de euro, iar UniCredit de 7,5 miliarde de euro.

Unii analisti spun ca decizia este menita, pe de alta parte, sa impuna bancile austriece la "masa bogatilor", acolo unde bancile franceze si germane isi vor disputa “sustinerea” europeana din Fondul de Stabilitate.

Cu alte cuvinte, si austriecii isi arata “coltii”, in tentativa de a-si acoperi afacerile proaste din ultimii ani cu banii contribuabililor europeni.

Ewald Nowotny, guvernatorul bancii centrale a Austriei, a declarat, in comunicatul transmis marti, ca nu exista riscul ca UniCredit Bank Austria, Erste Group si Raiffeisen Bank International sa se retraga din regiune.

"Acest set de masuri va asigura un model de crestere sustenabil atat pentru economiile din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, cat si pentru bancile active in regiune, indiferent de ciclurile pronuntate de crestere exploziva urmata de prabusire. Nu doar ca va contribui la stabilitatea pietelor financiare locale, dar va face ca expunerea Austriei fata de regiune sa devina mai sustenabila", afirma Ewald Nowotny, guvernatorul Bancii Austriei Nowotny, in comunicatul bancii centrale de la Viena.

Soc in Romania

Pentru Romania, decizia autoritatilor austriece vine ca o lovitura dura. DailyBusiness.ro a scris recent, intr-o analiza despre faptul ca apelul presedintelui Traian Basescu privind mentinerea finantarii bancilor straine pe Romania trebuie luat in serios, in conditiile in care, fara banii acestora, nu avem, practic, nicio sansa sa rezistam in fata crizei.

“Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate la bancile lor din Romania s-ar micsora”, declara Basescu.

Ce a vrut sa spuna seful statului? Romania, fara banii strainilor, nu prea are cum sa isi finanteze economia. In conditiile in care cele trei banci, care detin impreuna aproape 40% din totatul activelor bancare din tara, vor opri robinetul de bani, statul va trebui sa faca rost din alta parte. Iar alternativa o reprezinta acordul cu Fondul Monetar International (FMI).

De altfel, presedintele Traian Basescu s-a intalnit marti cu Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pentru a discuta problema. Apoi, seful statului a plecat in Qatar, intr-o vizita oficiala. Unii spun ca a plecat sa ii convinga pe emirii de acolo sa bage bani in Romania dupa ce a incercat, in zadar, sa ii convinga pe nemti, in cadrul vizitei pe care sa efectuat-o recent la Berlin.

Pentru Erste Group, care controleaza BCR, UniCredit Bank Austria, care detine UniCredit Tiriac Bank si Raiffeisen Bank International, care controleaza Raiffeisen Bank Romania, urmeaza o perioada de schimbari majore.

Dupa decizia autoritatilor austriece, filialele din Romania vor trebui, practic, ca de acum incolo sa se descurce singure, cu banii facuti in tara (din credite si depozite) sau sa lanseze, in nume propriu, emisiuni de diferite tipuri de obligatiuni si sa obtina finantare de la institutii financiare internationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI).

BCR, cea mai mare banca din tara, avea la jumatatea anului o cota de piata de 20,7%. Raiffeisen Bank detinea o cota de 6,5%, iar Unicredit de 5,8% .

Vor reusi bancile sa reziste doar din afacerile din Romania? La capitolul creditare, singurele afaceri profitabile se fac doar cu statul (prin tranzactionarea de titluri de stat), iar de acordat credite populatiei si firmelor este putin probabil, avand in vedere ca toate cele trei banci nu au lichiditatile necesare, dovada ca s-au imprumutat constant de la bancile mama.

Cel mai probabil, bancile vor apasa la maxim pedala austeritatii. Asta se va traduce prin inchideri de sucursale, disponibilizari si reduceri de salarii.

In plus, nu este exclus sa vina cu noi oferte ceva mai bune pentru depozite, in tentativa de a-si atrage banii de care au nevoie. Nu este exclus, de asemenea, nici sa creasca dobanzile la credite, din acelasi motiv.

In total, cele trei banci au acordat in Romania credite de 19,6 miliarde euro si au depozite cu aproape 5 miliarde de euro mai mici, de 14,8 miliarde euro.

BCR avea, la finele lunii septembrie, credite acordate de 11,6 miliarde euro si depozite de 9 miliarde euro. Pare a fi cea mai solida, mai cu seama ca are un portofoliu de titluri de stat de 13,2 mld. lei (3 mld. euro) si, inca din 2009, se finanteaza printr-un program de 3 miliarde de euro (EMTN).

Sa nu uitam, insa, ca BCR a trecut, in trimestrul 3 pe pierdere, dupa ce a raportat un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro). A fost o premiera negativa pentru banca preluata de Erste.

Raiffeisen, la randul sau, pare, la prima vedere, sa aiba o situatie acceptabila. La sfarsitul lunii iunie, avea credite de 4,4 mld. euro si depozite de 3,5 miliarde si, la fel ca BCR, lucreaza la un program de finantare externa. Si ea a depins, insa, in ultima vreme, de liniile de finantare de la banca mama.

UniCredit Tiriac, pe de alta parte, inregistra, la sfarsitul trimestrului III, depozite de 2,3 miliarde euro si credite de 3,6 miliarde euro. Banca a anuntat deja ca vrea sa emita obligatiuni si sa adune mai multi bani din depozite.

Interesant este de vazut ce se va intampla si cu Volksbank Romania, care nu a intrat in tranzactia dintre rusii de la Sberbank si Volksbank Austria. Presa de la Viena relateaza ca aceasta ar putea fi inclusa intr-o banca noua, toxica, care ori va fi preluatata de statul austriac, ori va fi pasata autoritatilor romane. dailybusiness

Un comentariu:

  1. Sper ca vom putea sa dezvoltam si afaceri fara credit. Sper ca si societatile comerciale indiferent de marime vor intelege sa creeze fonduri proprii din care sa faca investitii.
    Sper ca vom intelege cat de puternici putem iesi din criza, daca renuntam sa ne creditam pentru orice si daca avem ce oferi pietei interne sau internationale pentru a ne dezvolta.S-ar putea sa avem insa nevoie de alti lideri pentru a merge pe acest drum.

    RăspundețiȘtergere

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii