Translate

duminică, 3 ianuarie 2016

Turmericul – condimentul medicament

În ultimul timp se aude din ce în ce mai des, în presă sau la televizor, despre beneficiile unor produse, cum ar fi sucul de Noni sau fructele de Goji, despre care nu se ştia prea multe până acum, dar care au în spate puternice campanii de marketing cu ajutorul cărora multe dintre acestea au fost aduse în centrul atenţiei noastre.
Mai puţin însă se vorbeşte despre proprietăţile miraculoase ale unei plante folosite încă de mii de ani ca şi condiment în ţări ale continentului asiatic. Are proprietăţi antioxidante, anti-inflamatorii, antivirale, antibacteriene, antifungice, anticancerigene şi ajută în lupta cu boli ca diabet, alergii, artrită, Alzheimer, boli de inimă şi multe alte boli cronice. Prin calitatile lui deosebite este cel mai îndreptăţit să fie inclus în categoria “superalimentelor”, adică a alimentelor cu reale beneficii pentru sănătatea noastră.
Este vorba de turmeric, o mică plantă originară din India şi a cărei rădăcină formată din mai multi rizomi se foloseşte pentru obţinerea condimentului numit “turmeric” dar şi a extractului medicinal numit “curcumină”. Aparţine familiei Zingiberaceae, din care face parte şighimbirul şi este folosit ca şi condiment în India, de mai bine de 3000 ÎC. Din radăcina uscată de turmeric se obţine un condiment de culoare galben portocalie folosit în special în bucătăria indiană dar şi în cea din Asia de Sud sau în Orientul Mijlociu, el fiind pricipalul ingredient al prafului de curry (care este un amestec de mai multe condimente). Mai este utilizat ca şi conservant în mâncăruri, în cosmetică, în medicina tradiţională dar şi pentru vopsirea hainelor. Astfel, proprietăţile lui benefice pentru sănătate au fost cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. În India se folosea ca ajutor împotriva durerilor de stomac, a problemelor pielii, a problemelor musculare sau în artrită, iar în China a fost folosit ca şi analgezic împotriva colicilor, a hepatitei sau a durerilor în piept.
Efectele benefice ale turmericului asupra sănătăţii
Principalul component al turmericului este curcumina. Ea este un polifenol de culoare galben portocalie care împrumută culoarea sa plantei din care provine, este extrasă din acesta sub formă de pudră solubilă în ulei, nu are aromă sau gust specific. Ea a atras atenţia cercetătorilor prin proprietăţile sale curative deosebite, prin acţiunea sa ca antiinflamator şi antioxidant. În afară de curcumina, turmericul mai conţine niveluri mari de fier şi mangan dar şi mici niveluri de vitamina B6 şi potasiu, vitamine şi minerale atât de necesare pentru sănătatea noastră.
Ca şi antioxidant, curcumina este capabilă să neutralizeze radicalii liberi, chimicalele care trec prin corp şi creează mari daune celulelor sănătoase şi membranei celulelor. Acest lucru o face să fie de ajutor în boli precum artrita în care caz radicalii liberi sunt responsabili de dureroasele inflamaţii ale articulaţiilor. Combinaţia proprietăţilor antioxidante şi antiinflamatorii din turmeric explică de ce, în cazul folosirii regulate în mâncare a acestuia de către persoanele cu artrită reumatoidă, aceştia au reuşit să aibă o îmbunătăţire a stării de sănătate comparabilă cu cazul în care luau fenilbutazonă pentru ameliorarea simptomelor. Numeroase studii au arătat că efectele antiinflamatorii ale curcuminei se pot compara cu medicamente puternice cum ar fi hidrocortizonul sau fenilbutazona dar spre deosebire de medicamente, care dau efecte secundare (ulcer, scăderea celulelor albe, sângerări intestinale), curcumina nu produce efete toxice asupra organismului.
S-a constatat de asemenea că turmericul îmbunătăţeşte activitatea ficatului, având efecte asupra capacităţii acestuia de a detoxifia chimicalele xenobiotice, adică acei compuşi chimici care se găsesc în organism, dar care nu sunt produşi de către acesta. Prin componentele sale, turmericul este un puternic protector cardiovascular: curcumina este capabilă să prevină oxidarea colesterolului iar vitamina B6 ajută la controlarea nivelului de homocisteina din corp.
Cercetări de ultimă oră au arătat că principalul constituent al turmericului, curcumina poate cauza o creştere modestă dar măsurabilă a nivelului unei proteine numită Peptida Antimicrobiană Catelicidina (CAMP) care este o componentă importantă a sistemului nostru imunitar, cunoscută pentru rolul său în prevenirea infecţiilor. Rolul acesteia este de a identifica agenţii patogeni (bacterii, viruşi, fungi etc.), chiar şi atunci când organismul îi întâlneşte pentru prima dată şi de a ajuta la îndepărtarea acestora. Orice compus natural care poate influenţa sau ridica nivelul CAMP este de importanţă majoră pentru sănătate deoarece întăreşte sistemul imunitar şi constituie o bariera împotriva instalării bolilor cronice. Se ştia de ceva vreme că Vitamina D este un puternic potenţator al activităţii CAMP iar studiile recente au arătat că Vitamina D si curcumina luate împreună acţionează sinergic în lupta împotriva infecţiilor şi inflamaţiilor sistematice prin proprietăţile lor antiinflamatorii şi antioxidante.
Dar poate că una dintre cele mai benefice proprietăţi ale curcuminei este capacitatea sa de a lupta împotriva dezvoltării şi extinderii celulelor canceroase. Un număr foarte mare de lucrări ştiinţifice au reuşit să demonstreze o parte din căile prin care aceasta îşi exercită puterile vindecătoare, cercetătorii descoperind mai bine de 100 de moduri în care acţionează aceasta la nivelul celulei. S-a demonstrat astfel că inhibă proliferarea celulelor din tumori, scade inflamaţiile, opreşte procesul de transformare a celulelor normale în celule canceroase, inhibă sinteza unei proteine care pare a fi instrumentul formarii de tumori, ajută corpul să distrugă celulele canceroase astfel ca acestea să nu se mai răspândească în corp, ajută la prevenirea dezvoltării de vase de sânge suplimentare care să alimenteze celulele canceroase, fenomen cunoscut sub numele de angiogeneză.
Cum se foloseşte turmericul?
Turmericul îl găsiţi sub formă de condiment la magazinele naturiste. Îl puteţi folosi ca să vă preparaţi în casă propriul amestec de curry combinând coriandru, seminţe de schinduf, seminţe de chimen, chilli, seminţe de muştar, boabe de piper negru, sare. Sau puteţi să îl adăugaţi direct, la diferite mâncăruri cum ar fi chutney (amestecuri de condimente, fructe şi legume), îl puteţi folosi la condimentarea murăturilor, alături de muştar, la mâncăruri gătite cu carne de pui, raţă, curcă, orez, ca şi dressing pentru salate sau cu legume (de exemplu folosit împreună cu conopida ajută la prevenirea cancerului de prostată). Mai multe exemple de reţete în care am folosit la gătit turmeric puteţi găsi pe celalat blog al meu, lecturisiaromeNOTA: Turmericul il puteti cumpara si online de la magazinele naturiste (dati click aici pentru oferta).
Atenţie însă în ce cantităţi îl folosiţi la gătit deoarece aroma sa pătrunzătoare devine şi mai puternică atunci când este gătit aşa că nu trebuie folosit decât în cantităţi mici. De asemenea trebuie să fiţi atenţi la modul în care îl folosiţi în bucătărie deoarece colorează foarte uşor tot ce vine în contat cu el.
Curcumina este rapid absorbită la nivelul ficatului şi al intestinelor şi de aceea este recomandat să fie folosită împreună cu piperul negru, acesta conţinând o substanţă numită piperină care împiedică absorbţia prea rapidă a curcuminei.
Pentru întărirea sistemului imunitar se poate folosi şi sub formă de ceai împreună cu ghimbir şi suc de lămâie sau chiar fiert în lapte.
Amestecat cu unt sau diluat cu iaurt el devine un excelent medicament pentru tratarea problemelor de la stomac şi consumat sub formă de pastă el ajută la regenerarea ficatului. Sucul proaspăt obţinut din rădăcina de turmeric, luat zilnic ajută la eliminarea paraziţilor intestinali.
De asemenea este de mare ajutor la eliminarea ţesutului adipos şi a celulitei din corp. Amestecat cu miere în proporţii egale şi luat de doua ori pe săptămână merge de minune pentru slăbit deoarece curăţă corpul de toxine şi diminuează retenţia de apă.
Turmericul poate fi folosit în alimentaţia copiilor precum şi pentru tratarea diferitelor boli ale acestora. Diluat în lapte el se foloseşte în mod tradiţional pentru tratarea tusei iritative la copii, două lingurite de turmeric amestecate cu un pahar plin de lapte fiind un tratament bun pentru copii care au astm sau bronşită. De asemenea pudra de turmeric în combinaţie cu seminţele de chimen reprezintă un bun mod de a trata răcelile la copii.
Curcumina, extrasă din turmeric, se mai găseşte şi sub formă de suplimente naturiste la magazinele de profil dar puteţi să va faceţi şi voi acasă propriul preparat, o microemulsie obţinută amestecând  cu blenderul o linguriţă de praf de curcumină, gălbenuşurile de la 1 sau 2 ouă de găină şi o lingură sau două de ulei de cocos.
Eu v-am scris doar despre o parte din multiplele beneficii ale turmericului dar sper că am reuşit să vă atrag atenţia şi să vă provoc să îl folosiţi cât mai des la gătit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii