Translate

joi, 14 ianuarie 2016

Combaterea daunatorilor prin mijloace fitoterapeutice


Plantele mature utilizate in astfel de tratamente sunt mai concentrate in substante utile dar si extragerea acestora se face mai greu.
Se recomanda decoctul si macerarea ca procedee de extractie.
Pentru macerarea la rece se recomanda utilizarea apei caldute iar mentinerea maceratului sa se faca undeva, la soare, la peste 40 º C.
Pentru a obtine un macerat mai concentrat si pentru a scurta perioada de macerare, se poate adauga alcool 2%.
Cu cat planta utilizata este mai bine maruntita, cu atat extractia compusilor este mai complexa. Produsele fitoterapeutice se aplica pe timp racoros, de preferat seara. Prepararea solutiilor se face in cantitati care vor fi utilizate la cel mult 2 tratamente, perioada de pastrare fiind foarte scurta si bine ar fi sa se faca intr-un loc racoros, poate chiar la frigider.
Nu aplicati 2 tratamente consecutive ci alternati cu alte tratamente pentru a evita rezistenta bolilor/daunatorilor la substantele aplicate, altfel produsele devin ineficiente pe viitor!
Iata cateva retete fitoterapeutice:
Pelin – 300 g material vegetal + 10 l apa. Se aplica pe plante nediluat si este utilizat ca insecticid repelent pentru acarieni si gandacul din Colorado.
Siminoc (Helichrysum arenarium) – 100 g planta la 5 l apa. Se utilizeaza nediluata la tratarea semntelor (se scufunda cel putin 2 ore) sau aplicata pe plante, combate bacteriozele, infectiile produse de Mozaic si Stolbur.
Otetar (Rhus Typhina) extract alcoolic nediluat folosit ca insecticid.
Tutun (Nicotiana rustica) – 200 g planta + 1 l apa fiebinte se macereaza 24 ore, se filtreaza si se dilueaza cu 9 l apa in care se adauga 50 g sapun de casa si 100 ml spirt 2%. Se aplica pe plante contra larvelor, omizilor si gandacului din Colorado.
Foi de ceapa – panaceu universal in terapia bio. Poti scapa de pureci, viermi sarma, coropisnita, gandacul din Colorado si alte goange. Pentru asta se face un preparat dintr-o parte foi de ceapa si 2 parti apa calda.Se lasa la mecerat cam o saptamana apoi, diluata de 2 ori Solutia se administreaza pe plante. Pentru un efect mai puternic se adauga o lingura – doua de sapun de casa ras. Tot din foi de ceapa, cam o mana, peste care turnam 1,5 l apa fiarta si fierbem cam 5-7 minute. Se lasa sa se raceasca prêt de 2 ceasuri, strecuram fiertura si pulverizam pe plantele blegite.
Tatataneasa – 700 g planta maruntita + 10 l apa clocotita si se lasa la macerat 1 zi. Se strecoara si se adauga 50 ml albastru de metilen. Se stropeste la fiecare 2 saptamani. Combate afidele, fitoftora si putrezirea fructelor.
Afidele sunt cei mai de temut daunatori. Ataca numeroase plante inclusiv cele legumicole si ce este mai rau ca transmit viroze, boli ce nu pot fi tratate la plante. Pentru a scapa de acestia, se fac tratamente cusolutii macerat din coada calului, tataneasa, rostopasca, urzica, pelin dar si utilizarea de entomofagi.
Tratamente cu cenusa sau praf de tuf vulcanic irita insectele si limacsii (melci).
In fitofarmacii gasiti gasiti Deffort sau Alteen neem destinate agriculturii bio.
Usturoiul este un excelent antimicotic, in special pentru fitoftora. Se pun intr-un borcan 500 g usturoi necuratat, tocat marunt si se acopera cu apa. Se lasa 5 zile la macerat la intuneric. Se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Se prepara solutie din 60 ml macerat + 10 l apa statuta + 2-3 linguri de sapun de casa.
Ardei iute (infuzie) – 10-20 bucati se oparesc in apa fiarta si se lasa la infuzat 24 ore, se filtreaza si se aplica pe plante pentru combaterea gandacului din Colorado.
Gandacul din Colorado – se culeg manual de pe frunzele de solanacee si se pun intr-un borcan cu apa ( cam 10 l). Se lasa la macerat 4-5 zile obtinandu-se o solutie concentrata impotriva “fratilor”. Dilutia se face functie de marimea atacului cu 1, 2 sau 3 pahare de solutie concentrata la 1l apa.
Frunze si coji de nuca – 2 kg de material vegetal + 10 l apa se pun la soare 2-3 zile. Se strecoara si se utilizeaza ca atare in combaterea de coleoptere si mai ales gandacul din Colorado.
maria,carti agricole
Sursa gradinarul cel viteaz facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii