Translate

miercuri, 6 ianuarie 2016

Plantele medicinale in tratarea albinelor


 Iata acum voi trece la un articol destul de interesant , iar sursa este o carte mai veche , tot am fost criticat despre metoda de crestere a albinelor , dar voi continua mai ales incurajat de apicultori care au trait acum 100 de ani .

 Iata albinele traiesc in natura si sunt indispensabile fata de plante de unde ele aduna hrana atat de necesara vieti , dar totodata din aceste plante ele aduna substante cu , care poate lupta inpotriva unor boli , pe piata de azi ne-am obisnuit sa cumparam de toate fara sa tinem seama de viata albinei , de exemplu turte vitamine si diferite medicamente de stimulare , dar asta doar din cauza ca auzim peste tot ca ar fi bune acelea sau altele fara sa verificam sursa lor si daca chiar face bine albinelor , iata voi incepe cu necesarul albinelor si plantele cu , care pot fi inlocuite medicamentele de stimulare .

VITAMINELE : 

Vitaminele sunt un grup de compusi atat de necesare vieti fara ele viata ar fi imposibila , atat mai mult pentru albine , vitaminele se gasesc in cantitati mici in diferite plante naturale pe care albina le viziteaza iar colectand nectarul si polenul albinele asimileaza aceste vitamine , dar din pacate plantele sunt doar o perioada de timp inflorite cu atat mai greu pe timpul iernii mai ales apicultori care nu lasa albinelor miere naturala , pe care o inlocuiesc cu diferite siropuri netinand cont de nevoia albinei  , astfel avnd pierderi in timpul ierni . 

Sunt unele plante care contin vitamine destul importante cum ar fi catina si macesul , aceste find declarate plante de polivitamine continand in cantitati importante vitaminele ( C , B1 , B2 , P ,K .


ACIZII ORGANICI :

Acizii organici sunt cei mai raspanditi in natura iar cei mai des intalniti sunt aizi , oxalic , malic ,citric , tartric , ect .
 au rolul de a stabiliza vitamina c asta in produsele vegetale iar in cel animalier unde rolul cel mai des il au in asimilatie sau dezasimilatie , la albine au o importanta enorma findca intre nectar si miere exista o diferenta a PH enorma iar la hranirea artificiala cu zahar industrial se solicita organismul albinei foarte tare iar acizi ajuta la invertirea zaharului in fructoza si glucoza ,  glucide simple usor asimilabile .

ANTIBIOTICELE :

sunt substante organice de origine vegetala sau animala avand rolul de a opri din dezvlotare microbi sau ai distruge .
Antibioticele gasite in plante se numesc fitoncide , cele mai multe din acestea se gasesc in : usturoi , ceapa , coada soricelului , musetel , ienupar , sunatoare si patlagina .

ULEIURI ESENTIALE :

actioneaza asupra mucoaselor , previne diarea sau o opresc , ele sunt bactericide si antitoxice , urmatoarele plante cu astfel de caracterisitic sunt : Izma , teiul , pelinul , aceste plante contin uleiuri volatile cu un miros placut si foarte puternic .


  1 . Plante cu actiune stimulativa : catina , macesul , urzica , sunatoarea , papadia , talpa gastei , afinul,murul , zmeurul , fragul , nucul.
  2.Plante cu actiune antibacteriana : usturoi , ceapa , coada soricelului , musetel , sunatoare , patlagina, rachitan , anghinare , pelin , roinita, izma, tei , cimbrisor , levantica , galbenele , urzica moarta , zmeur, frag , coada calului , coada racului .
 3 . Plante antidiaretice , dezinfectante si stimulenta asupra tractusului digestiv : pelin , roinita ,coada soricelului , galbenele , izma ,cimbrisor ,rachitan,coada calului , maces , papadie,anghinare , urzica moarta , stejar , nuc , mesteacan , albastrele , salvie , fag , zmeur , mur , afin , gutui , dud , coada racului , talpa gastei , levantica , troscot , cozi de cirese si visin .
 LEVANTICA  are propietate de a alunga molia ceri mai ales in combinatie cu sufina .

CE CULEGEM SI CAND ?

Se recolteaza planta in totalite la inflorire : sunatoare , rachitan , urzica moarta ,pelin , troscot .
Se recolteaza tulpina aeriana in perioada de inflorire : coada soricelului , cimbrisor ,coada calului , talpa gastei ,coada racului .
Se recolteaza florile : galbenele , musetel ,coada soricelului , tei , sulfina , levantica , urzica moarta , albastrele .
Se recolteaza frunzele : izma ,roinita ,urzica , patlagina , papadie , anghinare , salvie , afin , mur ,zmeur ,fag , mesteacan, nuc , gutui , dud .
Se recolteaza fructele : catina , maces , afin , coaja de stejar .


 Toate plantele trebuie uscate si pastrate in cutii de carton sau saculete de panza .

Folosirea plantelor medicinale se pot face prin , infuzie , maceratie si decoct , mai sunt si alteledar astea sunt cele mai importante , pentru aceste operatiuni este nevoie de apa , ulei sau alcool .

   INFUZIA :  Se iau 100 gr de plante se pun intr-un vas emailat pe care se toarna 2 litri de apa fierbinte , se lasa aproximativ 15 minute dupa care se ameste cu sirop 2 in 1 , 2 litri zahar cu 1 litru apa , astfel rezulta , 5 litri de sirop de plante care vor fi distribuite albinelor a cate 500 ml de familie . In general toate plantele  de la care se obtine tratamentul medicinal se prepara prin infuzie avand  ca ingredient florile si frunzele acestora .Trebuie mentionat ca prin fierbere uleiurile volatile dispar .

DECOCTIA : Pentru a realiza un sirop medicamentos prin aceasta metoda se ia un vas emailat in care se pune 100 gr plante maruntite peste care se toarna apa rece , frunzele , florile si planta intreaga se fierb aproximativ 10 -15 minute , iar cojile si radacinile se fierb 30-40 minute , dupa fierbere se complecteaza cu apa pana la 2 litri , apoi se amesteca cu sirop 2 la 1 , astfel ajunganduse la 5 litri de infuzie medicamentoasa , tot cate 500 ml se distribuie pe saptamna .
 In generala decoctia se foloseste la fructe  radacini si la coji 
fructele se zdrobesc si se aduga doar in momentul fierberi pentru a se pastra vitamina C , fructele de maces se tin la fiert doar 10 minute , iar cele de afin 30 minute  , pentru fructele de catina se foloseste metoda infuziei .
Sursa la pas prin stupina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii