Translate

luni, 11 ianuarie 2016

Kefirul de lapte

Kefirul si istoria sa

In antichitate in Europa de est nomanzi puneau laptele de capra, oaie sau vaca in saci de piele, purtandu-i din loc in loc asa cum calatoreau ei. Fermentarea care a avut loc in sacii de piele s-a transformat intr-un lapte acru cu gust unic, o bautura acrisoara, cunoscuta astazi sub numele de Kefir, in timp fragmentandu-se in granule care contin bacteri, proteine si drojdii din lapte luand astfel o forma de viata. Acestea au fost folosite pentru a inlocui un nou lot de lapte producand asfel mai multe granule de Kefir. Aceasta masa de bacteri, drojdii si polizaharide este cunoscuta sub denumirea de granule de Kefir care dau gustul si propietatile sale miraculoase unice.
De-a lungul secolelor granulele au fost trasmise de la o persoana la alta. Granulele de Kefir au fost incredintate numai persoanelor care au inteles ca acestea trebuie cultivate si ingrijite. Kefirul se aseamana cu mugurii de conopida, are culoarea galben/pal si o textura similara cu budinca. Microbiologii au studiat granulele pentru a intelege mai bine ce sunt acestea, cum se reproduc, cum cresc si modul in care laptele fermenteaza. Granulele de Kefir de laptele din diferite tari au diferite amestecuri de bacterii si drojdii. Peste 20 de tipuri de bacterii au fost descoperite in Kefir inclusiv Lactobacillus Brevis, Kefirranofaciens, Lactococcus Lactis si Leuconostoc. Diferite tipuri de drojdii de bere au fost deasemenea gasite in granulele de Kefir cum ar fi: Candida Kefir, Marixanus Kluyxeronyces si saccha Ronyces Cerevisiae. Dupa procesul de fermentatie produsul final contine destul de multe bacterii vii si poate fi considerat un Probiotic, de aceea consumul de Kefir este benefic pentru sanatate.

Reţeta longevităţii din Caucaz
Cei mai bătrîni oameni de pe planetă trăiesc în munţii Caucaz. Conform Guiness Book, cel mai faimos a fost azerul Shirali Muslimov, care a murit pe 2 septembrie 1973 la incredibila vîrstă de 168 ani. Acest lucru a atras atenţia cercetătorilor ruşi încă din 1940. S-a descoperit că localnicii consumă zilnic kefir din lapte de capră, după o reţetă ţinută secret generaţii la rînd. Kefirul este util în insomnii, nevroze şi alte afecţiuni la nivelul sistemului nervos, infecţii cronice de tip herpes. Mulţi specialişti recomandă kefirul în dieta bolnavilor de SIDA. De asemena, în cantităţi impresionante, se mănîncă usturoi, nuci, stafide, miere şi polen. Legumele şi fructele sînt foarte preţuite, iar din secretul longevităţii azerilor face parte şi Bahmaz, un suc natural din dude albe. Conţine mai mult de 30 de vitamine, minerale şi aminoacizi care luptă cucolesterolul. Medicii au descoperit cu stupoare că femeile continuă să aibăactivitate menstruală mult după 55 ani, iar bărbaţii devin taţi la 80. Aşadar laptele de capră face minuni.

Beneficile Kefirului
Laptele acru de Chefir (Kee-fer) este o băutură fermentată, lapte probiotic din Caucaz din muntii fostei Uniuni Sovietice.  Numele Chefir tradus vag  înseamnă "plăcere" sau "voie buna".  Datorită proprietăţilor sale de promovare a sănătatii, chefiru a fost considerat un cadou de la zei. Este acum redescoperit şi recunoscut pentru numeroasele sale benefici pentru sănătate . Chefirul poate fi cel mai bine descris ca un fel de iaurt lichid, lapte acru spumant, cu aroma distinctă şi delicioasa uşoară, dulce naturala, cu gustul unic . Spre deosebire de iaurt care este creat din lapte prin adăugarea de anumite bacterii lactice, chefirul se face prin combinarea de lapte cu granule de chefir rezultand o bautura  cu cantitate mică de dioxid de carbon, alcool şi compuşi aromatici, acidulitate distincta si gust unic. Chefirul de lapte conţine de asemenea  polizaharide unice care sunt responsabile de unele dintre beneficiile sale pentru sănătate. În Statele Unite majoritatea magazinelor naturiste vind chefir. Spitale din fosta Uniune Sovietică utilizeaza Kefirul pentru tratarea anumitor boli precum boli alergice, tulburari metabolice si digestive, TBC, dereglări gastrointestinale, cancer şi ateroscleroza.  Kefirul mai este cunoscut pentru stimularea sistemului imunitar, acesta imbunatateste digestia lactozei şi  inhiba tumorile, micozele şi agenţi patogeni - inclusiv bacteriile care cauzează de cele mai multe ori ulcer. Probioticele sunt utile împotriva infecţiilor, afecţiunilor inflamatorii, alergiilor alimentare, astmului, eczemelor si cancerului intestinal . Consumul de chefir avea de asemenea să fie asociat cu longevitatea din Caucaz, fapt demonstrat de savanţii.
Echipele de cercetare din toata lumea au fost  încurajate de rezultatele aduse de chefir asupra sănătăţii . Cel mai multe metode de cercetare au fost executate in vitro atât pe animale cat şi pe subiecţi umani .
Studiile recente asupra consumului de Kefir au arătat şi demonstrat proprietăţile antitumorale şi antimutagenice datorate substanţelor existente în granula de Kefir (imidazolinei).

Istoria si traditia Kefirului este una de durata, la fel de veche este si reputatia sa de a fi benefic pentru sanatate, fiind un produs pe baza exclusiva de lapte  usor de digerat si o buna sursa de proteine si calciu. Kefirul de lapte prin urmare poate fi inclus in dieta fara nici o problema find o sursa de energie vie.  Cu toate acestea reputatia Kefirului merge dincolo de a fi doar un produs lactic, Rusii considerand caconsumul regulat de Kefir imbunatateste starea generala de sanatate si ajuta la combaterea bolilor si infectilor. Literatura ruseasca stiintifica si medicala are multe articole cu privire la utilizarea Kefirului pentru o mare varietate de boli si infecti. Este evident faptul ca in tarile sovietice Kefirul a fost utilizat in tratamentul ulcerului peptic, boli ale cailor Biliare, Enterita cronica, Bronsita, Astm, Pneumonie. Se obisnuieste ca pacienti din spitalele Rusesti sa primeasca zilnic kefir in timpul sederi lor in spital iar femeile gravide sunt de asemenea  incurajate sa consume Kefir. S-a demonstrat ca granulele de Kefir au proprietati antibacteriene si antifungice motiv pentru care Kefirul este utilizat intr-un numar mare de boli. Kefirul de lapte este un aliment complex care contine bacterii vii, cele mai multe bacterii regasite in Kefir in mod normal nu sunt prezente in tractul gastrointestinal uman. In consecinta la fel ca alte produse probiotice, orice efecte pozitive pot fi atinse doar consumand Kefir in mod constant. Cand se consuma Kefir populatia de bacterii din intestine se modifica pentru a include aceste noi bacterii. Cu toate acestea cand renuntati la consumul de Kefir populatia de bacterii din intestine revine la stadiul sau vechi in cateva zile. Lucrarile experimentale efectuate in Japonia au aratat ca consumul de Kefir poate proteja organismul impotriva cancerului, in cazul in care Kefirul este consumat inainte de expunerea la substanta cancerigena. Pana in prezent nu au existat publicati stiintifice privind folosirea Kefirului pe subiecti umani.

Prepararea Kefirului
Intr-un borcan de sticla de 400 g se pun 2- 3 lingurite de granule de Kefir, se adauga lapte de vaca, oaie, capra (pentru un tratatment corect folositi numai lapte proaspat, nepasteurizat) si se lasa la fermentat 12-24 ore in functie detemperatura mediului anbient, langa un geam sau in frigider. In acest timp bacterile si drojdia fermenteaza laptele schimbandu-i compozitia si producand acea bautura miraculoasa (lapte acru de Kefir). Pentru cosum se strecoara laptele printr-o sita de plastic intr-un vas de sticla, portelan, etc.  Granulele se spala sub jet de apa rece. Este interzis a se folosi la prepararea Kefirului obiecte din metal, folosindu-se doar farfuri din portelan, lingura de lemn si o sita din plastic. Este important sa se procedeze asa in fiecare zi. In 14-21 de zile Kefirul isi dubleaza volumul..
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kefirul este o bautura fermentata din lapte. Cuvantul kefir se spune ca ar fi originat din cuvantul turc “keif” care inseamna “sa te simţi bine”. Kefirul dateaza cu multe secole in urma, fiind intalnit la ciobanii din Munţii Caucaz ce carau lapte in burdufuri de piele in care fermenta un iaurt acidulat acrisor.
In 1908 Elie Metchnikoff, un biolog laureat al Premiului Nobel de la Institutul Pasteur a fost primul care a sugerat ideea ca lactobacilii ar putea contracara efectele de putrefacţie din metabolismul gastrointestinal.
Acest cercetator atribuia longevitatea locuitorilor din Munţii Caucaz pe seama consumului de lapte acru.
In timpurile moderne se manifesta un interes crescut in cercetarea probioticelor si in particular a proprietaţilor curative ale diverselor forme de lapte fermentat precum kefirul.
Exista doua tipuri de kefir:
~ kefirul de apa - granule mici, transparente care fermenteaza in apa indulcita;
~ kefirul de lapte - granule de culoare alba sau a smantanii, care arata mai degraba ca o conopida fermentand in lapte.
Kefirul este o cultura vie, o simbioza complexa formata din mai bine de 30 de microflore care formeaza granule in conglomerate asemanatoare structurii unei conopide, numite uneori flori de lapte. Acestea cresc pe masura ce cultura fermenteaza laptele, generand noi granule in proces. Kefirul adevarat dintr-o cultura vie este un proces continuu de autopropagare.
Micro organismele prezente in granule cuprind bacterii de acid lactic, Lactococcus lactis subsp. lactis, Streptococcus thermophilus, Lb delbrueckii subsp. bulgaricus, Lb helveticus, Lb casei subsp. pseudoplantarum si Lb brevis, o varietate de drojdii, precum Kluyveromyces, Torulopsis si Saccharomyces si bacterii de acid acetic, printre altele.  Toate acestea asigura kefirului excelente calitaţi de conservare,oprind bacteriile de putrefacţie care altfel ar coloniza laptele. In teste de laborator s-a demonstrat ca acestea inhiba atat salmonella cat si E.coli.

Kefirul si sanatatea
Kefirul are numeroase bine cunoscute beneficii pentru sanatate avand proprietati antibiotice si antifungice. Acesta este folosit in tratamentul bolilor de diferite etiologi precum patologii metabolice, ateroscleroza, alergii, tuberculoza, cancer, digestie defectoasa, candidoza, osteoporoza, hipertensiune, HIV si boli cardiace. Ar parea straniu ca o bautura conţinand drojdii sa fie buna la tratarea candidozei insa s-a demonstrat ca este benefica atat prin restaurarea echilibrului in flora intestinala cat si datorita faptului ca unele elemente de microflora distrug Candida Albicans. Nu toate drojdiile sunt daunatoare. Pe langa bacteriile benefice si drojdii, kefirul contine multe vitamine, minerale, amino acizi si enzime. In particular calciu, fosfor, magneziu, B2 si B12, vitamina K, vitamina A si vitamina D.
Triptofan, unul dintre amino acizii esentziali care abunda in kefir, este bine cunoscut pentru efectul sau calmant asupra sistemului nervos. Deoarece kefirul contine calciu si magneziu din abundenţa, minerale importante pentru intreţinerea unui sistem nervos sanatos, kefirul in dieta poate induce o deosebita calmare a sistemului nervos.
Abundenţa enzimelor aduce de asemenea beneficii sanataţii, in special in cazul persoanelor cu intoleranţa la lactoza, acestea pot tolera kefirul fara dificultate, atata vreme cat kefirul este crud si nu gatit (procesul de gatire distrugand enzimele).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Originar din zona caucaziană, kefirul este socotit „băutura centenarilor”, denumirea sa, ce provine din limba turcă, însemnînd pur şi simplu „sănătate”. Culturile lactice care se folosesc la producerea sa conţin bacterii de tip Lactobacillus kefir şi Lactococus lactis, care transformă o parte din lactoza din lapte în acid lactic, de unde gustul său acrişor. Fermenţii de kefir (Candida kefir) provoacă fermentaţia, astfel încât din lactoză se formează acid carbonic (care acidulează) şi alcool. În kefirul comercializat în mod curent, procentajul de alcool trebuie să fie de minimum 0,05%.
Aliment sănătos, uşor digerabil, cu un conţinut mare de proteine lactice, predigerate, şi calciu, kefirul este folosit şi ca remediu, mai ales pentru refacerea florei intestinale, întărirea sistemului imunitar, revitalizator al pielii şi adjuvant al digestiei.
Compoziţie
100 de grame de kefir cu 1,5% grăsimi au doar 46 kcal şi conţin 3,4 g proteine, 4,1 hidraţi de carbon, 150 mg potasiu, 120 mg calciu, 100 mg fosfor, 12 mg magneziu, fier, zinc, iod, fluor, precum şi oligoelemente. Dintre vitamine, kefirul este bogat în cele din complexul B (40 mg vitamina B1, 170 mg B2, 50 mg B6, 90 mg niacina) şi în caroten (provitamina A), D si E. 100 de grame de kefir 1,5% mai conţin 6 mg colesterol, 0,8 g acid lactic şi 0,5 grame alcool.
Kefirul este foarte bine asimilat de către organism fiindcă, din cauza acţiunii bacteriilor lactice, el este predigerat. Conţinutul său de lactoză este mai redus decît al laptelui, fiind mult mai uşor suportat de către cei cu anumită intoleranţă la lactoză. Culturile de bacterii din compoziţia sa au un efect benefic asupra mucoasei sistemului digestiv. În special menţinerea unui intestin sănătos este deosebit de importantă, deoarece un intestin bolnav este cauza multor alte afecţiuni.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CHEFIR ( Ciuperca tibetana )

Ciuperca a fost creata si crescuta de catre Calugarii Tibetani si are multiple calitati terapeutice.
Tara de provenienţă - India
Ciuperca are aspect albicios, cu aspect de muguri de conopidă, cu forme neregulate şi dimensiuni de 5-10-15 mm, ajungând la maturitate uneori până la 20-30 mm lungime. Mugurii de dezlipesc şi se separă singuri.
Chefirul este o băutura lactata acida ce se obţine din granule de chefir care fermentează lactoza din lapte (zaharul din lapte) cu formare de acid lactic dioxid de carbon şi alcool, acesta băutura minunata se obţine prin dubla fermentare în prima faza fermentare lactică iar apoi la temperaturi mai scăzute alcoolica.
Băutura nu se obţine din ciuperca de chefir, termen greşit ci din granule de chefir care repezinta o aglomerare de 4 cazeina care are în interior şi la suprafaţa microorganisme specifice care conduc la obţinerea acestei minunate băuturi.
Lapte inoculat cu granule de chefir poate să reprime creşterea de agenţi patogeni la nivel intestinal ca de exemplu: Salmonella sau Shigella, acesta datorându-secomplexităţii moleculei granulei de Kefir precum şi a modului de acţiune almicroorganismelor care formează granula de Kefir.
Kefirul se bucură de o tradiţie bogată în protecţia sănătăţii.
Înainte de URSS, se întrebuinţa în spitale şi sanatorii pentru o varietate de boli incluzând dereglări de metabolism, arteroscleroză şi boli alergice. El era folosit şi pentru tratamentul tuberculozei, a cancerului, şi a dereglărilor gastrointestinale când nici un tratament medical modern nu era disponibil. Consumul de chefir avea de asemenea să fie asociată cu longevitatea din Caucaz fapt demonstrat de savanţii. Savanţii au observat beneficiile digestive ale aportului de Kefir asupra sănătăţii şi longevităţii şi al sănătăţii datorita componentelor sale antioxidante, anticancerigene şi bacteriostatice.

La ce afectiuni se recomanda:
* reglează activitatea intestinală
* combate colita şi crampele stomacale
* ajută la menţinerea unei digestii sănătoase
* ajută la curăţarea colonului şi la menţinerea unei flore intestinale bune
* stimulează sistemul imunitar
* creşte longevitatea (Bulgaria e recunoscută pentru centagenarii săi din pricina consumului mare de produse lactate fermentate)
* aduce în organism un aport de substanţe nutritive, enzime şi vitamine, fermenţi naturali şi microorganisme benefice care ajută organismul şi îl întăresc
* ajută în curele de slăbire, dacă este urmată şi o dietă corespunzătoare, săracă în carbohidrati simpli, însoţită de exerciţii fizice regulate
* are efect uşor laxativ, dar totodată ajută la formarea scaunului
* îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi calitatea sângelui
* reglează mecanismele de apărare ale organismului
* vindecă boli ale inimii, ale vaselor coronariene şi dizolvă colesterolul depus pe vasele sanguine (a se consuma numai ulei presat la rece şi seminţe de dovleac si  floarea soarelui crude)
* vindeca ficatul şi pancreasul, colecistul şi splina
 * vindeca fierea
* curăţă canalele prin care circulă fierea şi dizolvă în timp calculii biliari
* vindecă stomacul, intestinele, duodenul şi închide ulceraţiile
* vindeca rinichii şi uretrele
* ciuperca produce singură antibiotice, vindecând astfel zonele inflamate din organism
* reglează tensiunea arterială
* împiedică şi frânează producerea metastazelor
* împiedică îmbătrânirea prematură
* ajută în depresii şi stările de oboseală a organismului
* ciuperca conţine toate vitaminele vieţii
* normalizează definitiv procesele metabolice din organismul uman.
* ajută în bolile alergice
* eficientă şi în bolile de plămâni
* eficientă în boli ale ficatului şi bilei – dizolvă ţesuturile bolnave şi înlesneşte eliminarea lor
* eficientă în tratarea bolilor inflamatorii
* curăţă organismul de toxine – elimină rezidurile metabolice, colesterolul, sărurile metalelor grele, etc
* în tratamentul diabetului – normalizează glicemia
* întinereşte organismul – încetineşte îmbătrânirea celulelor
* măreşte resursele interioare ale organismului – ameliorează memoria, atenţia.

Vindeca boli ale inimii, ale vaselor coronariene si dizolva colesterolul din vasele de sange, Vindeca ficatul si pancreasul, colecistul si splina, Vindeca fierea, curata canalele prin care circula fierea si dizolva caliculii fierei, Vindeca stomacul, intestinele, duodenul si face sa dispara ulceratiile, Vindeca rinichii, precum si ureterele, Ciuperca produce singura antibioticele, vindecand astfel zonele inflamate din organism, Regleaza tensiunea arteriala, impiedica si franeaza produerea metastazelor, impiedica imbatranirea prematura, franeaza formele de deprimare si obosire a organismului. Ciupera poseda toate vitaminele vietii.
Sursa Grupul chefir romania pe facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii