Translate

joi, 28 ianuarie 2016

Tehnologia culturii ridichiilor de luna

Ridichiile de luna se cultiva prin semanat direct in camp, in cultura de primavara si toamna, dar si in culturi protejate si fortate. Perioada de semanat la ridichi in cultura fortata si protejata este intre octombrie-aprilie. Pregatirea serelor, solarelor sau rasadnitelor se face din timp si consta in pregatirea constructiilor si a substratelor de semanat.Daca cultura se infiinteaza toamna solariile trebuie sa fie pregatite pentru a rezista iarna.
Pentru productii extratimpurii ridichiile de luna se pot cultiva in rasadnite calde sau in solar, semanandu-se in perioada 15 ianuarie-1 februarie.
Cultura de primavara este practicata sub forma de cultura secundara anterioara.Bune premergatoare sunt castravetii, tomatele, ardei etc.Pregatirea terenului se face conform cerintelor culturii de baza.
Semanatul se realizeaza esalonat in 3-4 etape la interval de 10-15 zile.Se seamana la o adancime de 1,5-2,0 cm in camp si la adancimea de 0,5-1,0 cm, in randuri, distanta de semanat este de 10-12 cm in solar.
Temperatura se va mentine la 15-18 grade Celsius ziua iar noaptea se va scadea la 3-4 grade Celsius.Daca temperaturile sunt prea mari poate sa apara fenomenul de ” dospire” a radacinilor, care se manifesta prin afanarea zonei central, pana la aparitia golurilor.
In perioada de iarna umiditatea solului trebuie sa fie de 60-74 % din capacitatea de camp, iar in perioadele mai calde de 80-85 %, din acest motiv spatiile de cultura se aerisesc intens.
Cerintele fata de sol :
Ridichiile se comporta cel mai bine pe solurile nisipoase, bine drenate, cu ph-ul solului cuprins intre 6.5-7.0, dar tolereaza destul de bine si alte tipuri de sol. Solurile cu un ph sub 6.5 au nevoie de suplimentarea calciului.
Cerinţele faţă de factorii de vegetaţie :
Căldură - ridichile sunt plante rezistente la temperaturi scăzute. Seminţele lor încolţesc la 20 de grade Celsius, iar plantele tinere suportă uşor temperaturi de minus 4 grade Celsius. Temperatura optimă de dezvoltare este de 15-16 grade Celsius. La temperaturi peste 30 de grade Celsius, rădăcinile sunt mici, fibroase, lipsite de suculenţă şi gust.
Lumină - fiind plante de zi lungă, în condiţii de luminozitate bună îşi scurtează perioada de vegetaţie şi dau producţii mai mari, bineînţeles dacă şi ceilalţi factori de mediu sunt favorabili.
Umiditate - faţă de regimul de umiditate şi de nutriţie ridichile, şi în special cele de lună, sunt foarte pretenţioase. În condiţii de secetă, producţiile sunt mici şi de calitate inferioară.
Fertilizare - 100 de kilograme de azotat de amoniu, 150-200 de kilograme de superfosfat şi 75-100 de kilograme de sare potasică. Dacă în anul precedent s-a aplicat bălegar, 30-40 tone/hectar, înainte de semănat se aplică numai 100-150 kilograme/hectar superfosfat.
Consumul de NPK in primele 2 saptamini este in proportie 1-2-1 dupa care se mareste doza de potasiu la 1-2-2 si in ultma saptamina 1-1-3
Sursa facebook Gradinarul Cel Viteaz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii