Un nou obstacol pentru albine. Florile își pierd mirosul
Aproape în fiecare zi mai aflăm câte ceva nou despre efectele secundare ale schimbărilor climatice. Din cauza expunerii la molecule de ozon troposferic, florile și alte plante își vor pierde încet-încet mirosul. O veste proastă pentru cei care iubesc florile. Pentru albine însă, vestea are efect devastator. În lipsa mirosului îmbătător, albinele nu mai pot localiza florile și, în concluzie, nu le mai pot poleniza.
Știrea publicată în revista New Phytologist ilustrează un tablou sumbru pentru viitorul florei și al albinelor pe Terra. Odată cu expunerea la o cantitate mai mare de ozon troposferic, considerat deosebit de poluant, moleculele din parfumul florilor se descompun mai rapid. Ozonul troposferic, care provine în proporție de circa 20% din stratosferă, și în proporție de circa 80% din activitățile defășurate de oameni, este în creștere în următoarele decenii, iar încălzirea globală accelerează acest fenomen.
Florile vor fi din ce în ce mai searbede, fără miros, spun autorii studiului condus de Gerard Farré-Armengol, de la Centrul de cerecetare ecologică și forestieră din Barcelona, iar polenizatorilor le va fi din ce în ce mai greu să le găsească fiind nevoiți să rătăcească pe distanțe din ce în ce mai mari.
Până însă ca florile să-și piardă mirosul, poluanţii atmosferici emişi de motoarele diesel perturbă deja capacitatea albinelor de a recunoaşte parfumul florilor, avertizează un alt raport al unor biologi englezi. Alături de utilizarea pesticidelor sau de efectele schimbărilor climatice, noxele din motorină utilizată de motoarele diesel reprezintă încă un pericol care ameninţă apicultura.
„Dieselul modifică radical chimia tuturor elementelor volatile din mediul în care trăiesc albinele. Oxizii de azot, în special dioxidul de azot, noxe prezente în exces în motorină utilizată de motoarele diesel perturbă capacitatea albinelor de a se hrăni împiedicându-le să distingă mirosul florilor”, potrivit biologului britanic Guy Poppy, unul dintre autorii studiului.
Oamenii distrug plantele favorite ale albinelor sălbatice
Într-o altă ordine de idei, o amenințare la fel de gravă o reprezintă agricultura intensivă și pesticidele care provoacă dispariția plantelor al căror polen este preferat de albinele sălbatice pentru proteine și minerale, scrie arstechnica.com. Acest lucru este susținut de câțiva cercetători olandezi care au demonstrat că numărul speciilor de albine sălbatice care sunt pe cale de dispariție scade direct proporțional cu numărul speciilor de plante sălbatice distruse odată cu alocarea a noi terenuri pentru culturile agricole convenționale.
Potrivit unui studiu efectuat la nivel european de către Greenpeace, agricultura ecologică este soluția pentru polenizatori, cât și pentru criza agriculturii la nivel global. ”Agricultura ecologică ca mijloc pentru a depăși criza polenizatorilor și a agriculturii la nivel industrial este fezabilă și deja practicată la scară largă în Europa”, susține Greenpeace.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna