Translate

sâmbătă, 2 ianuarie 2016

Creșterea mătcilor: o afacere profitabilă pentru apicultorii cu experiență

cresterea matcilor
Creșterea mătcilor poate fi o afacere profitabilă pentru apicultorii cu experiență. Astfel, această activitate înseamnă un nivel superior în apicultură și cine reușește să stăpânească secretele stupului poate să înceapă chiar o afacere profitabilă din obținerea mătcilor de calitate ce sunt mai apoi vândute către apicultorii ce-și doresc să-și mărească efectivul de familii de albine.
Cosmin Meseșan un apicultor cu experiență din localitatea Jac, județul Sălaj ce s-a apucat de apicultură în urmă cu 20 de ani și a pornit de la 2 stupi, ajungând să dețină astăzi 240 de familii de albine. După 10 ani de experiență cu albinele s-a apucat și de activitatea de creștere a mătcilor și a ajuns în prezent să vândă 700 de mătci de multiplicare pe sezon.
stupina multiplicare Cosmin Mesesan
A plecat de la 2 stupi și a ajuns la 240 de familii de albine
Apicultorul din Sălaj este primul stupar din familia sa și a început această activitate mai mult din pasiune.
”Copiilor mei le plăcea mierea și la început am cumpărat miere de la apicultorii din zonă, după care mi-am zis că ar fi bine să ne facem singuri mierea pentru consum. Vecinul meu avea, la vremea aceea, 7-8 stupi și am cumpărat de la el doi stupi de la care am pornit eu să fac apicultură. Toate secretele stupului le-am învățat mai mult singur, dar am avut noroc ca în jurul meu să am niște mari apicultori care m-am învățat unele secrete pe care le acumulezi doar în urma experienței îndelungate cu albina”, a declarat pentru Agrointeligența Cosmin Meseșan, apicultor din județul Sălaj.
Producția de miere se vinde și la export
Producția de miere pe care o extrage de la cele 240 de familii de albine se vinde cu preponderență pe piață românească, însă o mică cantitate se vinde și la export, prin intermediari.
”Producția de miere se vinde cu preponderență pe piața românească, dar reușesc să vând și o mică cantitate de miere, la export, doar prin intermediari. Este destul de dificil să vinzi și la export, pentru că intermediarii îți oferă un preț destul de mic, tocmai de aceea încerc să vând pe piața românească, pentru că, cumpărătorul român știe să aprecieze o miere de calitate”, a adăugat apicultorul.
apicultor Cosmin Mesesan
Vinde o matcă la un preț de 65 lei/buc
Apicultorul din Sălaj a început să se ocupe de creșterea mătcilor în urmă cu 10 ani, iar în urmă cu 5 ani a reușit să obțină autorizație sanitar-veterinară și ANARZ pentru stupina de multiplicare.
”Am început să mă ocup mai intensiv de creșterea mătcilor acum 10 ani. În urmă cu 5 ani am reușit, după un efort susținut să obțin autorizația de funcționare sanitar-veterinară și cea de la ANARZ. După ce am autorizat stupina lucrurile au început să meargă din ce în ce mai bine. Am ajuns azi să vând undeva la 700 de mătci pe sezon de multiplicare. Prețul cu care eu vând o matcă ajunge la 65 lei. Eu multiplic doar albina noastră carpatină, pe care o selecționez”, ne-a spus Cosmin Meseșan.
La un calcul simplu, la 700 de mătci vândute pe sezon la un preț de 65 lei, apicultorul obține un venit anual de 10.000 de euro, din care se scad cheltuielile cu obținerea mătcilor.
Procesul de multiplicare durează o lună
Procesul de multiplicare al mătcilor durează undeva la o lună, până când ele se pot recolta și pot fi scoase la vânzare.
”După ce fac însămânțarea butcilor și sunt traversate toate fazele de dezvoltare, până ajunge matca să poată să fie recoltată, durează cam o lună de zile. În creșterea mătcilor vorbim de mai multe faze. Prima dintre ele este faza de selecție a mătcilor care trebuie făcută înainte să te apuci efectiv de creșterea mătcilor. După care se alege o matcă de la care se recoltează sămânță pentru mătci, apoi se cresc trântori de la anumite mătci, iar împerecherea trebuie făcută controlată, izolat de alte familii de albine. Chiar dacă durează doar o lună și ar putea părea ceva simplu, vorbim despre o activitate destul de dificilă, care trebuie atent monitorizată. Este o treabă destul de grea și de meticuloasă, nu o poate face oricine”, ne-a explicat apicultorul cum se desfășoară procesul de multiplicare a mătcilor.
Mătcile își găsesc cumpărători pe internet
Cum reclama este sufletul comerțului, apicultorul Cosmin, este de părere că, calitatea mătcilor pe care le vinde îi aduce cei mai mulți clienți. Tocmai pentru că i s-a dus numele că face mătci de calitate, apicultorul din Sălaj deja primește comenzi pentru mătcile pe care urmează să le scoată la vânzare din primăvară.
”Cei care cumpără de la mine sunt tot apicultorii din România. Aceștia fac comanda de mătci și când începe sezonul, din luna aprilie, eu încep să le livrez comenzile. Când vorbim despre sezon în creșterea mătcilor, vorbim despre perioadă cuprinsă, de regulă, din 15 aprilie și până la sfârșitul lunii august. Începutul sezonului în creșterea mătcilor depinde de cât de grea a fost iarna, dacă am avut o primăvară mai timpurie se începe din luna aprilie, dacă a fost o iarnă mai grea se poate începe de la mijlocul lui aprilie sau chiar mai. În vânzarea mătcilor mă ajută și internetul, dar în general reușesc să vând mătcile, apicultorilor care au cumpărat deja de la mine și cei care au auzit că vând mătci de calitate. În general apicultorii care cumpără odată și sunt mulțumiți de ce au cumpărat îmi aduc clientelă. Reclama mea este calitatea mătcilor pe care le produc”, ne-a mărturisit apicultorul.
stupina de multiplicare
O afacere profitabilă cu albina carpatină
Cosmin Meseșan multiplică doar albina carpatină și așa cum el însuși susține dacă reușești să facă multiplicări bune și obții mătci de calitate atunci cu siguranță că multiplicarea mătcilor poate fi considerată o afacere profitabilă.
”După 10 ani de experiență și după multă muncă pot spune că activitatea de creștere a mătcilor poate fi considerată o afacere profitabilă. Eu multiplic doar albina noastră românească, albina carpatină pe care o selecționez. Totuși este foarte greu să ajungi la nivelul la care sunt eu, ai nevoie de foarte mulți ani de muncă și mult studiu. Invazia foarte mare de albine și apicultori amatori ne îngreunează activitate pentru că trebuie să stăm izolați de ei. Au fost făcute foarte multe proiecte pe fonduri europene, toți și-au făcut proiecte și s-au apucat de apicultură, dar noi (crescătorii de mătci – n.r.) am fost dezavantajați. Este foarte greu să găsesc un loc izolat unde să fac împerecherea mătcilor cât de cât controlată. Nu trebuie să existe nici o stupină în jurul meu pe o rază de 7-8 kilometri”, ne-a vorbit apicultorul, despre ce înseamnă afacerea cu multiplicarea mătcilor.
 Creșterea mătcilor nu e o treabă simplă, este grea dar plăcută și plină de satisfacții. Din punctul meu de vedere creșterea mătcilor însemană un nivel superior în apicultură. Secretul succesului în apicultură este matca. O matcă înseamnă stup și stupul înseamnă matcă. Dacă ai mătci de bună calitate atent selecționate și productive, faci producție, dacă nu umbli după roi prin copaci și nu scoți nici o producție. Cine face apicultură profesionistă, ca să trăiască din așa ceva, trebuie să facă producție bună de miere. Pentru a face producție ai nevoie de mătci de bună calitate” – Cosmin Meseșan, apicultor din localitatea Jac, județul Sălaj

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii