https://reflectiicotidiene.blogspot.com Fiecare dintre noi are aproximativ 60.000 de gânduri pe zi. Iar toate aceste gânduri ale noastre produc consecinţe, pentru că fiecare gând este de fapt o energie pe care o lansăm în Univers şi nu doar în direcţia dorită, ci în toate direcţiile. Energia emisă de gândurile noastre îşi caută apoi, în drumul ei, o altă energie cu care să vibreze la unison, după principiul „ceea ce se aseamănă se adună”.
Translate
marți, 10 ianuarie 2012
Taranul roman, client bun si-n vremuri grele: Cum creste piata de motoutilaje
Piata de motoutilaje din Romania a crescut in 2011, iar reprezentantii companiei Ruris, unul din jucatorii locali importanti, considera ca tendinta de crestere se va mentine si in acest an, mizand pe agricultura de semi-subzistenta din Romania.
Catalin Stroe, directorul general si fondatorul Ruris a explicat, pentru DailyBusiness.ro de unde vine cresterea pe acest segment, ce anume a determinat marirea afacerilor propriei companiei, dar si cum a inceput acest business.
Oficialul Ruris a estimat ca in 2011 piata a urcat cu circa 10%, pana undeva la circa 60 milioane de euro, iar pentru anul acesta preconizeaza o noua crestere. Resortul majorarii - agricultura de semi-subzistenta, adica mai simplu spus taranul roman, care nu face agricultura la scara mare.
Au insa acesti clienti banii necesari pentru a trece de la clasicele sape si coase, la utilaje de acelasi tip dar cu motor? Se pare ca da, pentru ca recurg la economii, data fiind importanta motoutilajelor in agricultura moderna.
Bani exista, acest tip de client strange banii de la an la an. Taranul roman se apropie si el de o zona a confortului si fie ca vrea, fie ca nu, secolul vitezei il lovesteCatalin Stroe
Potrivit sefului Ruris, astfel de motoutilaje devin rapid si o sursa de venit pentru acestia, pe langa faptul ca le aduce costuri de exploatare mai mici, pentru ca nu mai trebuie sa plateasca oameni cu ziua.
„Vad vecinii si vor si ei sa isi lucreze pamantul mai rapid si apeleaza la cel care are un astfel de motoutilaj”, spune Stroe.
Anul trecut, cifra de afaceri a Ruris a crescut cu circa 50% pana la aproximativ 4,6 milioane euro. Ce a determinat cresterea? O majorare substantiala a retelei de distributie, alaturi de investitiile in marketing si lansarea unor noi produse pe piata, de la motosape la motocoase cu masa sau de umar.
La nivel de retea de distributie, compania si-a crescut in 2011 numarul de dealeri cu circa 30% pana la 100, a intrat intr-o noua retea de DYI, Baumax, pe langa Dedeman si Hornbach, unde era deja prezenta, si a crescut cu 50% numarul magazinelor proprii, pana la 14.
Stroe este mai rezervat cu estimarile pe 2012. “Acum ne uitam la ce se intampla in Europa de peste jumatate de an, dar cred ca vom avea o crestere de cel putin 10%”, spune omul de afaceri.
In ceea ce priveste extinderea, acesta spune ca in perioada urmatoare intentioneaza sa creasca in continuare numarul de magazine prin care se vand produsele. Exista, spre exemplu, planuri de crestere a numarului de magazine proprii cu inca 20%.
De ce aceasta dezvoltare a distributiei in criza? Stroe spune ca o data cu criza s-au cernut lucrurile, iar unii din dealerii marilor branduri internationale au inceput sa se clatine si astfel s-a creat o bresa. “Asa am reusit sa intram pe piata. Dealerii au inceput sa fie dispusi sa incerce si produse noi de la alte marci branduri”, spune Stroe.
Cum a inceput acest business? Catalin Stroe s-a apucat sa proiecteze utilaje in facultate. In 1993, cand era anul 1 la facultate, a facut primul motocultor cu carcacasa transmisiei de fonta. A inceput cu 5, apoi a crescut incet incet, iar in prezent a ajuns sa vinda circa 10.000 de masini de sapat pe an.
Primele 5 motocultoare le-a produs cu bani imprumutati de la parinti si le-a vandut intr-un spatiu inchiriat din Craiova. Cu banii obtinuti a mai facut inca 7 si tot asa. Primul credit l-a luat abia dupa cativa ani: 500 milioane de lei vechi pe care i-a primit girand cu apartamentul in care locuia. Ca urmare a creditului, afacerea s-a dublat.
In cazul primelor motocultoare, Stroe a vandut lotul de omologare. “Acum incercan sa il regasim. Avem un fel de 'recompensa' in Craiova, cine aduce unul din cele 5 motocultoare, primeste in schimb unul nou gratis”, spune Stroe.
Pentru viitor, Stroe, care are circa 100 de angajati in Ruris, spune ca ar vrea sa se extinda si pe piete din strainatate, dar si in noi zone de business, cum ar fi cea aeronautica. Momentan nu a facut niciun demers concret in acest sens, planurile fiind pe termen lung. dailybusiness
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna