La Viena se desfasoara astazi o conferinta considerata extrem de importanta pentru soarta finantarilor bancilor austriece din Romania. Oficiali din 17 tari s-au adunat sa discute despre decizia Bancii Austriei, care le-a impus bancilor sa isi limiteze finantarile in tarile din regiune.
Pentru Romania, decizia are un impact major, in conditiile in care Erste Group, UniCredit Bank Austria si Raiffeisen detin peste 30% din piata locala.
Daca noile reglementari decise de autoritatile austriece vor fi puse in practica, bancile din Romania va trebui sa isi regandeasca modelele de business si sa evite acordarea unor noi linii de finantare, inclusiv pentru statul roman, in tentativa de a evita supra-expunerea.
Mai grav este ca si bancile grecesti, italiene si franceze, care la randul lor au probleme in tarile de origine, ar putea lua decizii similare, dupa cum scria recent Bloomberg.
Potrivit analistilor, daca se va ajunge la retragerea expunerilor bancilor, Romania se va trezi intr-o criza financiara de proportii, in conditiile in care statul nu va mai avea acces la robinetul de bani oferit de austrieci. Presedintele Traian Basescu a tras, recent, semnalul de alarma.
"Ati obtinut profituri uriase, iar azi, daca va pregatiti sa lasati Romania nefinantata in perioada de criza, vom considera aceasta o lipsa de fair play. Vreau sa cred ca nu se va intampla asa si ca nu vom fi pusi noi, cei care am venit mai tarziu in UE, sa platim lacomia bancilor, iresponsabilitatea lor atunci cand acordau credite cu buletinul", a avertizat Basescu, adresandu-se bancherilor straini.
Dincolo de mesajul presedintelui, cert este ca, daca filialele bancare straine din Romania vor fi nevoite sa se descurce singure, cu banii facuti in tara (din credite si depozite), inseamna ca "vor taia in carne vie", adica vor stopa creditele si vor apasa la maxim pedala austeritatii. Asta se va traduce prin inchideri de sucursale, disponibilizari si reduceri de salarii.
Va fi de ajuns? La capitolul creditare, in prezent, singurele afaceri profitabile se fac doar cu statul (prin tranzactionarea de titluri de stat), iar de acordat credite populatiei si firmelor este putin probabil, avand in vedere ca toate cele trei banci nu au lichiditatile necesare, dovada ca s-au imprumutat constant de la bancile mama.
Bancile vor miza asadar pe atragerea de depozite, vor aloca bruma de bani pe care o mai au singurelor afaceri sigure – imprumuturile acordate statului – si vor creste dobanzile la credite, pentru a aduna mai multi bani.
Astfel, in loc sa circule, banii vor deveni tot mai putini in economie. In aceasta situatie, statul va apela la banii de la FMI, iar economia privata se va descurca asa cum poate.
Romanii isi vor lua adio de la credite, cel putin o perioada, iar firmele vor fi nevoite sa lucreze pe cash, pentru a evita blocajul financiar. Nici vorba de investitii, astfel ca economia, in loc sa creasca, va incerca sa supravietuiasca in asteptarea unor vremuri mai bune.
Nu intamplator, agentia de rating Fitch a anuntat, recent, ca calitatea activelor din sistemul bancar romanesc este slaba si s-ar putea inrautati in 2012, trend comun in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est.
In replica, Banca Austriei a anuntat, intr-un raport, ca diviziile bancilor austriece din Europa de Est sunt bine capitalizate.
Potrivit unei analize a Morgan Stanley, citata de Bloomberg, in cazul unei retrageri masive a bancilor europene din tara, fondurile de aproximativ 5,4 miliarde de euro ale liniei preventive de imprumut pe care Romania o are de la FMI, UE si Banca Mondiala ar putea fi insuficiente.
BNR confirma negocierile
Potrivit Bloomberg, intalnirea de la Viena reuneste inalti oficiali de la banca centrala a Austriei si autoritatea austriata de reglementare a pietelor financiare FMA, Autoritatea Bancara Europeana si din partea mai multor tari, printre care Romania, Ungaria si Cehia, au afirmat sursele citate.
FMA supravegheaza banci, fonduri de pensii, fonduri de investitii si alti furnizori de servicii de investitii.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, a confirmat ca discutiile de miercuri de la Viena vizeaza implicatiile noilor cerinte de majorare a capitalului pentru bancile europene si posibilele efecte negative asupra tarilor emergente.
Oficialii discuta reglementarile privind capitalul si lichiditatea, propuse anul trecut de banca centrala a Austriei si FMA, care impun Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si UniCredit Bank Austria sa limiteze creditarea in Europa de Est la 110% din depozitele si finantarea atrase pe plan local, ceea ce echivaleaza cu conditionarea noilor linii de credit de la bancile-mama de resursele obtinute de pe pietele respective.
Consilierul guvernatorului BNR a adaugat ca, probabil, la finele reuniunii va fi transmis un comunicat catre presa.
dailybusiness
https://reflectiicotidiene.blogspot.com Fiecare dintre noi are aproximativ 60.000 de gânduri pe zi. Iar toate aceste gânduri ale noastre produc consecinţe, pentru că fiecare gând este de fapt o energie pe care o lansăm în Univers şi nu doar în direcţia dorită, ci în toate direcţiile. Energia emisă de gândurile noastre îşi caută apoi, în drumul ei, o altă energie cu care să vibreze la unison, după principiul „ceea ce se aseamănă se adună”.
Translate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna