Translate

miercuri, 18 ianuarie 2012

Zooterapia.Terapia alternativa cu minti si suflete


Beneficiile contactului dintre animale si om sunt cunoscute de secole, dar numai dupa anii 50 acestea au fost introduse constient in sectorul medical, orientate de obiective bine definite.

Introducerea in practica terapeutica a zooterapiei a fost facuta de britanica Florence Nightingale, infirmiera in timpul Razboiului din Crimeea, care, pentru a ridica moralul pacientilor, a adus in spital o broasca testoasa. Cel ce a popularizat zooterapia si efectele ei benefice asupra pacientilor cu tulburari psihice, in urma a numeroase studii de caz, este insa Boris Levinson.

In zilele noastre, posibilitatile si sectoarele in care zooterapia isi gaseste utilitatea ca si o completare a mijloacelor terapeutice conventionale continua sa se extinda in: sistemul de invatamant, centrele de reintegrare sociala, terapia paleativa, azile pentru batrani, clinici pentru copii cu deficiente psihice.


Zooterapia reprezinta, de fapt, utilizarea unor specii de animale in scopuri terapeutice (caini, pisici, cai, maimute, delfini), sau a unor pasari (papagali, diferite pasari exotice), care pot avea un rol activ in ameliorarea starii de sanatate a fiintelor umane, in special in maladiile psihice de ordin genetic, precum si in combaterea stresului si a anxietatii.
Animalele de companie sunt din ce in ce mai folosite in spitale si clinici de recuperare psihomotorie. Studiile experimentale efectuate in cadrul acestora, au aratat ca animalele ajuta la insanatosirea mai rapida a pacientilor si la reducerea timpului de spitalizare prin cresterea receptivitatii la tratamentele administrate, inducerea unei stari de relaxare, optimism si incredere in sansele de vindecare.

In zooterapie, cel mai des folosit este cainele pentru ca poate fi dresat in scopul indeplinirii anumitor misiuni legate de depistarea unor substante medicamentoase, mediatori chimici. Datorita sensibilitatii sale olfactive ridicate si a memoriei de stocare a informatiilor legate de miros, cainele este antrenat in centre specializate pentru a detecta modificarile starii de sanatate a organismului uman (ex.: crizele de epilepsie, atacul cerebral).
De asemenea, este foarte important rolul social-integrativ pe care il are cainele asupra oamenilor, precum si asupra dezvoltarii psiho-afective si intelectuale a copiilor. Este benefica prezenta cainelui alaturi de persoanele in varsta, oamenii singuri sau cei cu probleme de comunicare.

Este binecunoscut faptul ca pisicile simt cand un om este bolnav si au capacitatea de a detecta prezenta energiei negative. Pisica se tolaneste pe zona dureroasa a pacientului, iar datorita caldurii degajate si a undelor electromagnetice eliberate de corpul acesteia, durerea este diminuata sau dispare intr-un timp relativ scurt. Se pare ca acest efect se datoreaza inlaturarii dezechilibrului energetic, ce caracterizeaza toate starile patologice, prin intrarea in rezonanta a undelor electromagnetice ale pisici cu cele ale organismului uman.
S-a demonstrat stiintific ca torsul pisicilor, prin frecventa sa incadrata in intervalul 30-40 Hz, este factor de vindecare si de crestere osoasa. Matricea osoasa devine mai densa si mai rezistenta, asa cum se obtine si in tratamentele recuperatorii cu ultrasunete. Prin urmare, de-a lungul timpului, pisicile au fost folosite in clinicile neconventionale in recuperarea pacientilor care au suferit accidente soldate cu tramatisme osoase.

Delfinii au ajutat, de-a lungul timpului, numerosi copii cu probleme speciale sa faca progrese remarcabile privind intregrarea lor sociala, extinderea vocabularului, dezvoltarea capacitatilor motorii. Studiile realizate la copii suferind de autism si sindrom Down au demonstrat efectul benefic pe care il are prezenta delfinilor in cadrul terapiei. 
Inotul alaturi de delfini induce o stare de relaxare totala, elimina stresul si restabileste increderea in fortele proprii atat la copii cat si la adulti.
Delfinii, avand o gandire sociala, transmit celor cu care intra in contact un sentiment de bucurie, liniste si armonie interioara, sentiment pe care oamenii nu stiu sa-l obtina in viata de zi cu zi si nu stiu sa-l traiasca.
Au fost cercetate efectele contactului oamenilor cu delfinii si astfel s-a ajuns la concluzia ca acestia transmit anumite mesaje, prin canale non-verbale, pe care oamenii le receptioneaza in functie de personalitate si de nivelul lor de constiinta.

Zooterapia cu ajutorul cailor contribuie la dezvoltarea increderii in sine prin sentimentul de control si dominare pe care il are o persoana, atunci cand este in sa.

Hipoterapia este utilizata de catre psiho-terapeuti atat in cazul copiilor cat si adultilor care sufera de afectiuni:
- psihice (depresii, psihoze, nevroze), prin siguranta dobandita prin pasul ritmic al calului;
- relationale (tulburari de comunicare), prin relationarea neconditionata calaret-cal;
- fizice (infirmitati congenitale/dobandite), prin sincronizarea miscarilor, coordonarea membrelor superioare cu cele inferioare, mentinerea pozitiei de echilibru.

Pestii dintr-un acvariu priviti timp de 15-20 de minute pot ameliora starea de stress, combat oboseala, ridica moralul si au efect antialgic.
 
Studii recente confirma, in anumite cazuri, beneficiile zooterapiei la persoane de toate varstele:
- pacientii vorbesc, rad si socializeaza mai mult; 
- pacientii sunt mai activi, dorm si mananca mult mai bine decat in general;
- pacientii se angajeaza adesea in conversatii pe tema animalului;
- pacientii creeaza o legatura de atasament cu animalul;
- pacientii care au participat la programe de zooterapie au luat mai putine medicamente deoarece s-au refacut mai usor dupa o interventie chirurgicala;
- interactiunea cu cainii s-a dovedit ca ar putea creste nivelul de serotonina, un hormon care lupta cu depresia.

La copii s-a demonstrat rolul important pe care il poate avea prezenta unui animal la dezvoltarea acestora si anume:
- isi dezvolta abilitatile de comunicare si extrovertire, in timpul jocului, copilul vorbeste animalului despre sine;
- devine mai responsabil, atunci cand ingrijirea animalului intra in atributiile copilului (in functie de varsta);
- isi dezvolta inteligenta emotionala, devenind mai empatic si il face capabil sa inteleaga ce simt cei din jurul sau.

Intr-o lume in care gijile si graba cotidiana ne fac sa trecem cu vederea multe aspecte importante ale vietii din jurul nostru, animalele de companie ne ofera posibilitatea unei activitati zilnice in care rutina nu se poate instala. Desi oamenii nu isi dau seama, de cele mai multe ori prezenta unui animal de companie se dovedeste a fi benefica, ajutandu-ne din punct de vedere emotional, psihologic si social. 

Zooterapia sau terapia asistata de animale este o metoda mai dificil de pus in practica in mod curent, e adevarat, dar care merita toate eforturile, datorita efectelor sale remarcabile.
informatiiprofesionale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii