https://reflectiicotidiene.blogspot.com Fiecare dintre noi are aproximativ 60.000 de gânduri pe zi. Iar toate aceste gânduri ale noastre produc consecinţe, pentru că fiecare gând este de fapt o energie pe care o lansăm în Univers şi nu doar în direcţia dorită, ci în toate direcţiile. Energia emisă de gândurile noastre îşi caută apoi, în drumul ei, o altă energie cu care să vibreze la unison, după principiul „ceea ce se aseamănă se adună”.
Translate
luni, 3 octombrie 2011
România, campioană în UE la viteza cu care se împrumută
Datoria publică a crescut - potrivit metodologiei de calcul ESA utilizată de Comisia Europeană - până 30,3% din PIB, după ce în 2008 se situa la doar 13%. La sfârşitul lunii iulie, potrivit metodologiei cash, datoria se cifra la aproape 40% din PIB.
La viteza de creştere a datoriei, România a bătut toate ţările Europei. Până în august 2011, nivelul datoriei s-a triplat, ajungând la 39,41%. La 30 decembrie 2010, datoria publică totală era de 194,45 miliarde de lei. La 30 iunie, când datoria urcase deja peste pragul de 200 de miliarde de lei, 46,01% din total era dat de creditele în lei, 45,35% - euro, iar 8,64% - alte valute.
Cea mai mare parte a datoriei publice a fost contractată prin împrumuturi de stat (36,97%), urmată de obligaţiuni de stat (22,22%) şi certificate de trezorerie (17,46%). Eurobondurile reprezentau 8,26%.
Deşi nivelul de 40% din PIB (214 miliarde de lei) este mic în comparaţie cu celelalte ţări din UE, rapiditatea cu care a crescut datoria de la începutul crizei întrece orice ţară. Statele cu probleme foarte serioase au acum un nivel al datoriei publice de peste 90% din PIB, mult peste pragul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. Grecia a terminat anul trecut cu o datorie publică de 142% din PIB, Irlanda cu 96,2% din PIB, iar Portugalia cu 93%. Şi, evident, odată cu noile împrumuturi din pachetele de salvare, datoriile cresc ca procent în PIB, din moment ce programele de austeritate nu par a da roade.
Cât de periculos este pentru România actualul nivel al datoriei? Dependenţa ţării noastre de băncile locale reprezintă deja un aspect bine cunoscut. De asemenea, dobânzile titlurilor de stat au început să crească serios în ultima lună, la maximele ultimelor patru luni. Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a recunoscut de altfel că România se va împrumuta tot mai scump în următoarea perioadă, inclusiv anul următor.
Mai mult, pe lângă riscul creşterii costurilor de finanţare (cotaţiile CDS s-au majorat puternic), România, ca şi alte ţări nou-intrate în UE, ar putea fi nevoită să opereze şi cu alte ipoteze, cum ar fi scăderea producţiei, exporturilor şi, în final, re-intrarea în recesiune.
Datoriile istorice ale ţărilor lumii
De la debutul crizei financiare globale, numeroase economii au împrumutat sume uriaşe de bani, în încercarea de a-şi asigura stabilitatea financiară. Asta s-a concretizat în cheltuieli mai mari, credite interne şi externe, plus o datorie publică considerabilă, remarcă CNBC, pe baza datelor furnizate de Banca Mondială. Un top al celor mai mari datornici din lume plasează Irlanda drept campioana debitelor, cu o datorie totală de 1.382% din PIB.
Cel puţin în cazul statelor occidentale, datoria externă şi împrumuturile sectorului privat sunt acum problema numărul 1 pe agenda economică. În clasamentul celor mai îndatorate state, SUA ocupă abia locul 20, depăşind nu de mult, cu un procent, pragul de 100% datorie totală. Ceva mai prost stă vecina noastră, Ungaria, imediat deasupra Statelor Unite, cu 120% datorie raportată la PIB.
Grecia ocupă locul 15, purtând o povară de 182% din PIB, chiar sub Germania, care o întrece cu 3 procente. Franţa depăşeşte aşteptările, cu 250% din PIB, urmează în top 10 Finlanda - 271% din PIB, Olanda (376%), Elveţia şi Marea Britanie (câte 400%) şi, în fine, Irlanda.
Cifrele, furnizate de Banca Mondială şi colectate de CNBC, includ datoriile guvernelor, alături de împrumuturile corporaţiilor şi persoanelor fizice din fiecare ţară.
Saptamina financiara
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna