Spirulina (Spirulina Plantensis) este una dintre cele mai vechi plante de pe pamant, ajungand astazi la frumoasa varsta de 3,5 miliarde de ani. O planta exceptionala, cu proprietati formidabile, care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica.
Spirulina este o alga microscopica de culoare verde continand o puternica combinatie de substante esentiale pentru organismul uman si fiind una dintre cele mai rare si neantalnite plante in hrana vegetala. Microalgele se afla undeva la hotarul dintre regnul vegetal si cel animal, oferind avantaje nutritive unica. In stare deshidratata, pe langa clorofila, mai gasim si o bogata sursa de proteine, beta-caroten si acizi nucleaici pe care le contin orice alte alimente din carne sau vegetale. Cantitatea foarte mare de ARN si ADN justifica increderea specialistilor in calitatile de regenerare celulara si incetinire a proceselor de imbatranire.
Spirulina este extrem de bogata in proteine: 100 g de spirulina contin 60-70 g de proteine (de 3 ori mai mult decat carnea de porc, de 2 ori mai mult decat carnea de vita si peste, si de 1,5 ori mai mult decat boabele de soia). In plus, toate proteinele din spirulina sunt asimilate foarte usor de organismul uman (pana la 80%) deoarece contin 18 aminoacizi necesari omului din care 8 esentiali. Spirulina mai contine o multitudine de micro si macroelemente, inclusiv fier, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, o mare cantitate de vitamine, inclusiv beta-carotenul, acizii nucleici (ADN si ARN).
Spirulina mai are si urmatoarele proprietati: mireasma usor sarata, energie racoroasa, foarte nutritiva, detoxifica ficatul si rinichii, imbunatateste calitatea sangelui, regenereaza sistemul celular, inhiba dezvoltarea bacteriilor si a fermentilor, normalizeaza microflora intestinului, curata intens organismul, muschii, limfa si in general toate toxinele tuturor organelor, inclusiv creierul. Actiunea benefica a spirulinei se manifesta sub forma de intarire a muschilor, imbunatatirea vederii, elasticitatea pielii, normalizarea nivelului de colesterol in sange, imbunatatirea functiei ficatului si intarirea sistemului nervos.
Spirulina este o alga cu efecte cu adevarat miraculoase, ce nu poate fi comparata cu nimic altceva, motiv pentru care cercetatorii depun eforturi pentru a identifica o alta planta cu compusi similari. Unicitatea spirulinei se datoreaza caracterului amfoter, ceea ce inseamna ca aceasta alga, dupa cum spuneam, contine elemente specifice regnului animal dar si elemente ale regnului animal. In compozitia spirulinei, doar la nivel celular au fost descoperite peste 280 de substante cu activitate biologica, din care aminoacizi esentiali, acizi grasi nesaturati de tip Omega 3, Omega 6 si glicoli.
O singura pastila de Spirulina mai contine, carotenoizi, vitaminele complexului B (B1, B2, B6, B12), vitamina E, acidul folic, pentotenat de calciu, acid nicotinic, vitamina H, oligoelementele (Fe, Mg, Mn, Zn, K, Na unde predomina potasiul si magneziul), precum si ficocianina.
Imaginativa ce complexa poate fi aceasta alga, planta ce combina elementele vegetale dar si animale, una din cele mai vechi forme de viata de pe Terra. In Spirulina dscoperim peste 3, 5 miliarde de ani din existenta plantei nostre codifcati in agizii sai nucleici – ADN si ARN. In acelasi timp, toate microalgele furnizeaza respiratia proaspat originara, care a condus la dezvoltarea vietii pe pamant.
Spirulina este folosita in foarte multe tari ale lumii. Organizatia Mondiala a Sanatatii prognozeaza folosirea pe scara larga a spirulinei in calitate de tratament profilactic, drept componenta in hrana secolului XXI.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna