Chinezii s-au hotarat, in sfarsit, sa arunce “colacul de salvare” europenilor. Banca Centrala a Chinei a anuntat ca va infiinta un nou vehicul de investitii cu o valoare estimata la 300 de miliarde de dolari. Acesta va cuprinde doua fonduri, unul pentru investitii in Statele Unite si altul pentru Europa.
Vehiculul de investitii va fi administrat de Administratia de Stat pentru Gestionarea Rezervelor Valutare a Chinei, institutie care gestioneza rezervele de 3200 miliarde de doalari ale Bancii Centrale Chineze
Cele doua fonduri, Hua Mei, pentru Statele Unite, si Hua Ou, pentru Europa, sunt destinate investitiilor cu grad ridicat de profitabilitate facute in strainatate.
Informatia, prezentata de Reuters, vine sa confirme estimarile facute recent de DailyBusiness.ro, care scria faptul ca chinezii nu se vor implica rezolvarea crizei datoriilor din Europa pana ce nu vor primi garantii concrete ca nu vor arunca banii pe fereastra.
Unul dintre oficialii chinezi, Li Daokui, care conduce si centrul China in Economia Mondiala, a declarat, recent, pentru Le Figaro, ca Beijingul ar putea oferi Europei sprijin financiar totalizand 100 miliarde dolari, "insa trebuie indeplinite unele conditii, iar Europa sa arate "putin mai multa intelegere pentru interesele Chinei".
Printre altele, China este interesata de preluarea unor companii europene, in special din sectorul utilitatilor.
"China este gata sa ajute Europa. Prima conditie ar fi siguranta ca Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara va fi eficienta in a ajuta la stabilizarea situatiei din Europa", a spus consilierul Li Daokui.
Intrebat daca autoritatile chineze vor cere ceva in schimbul sprijinului, consilierul a afirmat ca "nu ar fi nerezonabil sa se ceara macar un pic mai multa intelegere pentru interesele Chinei".
China este interesata sa salveze Europa mai cu seama ca UE atrage o cincime din exporturile sale. Scaderea cererii de pe piata europeana a lovit livrarile externe ale celui mai mare exportator mondial.
Agravarea situatiei ar putea sa puna in pericol milioane de locuri de munca din China, potrivit unor sefi de companii si analisti, transmite AFP.
Astfel, s-a ajuns ca, in cel de-al treilea trimestru al anului, avansul economiei chineze a fost de numai 9,1%, cel mai scazut nivel din 2009.
In plus, China are deja o expunere la datoriile tarilor din zona euro estimata la 600 de miliarde de euro, in urma investirii a 25% din rezervele valutare de 3.200 de miliarde de dolari in active in euro.
Chinezii vor sa “cucereasca” taramul fagaduintei
Chinezii au mari interese economice si in Statele Unite, principala lor piata de desfacere pentru produsele de export.
Cel mai mare dezvoltator chinez, ca valoare de piata, China State Construction Engineering Corp. A anuntat, recent, ca intentioneaza sa cumpere a compania de constructii din SUA anul viitor, parte a unui plan de investitii de doua miliarde de dolari pe aceasta piata.
Oficialii companiei chineze au spus ca au pe lista scurta de achizitii doua posibile tinte de preluat, incluzand una cu vanzari anuale de 1 miliard de dolari, insa fara a oferi detalii, relateaza Bloomberg.
China State, care a mai fost implicata in lucrari de constructii in SUA, planuieste de asemenea parteneriate publie-private in SUA in urmatorii 5 ani. Compania chineze tinteste sa creasca ponderea incasarilor din SUA de la 5%, la 15% in urmatorii 5 ani.
dailybusiness
https://reflectiicotidiene.blogspot.com Fiecare dintre noi are aproximativ 60.000 de gânduri pe zi. Iar toate aceste gânduri ale noastre produc consecinţe, pentru că fiecare gând este de fapt o energie pe care o lansăm în Univers şi nu doar în direcţia dorită, ci în toate direcţiile. Energia emisă de gândurile noastre îşi caută apoi, în drumul ei, o altă energie cu care să vibreze la unison, după principiul „ceea ce se aseamănă se adună”.
Translate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna