V-ati asigurat locuinta? Daca nu, incepand de pe 15 iulie, pregatiti-va sa platiti intre 100 si 500 de lei amenda. Nu stiati ca expira termenul? Nu sunteti singurii. In conditiile in care statul nu s-a omorat cu promovarea Legii 260/2008, s-a ajuns in situatia ca primariile sa emita amenzi pentru 7,8 milioane de imobile.
Doar 7,1% dintre locuintele din Romania detin o polita de asigurare obligatorie a locuintei, cu numai 4 zile inainte de expirarea termenului limita pana la care fiecare casa trebuie asigurata.
Potrivit datelor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), pana pe 4 iulie au fost emise numai 600.000 de astfel de polite, in conditiile in care, cel putin teoretic, ar trebui asigurate 8,4 milioane de locuinte, potrivit statisticii INS.
In aceste conditii, pentru 7,8 milioane de locuinte, incepand de vineri, ar putea sa incearca sa curga amenzile.
La 100 lei/imobil, suma incasata de stat se ridica la 780 milioane de lei (185,7 mil.euro). La 500 de lei, suma creste la 3,9 miliarde lei (928 milioane euro).
Primarul din Braila, Aurel Simionescu, a declarat, azi la Money Channel, ca, din 15 iulie, va incepe sa trimita avertismente si va amenda pe cei care nu au asigurarea incheiata. Intr-o prima faza, amenzile vor fi de 100 lei. Daca nu vor fi incheiate asigurarile, se poate ajunge si la amenda de 500 lei.
Presedintele PAID, Marius Bulugea a declarat ca nu se asteapta ca, pana pe 15 iulie, procentul imobilelor asigurate sa depaseasca 8%. "Ritmul de emitere a crescut la circa 3.000 polite pe zi, de la 750-1.000 de polite incheiate zilnic in mai. Cu toate acestea, subscrierile sunt sub estimarile noastre’, a declarat acesta.
“Una dintre cauzele care a condus la o rata scazuta a asigurarii in primul an este amanarea aplicarii amenzii cu sase luni, de la 15 ianuarie 2011 la 15 iulie”, a spus Bulucea. Cu alte cuvinte, urmeaza amenzile. Acestea vor fi acordate de primarii.
“Cei care nu isi incheie polita vor fi usor depistati. Primariile vor avea acces la listele cu cei asigurati” , a declarat Bulugea. Astfel, primarii vor putea stabili momentul si cuantumul amenzii pentru proprietarii care nu detin o polita de asigurare a casei.
Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 20 euro pentru locuintele de tip A sau 10 euro pe an pentru cele de tip B, este valabila 12 luni si acopera trei riscuri: cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii.
Locuinta de tip A reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exterior din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.
Locuinta de tip B este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.
Asigurarile obligatorii de locuinte se pot incheia doar de 13 companii membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID): ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari).
Pentru a incheia asigurarea, aveti nevoie de o copie dupa buletin si suma necesara in lei - echivalentul a 10 sau 20 euro in functie de imobilul pe care il detineti. Asigurarile se pot realiza inclusiv pe internet, urmand sa le primiti acasa prin posta.
De ce este nevoie de o asigurare facultativa
Asigurarea obligatorie a locuintei nu acopera decat pagubele de maxim 20.000 de euro, adica foarte putin comparativ cu valoarea reala a locuintei. Pentru a ne asigura locuinta la valoarea reala, este necesara o asigurare facultativa.
Politele facultative costa cel putin cateva zeci de euro si pot ajunge la sute, chiar mii de euro, in functie de valoarea locuintei, anul constructiei, localitate si de riscurile acoperite de aceasta.
Printre riscurile care pot fi acoperite de asigurarea facultativa se numara: incendiu, trasnet, explozie, furt prin efractie, vandalism, traznet, explozie, caderi de corpuri, inundatie de la vecini lovirea casei de catre vehicule rutiere (altele decat cele apartinand asiguratului, membrilor familiei), greve, avarii accidentale produse la instalatiile de gaze, apa, canal, climatizare sau incalzire centrala si altele.
Conform legii, romanii care au o asigurare facultativa si care acopera cele trei riscuri incluse in polita obligatorie, nu mai sunt nevoiti si incheie si o asigurare obligatorie.
Cat costa o asigurare facultativa
Spre exemplu, pentru un apartament de doua camere, construit in anul 2010, de circa 40 de metri patrati utili din Bucuresti, avand o suma asigurata de 60.000 euro, pretul anual al unei polite este cuprinsa intre 45 si 96 de euro, in functie de asigurator
Totodata, pentru un apartament din Brasov, asigurat pentru 40.000 euro, tarifele sunt de 25-61 euro, in timp ce in Iasi, pentru un apartament ce valoreaza 35.000 euro, polita costa 24-45 euro pe an.
Daca apartamentul este in Bucuresti, a fost construit in anul 1980 si este asigurat pentru 45.000 euro, proprietarul plateste pe an 40-87 de euro. In Brasov, la un apartament in valoare de 35.000 euro, polita anuala este intre 28-61 euro. La Iasi asigurarea costa 23-46 euro, daca apartamentul are o valoare de piata de 33.000 euro.
Pretul asigurarilor facultative creste odata cu valoarea locuintei. Astfel, pentru un apartament de lux din Capitala, care valoreaza 1 milion de euro, proprietarul ar putea plati 900-1.600 euro pe an, iar pentru o casa la aceeasi valoare, polita poate fi de 900-1.862 euro.
www.dailybusiness.ro
https://reflectiicotidiene.blogspot.com Fiecare dintre noi are aproximativ 60.000 de gânduri pe zi. Iar toate aceste gânduri ale noastre produc consecinţe, pentru că fiecare gând este de fapt o energie pe care o lansăm în Univers şi nu doar în direcţia dorită, ci în toate direcţiile. Energia emisă de gândurile noastre îşi caută apoi, în drumul ei, o altă energie cu care să vibreze la unison, după principiul „ceea ce se aseamănă se adună”.
Translate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Statul este o maşinărie prin care unii se îmbogăţesc pe seama majorităţii populaţiei, iar legea asigurărilor obligatorii e unul din instrumentele prin care statul îşi realizează menirea.
RăspundețiȘtergereRezistenţa pasivă de care dă dovadă poporul faţă de această samavolnicie a guvernanţilor e lăudabilă, dar ar trebui şi nişte forme mai active de rezistenţă. Prima ar fi refuzul de a vota politicieni care susţin măsuri precum cea despre care e vorba în acest articol.
http://mariusmioc.wordpress.com/2008/09/17/hotie-in-pregatire-de-la-jumatatea-lui-2009-asigurarea-locuintelor-ar-putea-deveni-obligatorie/
Ca de obicei adevarul este undeva la mijloc. Sunt de acord ca ceea ce este obligatoriu este cam extrem, dar si comportamentul de consum fara economisire este ceva extrem. Cand cheltui tot bugetul personal si faci credite de te cocosezi este si mai extrem.Dar puneti-va in locul statului dupa un cutremur la care trebuie sa vina singur cu bani pentru reconstructie.De unde bani?? In ceea ce priveste salariile firmele private la care merge treaba bine, dau salarii destul de mari managerilor, iar la stat sunt regiile care si ele dadeau multi bani. E treaba celor care dau banii pentru aceste salarii sa stie de ce le dau. Intram in zona gri comunista daca incepem sa comentam pe marginea santului despre niste salarii. In ceea ce priveste pensiile, cred ca iarasi nu v-ati dori sa fiti presedintele aceste tari peste 10 ani cand numarul pensionarilor ar putea creste fabulos in raport cu numarul celor angajati si cu salarii si sa fiti singur cu ajutorul statului ca sa sustineti acest dezechilibru.E o chestie grea care duce la hernie un buget national si asa cocosat. Rezistenta pasiva imi aduce aminte de un magar pe care un taran il indemna sa faca treaba si el ba. Cu rezistenta pasiva sau activa nu vom merge niciodata spre viitor ci spre un trist loc al oamenior mereu suparati pe viata.
RăspundețiȘtergere