https://reflectiicotidiene.blogspot.com Fiecare dintre noi are aproximativ 60.000 de gânduri pe zi. Iar toate aceste gânduri ale noastre produc consecinţe, pentru că fiecare gând este de fapt o energie pe care o lansăm în Univers şi nu doar în direcţia dorită, ci în toate direcţiile. Energia emisă de gândurile noastre îşi caută apoi, în drumul ei, o altă energie cu care să vibreze la unison, după principiul „ceea ce se aseamănă se adună”.
Translate
vineri, 5 octombrie 2012
Cum vor obtine pagubitii de la CONFORT City banii de la asiguratori pentru locuintele afectate?
Daunele provocate de incendiul care a izbucnit marti seara in complexul rezidential CONFORT City, care a afectat aproape 50 de apartamente, ar putea ajunge la peste 1,5 mil. EUR, potrivit specialistilor din piata. O parte dintre proprietari ar putea sa isi recupereze pierderile de la companiile de asigurare, in conditiile in care au o polita valabila de asigurare facultativa de locuinta care include si riscul de incendiu. Ceilalti, care au incheiat doar o polita deasigurare obligatorie (PAD), nu vor primi despagubiri, pentru ca aceasta asigurare acopera doar cele trei riscuri de catastrofa: inundatie, cutremur si alunecari de teren.
Cele mai multe apartamente din complexul CONFORT City au fost procurate prin credit ipotecar, in acest caz proprietarul fiind obligat sa incheie o polita de asigurare facultativa, cesionata in favoarea bancii.
"Incheierea politei este o conditie obligatorie la contractarea unui credit ipotecar. In termen de 48 de ore de la producerea pagubei, asiguratul trebuie sa notifice banca despre aceasta", ne-a declarat Cristian BALANICA, Director General, PIRAEUS Insurance Broker. Potrivit acestuia, "asiguratul se poate adresa singur la compania de asigurare pentru constatarea prejudiciilor (in baza raportului intocmit de organele abilitate, unde se mentioneaza si cauzele producerii acestuia), evaluarea pagubei si intocmirea devizului de plata". Dupa finalizarea acestor operatiuni, asiguratorul va sesiza banca unde proprietarul are cesionata polita pentru obtinerea acordului de a vira banii catre proprietar ori catre firma care a efectuat reparatiile. Astfel, "proprietarul locuintei asigurate trebuie sa faca toate demersurile necesare la asigurator pana la momentul cand ar trebui sa se faca plata, aici intervenind banca care decide daca incaseaza direct banii in cont sau daca se vireaza catre pagubit", ne-a precizat si Iulia OSMAN, Director Executiv la RAIFEISSEN Broker.
De asemenea, "avem doua situatii: daca este o dauna totala, banii de la asigurator vor fi incasati integral de catre banca pentru stingerea creditului, iar daca este o dauna partiala, in cele mai multe cazuri, asiguratul va efectua lucrarile de reparatie necesare urmand ca dupa sa isi recupereze aceste cheltuieli de la asigurator in baza actelor doveditoare", puncteaza Cristian BALANICA. In tot acest timp, ratele la banca vor curge in continuare.
Mai exista insa o situatie, si anume cea in care proprietarul locuintei cu polita de asigurare cesionata in favoarea bancii are asigurarea expirata si nu a reinnoit-o pana la data producerii pagubei. In acest caz, "este in mod cert o pierdere pentru banca si creditul acordat se trece pe provizioane de risc, urmand ca acest caz sa fie solutionat in instanta", ne-a explicat Cristian BALANICA. In acelasi sens, "unele banci merg pe incheierea unor polite de asigurare multianuale, in cazul celor care au contractat credite, debitorul fiind obligat sa asigure fonduri suficiente in cont pentru plata asigurarii la termen", considera Iulia OSMAN.
Cat au platit cei pagubiti pentru asigurare?
Amintim ca incendiul de la CONFORT City a cuprins etajele 10 si 11 ale blocului, fiind distruse in totalitate 24 de apartamente de la mansarda, iar majoritatea celor de la etajul 10 au suferit daune in proportie de 10-30%. Unele dintre apartamentele situate la etajele inferioare au suferit daune intr-o proportie mult mai mica, de maximum 5%, din cauza apei folosite la stingerea incendiului. De asemenea, potrivit IGSU, a fost afectata, pe o suprafata de aproximativ 5%, izolatia de polistiren a imobilului. Locuintele din cadrul acestui complex aveau preturi pornind de la circa 40.000 EUR pentru o garsoniera, in timp ce apartamentele cu doua camere puteau ajunge la 65.000 EUR. Pretul unei asigurari de locuinta incepe de la 0,1% din valoarea imobilului pe an si poate ajunge pana la 0,15%, potrivit portalului asigurarealocuintelor.ro. Acest lucru inseamna ca pentru olocuinta de 60.000 EUR se plateste o prima anuala intre 60 si 120 EUR. Diferenta majora este data de riscurile acoperite, care sunt extrem de importante prin prisma alegerii unui produs.
Dezvoltatorul de la CONFORT City va acoperi costurile de refacere a instalatiilor
Reprezentantii DOMUS Stil, dezvoltatorul care a construit ansamblul rezidential CONFORT City, nu au precizat suma exacta a pagubelor, dar au promis ca locatarii vor fi cazati, in urmatoarele doua, trei zile intr-o unitate hoteliera unde li se va asigura hrana si cele necesare. Potrivit informatiilor de ultima ora, toate cheltuielile aferente refacerii instalatiilor sanitar- termice si electrice, distruse in incendiul de marti, vor fi suportate din fondurile proprii ale dezvoltatorului, pana la finalizarea anchetei, cand se va putea indrepta spre societatile de asigurari sau alte entitati responsabile pentru a recupera banii. Sursa Asigurarea Locuintelor
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Este clar ca daca exista doar polita obligatorie, clientul nu este asigurat pentru incendiu si nici pentru daunele facute de el catre vecini.
RăspundețiȘtergereChiar si in caz de catastrofa naturala 20000 de euro sunt total insuficienti pentru aceste locuinte.