Translate

luni, 15 octombrie 2012

Cazul Sima: investiţia prin brokeri neautorizaţi este ca şi cum ai arunca bani într-un canal

Piaţa de capital iese cu imaginea puternic şifonată din acest scandal, chiar dacă nici CNVM, nici Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi nici brokerii locali nu au o responsabilitate directă în cazul Sima. 

Cazul brokerului fugar Cristian Sima aduce în prim- plan o problemă importan­tă legată de investiţiile pe pieţele de capital interna­ţio­nale, în contextul în care în ultimii ani au apărut zeci de firme care se promovează ca brokeri şi spun că oferă servicii de tranzacţionare pe pieţele externe.
Sima a fugit din ţară după ce ar fi pierdut circa 3,5 milioane de euro, banii a circa 60 de clienţi ai WBS Holdings, o firmă de brokeraj specializată în tranzacţii pe pieţele internaţionale care este înregistrată în Insulele Virgine Britanice şi nu este autorizată sau supravegheată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
Acum, clienţii lui Sima, printre care se numără nume sonore precum fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu şi creatoarea de modă Irina Schrotter, aşteaptă ca Sima să vină înapoi şi să le dea banii. Din cauză că WBS Holding nu este înregistrată în România, ei au puţine pârghii pentru a-şi recupera banii.
"Cred că CNVM ar fi trebuit să-l supravegheze dinainte pe Sima, având în vedere declaraţiile lui extravagante. Trebuie verificat dacă WBS Holding
este autorizată de către autorităţile din Marea Britanie şi pentru ce tipuri de tranzacţii are autorizaţie. CNVM-ul ar trebui să ia legătura cu cei din Marea Britanie, să facă o investigaţie şi să afle ce statut are această companie WBS Holding", spune avocatul Cristian Duţescu.
Sima a câştigat clienţi din sferele înalte ale societăţii, folosindu-se de ima­ginea câştigată la TV, de prieteniile şi recomandările de care s-a bucurat în această zonă.
El a declarat că pentru aceşti clienţi nu a contat faptul că WBS Holding nu este înregistrată la CNVM. "Toată lumea ştia şi toată lumea era încântată de avantajele fiscale", a declarat Sima într-un interviu acordat jurnalistului Radu Soviani şi difuzat ieri de Realitatea TV.
"Foarte mulţi nu depun plângere pentru că au mai multe şanse să-şi recupereze banii dacă mă întorc decât dacă depun plângeri în British Virgin Is­lands. Oricum, contractele sunt făcute de avocaţi londonezi şi mă acoperă 100%", a declarat Sima.
Şi avocaţii susţin că în astfel de cazuri investitorii sunt foarte expuşi. "Problema e Forex, unde nu există niciun fel de protecţie, aceste tranzacţii nu sunt supuse controlului CNVM şi nu poţi să urmăreşti brokerul", spune avocatul Gheorghe Piperea.
Chiar dacă nici CNVM, nici Bursa de Valori Bucureşti şi nici brokerii locali nu au o responsabilitate directă în cazul Sima, toată piaţa de capital locală iese cu imaginea puternic şifonată.

Un comentariu:

  1. Un fost ministru de finante, mare vedeta TV si guru al economiei romanesti demonstreaza lipsa de profesionalism a asa zisilor lideri finantisti din tara noastra. Media care pupa la tot felul de neica nimeni cu bani luati de nu stiu nici ei de unde, are oricum oroare de lucruri inteligente cum ar fi economia de piata si bursa de valori.

    RăspundețiȘtergere

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii