https://reflectiicotidiene.blogspot.com Fiecare dintre noi are aproximativ 60.000 de gânduri pe zi. Iar toate aceste gânduri ale noastre produc consecinţe, pentru că fiecare gând este de fapt o energie pe care o lansăm în Univers şi nu doar în direcţia dorită, ci în toate direcţiile. Energia emisă de gândurile noastre îşi caută apoi, în drumul ei, o altă energie cu care să vibreze la unison, după principiul „ceea ce se aseamănă se adună”.
Translate
vineri, 30 septembrie 2011
Liniştea de la Jucu versus furtuna din Bochum. Cum au primit locuitorii din Jucu vestea închiderii fabricii Nokia. Reportaj de la faţa locului
Nokia anunţa în urmă cu trei ani închiderea fabricii de la Bochum, în vestul Germaniei. În prezent, România se află în aceeaşi situaţie. Însă dacă la Bochum angajaţii Nokia s-au revoltat faţă de decizia companiei de a închide fabrica din localitate, la Jucu este în continuare linişte.
La porţile fabricii Nokia din Jucu te întâmpină un paznic care îţi spune sec că nu are nimic de comunicat şi că nu a fost informat în legătură cu închiderea fabricii Nokia.
Mai mult, angajatul Nokia a fost instruit să nu facă declaraţii presei şi să transmită reprezentanţiilor mass media o hârtie cu datele de contact ale departamentelor de comunicare Nokia. Pe de altă parte, nimeni nu iese din fabrică să vorbească cu presa, chiar dacă angajaţii au fost anunţaţi într-o şedinţă, organizată joi dimineaţa, despre decizia companiei Nokia în legătură cu fabrica de la Jucu.
Totodată este destul de greu să intri în vorbă cu oamenii care încă mai lucrează în fabrica Nokia de la Jucu, în condiţiile în care, aceştia sunt aduşi sau luaţi cu autobuzele şi microbuzele chiar de la intrarea în fabrică.
Chiar dacă o mare parte din angajaţii Nokia au refuzat de-a lungul timpului să vorbească despre condiţiile de muncă din fabrica de la Jucu, au existat totuşi şi reacţii care au apărut în această perioadă.
Pe de altă parte, angajaţii pe o perioadă determinată de la fabrica Nokia Jucu, s-au plâns că erau sunaţi în mai multe rânduri de reprezentanţii companiei şi li se spunea să nu vină câteva zile la serviciu, pentru că nu sunt comenzi. Salariile mici cu care îşi plătea Nokia angajaţii de la Jucu au fost condamnate şi de către locuitorii din comuna clujeană.
''Am vrut să mă angajez la Nokia, însă când am aflat că salariile nu depăşesc 700 de lei şi trebuie să lucrez 12 ore pe tură am renunţat. Plus că am aflat de la un prieten care lucrează acolo că sunt mai multe zile pe lună în care trebuie să stai acasă, fară bani. Am preferat să mă angajez la o benzinărie pentru 900 de lei şi doar 8 ore de muncă pe zi'', a spus unul dintre locuitorii comunei Jucu.
Din cei apoximativ 2.000 de angajaţi ai fabricii Nokia, circa 100 de persoane provin din comuna Jucu, conform localnicilor. Restul angajaţilor sunt aduşi de Nokia din zonele învecinate Clujului.
''Vestea că pleacă Nokia din Jucu nu m-a luat prin surprindere, nici nu mă afectează în vreun fel. Auzeam tot felul de discuţii că s-ar putea închide fabrica, însă oameni din Jucu care lucrează pentru Nokia sunt prea puţini. Cei de la Nokia nu ne-au ajutat direct, n-au făcut ceva concret pentru noi, o sală de cinema, o cantină, un parc de distracţii'', a afirmat Elena, locuitor ai comunei Jucu.
Pe de altă parte, Mihai spune că o parte din banii intraţi în bugetul primăriei din Jucu au fost folosiţi pentru infrastructură, renovarea unor şcoli sau chiar pentru modernizarea primăriei.
''A fost bine pentru comună la început, când a venit Nokia. Preţul terenurilor din localitate a crescut, s-au facut şi ceva vânzări de terenuri şi speram că vor mai veni investitori străini, iar Jucu va deveni un oraş puternic. S-au promis diverse lucruri, printre care o autostradă sau un tren direct spre aeroportul din Cluj, însă nu s-a mai realizat nimic. Poate că asta este soarta noastră'', a spus Mihai din Jucu
Circa 2.000 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez, şi-au motivat decizia reprezentanţii Nokia.
Decizia Nokia din anul 2007 de a transfera în România o parte din activitatea desfăşurată anterior în fabrica din localitatea Bochum a avut până în prezent un impact pozitiv asupra Clujului şi a judeţelor limitrofe, chiar dacă investiţia celui mai mare producător de telefoane mobile din lume nu şi-a atins potenţialul maxim.
Cel puţin, pentru primăria din Jucu, o comună din estul judeţului Cluj care are aproape 5.000 de oameni şi unde principala activitate este agricultura, fabrica Nokia a adus un salt semnificativ al încasărilor la buget.
De exemplu, în 2009 veniturile primăriei Jucu au ajuns la circa 2 mil. euro. Joi, când oficialii Nokia au anunţat decizia de a închide fabrica de la Jucu, primăria a fost indiferentă, spunând că sunt prinşi cu alte lucruri mai importante.
Fabrica Nokia de la Jucu a fost construită în anul 2007 şi pentru modernizarea parcului industrial Tetarom 3, statul român a cheltuit 21 mil. euro. Toate necesităţile Nokia au fost îndeplinite până în prezent, mai puţin pista pentru avioane de mare tonaj din cadrul Aeroportului Internaţional Cluj.
De la drumuri de acces, alimentare cu energie electrică, iluminat stradal şi alte utilităţi pentru buna funcţionare, toate au fost construite pentru Nokia. În 2007 Nokia a investit 60 de mil. euro şi a promis că numărul angajaţilor va ajunge la 15.000. În 2007, în plin boom economic oficialii spuneau că în parcul industrial din Jucu vor fi construite fabrici de ambalaje, tipografii, toate menite să deservească firma producătoare de telefoane, însă nu a apărut nimic suplimentar.
Fabrica Nokia de la Jucu a demarat oficial activitatea de producţie cu 350 de angajaţi direcţi, atât din sectorul de management şi administrativ, cât şi în producţie, ajungând în prezent la circa 2.000 de salariaţi proprii.
Tot în acest an, Nokia a anunţat că Centrul de Cercetare din Cluj se închide în luna octombrie, iar 120 de angajaţi sunt afectaţi de programul de restructurare al companiei.
Procesul de disponibilizări anunţat de Nokia face parte dintr-o strategie globală de consolidare a operaţiunilor de cercetare şi dezvoltare ale companiei finlandeze şi de creştere a eficienţei.
Sunt vizate puncte de lucru din mai multe ţări, obiectivul fiind acela de concentrare a eforturilor în direcţiile majore de dezvoltare stabilite la începutul acestui an, conform declaraţiilor reprezentanţilor Nokia făcute în prima parte a anului.
Pe de altă parte ''închiderea fabricii Nokia de la Jucu se încadrează în strategia companiei şi are rolul de a reduce costurile, de a eficientiza şi simplifica structura grupului'', a spus conducerea Nokia. Compania a pus sub evaluare şi operaţiunile din Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) şi Reynosa (Mexic). Aceste fabrici vor continua să producă pentru pieţele din Europa şi America de Nord, însă grupul intenţionează să le reorienteze treptat către software şi personalizarea pachetelor de vânzare.
Ziarul Financiar
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna