Într-un articol anterior, pe care puteţi să-l găsiţi aici, prezentam pe larg momentele în care este necesar să se stropească pomii fructiferi cu sulfat de cupru (piatra vanata ). Recomandam atunci ca produsele pe bază de cupru să nu fie amestecate şi administrate împreună cu produsele pe bază de ulei horticol. Există o incopatibilitate între ele şi este bine să se ţină seama de acest aspect.
Tratamentele cu ulei horticol sau cu produse care conţin ulei plus încă o substanţă activă cu rol de insecticid, cum ar fi binecunoscutul produs Confidor Oil sunt piatra de temelie în combaterea eficientă a dăunătorilor. Aceste tratamente au rolul de a elimina adulţii, larvele si ouăle care populează pe timpul iernii tulpinile şi crengile pomilor fructiferi. Prin eliminarea acestora, populatia de dăunatori scade, iar presiunea asupra pomilor fructiferi va fi mai mică. Prin urmare, necesarul de stropiri va fi mai mic în vegetaţie, iar calitatea stropirilor va fi mai ridicată.
Fără aceste tratamente, mai ales acolo unde vorbim de livezi foarte mari, presiunea dăunătorilor poate fi foarte mare, greu de ţinut sub control.
Ce este uleiul horticol
Denumirea de ulei horticol este una generală şi se referă la totalitatea uleiurilor minerale sau de altă natură, care se folosesc în horticultură. La noi în ţară uleiurile horticole se foloseau şi încă se folosesc în mare parte în perioada de repaus vegetativ al plantelor. Totuşi sunt uleiuri horticole care se pot folosi şi în perioada de vegetaţie al plantelor.
Nu vreau să deschid acum un subiect cu referire la vechile uleiuri horticole, care au fost retrase de pe piaţă datorită regulilor UE. Acestea puteau fi aplicate exclusiv în perioada de repaus vegetativ şi probabil din acest motiv există în prezent confuzia legată de nume.
Motivele pentru care stropirile cu ulei horticol sunt atât de importante
În perioada de vegetaţie sunt foarte mulţi factori care pot influenţa numărul şi eficienţa tratamentelor. Unul dintre aceştia ar fi că odată cu intrarea în vegetaţie a pomilor fructiferi, vor începe să intre în acţiune şi polenizatorii. Albinele sunt cei mai importanţi polenizatori. Numărul substanţelor omologate ca fiind bune eradicative în ceea ce priveşte dăunatorii şi în acelaşi timp protectoare cu albinele, se restrâng substanţial. Le putem chiar număra pe degete. Aşa că eliminarea dăunătorilor în ferestrele de peste an în care albinele şi alte insecte benefice pot fi ţinute departe de pericol este o binefacere pentru toată lumea.
De asemenea trebuie ştiut că mare parte din dăunători acţionează în prima parte de vegetaţie. De la începutul înmuguririi, înflorire, până când fructele încep să fie cât o alună. Majoritatea dăunătorilor, indiferent de specia din care fac parte pomii fructiferi, acţionează în acest interval. În această perioadă foarte pretenţioasă, condiţiile meteo de multe ori fac imposibilă stropirile la timp. Chiar dacă la temperaturi mai scăzute şi pe ploaie nici insectele nu migrează, rămân foarte periculoşi dăunătorii care sunt deja prezenţi în mijlocul livezii. Prin urmare este esenţial să distrugem dăunătorii „de-ai casei”.
Nu în ultimul rând trebuie remarcat faptul că dăunătorii din livezi în urma tratamentelor repetate capătă o anumită toleranţă la dozele obişnuite de insecticid. Dacă ţinem seama că substanţele omologate a fi aplicate cu eficienţă maximă asupra dăunătorilor, care protejează şi albinele sunt puţine, riscul de a provoca rezistenţă în cadrul dăunătorilor este mai mult decât evident. Prin eliminarea dăunătorilor pe timpul iernii, pe lângă faptul că din livadă sunt distruşi marea masă de insecte periculoase, se va reduce sau chiar elimina şi acest pericol.
Dăunători ce pot fi combătuţi folosind ulei horticol
- Gargariţa bobocilor de mar ( Anthonomus pomorum )- adulţii iernează atât ascunşi în scoarţa pomilor fructiferi, fie ascunşi în pe sol, sub pomii fructiferi.
- Păduchele de San Jose – ( Quadraspidiotus perniciosus ) larvele iernează sub un scut pe tulpina pomilor fructiferi;
- Viermele merelor – ( Cydia pomonella ) – larvele trec iarna ascunse într-un cocon sub scoarţa sau crăpăturile de pe tulpina pomilor fructiferi.
- Păduchele lânos – ( Eriosoma lanigerum ) – larvele iernează pe ramurile deja atacate ale pomilor fructiferi;
- Păianjenul roşu al pomilor fructiferi – ( Panonychus ulmi ) – ouăle acestui acarian sunt plasate adânc în crăpăturile sau perforaţiile făcute chiar de dăunător pe tulpina sau crengilor pomilor fructiferi;
- Afidele – sunt foarte multe specii de afide aşa că mă voi referii la toate în ansamblu. Peste iarnă ouăle acestor specii supravieţuiesc pe crengile plantelor atacate.
După cum puteţi observa o parte din dăunători trec iarna ascunşi la locul faptei, pe crengi sau tulpinile pomilor fructiferi. O alta parte sunt mai pretenţioşi, iernând fie pe pomii fructiferi, fie la sol ascunşi în iarbă sau sub frunze. Tratamentele vizează mare parte din dăunătorii care iernează pe tulpină şi crengi. Atenţie aşadar la tulpină, pentru că de multe ori se stropesc doar crengile, tulpinile fiind uitate. Din păcate pe tulpini stau ascunşi cei mai mulţi dintre dăunători. Asta pentru că sunt mai rugoase, prezintă crăpături şi sunt un adăpost mult mai sigur.
Tipuri de ulei horticol ce pot fi aplicate în perioada de repaus vegetativ
Acest capitol este deosebit de important. Am observat că în ultimul timp pe piaţă este o foarte mare confuzie vis a vis de uleiul horticol. În ultimul timp, având în vedere popularitatea produsului Confidor Oil, s-a ajuns la ideea că uleiul horticol este egal cu Confidor Oil. Doar la o simpla discuţie cu persoanele care practică stropiri ale pomilor fructiferi, sau la o căutare atentă pe internet ne putem da seama de acest lucru. Prin urmare cred că ar fi bine să aducem clarificări vis a vis de acest subiect.
Ulei horticol simplu
Aceste produse pot fi aplicate în condiţii de siguranţă în perioada de repaus vegetativ, dar şi în perioada de vegetaţie a plantelor. Exclus aplicarea uleiurilor pe flori.
Dintre acestea amintim produsele:
- Oleomin 80 EW
- Ovipron Top
Avantajul acestor produse ar fi că se pot administra primăvara, la începutul intrării plantelor în vegetaţie. Odată cu iesirea din repaus al plantelor, dăunătorii încep să se mişte şi ei. Devin astfel mult mai susceptibili la aplicarea de ulei horticol. Aplicarea de ulei horticol în această periodă se va face prin urmare cu impact mult mai ridicat împotriva dăunătorilor.
Un alt avantaj major al acestor produse ar fi că pot fi amestecate cu insecticide care protejează albinele. Prin urmare pe lângă faptul că ne protejăm mult mai bine pomii fructiferi de dăunători, avem grijă şi de polenizatori şi entomofauna utilă.
Mod de aplicare
Oleomin 80 EW
– 170 – 200 ml Oleomin EW la o pompă de 10 l apă
– 500 ml Oleomin EW în 25 – 30 l apă;
– 1.5 – 2 litri Oleomin EW în 100 l apă;
– 15-20 litri Oleomin 80 EW /1000 l apă
Ovipron Top
Aplicat singur fără insecticid – concentraţie de 2.5% ulei horticol
– 2.5 litri Ovipron Top la 100 l apă;
– 25 litri Ovipron Top la 1000 l apă;
– 250 ml Ovipron la 10 l apă;
Aplicat împreună cu un insecticid – concentraţie de 1.5% ulei horticol
– 150 ml Ovipron Top la 10 l/apă;
– 1.5 litri Ovipron Top la 100 l/apă;
– 15 l/Ovipron Top la 1000 l/apă
Atenţie!
Nu depăşiţi doza maximă de ulei utilizabil de 35 l/ha!
Insecticid se poate folosii Mospilan, mai ales dacă aplicarea uleiului se face după ieşirea plantelor din repausul vegetativ. În această perioadă şi polenizatorii încep să umble, iar Mospilan este un insecticid care protejează albinele. Acest insecticid acţionează atât asupra dăunătorilor adulţi, cât şi asupra ouălor şi larvelor.
Intotdeauna citiţi şi respectaţi dozele şi recomandările de pe ambalajul produselor!
Indicat ar fi înainte de a face amestecul, să faceţi un test de compatibilitate ulei horticol – insecticid.
Mod de aplicare
– 10 l soluţie cu ulei horticol + 5 g Mospilan;
– 100 l soluţie ulei cu horticol + 50 g Mospilan;
– 1000 – 1500 l soluţie cu ulei horticol + 450 g Mospilan
Perioadă de aplicare
Cele mai bune rezultate se obţin atunci când aceste produse sunt aplicate la începutul intrării în vegetaţie a pomilor fructiferi.
La sâmburoase (cireş, prun) – se va aplica ulei horticol în amestec cu un insecticid care protejează albinele (Mospilan) în faza de „buton verde”.
La seminţoase (măr, păr) –cele mai bune rezultate se obţin când se aplică ulei horticol plus un insecticid care protejează albinele (Mospilan), în faza de „urechiuşe de şoarece”
Ulei horticol combinat cu insecticid
Aceste produse sunt cele mai cunoscute de către horticultori. Dacă produsele prezentate mai sus conţineau doar ulei horticol, insecticidul fiind la latitudinea fermierului, aceste produse conţin atât ulei horticol cât şi insecticid.
Pe piaţa din România în acest moment se cunosc următoarele produse care conţin ulei horticol plus un insecticid.
- Confidor oil SC 004 – substanţă activă: 4g/l imidacloprid + ulei;
- Nuprid oil 004 CE – substanţă activă: 4g/l imidacloprid + ulei;
- Emerite Oil – substanţă activă: 4g/l imidacloprid + ulei;
Un mare avantaj al acestor uleiuri horticole ar fi că într-un singur produs sunt înglobate două ingrediente care acţionează simultan asupra insectelor. Fermierul nu mai trebuie să se preocupe de achiziţionarea, dozarea şi prepararea uleiului şi a insecticidului. Trebuie doar să prepare soluţia finită. Încrederea în aceste produse s-a clădit în urma a unor număr mari de ani de folosinţă. Nu putem să le negăm performanţa. Din contră, în programele de protecţia a plantelor aceste produse îşi dovedesc an de an utilitatea. Trebuie doar ştiut cum să fie folosite, astfel încât eficienţa să lor să fie adusă cât mai aproape de 100%.
Cum acţionează aceste produse
Uleiul horticol va crea o peliculă la nivelul crengilor, sufocând astfel insectele şi larvele prinse la mijloc. Uleiul prelins pe adulţi, larve sau ouă va împiedica respiraţia normală. Insecticidul din ulei la rândul lui vine şi acţionează complementar intoxicând dăunătorii care se ascund pe crengile sau tulpina pomilor fructiferi.
Acţiunea acestor produse este mult mai bună, comparativ cu aplicarea de ulei horticol simplu, fără insecticid.
Mod de aplicare
La seminţoase (măr, păr): – concentraţie de 1.5%
– 22,5 litri la 1500 litrii apă;
– 1.5 litri la 100 l/apă
– 150 ml la 10 l/apă
La sâmburoase (prun, cireş) – concentraţie de 1.5%
– 15 l/ha ulei horticol la 1000 l/apă;
– 1.5 l/ha ulei horticol la 100 l/apă;
– 150 ml ulei horticol la 10 l/apă
Perioadă de aplicare
Aceste produse trebuiesc aplicate exclusiv în perioada de repaus vegetativ al plantelor. Cel puţin dacă luăm în calcul şi legalitatea nu doar eficienţa. Să vedem şi din ce motiv.
Aceste produse conţin pe lângă ulei horticol şi imidacloprid.
Imidaclopridul este un insecticid din clasa neonicotinoidelor. Acesta a fost interzis de la comercializare sub formă de insecticid care să fie adminstrat pomilor fructiferi în vegetaţie. Acest lucru pentru că ucide albinele şi polenizatorii.
Însă imidaclopridul poate fi folosit la tratamentele pomilor fructiferi, în repaus vegetal, atunci când albinele sunt în hibernare. De asemenea imidaclopridul mai este folosit la tratamentul seminţelor cu derogare specială de la Comisia Europeană.
Din acest motiv producătorii produselor de mai sus nu pot recomanda pe prospectele lor ca produsele respective să fie aplicate în afara repausului vegetal al plantelor.
Prin urmare aceste trei produse trebuiesc aplicate doar în perioada de repaus vegetal al plantelor. Pentru o eficientizare cât mai bună a produsului, aplicarea este bine să se facă înspre sfârşitul repausului vegetativ.
Totuşi sunt siteuri care recomandă aplicarea acestor produse în perioada vegetativă
Da aşa este. Atunci când aceste produse sunt aplicate în faza de „buton verde” în cazul sâmburoaselor şi în faza de „urechiuşe de şoarece” la seminţoase, aceste produse au eficienţa cea mai bună. Asta pentru că imidacloprodul din ulei intră în muguri şi protejează planta mult mai bine. De asemenea aplicând produsul mai târziu, insectele sunt prinse în perioada activă, când sunt mult mai susceptibile a fi ucise. Prin asfixiere de către ulei, respectiv prin intoxicarea produsă de imidacloprid.
Totuşi aplicând produsul mai târziu vom ucide albinele, bondarii sau alţi polenizatori. Mulţi consideră că dacă pomii fructiferi nu sunt înfloriţi, atunci în livadă nu găsim albine. Totuşi în cele mai multe grădini sau livezi, sub pomii fructiferi cresc flori de primăvară ca păpădia care înfloresc destul de vremelnic. Chiar dacă produsele sunt aplicate pe pomi, foarte mulţi stropi ajung în jurul pomilor, ajungând pe albine.
Acest mod de a aplica produse de uz fitosanitar nu este legal şi poate face foarte mult rău. Ca recomandare pentru dumneavoastră, dacă totuşi vă hotărâţi să aplicaţi mai târziu aceste produse, atunci să aplicaţi dimineaţa foarte devreme sau din contră după după ora 17. Dimineţile de primăvară sunt destul de reci, iar albinele ies mai târziu la colindat. Prin urmare în această perioadă se pot face stropiri în siguranţă. Idem spre seară, după ora 17.
Nu uitaţi să anunţaţi apicultorii şi organele abilitate că urmează să faceţi stropiri în livadă.
Nu este atât de greu să ne respectăm unii pe ceilalţi. Să nu uităm totuşi că fără albine nu există rod în livadă.
Aplicarea de ulei horticol vs aplicare de piată vânătă
Cu siguranţă vor fi întrebări legate de acest subiect. Uleiurile horticole nu se amestecă cu produse cuprice sau care conţin sulf. Fiţi foarte atenţi la recomandările producătorilor!
După ce aplicaţi piatra vânătă, lăsaţi aproximativ 2 săptămâni cuprul să îşi facă treabă, iar apoi puteţi să interveniţi şi cu ulei horticol.
Temperatura de aplicare
Uleiurile sunt bine să fie aplicate atunci când temperatura este de cel puţin 5-7, iar tendinţa este de încălzire. La temperaturi scăzute, aproape de îngheţ, pelicula de ulei se poate să nu se formeze aşa cum trebuie. Mai mult, produsul să îngheţe pe ramuri.
Aplicat spre sfârşitul iernii, când temperatura este în creştere, prindem perioada în care şi metabolismul dăunătorilor se înteţeşte. Respiraţia şi nevoia lor de oxigen este mai ridicată, aşa că bineînteles uleiul, respectiv uleiul şi insecticidul va lucra mult mai puternic împotriva dăunătorilor.
Întotdeauna urmaţi recomandările producătorului. Sper ca acest articol să fie unul care să vă îndrume.
Recolte profitabile pentru toată lumea!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna