Translate

sâmbătă, 3 martie 2018

Fătarea la iepurii de casă. Îngrijirea iepuroaicei și a puilor



Fătarea iepuroaicelor este unul dintre momentele cele mai importante în activitatea de creștere a iepurilor. Fermierii cu experiență știu că sunt câteva reguli menite să ajute femela-iepure să fete ușor, dar și ca apoi să aibă grijă de puii nou-născuți, reducând astfel riscul lor de mortalitate.
După împerechere, verificarea prezenței la iepuroaică se poate face după circa o săptămână sau circa 14 zile. Testul constă în plasarea iepuroaicei din nou în cușcă cu iepurele-mascul iar dacă nu se mai împerechează, atunci este semn că ea este deja gestantă. Această metodă este considerată însă riscantă pentru că unele femele pot accepta și a doua împerechere, având uterul în formă de Y și o posibilă primă gestație într-un corn. A doua s-ar produce în al doilea corn și ar conduce la probleme de fătare și pui născuți prematur.
După 14 zile – nu mai devreme se poate face și o verificare mai sigură prin palparea atentă a abdomenului. Dacă cu degetele se pot simți mici formațiuni ca niște boabe de strugure, atunci este semn că iepuroaica este gestantă și aceia sunt viitorii pui.
De la montă și până la fătare, gestația iepuroaicei este, în medie, de 30-32 de zile. Crescătorii se pot așteptă la un număr între 2 și 12 pui la o fătare (în medie sunt 7 pui, dar pot fi și mai mulți de 12), iar pentru dezvoltarea normală a fetușilor este nevoie de câteva condiții minime pentru femelă. Astfel, iepuroaica gestantă trebuie să aibă în permanentă apă proaspătă, și un așternut curat și uscat. Adăpostul trebuie păstrat curat și să fie bine ventilat, iar iepuroaica va primi rații nutritive complete, cu nutrețuri de cea mai bună calitate.
Fătarea la iepuri. Pregătirea cuibului
Pregătirea cuibului pentru fătarea iepuroaicei se face cu patru zile înainte de momentul fătării când se pune și o cutie în cușca femelei. Se folosesc paie curate și fân după o curățare prealabilă a adăpostului.
Cu 2-3 zile înainte de fătare se face o reducere a hranei femelei – reducere progresivă, ceea ca o va ajuta să fete mai ușor și să prevină apariția mamitei.
Când se pregătește să fete, iepuroaica va începe să își smulgă părul de pe abdomen și să își amenajeze cuibul.
Fătarea la iepuri. Se petrece pe timpul nopții
Iepuroaica preferă să fete pe durata nopții, uneori la ore mici ale dimineții, tot evenimentul având o durată între 15 și 30 de minute. După fătare, este important ca ea să aibă în cușcă apă și hrană.
Imediat după ce a fătat, iepuroaica desface învelișul embrionar și taie cu dinții cordonul ombilical al fiecărui iepuraș. Ea își linge apoi puii și îi pune lângă sfârcuri, pentru a-i determina să sugă. La scurt timp după fătare, iepuroaica elimină și placenta pe care o consumă imediat.
Fătarea la iepuri. O femelă poată să alăpteze cel mult opt pui
Iepuroaica are doar 8 mameloane, așa că nu poate hrăni mai mult de 8 pui. Dacă se nasc mai mulți sau din anumite motive, mama-iepure moare după naștere, iepurașii pentru care nu se poate asigura hrănirea cu lapte matern sunt puși în cușca altei iepuroaice care a făcut mai puțini pui.  Atenție! Introducerea puilor străini în cușca celeilalte iepuroaice se face în absența acesteia și numai după ce crescătorul s-a frecat pe mâini cu o plantă mirositoare (mentă, pătrunjel, țelină, oregano etc.) cu care va freca și capul iepuroaicei care va alăpta. Astfel, aceasta nu va simți că puii aduși în boxa ei au fost fătați de altă femelă pentru că ei poartă același miros ca și ea.
Iepurașii se nasc cu ochii închiși și sunt lipsiți de păr. Cântăresc până în 100 de grame fiecare, cam 50-70 de grame, și vor fi acoperiți de iepuroaică cu părul pe care și l-a smuls, pentru a le ține de cald.

Fătarea la iepuri. Verificarea cuibului și a puilor
Verificarea cuibului se dace la circa o zi de la fătare, după ce iepuroaica este mutată în altă cușcă – se numără puii și se înlătură cei care au pierit. Atenție! Înainte de a umbla la cuib, este important să se folosească mănuși sau să fie spălate mâinile cu un săpun fără miros, astfel încât iepuroaica să nu simtă miros străin pe pui. Dacă se întâmplă acest lucru, ea s-ar putea să îi înstrăineze și să refuze a-i mai alăpta.
Un pui de iepure viabil este cald, cu mișcări vioaie și cu un apetit foarte bun. Cei cu probleme au temperatura corpului mai scăzută, mișcări slabe și o piele ce prezintă cute.
Se recomandă ca verificarea cuibului să fie făcută de mai multe ori după fătare și să se acorde o atenție deosebită asigurării liniștii. Dacă iepuroaica este stresată de zgomote precum lătratul câinelui poate avea tendința de conservare a speciei și să își mănânce puii. Același risc este prezent și dacă în zona cuibului iepuroaica simte prezența șoarecilor sau șobolanilor.
Alte cauze ale canibalismului pot fi anumite carențe în alimentația din perioada gestanței sau lipsa apei imediat după fătare.
În cazul producerii unor avorturi, iepuroaica poate fi dată din nou la montă chiar a doua zi – mucoasa uterină se reface în câteva ore. Este esențial însă să se înlăture factorii care au generat avortul!


Agrointel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii