Momentan, studiul s-a făcut în China, dar produsele au fost exportate şi în Europa
Mai mulţi producători de ceai chinezesc comercializează produse care conţin pesticide în cantităţi ce depăşesc nivelul maxim admis de Uniunea Europeană, avertizează Greenpeace. Specialiştii organizaţiei au făcut această descoperire în urma unui studiu recent pe piaţa chineză. Fiind, însă, vorba de mărci vândute pe piaţa europeană, astfel de produse s-ar putea regăsi şi pe rafturile supermarketurilor din România, avertizează reprezentanţii Greenpeace România. Aceştia recomandă atenţie maximă la cumpărarea unor astfel de produse.
Lipton-ul din China, un ceai cu pesticide
China este cel mai mare producător de ceai din lume, dar este şi ţara unde se folosesc cele mai multe pesticide, avertizează Greenpeace. Potrivit sursei, deşi susţine că intenţionează să diminueze cantitatea de pesticide folosită la nivel naţional cu 20%, până în 2015, şi că a extins gestionarea ecologică a dăunătorilor pentru legume, fructe şi ceai, Ministerul chinez al Agriculturii nu se ţine de cuvânt.
Recent, Greenpeace a cumpărat mai multe cutii cu pliculeţe de ceai Lipton, produse şi vândute în China, de către două magazine din Beijing. Mostrele, care includeau ceai verde, ceai oolong, ceai de iasomie şi ceai negru, au fost trimise la un laborator independent pentru testarea conţinutului de pesticide reziduale. „Am ales aleatoriu o selecţie de produse Lipton de pe piaţa chineză, iar rezultatele au fost foarte grave. Se pune un mare semn de întrebare despre siguranţa produselor Lipton şi pe alte pieţe. Fiind cea mai bine vândută marcă de ceai, Lipton profită de faptul că măsurile pentru controlul pesticidelor sunt slabe în China, totul pe socoteala consumatorilor chinezi”,spune Wang Jing, Campaigner Greenpeace pentru agricultură sustenabilă.
Potrivit acestuia, Lipton şi-a luat angajamentul de a minimiza agrochimicalele toxice în produsele sale, dar în China face exact opusul. “Fie nu au nici cea mai mică idee despre ce se pulverizează în culturile de ceai, fie, pur şi simplu, nu le pasă”.
În urma testelor, s-a descoperit că toate mostrele Lipton conţineau pesticide în cantităţi care depăşeau nivelul maxim admis în Uniunea Europeană, cum ar fi Bifenthrinul, despre care oamenii de ştiinţă susţin că poate afecta negativ producţia de hormoni masculini. Folosirea unora dintre pesticidele detectate este interzisă în producţia de ceai, de către Ministerul chinez al Agriculturii, inclusiv Methomylul, care este foarte toxic, la fel şi Dicofolul şi Endosulfanul, care pot afecta fertilitatea, avertizează reprezentanţii Greenpeace.
Alte mărci de ceai chinezesc, descoperite cu probleme
Potrivit acestora, Lipton se alătură topului ruşinos al celor nouă mărci de ceai chinezesc, despre care Greenpeace a aflat că vând ceai contaminat cu pesticide, companii de top ale Chinei, printre care şi mărcile China Tea, Tenfu Tea şi China Tea King, produse de ceai exportate în Japonia, SUA şi Europa. Potrivit raportului Greenpeace, lansat pe 11 aprilie, în urma testărilor s-a descoperit că mostrele preluate conţineau cel puţin trei tipuri de pesticide, cel mai grav caz a fost o mostră în care au fost detectate 17 tipuri de pesticide. Pesticide care pot afecta fertilitatea, fetuşii sau pot provoca afecţiuni genetice.
Greenpeace solicită companiei Lipton şi altor companii producătoare de ceai, care îşi desfăşoară activitatea în China, să reducă drastic cantitatea de pesticide folosite, să înceteze complet folosirea pesticidelor interzise, cu grad mare de toxicitate şi să stabilească un sistem de control al lanţului de aprovizionare şi o trasabilitate eficientă a produselor, care să asigure reducerea folosirii de pesticide şi îndeplinirea condiţiilor legale.
Ceai cu pesticide, şi în România? Posibil.
Rezultatele studiilor Greenpeace făcute asupra produselor de ceai fabricate şi comercializate în China ridică întrebări şi în privinţa produselor importate în România, în contextul în care şi ceaiul Lipton se găseşte pe rafturile supermarketurilor din ţara noastră.
Întrebaţi dacă au pus la punct un studiu similar celui din China şi pe piaţa românească sau dacă au în plan un astfel de proiect, reprezentanţii Greenpeace România infirmă faptul, dar avertizează că există posibilitatea ca şi pe piaţa românească să existe ceai tratat cu pesticide este mare. “Studiul pe care noi l-am publicat pe site-ul nostru a fost făcut de Greenpeace doar în China. S-au făcut controale pe produsele din ceai doar acolo, pentru că este o ţară mare producătoare de ceai. În România, avem în derulare multe campanii, însă, fiind puţini, doar şapte oameni, nu avem încă în monitorizare o campanie pe pesticide. Totuşi, dacă luăm în calcul că producătorii de ceai din China importă în Europa astfel de produse, deci şi în România, sigur că putem găsi la rafturi ceai cu pesticide. Recomandăm cumpărătorilor să verifice la raft produsele pe care intenţionează să le cumpere, să vadă unde au fost fabricate, de unde sunt importate cutiile cu ceai şi mărcile producătoare”, spune Irina Bandrabur, purtător de cuvânt al Greenpeace România.
Fructele şi legumele importate, vândute în afara sezonului, risc crescut de contaminare cu pesticide
Reprezentanţii Greenpeace România atrag atenţia că nu doar pliculeţele cu ceai ar putea conţine pesticide, ci şi legumele şi fructele importate din străinătate. “În funcţie de ţara de origine, fructele pot fi supuse unui tratament cu un număr mare de diferite pesticide. Cel mai bine este să cumperi fructe şi legume produse local, în sezonul specific. Noi am dat o listă cu ţări în care am găsit produse tratate cu pesticide, iar cei interesaţi o pot consulta pe site-ul nostru. Cel mai bine ar fi ca românii să cumpere produse autohtone, pentru că astfel stimulăm şi producătorii locali”, mai spune Irina Bandrabur.
Potrivit specialiştilor Greenpeace România, o modalitate de a evita pesticidele este consumul de produse organice. Din acest motiv, bebeluşii şi copiii mici ar trebui hrăniţi numai cu produse organice, avertizează Greenpeace România.
Aceştia mai spune că o mare atenţie ar trebui acordată şi perioadei de recoltare, deoarece multe fructe şi legume cultivate în mod convenţional, cum ar fi ardeii şi roşiile, sunt tratate cu pesticide şi alte chimicale mai intens la începutul perioadei de recoltă decât la câteva săptămâni după începerea sezonului. Acest procedeu accelerează coacerea, astfel încât, în funcţie de vreme, sunt folosiţi mai mulţi sau mai puţini agenţi activi.
Consumatorilor li se mai recomandă să clătească întotdeauna fructele şi legumele cumpărate cu apă călduţă. Prin această metodă pot fi eliminate măcar o parte din pesticide. “Spălaţi-vă mâinile după decojirea citricelor, bananelor sau a fructelor mango. Altfel, contaminanţii din coaja fructelor pot fi ingeraţi cu uşurinţă. Totodată, este recomandabil să îndepărtaţi frunzele exterioare ale salatei şi ale verzei”, mai spun specialiştii Greenpeace România.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna