Grâul încolțit este considerat un aliment minune care joacă un rol important în menținerea sănătății umane și chiar în combaterea celor mai multe dintre boli. Vitaminele, mineralele și substanțele nutritive conținute de acest aliment minune ajută la dezvoltarea celulară și menținea unui tonus de viață ridicat. Consumul grâului încolțit este indicat și în curele de slăbire.
Germenii de grâu sau grâul încolțit, așa cum este denumit popular, sunt semințele care trec din starea latentă la viață. Această trecere se realizează printr-un proces simplu, la îndemâna oricui, care conferă seminței maximum de substanţe folositoare organismului uman. Grâul încolțit este bogat în fosfor, magneziu, calciu, vitaminele A, B, E, K, D, PP, dar și enzime și hormoni vegetali, benefici pentru sănătate.
Datorită conținutului ridicat de vitamine, acest aliment devine un stimulator important al numeroaselor procese din corpul uman. În cele mai multe dintre cazuri, după doar două săptămâni de consum al boabelor încolțite cele mai multe dintre boli încep să prezinte ameliorări importante.
Iată câteva cantități de minerale uşor de asimilat de către organism, conţinute de 100 grame germeni de grâu: fosfor (1050 mg%), magneziu (342 mg%), calciu (71 mg%). La aceste minerale se adaugă vitaminele: A, B, E, K, D, PP, enzime şi anumiţi hormoni vegetali, cu structură foarte puţin cunoscută, care au efecte terapeutice extraordinare.
Beneficiile consumului de grâu încolțit
Doctorul francez Jean Valnet în lucrarea sa, “Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale”, scrie: “[...] excepţionala bogăţie a constituenţilor lui (a grâului – n.r.) autorizează cercetătorii care s-au aplecat asupra problemelor sănătăţii să afirme că ar da o grea lovitură dezvoltării tot mai accentuate a diabetului, a asteniilor, a nevrozelor, a nevritelor, a bolilor cardiovasculare, a cazurilor de cancer”.
Cei mai mulți dintre nutriționiști consideră grâul încolțit ca fiind un ou natural, care poate vindeca o sumedenie de afecțiuni. Cele mai importate sunt:
- cancer;
- tromboflebită;
- tumori ale stomacului, tumori în general;
- afecţiuni respiratorii recidivante (inclusiv astm şi bronşită);
- afecțiuni oculare;
- astm;
- lipsă de calciu și magneziu;
- anemie;
- dureri de cap;
- gută;
- impotenţă şi sterilitate masculină;
- reglarea greutății corporale;
Prepararea grâului încolțit
Se ia circa un kilogram de grâu din ultima producție, după care se cerne printr-o sită. După ce impuritățile au fost eliminate se spală foarte de bine, în mai multe ape. Apoi se ia grâul curat și se pune într-o oală destul de mare peste care se toarnă apă. A doua zi în jurul prânzului, grâul se spală sub jetul de apă și apa din oală este înlocuită cu una proaspătă. Această operațiune se efectuează și seara. În timpul spălării nu trebuie amestecat grâul. După mai multe zile, în care cele două acțiuni zilnice trebuie repetate, se poate observa cum embrionul a ieșit din fiecare bob. Pentru a fi gata, embrionul trebuie să aibă o dimensiune de cel puțin 2-3 milimetri, iar rădăcina să fie până în 5 milimetri. Când aceste cerințe sunt îndeplinite, se ia grâul încolțit și se bagă în borcane, care se acoperă cu un capac pentru ca aerul să nu pătrundă. Borcanele se depozitează fie într-un loc răcoros sau chiar la frigider.
Cura cu grâu încolțit
Pentru ca efectele să fie vizibile, cura cu grâu încolțit trebuie ținută pentru mai multe luni. Primele semne apar în general după 2 săptămâni, dar chiar și aşa cura nu trebuie întreruptă. Germenii se consumă în general dimineața pe stomacul gol într-o cantitate de 3-6 lingurițe, în funcție de greutatea corporală.
sursa efemeride
Germenii de grau sunt embrionii semintelor de grau, bogati in proteine, fibre, grasimi nesaturate, vitamina E, vitamina B1, B2, B6, fosfor, zinc, tiamina, magneziu si acid pantotenic.
Care sunt beneficiile aduse sanatatii de germenii de grau?
Avand in vedere numarul mare de substante nutritive esentiale din germenii de grau, acestia aduc o multitudine de beneficii sanatatii noastre.
In primul rand, germenii de grau ajuta la reducerea nivelului colesterolului din sange, prin urmare, reduc riscurile problemele cardiovasculare. Germenii de grau contribuie si la imbunatatirea stocarii energiei in muschi si, de asemenea, sporesc rezistenta si vitalitatea organismului.
Germenii de grau contin octacosanol (nutrient) ce ajuta la imbunatatirea reflexelor corpului si pot fi folositi ca supliment si pe perioada unui regim de slabire.
In plus, acestia ajuta la imbunatatirea proceselor de utilizare oxigenului de catre organism. Germenii de grau contribuie si la echilibrarea metabolismului si cresc abilitatea corpului de a face fata stresului.
Germenii de grau contin antioxidanti
Germenii de grau contin o foarte mare cantitate de vitamina E complexa, ce include si antioxidanti naturali. Prin urmare, ajuta la prevenirea bolilor cardiace, a cancerului si a imbatranirii.
Germenii de grau protejeaza muschii, sangele, plamanii si ochii. Ei previn formarea cheagurilor de sange si contribuie la intarirea sistemului imunitar.
Acidul folic din germenii din grau ajuta la scaderea nivelului de hemocisteina si previne astfel deteriorarea arterelor. Vitamina B ajuta si la digestie, repararea tesuturilor si mentine pielea sanatoasa.
Germenii de grau sunt o bogata sursa de fibre naturale, esentiale pentru a mentine functionarea eficienta a intestinelor. Ei sunt de folos si in cazul constipatiei.
Cum se pastreaza germenii de grau
Germenii de grau contin grasimi nesaturate, iar acestea reprezinta unul dintre motivele pentru care germenii de grau rancezesc foarte repede. Germenii de grau in stare bruta sunt destul de dificil de pastrat.
Daca ii pastrezi intr-un borcan sigilat, ei pot rezista pana la aproape un an. Dar, o data ce ai deschis borcanul, trebuie sa il depozitezi la frigider. Asigura-te ca germenii de grau sunt de fiecare data depozitati intr-un recipient inchis ermetic.
Germenii de grau congelati pot avea o perioada de valabilitate pana la noua luni.
Cum poti consuma germenii de grau
Germenii de grau pot fi consumati in mai multe feluri. Ei pot fi adaugati la o varietate de retete, fiind un ingredient nutritional care de multe ori face diferenta in gustul alimentelor.
Sunt folositi la prepararea painii, clatitelor, waffelor, placintelor, prajiturilor, cerealelor, in shakeurile din lapte si mai pot fi consumati cu iaurt.
Sursa csid
Reteta - Desert din germeni de grau:
Se amesteca germenii cu miere pana devin o pasta alba omogena. Se adauga nuci maruntite, stafide, fructe de sezon bine coapte, suc de lamaie sau portocala. Aceasta compozitie poate fi folosita ca blat pentru tort, turnadu-se peste ea o crema de fructe si Digesta.
Reteta - Salata cu fructe si smantana:
Ingrediente necesare pentru o persoana:
2 linguri germeni de grau;
4-5 linguri apa;
1 mar ras;
2 linguri zeama de lamaie;
2 linguri smantana;
1-2 lingurite miere;
fructe uscate sau proaspete.
Se amesteca germenii de grau cu apa si se lasa 5 minute. Apoi se adauga marul ras, zeama de lamaie, smantana, fructele si mierea. Se serveste imediat.
Sursa Paradisulverde
Suc din germeni de grâu proaspăt stors este miraculos
Suc din germeni de grâu este una dintre cele mai interesante și la 100 % de eficiente metode de prevenire și tratare a multor maladii, chiar și cele mai netratate la timp. De la prima înghiţitură a sucului proaspăt stors organismul uman începe să se cureţe în mod activ, literalmente "spălând" toxinele și otrăvurile, curățând sângele, ficatul, rinichii, tractul gastro-intestinal și plămânii. În schimb organismul nostru obţine minerale de care are nevoie, proteine, aminoacizi și o întreagă gamă de vitamine.
Practica utilizării acestei băuturi a dezvăluit multe proprietăţi miraculoase, datorită cărora aceasta a devenit cunoscută ca elixir al tinereţii. Sucul din germenii de grâu vă ajută să regăsiți în afară de sănătate, figura zveltă, pielea fără cusur, părul strălucitor, în primul rând, datorită aminoacizilor conținute în forma cea mai uşoară de digerat - lizina si triptofan, implicaţi în nutriția și întinerirea celulelor, îmbunătățesc starea pielii și a părului.
Ca rezultat al unui studiu efectuat în 1930 s-a constatat că animalele pot supraviețui consumând doar germenii de grâu, în același timp dacă raţia lor va fi limitată la verdeaţă sau legume, să zicem morcovul sau spanacul, acestea vor muri!
Numeroasele studii științifice, care datează la început cu anul 936, constată că sucul de germenii de grâu (orz) are un efect terapeutic maxim asupra organismului uman. Germenii sunt tăiaţi, mărunţiţi și storşi sub formă de suc proaspăt verde închis, care conține o serie întreagă de ingrediente fiziologic active, cum ar fi vitamine, minerale, enzime si clorofila, care stă la baza energiei vitale a tinerilor germeni.
Wheatgrass ( din engleză wheat - grâu , grass -iarba) în anii 90 produsul sub acest nume a fost prezentat în Australia și Noua Zeelandă, apoi testat de-a lungul anilorpe piața țărilor în care sănătatea națiunii a fost ridicată la nivel de cult. Practic, toată lumea fortifică sănătate prin germenii de grâu. La Paris, de exemplu, germenii sunt vânduți în magazinele de legume. În Anglia, la orice farmacie puteţi cumpăra germenii de grâu uscaţi, ambalaţi într-o cutie. Peste tot în lume utilizarea sucului din germenii de grâu a trecut de la stadiul de exotism la modul de viață. Fără germenii nu pot trăi Madonna și Ashley Judd. Sucul din germenii de grâu este băutura cea mai la modă în Londra, Los Angeles ( băutura de cult în centrele de yoga).
Sucul Wheatgrass conține până la 80 % de clorofilă, care stă la baza vieţii plantelor, este structura biochimică intermediară între energia soarelui și procesele vitale ale creșterii plantelor. Sucul Wheatgrass poate dizolva reziduul în plămâni, care se formează ca rezultat al inhalării gazelor acide. Sucul neutralizează efectele nocive asupra organismului uman al monoxidului de carbon (CO). Sucul este o sursă de fier activ pentru organismul uman, sprijină formarea celulelor sanguine și normalizează tensiunea arterială. Sucul conţine 19 aminoacizi esențiali, câteva sute de diferite enzime, care nu sunt prezente întotdeauna, mai ales în forma activă, în alte produse alimentare. Din conţinutul sucului fac pare 90 din102 de minerale esenţiale, vitamine şi alte substanţe nutritive importante pentru sănătate.
S-a constatat că 30 ml de sucul Wheatgrass după conținutul de vitamine și minerale sunt echivalente cu 1 kg de legume proaspete !
Sucul conţine o mare parte de vitamine și minerale necesare pentru activitatea vitală a organismului uman, inclusiv vitamina "evazivă " B12 . Sucul este un biostimulator natural - celulele stem din plante sunt concentrate în punctele de creștere activă a plantelor (muguri , răsaduri , germene) . Prin urmare, sucul Wheatgrass este un stimulator puternic al activităţii vitale umane! Acesta ajută la mobilizarea forţelor de apărare al organismului și la combaterea maladiilor.
Sucul Wheatgrass proaspăt stors după gust provine din copilărie. El amintește de gustul tulpinilor suculente de iarbă, pulpa cărora produc plăcere! Cercetările moderne au demonstrat ca sucul Wheatgrass este o sursa naturală unică de sănătate. Aceasta include proteine, glucide, fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier, vanadiu, etc., plus toate vitaminele cunoscute în cantități mari . De exemplu, cantitatea vitaminei C este de șapte ori mai mare decât au portocalele, de cinci ori mai mult de fier decât are spanacul, de zece ori - calciu și proteine decât laptele. In plus, sucul este bogat în enzime, aminoacizi și are un set complet de proteine. Dar este important nu numai acest lucru. Sucul Wheatgrass conţine, așa cum am menționat mai devreme, o substanţă cu adevărat de neprețuit, cum ar fi clorofila.
Proprietățile medicinale ale sucului wheatgrass:
echilibrează și normalizează metabolismul, îmbunătățește sistemul imunitar;
stabilizează și întinerește toate sistemele organismului: nervos, endocrin, circulator, limfatic, digestiv, respirator, excretor, de termo-reglare, de energie, musculo-scheletic, reproductiv și mai multe alte sisteme și subsisteme mici;
are un efect tonic general, antiinflamator, vasodilatator și calmant asupra organismului;
este foarte util în boli urologice, deoarece curăţă vezica urinara şi rinichii ;
promovează resorbția diferitelor tumori: tumori benigne și maligne, polipi, chisturi , lipomuri, miomuri, fibroame, etc.;
îmbogățește sângele cu oxigen, acidificând diverse produse de descompunere;
normalizează microflora și motilitatea intestinală;
elimină din organism deşeuri celulare, otrăvuri, colesterolul "rău" , substanţe anorganice, medicamente și alte substanțe nocive;
elimină fragilitatea unghiei, pierderea părului, restabilește culoarea și densitatea naturală.
Wheatgrass stimulează organe, cum ar fi pancreasul, să producă insulina proprie în cazuri de diabetul zaharat.
Sucul wheatgrass poate contribui la strângerea cicatricelor formate pe plămâni din cauza gazelor acide inhalate. Efectul de dioxid de carbon se reduce, deoarece clorofila crește producerea hemoglobinei.
Sucul ajută la reducerea înaltei presiuni, scade numărul de toxine în organism și aduce fierul în sânge, promovând circulația sanguină.
Ajută să scăpaţi de mătreață ( frecaţi în scalp și apoi spălaţi părul cu şampon) .
Consumul și uzul extern al sucului de germeni de grâu ajută împotriva infecţiilor vaginale.
Previne deteriorarea dinţilor.
Este utilizat pentru clătiri la boala gâtului.
Atunci când este utilizat cu substanțele nutritive digestibile, previne apariția părului sur.
Este sursa de prospețime și vitamine pentru întregul organism.
Excelent ajută la constipații.
Când sucul se utilizează în comprese, are un efect de vindecare asupra pielii cu ulcere, arsuri, acnee, infecții.
Are un efect benefic asupra capilarelor.
Întinereşte ţesuturile şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Dă energie pentru hormonii sexuali.
Metale toxice - plumb, cadmiu, mercur, aluminiu și cupru pot fi scoase cu o cantitate mică de suc, cu o creștere treptată a dozei.
Sucul este una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamine A , C , B , este o sursă excelentă de calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, cobalt, zinc și proteine.
Atunci când este utilizat împreună cu alimente vii, construiește celulele albe din sânge prin eliberarea energiei și substanțelor nutritive.
Seminţele încolțite de grâu promovează longevitatea activă. Ele nu sunt remediu specializat pentru orice boală, dar după 2-3 săptămâni de utilizare regulată la mai mulți oameni se ameliorează sănătatea.
În multe cazuri, la adăugarea semințelor încolțite în dieta ( 50- 100 g pe zi ) rezultatele tratării bolilor grave depășesc toate așteptările (totodată, se recuperează acuitatea vizuală, coordonarea mişcărilor, culoarea și densitatea scalpului, se întăresc dinții, etc.). La oameni de orice vârstă are loc o îmbunătățire clară a stării de sănătate, în special a potenţei sexuale la bărbaţi. Trebuie remarcat faptul că se observă o imunitate aproape totală la răceli.
Indicații pentru utilizarea sucului wheatgrass :
Maladii cardio-vasculare: aritmii cardiace: tahicardia sinusală, tahicardia paroxistică, bradicardia sinusală, extrasistole, fibrilația atrerială, fibrilaţia ventriculară. Bloc cardiac, arteroscleroza , boala Raynaud. Defecte cardiace congenitale: defect septal ventricular, septal atrial despicat, persistența canalului arterial, coarctaţia ( îngustarea istmului )a aortei. Tetralogia Fallot , boli gipertopice, infarctul miocardic, cardiopatia ischemică, angina pectorală, cardiomiopatia , miocardita, cardiopsychoneurosis, claudicaţia intermitentă, pericardită. Valvulopatie cardiacă dobândită: stenoza mitrală, insuficienta mitrală, stenoza aortică , insuficienta valvei aortice, viciu cardiac combinat, prolapsul de valva mitrală, febra reumatică, boli de inimă reumatismale, insuficiență cardiacă, endocardita.
Maladii ale sistemului respirator: dureri în gât, bronșită, tuse, laringită, rinită, pneumonia acută, răceli, inflamație acută a căilor respiratorii superioare, astm bronşic, tuberculoza, cancer pulmonar, embolie pulmonară și infarctul pulmonar, infiltrate eozinofilice, infecţii fungice, boala pulmonară interstițială, boala pulmonară profesională , boli pulmonare supurative , sindromul Goodpasture, sarcoidoza , emfizema pulmonară, boli pleurale, insuficiență respiratorie acută și cronică, bronhoscopie , obstrucția bronșică la copiii mici, laringotraheita acută stenozantă la copii.
Maladii ale sistemului nervos: boala Alzheimer, anorexie, insomnie, bulimie , epilepsie, hidrocefalie, dureri de cap, ipohondrie, meningita, migrena, nevralgie de trigemen, boala Parkinson , hipertensiunea intracraniană, scleroza multiplă, comoție cerebrală , insuficiență vertebro- bazilară, encefalopatia discirculatorie, sindromul de manager, cardiopsychoneurosis, radiculita, sciatică , depresie , nevralgie intercostală, tulburări vasculare cerebrale, boli ale nervilor periferici, boli musculare, tumori ale sistemului nervos central.
Maladii ale sistemului digestiv: disfagie, greață și vărsături, indigestie, diaree sau constipație, modificări de greutate, gastro-hemoragii intestinale, icter, distensia abdominală, ascita, gastroenterologie, boli ale esofagului, ulcerul peptic, leziuni ale mucoasei gastrice, gastrite, sindromul Zoollinger- Ellison ( gastrinoma), sindrom de malabsorbție, boli inflamatorii intestinale cronice, sindrom de colon iritabil, diverticuli intestinale, disfuncția motorie a intestinului, tulburări ale circulației mezenterice, peritonita, boala recurentă( FMF ) , obstrucţia intestinală acută, apendicita acută, hepatologie, metabolismul hepatic , metabolismul bilirubinei şi hiper bilirubinemie, hepatita acută virală , boli toxice hepatice, hepatita cronică , ciroză și boli hepatice alcoolice, boli de ficat infiltrative şi metabolice, transplantul de ficat, vezica biliară și ductul biliar, pancreatita, tumori ale pancreasului endocrin, pancreasul inelar, pancreasul bifurcat, cancer macro-amilazemia, cancerul pancreatic, akhil gastric funcțional.
Sisteme osteo-articulare și musculare: artrita infecţioasă ( virală , fungică, bacteriană, tuberculoza, infecţioasă, alergică, etc. ), artrita metabolică (gută , condrocalcinoza), artrita psoriazică, artrita reumatică, traumatică, artroza deformantă, artrita în boli ale sângelui, tumori maligne , boli ale plămânilor, etc. , osteoartroza, spondilita, osteomielita, miopatie, miozita, distrofia musculară şi hipotrofie.
Boli periodice ale ţesutului conjunctiv. Boli alergice : boala difuză de țesut conjunctiv, lupus eritematos sistemic, sindromul și boala Sjögren, reumatism, artrita reumatoidă, autoallergie, colagenoză, sindromul Marfan , sindromul Ehlers - Danlos, sclerodermie, polimiozita, dermatomiozita, artrita psoriazică, șoc anafilactic, astm bronţic, rinita alergică, polinoză, urticarie, dermatită atopică, angioedem, alergie la medicamente, alergii alimentare, alergii la insecte, alveolită. .
Sistemul endocrin. Procesele metabolice: deficit de hormon de creștere, hipopituitarism ( hipotiroidism al hipofizei ), boala Addison, sindromul Cushing, acromegalie , boala Hashimoto ( tiroidita cronica limfomatoidă) , hipoparatiroidism , guta , deficit de vitamine , metabolismul lipidic - hiperlipidemie , hipercolesterolemie, sindrom metabolic X, obezitate, mastita, diabet, microangiopatie ( leziuni ale vaselor de sânge din plămâni).
Sistemul urinar : pietre la rinichi, etc.
Sistemul de reproducere.
Sistemul hematopoietic: anemie hemolitică, B - 12 și deficit de acid folic, anemie, etc.
Maladii dentare.
Tulburări oculare.
Maladii infecțioase și parazitare.
UTILIZARE :
Pe baza cercetărilor, aplicaţiilor practice, precum și experienței a mai multor oameni, se recomandă schema de utilizare următoare:
- pentru a spori imunitatea și prevenirea bolilor folosiţi 30-60 ml de suc pe zi;
- pentru boli cronice: 60-120 ml. ( 2-3 ori pe zi );
- pentru sportivi şi culturişti - 60 ml după antrenament;
- pentru copii - 30-60 ml.
Specialiştii recomanda o utilizare obligatorie.
Sursa ecology.md
Astăzi, respect în cele din urmă o promisiune mai veche şi mă ocup de tema germinare. Pentru a încolţi (cereale, seminţe, fasole, linte, năut, etc.) nu aveţi nevoie de cine ştie ce aparate sau dispozitive, sunt suficiente: un borcan, o bucată de tifon, un elastic, o sită şi o farfurie.
Se pune orice vreţi să încolţiţi mai întâi la înmuiat, peste noapte sau cel mai bine pentru 24 de ore. A doua zi se clăteşte totul bine şi se pun seminţele într-un borcan, iar în loc de capac, puneţi o bucată de tifon fixată cu un elastic. Borcanul se pune aplecat la cca.45°, undeva la cald şi la întuneric. Se clătesc seminţele de 2 ori pe zi (se poate face şi fără a scoate tifonul), vara când este foarte cald, chiar şi mai des. După ce au încolţit, se pun la scurs într-o sită şi aveţi aşa cei mai buni, cei mai ieftini şi cei mai sănătoşi germeni!
Sursa hrana-vie
Factor de creștere tumorală (care există în lactate, carne, rădăcina de Ginseng, lăptișorul de matcă, cerealele germinate) Deci cerealele germinate au si un efect de potentiator al tumorilor. Vedeti articolul dr Marginean despre tumori
RăspundețiȘtergere