Adoptarea in Parlament a legii privind eutanasierea cainilor abandonati imparte societatea romaneasca in doua tabere. Pe de-o parte sunt cei care aproba decizia, iar pe de alta parte iubitorii de animale care atrag atentia ca masura este extrema, ineficienta si va duce la irosirea banilor publici.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, amendamentul la Legea privind cainii fara stapan care stabileste un termen de 14 zile in care cainii sunt tinuti in adaposturi, dupa care, daca nu sunt revendicati sau adoptati, sa fie eutanasiati, edilii avand posibilitatea sa amane eutanasierea.
"Aceasta metoda extrema (eutanasierea – n.r.) este ineficienta. In perioada 2001 – 2007 au fost eutanasiati 140.000 de caini si acum tot avem mai multi decat atunci", a declarat pentru DailyBusiness.ro Andrea Duta, vicepresedinte al organizatiei "Depind de Noi".
Ea a mentionat ca masura eutanasierii se aplica in alte tari, precum SUA, abia dupa ce au fost luate alte masuri. In plus, procentul de adoptie in tari din Occident este destul de ridicat, in timp ce in Romania acesta este infim, de doar 1-2%.
"Este o solutie extrema prin care nu se incearca decat obtinerea de fonduri. Din bugetul pe anul acesta, de peste 3 milioane de euro, Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor (ASPA) aloca doar o mica parte efectiv pentru caini si peste 2 milioane euro pentru personal si alte cheltuieli", a precizat Duta.
Bani pentru sterilizarea a peste 500.000 de caini
Asa cum rezulta din cifrele oficiale, ASPA are in cont in acest moment 15 milioane de lei. Reprezentantii institutiei au declarat ca au cheltuit pana acum doar 170.000 de lei pentru sterilizarea a 6512 caini, in medie 26 de lei pentru fiecare animal.
Asta inseamna ca daca ar aloca si restul de bani exclusiv pentru strangerea maidanezilor, ar putea ridica si steriliza 576.000 de caini, adica de aproape 10 ori numarul celor care exista in realitate pe strazile Capitalei, potrivit stirileprotv.ro.
Intrebata cine castiga financiar de pe urma legii, Andrea Duta a spus ca "doar cei care se ocupa de administratie si politicienii", motivand ca majoritatea ONG-urilor care lupta pentru drepturile animalelor nu primesc bani de la stat.
"Doar ONG-urile care au adapost primesc bani, in jurul a 400 lei/luna pentru un amplasament cu 400 de caini”, a explicat Andrea Duta, precizand ca numai ea aloca pentru cei 20 de caini aflati in grija sa suma de 500 lei/luna, pentru mancare.
Cea mai mare parte din finantarea ONG-urilor locale provine din donatii din afara tarii.
Problema fara rezolvare?
In timp ce parlamentarii vad in eutanasiere o solutie pentru problema cainilor comunitari din orasele tarii, ONG-urile propun alta metoda.
"Ar trebui sa se dea o lege obligatorie de sterilizare a tuturor cainilor, inclusiv a celor cu stapan. Atat timp cat ceteateanul arunca pui pe strada, problema nu va fi rezolvata", a spus Duta.
Aceeasi masura, a sterilizarii tuturor cainilor fertili, este propusa si de un ONG din Oradea, care a reusit sa reduca drastic numarul maidanezilor din oras in sapte ani, de la peste 4.000 la sub 400.
"Sursa problemei nu sunt cainii strazii in cautarea hranei. Succesul reproductiei necontrolate se datoreaza cainilor cu stapani, hraniti si ingrijiti. Foarte putini dintre puii cainilor vagabonzi supravietuiesc. O multime de pui, ai cainilor bine hraniti de pe langa statii de benzina, fabrici, blocuri, parcari, supravietuiesc, cel putin pana la varsta reproducerii”, sustin reprezentantii SOS Dogs Oradea.
Adoptia internationala, alternativa la masura barbara
In vreme ce in Oradea problema maidanezilor a fost rezolvata prin metoda castrarii, inclusiv prin vouchere oferite de primarie si pentru sterilizarea cainilor cu stapan, la Sibiu a mai fost aplicata o solutie: adoptia internationala.
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, considera ca eutanasierea masiva a cainilor comunitari este o solutie "barbara" si nu trebuie luata in calcul decat pentru cainii bolnavi.
Potrivit acestuia, in Sibiu, problema cainilor comunitari este bine gestionata, cainii comunitari fiind luati de pe strada, sterilizati si igienizati la Centrul din Dealu Gusteritei, tinuti acolo timp de doua saptamani, dupa care, daca nu ii adopta nimeni, sunt repusi in teritoriu, insa prin sterilizare cainii vor disparea natural.
Potrivit unui comunicat de presa al Primariei Sibiu, din 2009, cand a debutat un program de sterilizare a cainilor comunitari din oras si pana in prezent, au fost sterilizati 6.612 caini. Primarul Klaus Johannis a spus ca, estimativ, in prezent, in municipiu mai exista pana in 3.000 de caini comunitari, potrivit Realitatea.net.
Eutanasierea, mai scumpa decat castrarea
Potrivit unui calcul realizat de SOS Dogs Oradea, costul minim pentru capturarea si eutanasierea unui caine ar fi de circa 25 de euro, in vreme ce costul sterilizarii si returnarii ar fi de numai 7 euro, adica de peste trei ori mai mic.
Astfel, autoritatile ar putea "rezolva" rapid situatia celor 65.000 de caini fara stapan din Capitala, prin eutanasiere, cu 1,6 milioane de euro. Dar asta numai in situatia ideala ca toti maidanezii vor fi eliminati imediat.
Autoritatile locale nu au insa capacitatea necesara pentru a face un astfel de masacru intr-un timp suficient de scurt pentru ca animalele sa nu se inmulteasca.
"Daca din 10.000 de caini omori intr-un an 2.500, raman in urma 7.500, din care jumatate sunt femele care fata cam 6 pui fiecare. Tot ce reusesti sa faci este sa intineresti lotul", a spus Carol Lazar, reprezentantul asociatiei oradene.
El anticipeaza ca prin masura eutanasierii vor ramane in Bucuresti la fel de multi caini ca si in prezent. Astfel, afacerea devine mult mai voluminoasa, fiind greu de calculat la cat se va cifra in final.
Un calcul sumar ne arata ca tinand cont de aspectele relatate mai sus, in cazul in care vor strange de pe strazi, sa zicem, 15.000 de caini anual, autoritatile vor cheltui peste 3 milioane de euro in 10 ani.
Factura eutanasierii cainilor fara stapan ar putea fi insa mult mai mare, in conditiile in care costul de 25 euro mentionat nu include si alte cheltuieli "auxiliare", cum ar fi cele cu personalul angajat sau cu eventuala externalizare a serviciilor.
Costul minim pentru capturare si ucidere:
Tranchilizare – 3,81 euro/ caine
Hranire (14 zile) – 5 euro/caine
Anestezic – 1,01 euro/caine
Solutie eutanasiere – 3,47 euro/caine
Incinererea corpului – 10 euro/caine
TOTAL (exclusiv TVA ) : 23,29/caine
Costul sterilizarii si returnarii:
Capturarea/colectarea manuala de catre ONG-uri- 0
Anestezic - 1,01 euro/caine
Suturi, analgezic - 4,17 euro/caine
Hranire (5 zile) – 1,77 euro/ caine
TOTAL (exclusiv TVA) : 6,95/caine
(Sursa: SOS Dogs Oradea)
Sursa Dailybusiness
https://reflectiicotidiene.blogspot.com Fiecare dintre noi are aproximativ 60.000 de gânduri pe zi. Iar toate aceste gânduri ale noastre produc consecinţe, pentru că fiecare gând este de fapt o energie pe care o lansăm în Univers şi nu doar în direcţia dorită, ci în toate direcţiile. Energia emisă de gândurile noastre îşi caută apoi, în drumul ei, o altă energie cu care să vibreze la unison, după principiul „ceea ce se aseamănă se adună”.
Translate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna