Romania este privita de multi drept o tara cu salarii mici, insa daca raportam costurile salariale la valoarea adaugata pe care fiecare dintre noi o genereaza, observam ca aceste salarii nu mai sunt atat de mici pe cat par.
Astfel, potrivit Eurostat, in anul 2010,valoarea adaugata pe ora de munca efectiv lucrata a fost de 5,3 euro, in timp cecosturile salariale medii pe ora de munca au fost de 4,2 euro, de unde rezulta ca aceste costuri reprezinta 79,2% din valoarea adaugata. Cum stam in comparatie cu alte tari europene de poate observa in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire.
Practic, cu cat aceasta pondere este mai mare, cu atat mai scumpa este forta de munca in raport cu valoarea adaugata pe care angajatii o genereaza, iar faptul ca Grecia se situeaza pe primul loc in acest top nu este deloc o surpriza.
De ramarcat ca aceste costuri cu forta de munca nu reprezinta doar salariile nete pe care angajatii le primesc, ci toate costurile pe care o companie le are cu plata acestor salarii.
In mod surprinzator, daca luam in calcul acest indicator, salariile din Romania par a fi mult mai mari decat cele din majoritatea tarilor din Vest, mai mari chiar decat cele din Luxemburg, desi salariile nominale sunt de 5-10 ori mai mici.
Este adevarat ca datele sunt interpretabile, fiind influentate atat de ratele de schimb si de structura economiei (in RO, PIB pe ora este tras serios in jos de agricultura), cat si de nivelul diferit de taxare a muncii (ne aflam in top la acest capitol), insa un singur lucru este evident – orice comparatie cu salariile din Germania sau Franta este complet irelevanta, atat timp cat noi producem 5-6 euro pe ora, iar ei produc peste 40 de euro pe ora.
Prin urmare, atunci cand spunem ca salariile sunt mici in Romania comparativ cu orice alta tara din Uniunea Europeana cu exceptia Bulgariei, ar trebui sa ne uitam si la graficul alaturat.
Stiu ca nici costul vietii nu este proportional cu salariile, dar atat timp cat producem putin, nu putem avea salarii mari, indiferent de faptul ca un roman poate face 5 plinuri de benzina cu un salariu lunar net, iar neamtul poate face 25!!
Sursa businessday
Intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem fiecare este: Ce fac eu productiv pentru banii pe care ii castig. Care este randamentul muncii mele si care este valoarea adaugata?!! Mi-am cumparat 3 case anul asta. Ce am facut eu pentru a le avea. A fost un an greu de criza. De vina sunt intotdeauna altii. Trebuie sa schimbam ceva fiecare pentru ca lucrurile sa capete un alt sens.
RăspundețiȘtergere