Apele plate sunt cele mai sănătoase, pe când apele puternic mineralizate pot provoca afecţiuni renale şi biliare. Apele cu pH ridicat (intens carbogazificate) pot declanşa boli de inimă.
Calitatea apelor minerale (plate sau carbogazoase) depinde de conţinutul reziduului fix, care nu se referă la impurităţi, ci la nivelul de săruri minerale. Cele mai bune sunt apele slab mineralizate sau plate, întrucât pot fi consumate nelimitat.
Apele puternic mineralizate trebuie consumate doar la recomandarea medicului, întrucât pot provoca probleme renale şi biliare. O analiză a 20 de mărci de apă minerală din comerţ, efectuată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, vă ajută să alegeţi cele mai bunesortimente.
Vittel, Perrier, Evian, pentru hidratare zilnică Apa slab mineralizată (plată) are cel mai mic conţinut de reziduu (mai puţin de 500 mg/l). Este recomandată pentru hidratarea zilnică. Exemple sunt mărcile Stân ceni, Izvorul minunilor, Vittel, Perrier, Evian, Carpatina şi Hera.
Apa minerală (500-1500 mg/l rezidul fix), nici plată, dar nici foarte mineralizată, trebuie consumată cu moderaţie. Astfel de mărci sunt: Dorna, Roua Munţilor, Bilbor, Aqua Carpatica, Biborţeni, Bucovina, Buziaştoate carbogazificate- şi Poiana Negri- natural carbogazoasă.
"În cazul apelor carbogazoase, dioxidul de carbon provine din izvor şi este sănătos, pe când apele carbogazificate sunt îmbogăţite cu CO2 de fermentaţie", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Perla Harghitei, Tuşnad şi Borsec pot îmbolnăvi rinchii Apele puternic mineralizate (reziduu peste 1.500 mg/l) trebuie consumate doar la recomandarea medicului.
"Consumate frecvent, pot declanşa probleme renale sau biliare", subliniază Mencinicopschi. Trei mărci intră în această categorie: Perla Harghitei- cu CO2 de la sursă- (3.330 mg/l), Tuşnad-carbogazificată -(1.760) şi Borsec-natural carbogazoasă- (1.510). Apele bogate în calciu, magneziu şi sodiu se recomandă doar celor care au carenţe sau sportivilor, pentru restabilirea echilibrului mineral.
Ape calcice (calciu peste 150 mg/l) sunt: Borsec (341 mg/l), Dorna (276l), Aqua Carpatica (250), Biborţeni (203), Tuşnad (201), Poiana Negri (195) şi Bilbor (152). "Pot asigura 7-10% din necesarul zilnic de calciu", adaugă Mencinicopschi.
Ape magneziene (peste 50 mg/l magneziu) sunt: Borsec 83,6 mg/L), Tuşnad (70,2) Aqua Carpatica (61) şi Biborţeni (59,1).
Apă sodică (peste 200 mg/l sodiu) este Tuşnad (243 mg/l). "Nu trebuie să depăşim 2,4 grame de sodiu pe zi din toate alimentele. Apa sodică se recomandă celor care pierd sodiu, în cazuri rare", spune specialistul.
Ape sărace în sodiu sunt: Izvorul Minunilor (1,25 mg/L), Hera (1,46), Aqua Carpatica (4,34), Evian (6,35), Vittel (6,96), Perrier (10,9), Carpatina (14,1) şi Bucovina (18,2).
Apele cu ph ridicat, cu dioxid de carbon în exces sunt: Izvorul Minunilor, Keia şi Hera. "Sub presiunea acidului se comprimă diafragma pe inimă", atrage atenţia Mencinicopschi. Sortimentul Buziaş este la limită în ceea ce priveşte valoarea nitraţilor (0,11 mg/L pentru o concentraţie maximă admisă de 0,1 mg/L). Tuşnad depăşeşte valoarea admisă de bariu-1,69 mg/L la o valoare a concentraţiei maxime de 1 mg/L.
Sursa evz
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna