Translate

marți, 3 aprilie 2012

Consorţiul BRD-Citi-Société Générale-Intercapital va intermedia listarea „perlei coroanei“ Hidroelectrica


Consorţiul condus de BRD - a doua bancă de pe piaţa locală şi din care mai fac parte americanii de la Citigroup, francezii de la Société Générale şi Intercapital Invest, una dintre cele mai mari firme de brokeraj de retail de pe piaţa locală - va intermedia vânzarea pe bursă a 10% din acţiunile Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie din portofoliul statului.
Hidroelectrica era anul trecut a doua companie locală ca valoare după Petrom, cu o valoare estimată la 3,49 miliarde de euro, conform anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România, realizat de ZF în parteneriat cu firma de investiţii Capital Partners. Pornind de la această evaluare, oferta publică iniţială (IPO) a companiei s-ar ridica la circa 350 de milioane de euro.
Oferta Hidroelectrica este prima tranzacţie de acest fel a unei companii de stat în urma căreia banii vor intra în companie şi nu la bugetul de stat. Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, iar banii obţinuţi în urma ofertei vor fi utilizaţi pentru investiţii în noi capacităţi de producţie.
Prin listarea Hidroelectrica se urmăreşte şi transparentizarea activităţii celei mai mari companii de stat, care a fost în ultimii zece ani în centrul unor mari scandaluri care au avut ca subiect contractele directe încheiate de companie cu traderi de energie, celebrii băieţi deştepţi. Aceste contracte, prin care Hidroelectrica a livrat ani de zile unor firme private energie electrică sub preţul pieţei, pe care acestea au revândut-o mai departe cu profituri uriaşe, au făcut ca Hidroelectrica să înregistreze marje de profit de 2-3%, mult mai mici decât ale unor companii similare din Rusia sau Brazilia.
Asta a stârnit nemulţumirea Fondului Proprietatea, cel mai mare acţionar minoritar al Hidroelectrica, cu 20% din acţiuni, şi a adus compania în atenţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a cerut listarea unui pachet minoritar de acţiuni, aducerea la conducerea companiei a unor manageri din sectorul privat şi renegocierea tuturor contractelor cu "băieţii deştepţi".
Listarea Hidroelectrica este una dintre cele mai aşteptate tranzacţii de pe bursă, la fel ca listarea producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaş, de care se va ocupa un consorţiu format din BCR, Erste, Goldman Sachs, Raiffeisen Capital&Investment şi Intercapital Invest (în calitate de subcon­tractor). BCR, Erste şi Goldman Sachs au fost în cursă şi la Hidroelectrica, alături de Unicredit CA IB Securities şi BT Securities, dar au pierdut mandatul în faţa BRD şi Citi.
Consorţiul câştigător a obţinut 97 de puncte la oferta tehnică, faţă de 96 în cazul contracandidaţilor. Diferenţa mai mare a fost la comisioane: consorţiul BRD-Citi a cerut un comision de 0,88% din valoarea ofertei, faţă de 1,39% cât a cerut consorţiul Unicredit-BCR-Goldman Sachs.
Astfel, dacă vor reuşi să plaseze 10% din Hidroelectrica pentru 350 mil. euro, intermediarii ar putea încasa 3,08 mil. euro, bani din care va trebui să-i plătească şi pe consultanţii juridici ai consorţiului, casa de avocatură Muşat & Asociaţii.
În cazul ofertei de vânzare a 15% din Romgaz, comisionul pe care-l vor încasa inter­mediarii este de circa 4,6 mil. euro, adică 1,16% din valoarea ofertei, estimată la circa 400 mil. euro.
BRD şi Citi au redus mult comisionul pentru că au vrut să fie sigure că nu vor mai pierde şi acest mandat după ce au pierdut oferta Romgaz, iar anul trecut la selecţia intermediarului pentru oferta Petrom nu au reuşit să ajungă la timp cu oferta la Ministerul Economiei şi au fost descalificaţi. Oferta Hidro­electrica nu este deloc simplă. Inter­me­diarii va trebui să convingă investitori institu­ţionali străini să vină cu sute de milioane de euro, să ofere un preţ care să-i convină statului, şi să ignore faptul că anul trecut compania a raportat un profit net de doar 3,7 mil. euro la afaceri de peste 700 mil. euro.
Selecţia intermediarului ofertei Hidro­electrica a fost realizată de o comisie din care fac parte reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, OPSPI, dar şi ai companiei. Consultantul companiei în acest proces este casa de avocatură ZRP (Zamfirescu Racoţi Predoiu), la care a fost partener şi actualul ministru al justiţiei Cătălin Predoiu.
Aceeaşi casă de avocatură a asistat în ultimii zece ani producătorul de aluminiu Alro Slatina, controlat de ruşi, care este din 2003 cel mai mare client al Hidroelectrica.
Oferta Hidroelectrica este programată să aibă loc în ultimul trimestru al acestui an. Listarea Hidroelectrica va fi realizată printr-o majorare a capitalului companiei. Hidro­elec­trica va emite un pachet de 12,49% din ac­ţiuni, din care 2,49% pot fi subscrise de Fon­dul Proprietatea, iar restul de 10% vor fi vândute la bursă.
Sursa ZF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii