Apple, Microsoft, IBM reprezintă nu numai companii ale căror produse le folosim în fiecare zi, ci şi entităţi dip top5 al celor mai mari companii din lume. Giganţii ce activează în sectorul IT se alătură unor coloşi petrolieri, PetroChina, şi Exxon Mobil pentru a forma clasamentul companiilor a căror putere financiară o echivalează pe cea a unor state dezvoltate.
Apple este cea mai mare companie din lume. Cu o capitalizare bursieră de 590 miliarde de dolari americani, Apple s-a impus atât pe piaţa dispozitivelor mobile, unde a afioşat vânzări record, trimestru după trimestru, cât şi pe piaţa de capital, unde a înregistrat una dintre cele mai admirabile evoluţii. Preţul acţiunilor Apple a crescut în ultimii 2 ani (aprilie 2010 – aprilie 2012) cu 165%, de la 238 de dolari la 633 de dolari pentru o acţiune. Consecutiv, şivaloarea de piaţă a companiei a crescut cu 175% în aceeaşi perioadă, de la o capitalizare de 216 miliarde de dolari, până la 590 de miliarde de dolari, la data de 5 aprilie 2012. Interesant este faptul că valoarea de piaţă a Apple a marcat o creştere de 57& doar în primul trimestru al acestui an. La începutul anului, capitalizarea companiei Apple era de 376 de miliarde de dolari. În doar câteva luni, până în aprilie, compania a reuşit performanţa de a-şi urca vertiginos valoarea de piaţă, după cum se vede în graficul de mai jos:
Iar dacă în segmentul capitalizării bursiere, până nu demult, competiţia era mai acerbă între cele 5 companii din top, pe segmentul preţului acţiunilor acestor companii, lucrurile sunt ceva mai liniştite, cu delimitări foarte clare, şi cu o evoluţie relativ liniară, cu excepţia Apple, după cum se poate vedea în graficul de mai jos:
Valorile de piaţă ale IBM, PetroChina şi Microsoft sunt mai mari de cât Produsul Intern Brut, calculat de FMI al unor ţări precum Singapore (222 miliarde Dolari), Cehia (192 miliarde dolari), România (185 miliarde de dolari), Ungaria (130 miliarde de dolari) , în timp ce valoarea de piaţă a Exxon Mobil depăşeşste PIB-ul Austriei (377 miliarde de dolari), Danemarcei (309 miliarde de dolari) sau Emiratelor Arabe Unite (302 miliarde de dolari) iar capitalizarea Apple întrece PIB-ul Elveţiei (527 miliarde de dolari), Belgiei (467 miliarde de dolari), Suediei (458 miliarde de dolari) sau Poloniei (469 miliarde de dolari). Dacă Apple îşi menţine ritmul de creştere din primul trimestru, peste câtva luni, aceasta ar putea depăşi în capitalizare PIB-ul unor ţări din top 20 mondial, cum ar fi Olanda (780 miliarde de dolari) sau Turcia (735 miliarde de dolari).
Sursa despreinvestitii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna