Atunci cand la OTV se vorbeste despre Initium stiu, pentru ca traficul la mine pe blog creste fara sa fi scris ceva deosebit. Lumea gaseste ce am scris eu prin 2009, atunci cand am fost luat la randul meu de val. In 2012, polemicile s-au intetit din nou pe marginea Initiumului. In articolul de mai jos am incercat sa gasesc ceea ce este nou despre el, pe documente. Senzatia mea este ca multi se folosesc de Initium si de Codex Alimentarius, in Romania, pentru diverse motive, politice sau economice. In sprijinul oamenilor speriati, dar si in dorinta de a afla mai multe, am facut un demers obiectiv, jurnalistic, pentru a vedea ce mai e nou si a fi mai aproape de realitate. Un lucru este cert: nu doar Romania foloseste Initium.
Am scris la inceputul lui 2010 un articol aici pe blog despre Codex Alimentarius si Initium. Am primit aproape 200 de comentarii in acest timp si inca primesc. As vrea sa fac la doi ani distanta o precizare despre Codex Alimentarius, pentru ca am citit in anii astia despre el, ce vrea si mai ales ce tabere sunt in lupta, dar si despre Initium, pentru ca si informatiile despre el au evoluat, nu mai sunt la acel nivel desi unii acrediteaza aceasta idee.
Inainte ce a citi ce am gasit despre Initium si ca sa nu aveti impresia ca ii iau apararea si va recomand sa il mancati pe paine, as vrea sa spun din start: acesta este un fungicid, iar ca oricare astfel produs este de evitat. Insa, acest produs al BASF (celebra companie care in urma cu 20-30 de ani facea minunate benzi de casetofon sau mangetofon) a intrat intr-o paranoia in Romania, cam fara acoperire. De asemenea, Codex Alimentarius, hulit in Romania, mi se pare ca face obiectul unei lupte a companiilor naturiste. De ce spun asta? Pentru ca ele vor fi obligate in cadrul Codex Alimentarius, la fel cum au fost obligate in urma cu putini ani si companiile din industria alimentara clasica, sa afiseze toate ingredientele pe eticheta. Care ar fi supararea? Simplu: oamenii care consuma si cumpara produse naturiste ar putea afla in curand ca acestea nu sunt la fel de naturale pe cat credeau si ca un ceai de fructe poate avea acid citric sau ca mezelul bio de 90 de lei kilogramul are E 252.
De aici, din punctul meu de vedere, trebuie plecat in primul rand. Personal nu cred ca vrea cineva sa ne omoare in masa cu Initium. Ne omoram singuri zi de zi, lent, prin tot ceea ce facem, mai degraba.
Inainte de a trece la ceea ce m-am documenta despre Initium, am sesizat doua dezinformari pe piata de media din Romania, de la care cred ca pleaca totul:
1. OTV angrenat in lupta politica si pentru care Initium a fost adus de PDL, PSD si PNL, iar viitorul presedinte al Romaniei, Dan Diaconescu, ne va scapa de el.
2. Presiunile de pe internet scrise in articole fara acoperire, la baza carora se afla firmele cu produse naturiste, deranjate de Codex Alimentarius.
Acestea fiind spune, va expun mai jos ceea ce este la zi despre Initium lucruri care darama cel putin argumentul deranjant ca noi, in Romania, suntem singura tara care il folosim.
Sa trecem la fapte:
1. Initium este denumirea de marketing a substantei active numita ametoctradin. Ce inseamna denumire de marketing? Inseamna ca atunci cand cumperi Aspirina, de fapt substanta din ea este acid acetilsalicilic, de exemplu. Asa este si Initium. El este de fapt ametoctradin, asa cum se vede din tabelul aflat mai jos in pagina aceasta(pagina de prezentare a Initium de pe siteul BASF din Marea Britanie).
2. Ametoctradinul se foloseste in fungicide cu diverse alte nume. In Romania este Zampro si inca unul. Apoi, Resplend si Decabane sunt doua fungicide cu Initium/ametoctradin aflate pe piata agrara din Marea Britanie, asa cum se poate vedea si la linkul de la punctul 1, in primele randuri ale textului respectiv.
3. Romania nu este singurul stat care foloseste Initium/ametoctradin. Acest lucru s-a intamplat doar in 2009-2010, atunci cand Romania a folosit prima oara in lume, experimental, acest produs. Ce inseamna experimental? Ca s-au facut cateva hectare cu legume si fructe, udate cu acest fungicid. Ce a rezultat nu s-a folosit pe piata (sau cel putin nu trebuia folosit).
Apoi, dupa experimentul din Romania, Initiumul a intrat in 2010 si 2011 pe piata larga din Marea Britanie cu denumirile Resplend si Decabane. Iata linkuri din presa agrara britanica din acei ani care atesta intrarea pe piata a fungicidului BASF cu Initium:
4. Un important site de pesticide/fungicide din Marea Britanie verifica si atesta ca Initium/ametoctradin a intrat pe piate din Uniunea Europeana si ca se foloseste in Romania, Marea Britanie si Olanda. Alaturi de Romania, aceste doua tari pot folosi si folosesc legal ametoctradinul ca fungicid. Acest lucru se poate vedea la acest link(atentie, nu este un link direct spre ametoctradin pentru ca tehnic acel site nu permite. Cautati in lista ‘ametoctradin’, dati click pe el si se va deschide pagina sa. Se observa ca sunt bifate in primul ecran cele trei tari care il folosesc, nu doar Romania:
5. Mi s-a parut totusi ciudat ca ametoctradinul este folosit doar in trei tari. Insa, am studiat pe siteul de mai sus daca sunt si alte fungicide folosite in Uniunea Europeana de 2-3 tari si am gasit un raspuns afirmativ. Da, exista substante care sunt folosite doar in cateva tari din UE, la fel cum sunt si alte substante folosite in majoritatea tarilor. De ce exista tari care folosesc unele produse si altele nu? Nu stiu sa dau un raspuns, probabil din cauza gradului de penetrare pe unele piete, de promovarea acestor produse pe unele piete etc.
6. Tot in fisa ametoctradinului de pe siteul herts.ac.uk, cel de la punctul 4, se poate da scroll pana la ‘Health issues‘. Se vede la capitolele ‘carcinogen’ si ‘mutagen’ ca este bifat ‘X’.
X-ul, citit in legenda, inseamna ca nu are efectele respective. Exista pesticide/fungicide pe acel site care la rubricile cancerigen si mutagen au bifat afirmativ, iar altele au un semn de intrebare (nu se stie ce efecte au). Ametoctradinul este considerat pe moment un fungicid sigur, daca se poate spune asa ceva despre un fungicid.
Concluzii:
Ceea ce am realizat mai sus este o documentare jurnalistica pe datele publice, existente. Privind din punctul de vedere a consumatorului este evident ca trebuie evitate produsele cu Initium/ametoctradin, insa acest lucru nu este unul nou. Trebuie evitate in general produsele cu pesticide, iar asta nu de azi, ci din anii ’60 sau ’80 cand au inceput sa se foloseasca.
Cum se pot evita? In primul rand sa nu se cumpere de la supermarketuri legume si fructe. Sa se consume acestea doar in sezon. Sa se incerce cumpararea lor nu din piata, ci de la persoane care vand pe marginea drumului, in fata casei, in satele din jurul Bucurestiului de exemplu.
In mod cert, Initium este un produs nou si insuficient testat sau folosit. Este important insa ca nimeni nu vrea sa ne omoare pe noi, romanii. Si britanicii si olandezii (si toate tarile in care exporta ei) sunt in acelasi pericol de moarte. Asa ca putem sta linistiti.
Ar fi fost foarte bine ca, in Romania, persoanele care au afirmat si raspandit ca acest fungicid creste cu 65% riscul de cancer la colon sa vina cu niste date din laborator, nu doar pe vorbe. Altfel, din punctul meu de vedere, aceste afirmatii intra doar in propaganda si in lupta dintre tabara naturistilor si Codex Alimentarius.
In rest, totul in regula, vom muri si vom vedea.
Sursa Vadim
James Doc
RăspundețiȘtergereBuna ziua, numele meu este Dr. James de la Universitatea din henry Predarea Benin
Spital, eu sunt un specialist în chirurgie de organe, și ne ocupăm
cumpărarea de organe de la om, care doresc să vândă, iar noi sunt situate în
Nigeria, Statele Unite ale Americii și în Malaezia, dar sediul nostru central este în Nigeria. dacă
sunteți interesat de vânzare de rinichi, sau vinde orice parte a ta
organ al corpului, va rugam sa ne contactati pentru mai multe informații. Contactati-ne prin
E-mail: jameshenryhome@gmail.com
WhatsApp +2348110133466
În speranța de a auzi de la tine.
Salutari,
Dr. James
CEO
UNIVERSITATEA DE BENIN Spitalul de predare.