Translate

joi, 26 mai 2011

Mediul privat romanesc sub teroare?

Investitiile straine directe, care, in mod teoretic ar trebui sa fie atrase de mediul investitional asa zis atractiv promovat de premierul Boc, au insumat, in primul trimestru, numai 379 milioane euro, in scadere cu 22% fata de perioada similara a anului trecut, cand au fost de 486 milioane euro, arata datele Bancii Nationale. Si asta dupa ce 2010 a fost cel mai slab an, incepand din 2004, din acest punct de vedere.

Iar daca ii intrebi pe oamenii de afaceri, acestia vin cu o imagine dureroasa despre atractivitatea mediului de business romanesc.

"Sa spui ca Romania a redevenit locul unde merita sa investesti inseamna sa demonstrezi ca nu stii adevarata realitate din economie", afirma Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).

Teoretic vorbind, da, avem potential investitional, insa ne omoara fiscalitatea si lipsa de sprijin a statuluiCristian Parvan, secretar general AOAR

La randul sau, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Antreprenorilor in Constructii, acuza, luni, fiscalitatea excesiva.

"Cine sa investeasca in constructii cand trebuie sa plateasca, din start, 24%. Am cerut sa fie redus TVA-ul sau sa il platim la incasarea banilor de la beneficiar. Raspunsul? Niciunul", a spus omul de afaceri.

Nici Maria Grapini, presedintele Fepaius, nu crede in mediul investitional prielnic reprezentat de Romania. "In perioada de criza, noi am marit toate taxele catre mediul de afaceri. Statul ne-a marit TVA-ul, CAS-ul, ne-a scos trei cheltuieli deductibile. Noi suntem pe dos fata de ce ar trebui sa functioneze intr-o economie de piata, mai ales in vreme de criza", a declarat Grapini.

Aceasta spune ca, atata timp cat nimeni nu va fi responsabil pentru ce se intampla in Romania, vom continua sa avem un mediu investitional birocratic si putin atractiv.

"Cu impozitul forfetar ne-au lichidat 200.000 de firme. A fost o prostie a domnului Pogea (fostul ministru de finante - n.r.) Raspunde domnul Pogea? A fost premiat cu doua consilii de administratie cu 7.000 de euro pe luna", a mai spus presedintele patronatului din industria usoara.

Coincidenta sau nu, in aceiasi zi in care Emil Boc sustinea discursul de la Forumul Financiar, omul de afaceri George Copos a declarat ca a fost "fraier" pentru ca a investit in litoralul romanesc.

Copos acuza, printre altele, lipsa de suport a statului pentru promovarea turismului romanesc, iar Radu Enache, presedintele grupului hotelier Continental Hotels, afirma, tot miercuri, ca "ne-a ajuns cutitul la os", subliniind ca guvernul a impovarat activitatea jucatorilor din domeniu prin TVA-ul de 24%, in timp ce alte state, cum ar fi Franta a scazut taxele in domeniu imediat ce a venit criza pentru a sprijini consumului.

Potrivit oamenilor de afaceri, chestionati de DailyBusiness.ro, economia romaneasca se zbate, in prezent, intr-un puternic blocaj financiar si o criza de lichiditate ce se datoreaza, intr-o masura importanta, si statului.

"Stiu foarte multe cazuri de firme care s-au trezit cu conturile blocate de stat pentru niste datorii infime. Asta in timp ce firmele statului fac datorii peste datorii. Iata marea interventie a statului roman in perioada de criza ", a spus omul de afaceri.

Oamenii de afaceri spun ca, intr-adevar, Romania are potential de crestere economica, insa pentru a-l exploata, are nevoie de reducerea fiscalitatii, de la TVA la CAS-uri, si mai ales a birocratiei.

Garda financiara ataca firmele mici si le da amenzi ca asa e ordin de sus.
Cine conduce acest razboi impotriva mediului privat romanesc?

2 comentarii:

  1. nu e cazul sa reduca aceste contributii - sunt mult mai mari in alte state
    e cazul sa stearga cu buretele cateva institutii si toate taxele aferente, sa faca centralizat tot ce inseamna relatie contribuabil-stat
    coruptia o reduci eradicand sursa ei nu urmarind-o si creand organisme suprapolitienesti la fel de coruptibile ca si cele existente

    RăspundețiȘtergere
  2. Ati enumerat cateva din motivele elegante pentru care in tara aceasta nu mai merge nimic - cu exceptia conturilor private ale celor ce au transformat institutiile statului in detasamente ale unor grupuri mafiote personale si statul de drept intr-un stat eminamente mafiot.
    Problemele noastre ale celor multi - oameni de afaceri normali, angajati si angajatori deopotriva, care ne tinem departe de orice ataca in mod firesc coloana vertebrala, decenta, moralitatea sau pretentia de a traii intr-o tara civilizata - incep tocmai de la modul de adresare al problemelor. Modul elegant ne expune in lumea in care am avut nesansa de a ne naste drept "fraieri" drept "turma" drept victime sigure si profitabile.
    In lumea derbedeilor, mafiotilor si securistilor, evadatilor din Epoca de Aur care au pus stapanire pe tot ce misca sau "pute" a ban in tara asta eleganta noastra este o acceptare a umilintei, a statutului de "negraitoare" caci cu eleganta noi nu graim pe limba lor.
    Problemele noastre isi mai au originea si la multi dintre cei infiltrati si acceptati printre noi de care avem cu totii cunostinta ce le "pute" si ce le poate pielea. Traim cu infractorii, glumim si ne prefacem cu ei ca totul este cumva normal dar ... poate ca s-au facut greseli.
    In realitate ei nu fac greseli. O haita de mutanti, "explodati" cum spunea mai deunazi un rom expulzat, din Epoca de Aur intr-o lume pentru care aceste specimene feroce sunt cea mai cumplita plaga a societatii.
    Personaje precum generalul de securitate, sef mason, mare figura laica a bisericii Ortodoxe, Badea Petre, proprietarul trustului de constructii Aedificia Carpati, mostenit de la mentora sa elena ceausescu pentru sutele de biserici pe care le-a praduit inainte de 89, au pus stapanire pe toate instrumentele statului de drept, inlocuindu-le treptat prin bunavointa, complicitatea si eleganta noastra cu care-l acceptam in comunitatea oamenilor de afaceri drept un mare constructor, un inginer tatuc de santier al mortii, cu propriile sale batalioane ale mortii organizate pe aceleasi principii si metode cu care si-a croit drumul pe sub fusta elenei ceausescu in santierele patriei.
    Cu justitia, finantele, politia, serviciile si bugetul de stat la comanda exclusiva a butoanelor sale si fara vre-o replica ferma, verticala si demna din partea noastra - a turmei - generalul dicteaza licitatiile, dicteaza preturile, dicteaza contractele, dicteaza cui si cat imparte si ajunge sa plimbe sau sa schimbe presedinti de stat, prim ministrii, magistrati si tot ce poate fi investit cu putere si devotament de a-i servi in atingerea idealurilor sale marete de a transforma statul de drept intr-un stat eminamente mafiot.
    Fara justitie, acaparata prin "metode specifice" la adapostul prozelitilor si evadatilor infiltrati in toate institutiile statului, sansa unei fiinte umane in adevaratul sens al cuvantului, de a mai se bucura de un astfel de statut este nula. Prin mercenari gen Condoiu Minodora, Roxana Popa, Elena Ursulescu, Nica Monica, Gherta Constantin, Gheorghe Stan din ICCJ, din PG, si alte hoarde pradatoare din cam toate institutiile statului, legea nu mai este dictata de justitie, afacerile nu mai sunt dictate de capacitatea intelectuala, de creativitatea si de spiritul de initiativa al oamenilor ci strict de interesele si aviditatea unui astfel de personaj. Cateva zeci sau poate sute de astfel de personaje fac din aceasta tara un tinut al faradelegii, acceptate de noi cu pretinsa eleganta, de fapt cu o umilinta ce ne descalifica pentru statutul de oameni.
    Masurile pomenite mai sus si indicate drept manifestari de teroare in mediul privat romanesc nu izvorasc din aparentul cretinism al celor ce au fost pusi sa ne conduca ci doar din ceea ce se petrece cu adevarat, ce ne este pregatit cu minutiozitate in organizatii de tip mafiot ca cele ale generalului din spatele Cotrocenilor, fara ca noi, constructori, oameni de afaceri de tot felul sa mai avem coloana, demnitatea si curajul de a spune lucrurilor pe nume.

    RăspundețiȘtergere

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii