Translate

luni, 9 mai 2011

Este oare pensia privata un produs prea intelectual?

Se pare ca da.

Tinand cont de faptul ca in compozitia ei regasim produse financiare ca bonuri de tezaur si titluri de stat si portofolii de actiuni este clar ca avem de aface cu un produs sofisticat.
Poate ca fondurile de pensii trebuiau sa aiba o structura mai materiala.
Spre exemplu. Un client ar fi inteles mai usor daca ar fi aflat ca in contul sau se afla la un moment dat echivalentul unei tone de grau, sau echivalentul unei tone de miere.
Poate ar fi fost interesant sa afle ca acum un an avea in cont 10000 ron si putea sa cumpere cu ei 700 mp intravilan in localitatea x , iar acum are in cont 8000 ron dar poate sa cumpere 1000 mp intravilan in aceiasi localitate.
Oamenii sunt invatati sa gandeasca in termeni comparativi si cu aplicare materiala.
Daca vorbim in termeni de reprezentare numerica se pare ca bietul cetatean obisnuit, invatat la matematica ca ai de castigat doar daca ai mai multi bani in cont azi decat ieri, nu va intelege cum poti cu bani mai putini decat ai depus sa fii in castig.
Bietul cetatean nu intelege ce valoare reprezinta pentru el Cash-ul economisit.
El crede ca daca are mai putin decat a depus este in pierdere.
Daca ai depus 10 ron si maine ai de luat 8 poate ca este pierdere dar daca ai depus in 10 ani 100000 ron si ai de luat 90000 de ron intr-un moment de criza in care toate preturile se prabusesc valoarea banilor tai este mult mai mare. Vei putea sa cumperi cu 90000 ron bunuri, produse si servicii care inainte de criza ar fi valorat 180000 ron.
Poate unii vor spune ; bine bine dar asta nu este meritul administratorului de fond. Este o situatie data de criza.
Ce nu inteleg ei este diferenta de potential.
In timp ce piata produselor si serviciilor s-a prabusit cu 50%, 100% sau 400% cum s-a intamplat pe bursa, banii tai in valoare numerica sunt mai putini cu 20%.
De ce doar cu atat?. Pentru ca investitia ta a fost plasata bine intr-un portofoliu care si-a pastrat valoarea cand toata piata a cazut.

Cetateanul care in loc de ron ar fi avut in cont tone de grau sau proprietati ar fi putut sa transforme avutul sau pentru o valoare de 180000 ron ? In nici-un caz. Faptul ca ai cash te face sa stai comod, sa nu incerci sa vinzi nimic, dar sa cumperi bunuri pe care altadata ti-ar fi fost imposibil sa le achizitionezi.

2 comentarii:

  1. daca iei in considerare ca tu ai cu 20% mai putini bani, pe care sa-i cheltui pe mancarea cu 50% mai scumpa anul acesta (la anul cine stie) probabil mai bine te apuci de agricultura subzistentiala ..
    nu de alta dar pensia in primul rand ar trebui sa-ti acopere necesarul pentru supravietuire .. ori daca azi acopera cu greu sigur va veni vremea cand va deveni insuficienta.
    Asa ca produsul numit prensie este doar o himera care te amageste o perioada mai scurta sau mai lunga in functie de cati bani ai investit in el - per ansamblu intotdeauna vor pierde cei multi in defavoarea catorva care acumuleaza la nesfarsit

    RăspundețiȘtergere
  2. Prima dumneavoastra fraza spune totul:
    daca iei in considerare ca tu ai cu 20% mai putini bani, pe care sa-i cheltui????
    Deci nu vedeti ca in cont aveti 90000 ron asa cum aratam in exemplu. Acolo diferenta este de 10%, raportat la 100000 cat depusese persoana. Asta nu vedeti. Dar deodata va apuca groaza ca nu mai aveti ce manca. Sunteti putin intr-o himera personala. Deodata mancarea s-a scumpit cu 50%. Si toti banii dumneavoastra inteleg ca se duc pe mancare.
    Apoi revine teama inspirata de comunisti ca sunt cativa care acumuleaza la nesfarsit si nu ii opreste nimeni. Lumea este plina de pensionari care consuma pensia privata pe care au economisit-o in perioada cat erau activi si aveau venit, dar desigur exista si oameni care traiesc aceasta teama, ciudata pentru vremurile moderne, de a nu muri de foame daca economisesc ceva.

    RăspundețiȘtergere

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii