Translate

joi, 17 martie 2011

Ce ne arata Cernobil

Profesorul rus Alexei Iablokov, presedintele Centrului rus pentru politici de mediu, sustine ca sarcofagul de beton care acopera reactorul 1 al centralei nuclearoelectrice de la Cernobil, Ucraina, este plin de crapaturi, anunta presa de la Moscova. Iablokov spune ca apa de ploaie care intra prin fisuri intra in contact cu combustibilul nuclear si provoaca reactii necontrolate.

Sarcofagul de beton a fost trantit peste reactorul 1 al centralei de la Cernobil in mare graba, dupa accidentul de la 26 aprilie 1986. Savantii sovietici sustineau, la vremea respectiva, ca sarcofagul poate rezista 50 de ani, dar ultimele calcule facute de specialisti arata ca invelisul de beton trebuie schimbat cel mult in 2006.

Expertii in domeniul nuclear sustin ca, daca scenariile cele mai negre se adeveresc, centrala nu va exploda ca o bomba, ci va arunca material radioactiv in atmosfera pana la o altitudine de 1,5 kilometri. Cele mai afectate state, in cazul unei catastrofe, ar urma sa fie Ucraina, Rusia si Belarus.

In urma accidentului din 1986, in atmosfera au ajuns intre 3% si 15% din combustibilul din centrala de la Cernobil. „Cine ar putea spune ce se va intampla daca sute de tone de beton se vor prabusi peste ruina reactorului nuclear?", a spus Iablokov. Mesajele alarmiste ale savantului rus sunt confirmate si de oficialii ucraineni care se ocupa de ceea ce a mai ramas din centrala de la Cernobil.

Directorul echipei care se ocupa de ruina nuclearoelectrica, Iulia Marusich, a declarat, la inceputul acestui an, ca sarcofagul de beton este intr-o stare inaintata de deteriorare. „Constructia este instabila si nu respecta nici un standard de siguranta", a declarat Marusich.

Lucrarile de reparare a sarcofagului au inceput anul acesta, dar se desfasoara cu greutate, pentru ca muncitorii nu pot sta decat scurte perioade de timp in apropierea reactorului, pentru a nu se contamina. Multi dintre muncitorii care au acoperit reactorul 1 intre lunile iunie si noiembrie 1986, au murit de cancer la inceputul anilor ‘90.

In Ucraina au murit aproximativ 4.400 de oameni din cauza radiatiilor de la Cernobil. In total, peste 7 milioane de oameni au avut de suferit de pe urma catastrofei atomice.

La conferinta donatorilor, care a inceput joi, la Londra, guvernul ucrainean spera sa obtina 300 de milioane de dolari pentru construirea unui nou sarcofag.

Tarile donatoare au promis sa deblocheze 200 de milioane de dolari pentru izolarea reactorului 1 de la Cernobil, a anuntat Ian Downing, presedintele grupului de securitate nucleara din cadrul G8. Pana acum s-au promis 760 de milioane de dolari din partea a 28 de state decise sa contribuie la inlaturarea pericolului nuclear de la Cernobil.

Cea mai mare contributie a venit din partea grupului statelor puternic industrializate (G8) – 185 de milioane de dolari.

Banca Europeana pentru Reconstrutie si Dezvoltare spera sa incheie, in 2008-2009, construirea unui gigantic arc de metal, destinat sa acopere sarcofagul de beton care a fost construit in graba dupa accidentul de la 26 aprilie 1986.

„Am fost de nenumarate ori la Cernobil si cred ca este foarte important ca acest proiect sa fie finalizat cu succes", a declarat Hans Blix, fost sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, in aprilie 1986.

Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a cerut guvernului sa accelereze planul de renovare a sarcofagului si a spus ca spera ca lucrarile de constructie sa inceapa anul viitor, cand se implinesc 20 de ani de la catastrofa.

Pe de alta parte, Ucraina a facut publica intentia de a construi alte 11 reactoare nucleare pana in anul 2030, pentru a-si asigura independenta energetica, au anuntat reprezentanti ai companiei Energoatom de la Kiev. Informatia nu a fost confirmata de cabinetul premierului Iulia Timosenko.

Ultimele reactoare ale centralei de la Cernobil au fost inchise in 2000, iar termenul de exploatare pentru celelalte reactoare expira in 2011.

In Ucraina exista 15 reactoare nucleare, dar aceasta fosta republica sovietica este in continuare dependenta energetic de Moscova.

Deci daca un reactor a afectat 7 milioane de oameni atunci 4 reactoare cati vor afecta?. Belarus cred ca are o densitate a populatiei cu mult sub cea din Japonia si tarile invecinate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii