Cele mai bune surse alimentare de magneziu
Chiar daca aportul
zilnic de magneziu poate fi completat si prin suplimente alimentare, medicii
nutritionisti recomanda preluarea acestui mineral din alimentele consumate in
fiecare zi.
1. Legumele cu frunze verzi
2.
Surse excelente de vitamine, minerale si fibre, legumele
cu frunze verzi ocupa locul fruntas in lista alimentelor
bogate in magneziu. Consumati cat mai des spanac, varza Kale, varza verde,
urzici, ceapa verde etc. Doar 100 de grame de spanac crud va furnizeaza pana la
79 mg de magneziu, ceea ce reprezinta circa 20% din doza zilnica recomandata.
2. Nucile si semintele
Semintele de dovleac au un continut ridicat de magneziu o
portie de 65 de grame va poate asigura intreaga doza zilnica necesara a acestui
mineral. Alte fructe
oleaginoase din care puteti prelua magneziul sunt
- migdalele;
- semintele de floarea-soarelui;
- nucile braziliene;
- nucile caju;
- nucile de pin;
- semintele de in si susan;
- nucile pecan.
- semintele de floarea-soarelui;
- nucile braziliene;
- nucile caju;
- nucile de pin;
- semintele de in si susan;
- nucile pecan.
3. Pestele gras
Macroul, somonul, halibutul si tonul nu sunt doar surse
excelente de vitamina D si acizi
grasi omega-3, ci si de minerale, in
special de magneziu. Medicii nutritionisti recomanda ca pestele gras sa fie
inclus in dieta cel putin o data pe saptamana, datorilor proprietatilor sale
nutritionale superioare.
4. Boabele de soia
Fibrele, vitaminele, mineralele si aminoacizii din
boabele de soia recomanda
acest aliment in orice dieta sanatoasa, mai ales datorita continutului bogat in
magneziu. Circa 65 de grame de boabe de soia prajite contin aproape jumatate
din necesarul zilnic al acestui mineral esential.
Alte legume bogate
in magneziu, din aceeasi familie botanica, sunt fasolea, mazarea si lintea.
5. Fructele de avocado
Fructele de avocado se
numara printre alimentele cu cea mai ridicata valoare nutritionala, in special
datorita grasimilor sanatoase pe care le contin in cantitati generoase.
Aceleasi fructe exotice sunt bogate in multivitamine si compusi chimici care
protejeaza impotriva imbolnavirilor.
Daca adaugati o
singura felie de avocado intr-un sendvis consumat la pranz, veti acoperi circa
15% din doza zilnica recomandata de magneziu. Aproximativ 100 de grame de
avocado furnizeaza 29 mg de magneziu, iar un fruct intreg contine pana la 58 mg
din acest mineral necesar organismului.
6.
Bananele
Desi sunt cunoscute ca surse principale de potasiu, bananele au
si alti nutrienti minerali importanti in compozitie. O banana medie contine aproximativ
32 mg de magneziu, furnizand in acelasi timp fibre si vitamina C.
Alte fructe care
contin cantitati diverse de magneziu sunt afinele, capsunele, smochinele si
grapefruitul.
7. Ciocolata neagra
Unul dintre cele mai sanatoase deserturi, ciocolata
neagra este si o sursa importanta de magneziu. O portie (1-2 patratele) asigura
24% din doza zilnica recomandata de magneziu, alaturi de o cantitate mare de
antioxidanti cu rol in reducerea presiunii arteriale crescute, imbunatatirea
circulatiei sanguine si mentinerea starii bune de dispozitie. Circa 100 grame de ciocolata
neagra furnizeaza pana la 327 mg de magneziu, ceea ce reprezinta 80% din
aportul necesar zilnic.
8. Lactatele degresate
O sursa excelenta de
magneziu sunt si lactatele degresate, precum iaurtul. Magneziul din aceste
alimente este si un bun adjuvant in absorbtia optima calciului, continut in
cantitati mari de lactate. O portie de iaurt degresat (100 grame ) asigura circa
19 mg de magneziu. Alte lactate recomandate ca sursa bogata a acestui mineral
sunt branza de capra, mozzarella etc.
9. Fructele uscate
Apreciate pentru
continutul lor important de fibre, fructele uscate sunt totodata o gustare
sanatoasa si bogata in magneziu (contin 68 mg la fiecare 100 grame consumate).
10. Ierburile aromatice
Ierburile aromatice
uscate, precum coriandrul, mararul, salvia sau busuiocul, completeaza si ele
aportul zilnic de magneziu (cu 70 mg pentru 10 grame consumate).
Alte alimente:
kiwi.
Este un fruct gustos pe care il gasim in tot
cursul anului, acesta avand un mix generos de substante nutritive, mai multa
vitamina C decat o portocala, bogat in magneziu, fier, calciu, cupru, potasiu
sau acid folic. Acesta stimuleaza si tranzitul intenstinal lent. Daca nu esti
alergica, nu ai nici un motiv sa nu incluzi acest fruct in alimentatia ta.
Cerealele
integrale, fasolea si mazarea sunt si ele
alimente bogate in magneziu.
Portocalele, caisele deshidratate sau smochinele ofera o doza
excelenta de magneziu, vitamine si fibre.
Care
sunt alimentele bogate in vitamina B6?
1.
Tonul
Contine
foarte multa vitamina B6, insa nu este recomandat sa fie consumat foarte des,
deoarece el se numara printre pestii cu cel mai mare risc de infestare cu
mercur. E bine de stiut ca 100
grame de ton ne furnizeaza 52% din necesarul zilnic de
vitamina B6.
2.
Ardeii grasi
Sunt
bogati in vitaminele A, C si E, dar si in B6. Pe langa acestea, ei mai contin
fibre, mangan, acid folic, potasiu si tot felul de alti nutrienti importanti
pentru sanatate. Combinatia de vitamina B6 si acid
folic din ardei este foarte importanta pentru mentinerea sanatoasa a vaselor de
sange.
3.
Semintele de floarea soarelui
Fie
ca sunt puse in salate sau in paine, semintele de floarea soarelui sunt foarte
sanatoase pentru organism. Ele ne asigura 40% din necesarul zilnic de vitamina
B6 la 100 de grame.
4.
Bananele
Vitamina
B6 este vitamina cu cea mai mare pondere in alcatuirea unei banane. Urmeaza
apoi potasiul, vitamina C, fibrele si manganul. Consumul regulat de banane
previne afectiunile inimii si asigura sanatatea sistemului osos.
5.
Somonul
Despre
somon se stie ca este unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume. El este
bogat in acizi grasi omega 3, dar si in vitaminele D si B6, foarte importante
pentru organism. 100 de grame de somon ne furnizeaza in jur de 47% din
necesarul zilnic de vitamina B6.
6.
Fisticul
La
100 de grame de fistic acem 85% din necesarul zilnic de vitamina B6, de aceea e
bine sa includem fisticul in alimentatie, mai ales pe post de gustari, intre
mese. Fisticul mai contine acid folic, antioxidanti, seleniu si luteina, un
carotenid important care ajuta la intarirea imunitatii.
7.
Avocado
Acest
minunat fruct nu numai ca ne furnizeaza grasimi sanatoase pentru organism, insa
ne ofera si 19% din necesarul zilnic de vitamina B6 la 100 de grame de fruct.
Demn de retinut este si faptul ca un fruct mediu de avocado ne asigura un sfert
din necesarul zilnic de acid folic.
8.
Codul
Triptofanul,
seleniul si proteinele sunt cele trei ingrediente de baza sanatoase ale carnii
de cod. Insa ea mai este bogata si in vitamina B6, fosfor, vitamina B12,
vitamina D, vitamina B3, acizi grasi omega 3 si potasiu. 100 de grame de cod ne
furnizeaza 23% din necesarul zilnic de vitamina B6.
9.
Cartofii
Sunt
poate cele mai banale alimente, ne-am obisnuit atat de tare cu ei, incat nu ne
mai gandim la proprietatile lor pentru sanatate. Un singur cartof copt ne
asigura 21% din necesarul zilnic de vitamina B6.
10.
Usturoiul
Usturoiul
este un aliment de baza intr-o dieta sanatoasa. Pe langa faptul ca ne intareste
sistemul imunitar si ne tine departe de raceli si gripa, usturoiul contine o
cantitate importanta de vitamina B6. La 100 de grame de usturoi avem deja 62%
din necesarul zilnic de vitamina B6.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna