Roitul este o manifestare naturala, instinctuala prin care se realizeaza inmultirea albinelor. Consta in formarea si desprinderea de familia de baza a unei entitati biologice noi, care poarta numele de roi.
Roiul de albine pe fagure este unitatea biologica a albinelor constituita pe un numar redus de faguri si care se foloseste ca element de formare a unei noi familii de albine. Roiul de albine pe fagure este populatia care cantitativ corespunde normativelor in vigoare, are o matca cu valoare biologica, un numar de rame cu faguri claditi si rezervele de hrana necesare, mentinerii si desfasurarii in conditii normale a albinelor.
Roiul isi intemeiaza un nou cuib. Roirea artificiala trebuie privita practic ca o actiune de dirijare de catre apicultori a procesului natural al inmultirii in toate fazele incepand cu dezvoltarea familiilor de albine si asigurarea matcii pana la divizarea familiei. In functie de sezon, de puterea familiei de scopul urmarit s-au stabilit mai multe variante de roire artificiala: stolonare, divizare, mutare, roi la pachet.
Inmultirea roirea albinelor2Metoda de roire artificiala prin divizarea familiilor este cea mai simpla metoda de inmultire artificiala a albinelor si se practica cu rezultate foarte bune in stupinele cu un numar mic de albine. In functie de caracteristicile culesului metoda se aplica in zona de stepa dupa valorificarea culesului de la salcami, iar in zona de deal, munte la inceputul lunii mai pentru ca dupa divizare familiile rezultate sa-si asigure o divizare corespunzatoare pentru a participa la cules. Cu scopul de a forma familia noua se aduce langa familia ce urmeaza a fi divizata un stup gol in care se trec jumatate din fagurii cu albine, puieti si a familiei de baza.
La divizarea familiei se cauta matca pentru a se stabili in care stup a ramas, dupa aceasta operatie stupii se aseaza de o parte si alta a locului in care a fost urdinisul familiei din care s-a format familia noua.
Albinele culegatoare, pe masura ce se intorc de la cules se impart aproape egal in cei doi stupi. Spre seara in diviziunea orfana se introduce intr-o colivie o matca imperecheata sau o botca gata eclozionata.
Pe masura ce matca incepe depunerea oualor familia nou formata se dezvolta dupa tehnica obisnuita pentru cules.
Folosind acest procedeu de inmultire a albinelor se realizeaza un spor de efectiv de 100 %.
Metoda de inmultire artificiala cu matci iernate in afara ghemului consta in formarea la inceputul primaverii dupa zborul de curatire din cele mai puternice familii de albine din stupina a unor roiuri pe 2-3 faguri de albine si puiet la care se da si o matca imperecheata iernata in afara ghemului in camera.
Dupa aceasta metoda roiurile se formeaza in stupi separati sau in corpuri de stupi ce se amplaseaza deasupra familiilor din care au fost formate. Roiurile se intaresc periodic cu puiet capacit luat din familiile de baza, urmarindu-se dezvoltarea rapida a acestora fara a slabi puterea albinelor de baza, care urmeaza sa participe la formarea culesului.
In timpul perioadei de primavara atat familiile de baza cat si roiurile primesc ingrijiri corespunzatoare in vederea dezvoltarii.
In anii normali roii astfel formati ajung in preajma culesului de la salcimi sa ocupe 10-12 faguri de albine iar culesul de la floarea soarelui il valorifica ca familie normala.
Folosind aceasta metoda de inmultire a albinelor se realizeaza anual un spor de efectiv de 70-100% fata de numarul familiior existente in stupina.
Sursa facebook Stupina de langa casa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna