Translate

joi, 28 aprilie 2016

Primavara la 12-15 grade la umbra

Pregatirea pentru sezonul apicol incepe din timpul iernii cand se reconditioneaza stupii si intregul inventar, se procura materiale necesare in stupina, se insarmeaza ramele, se fixeaza fagurii artificiali, se organizeaza evidenta si planul de activitate. Odata cu venirea primaverii incepe si activitatea albinelor in exteriorul stupului. Iesirea albinelor din stup pentru zborul de curatire cand isi descarca intestinul gros de excrementele stranse in cursul iernii indica sfarsitul perioadei de iernare.
Din acest moment este necesara interventia apicultorului in viata familiei de albine. Revizia de primavara a familiilor de albine incepe indata ce apar primele zile calduroase, cand temperatura aerului la umbra ajunge la 12-15 °C. Se executa prima lucrare in stupina, revizia de primavara a familiilor de albine cu scopul de a stabili starea familiilor de albine dupa iernare si a lua masuri imediate de indreptare a starilor anormale constatate.
Lucrarea se executa cat se poate de repede pentru a nu scapa temperatura din cuibul familiilor de albine. Manuind ramele se apreciaza puterea familiilor de albine, existenta rezervelor de hrana, prezenta matcilor si starea fagurilor. Astfel, familiile ce ocupa mai mult de 8 intervale dintre rame cu albine se socotesc puternice cele cu 6-7 mijlocii iar cele cu 3-4 intervale slabe si foarte slabe. In cazul famiilor in care nu s-a gasit puiet si nu a fost vazuta matca se trece de indata la indepartarea lor tinand seama de puterea fiecarei familii.
Familiile puternice gasite orfane primesc o alta matca. In cazul familiilor mijlocii acestea primesc matca si albinele de la o familie foarte slaba sau de la un nucleu, iar daca familiile orfane sunt slabe se unesc cu alte familii din stupina dar care au matca.
In cazul familiilor cu provizii insuficiente sau de proasta calitate necesarul de hrana se completeza imediat cu faguri, cu miere provenind de la familiile la care mierea prisoseste, sau cu sirop de zahar in proportie de 1:1 (1kg zahar la 1 litru apa) ce se toarna in faguri si se aseaza alaturi de fagurii cu puiet.
Cu ocazia reviziei, fagurii din stup gasiti patati, cu excremente de albine, mucegaiti, stricati sau fara rezerve de hrana si neacoperiti de albine, se scot din stup. Cuibul familiilor se stramtoreaza la numarul fagurilor ocupati de albine si se impacheteaza cu materiale izolatoare care ajuta la pastrarea caldurii.
Dupa revizia de primavara a familiilor de albine fundurile stupilor se inlocuiesc cu altele curate sau, daca nu sunt detasabile, se curata de albinele moarte si de resturile de ceara rezultate din descapacirea fagurilor cu miere consumata de albine in perioada de iarna.
Pentru prima perioada a primaverii urdinisurile stupilor se reduc la 3-4 cm, faramaturile de ceara si albinele moarte de pe fundurile stuplior se usuca la soare si apoi se trec printr-o sita pentru recuperarea cerii. Dupa acesta operatie resturile ramase se ingroapa in pamant sau se ard.
Intrucat in acesta perioada vremea se mentine rece si foarte adesea vantul sufla puternic albinele nu pot zbura prea departe dupa apa de care au nevoie si pentru a le scuti de aceste zboruri intr-un loc insorit din stupina se instaleaza adapatorul.
Lucrarile executate cu ocazia reviziei de primavara urmaresc sa asigure familiilor de albine cele mai bune conditii de dezvoltare in raport cu puterea fiecareia dintre ele.
Largirea cuiburilor
In perioada de primavara pe masura ce timpul se incalzeste este necesar sa se asigure familiilor de albine in curs de dezvoltare spatiu mai mare pentru ouatul matcii prin introducerea de faguri claditi in cuib. Operatiunea de largire a cuiburilor se executa la familiile la care albinele ocupa bine toti fagurii si au trecut pe fetele exterioare ale fagurilor laterali. Largirea cuibului in perioada de la inceputul primaverii cand timpul este inca rece si in natura nu exista cules de intretinere se executa cu faguri claditi, inchisi la culoare, din care au eclozat cateva generatii de puiet. Fagurii folositi pentru largirea cuibului se stropesc cu apa indulcita sau se umplu cu sirop de zahar si cate unul se aseaza in cuibul familiilor de albine alaturi de ultimul fagure cu puiet. In fagurii introdusi matcile continua sa depuna ouale facand sa sporeasca puterea familiilor.
Operatiunea de largire a ciubului se repeta dupa necesitati. La familiile puternice cuibul se poate largi introducand periodic o data la 7-10 zile cate un fagure cladit plin cu sirop intre fagurii cu puiet din mijlocul cuibului. Acest procedeu poarta denumirea de "spargerea cuibului".
In aceasta perioada, ce se caracterizeaza prin inlocuirea albinelor varstice care au iernat cu albinele tinere eclozionate din puiet crescute la inceputul primaverii, se urmareste ca in fiecare familie sa existe un numar de faguri suficient pentru acoperirea nevoilor albinelor. Paralel cu operatia de largire a cuiburilor, cu ocazia verificarii familiilor de albine, se urmareste in continuare asigurarea familiilor cu rezervele de hrana necesare cresterii puietului, se schimba matcile necorespunzatoare cu alte matci, se inlatura din cuib faguri necorespunzatori si se curata ramele de pete de diare, propolis si ceara. Pe masura inlocuirii albinelor varstnice, a incalzirii timpului si a inceperii culesului de nectar albinele se hranesc mai bine si incep sa produca ceara. In acesta a doua etapa a primaverii largirea cuiburilor se realizeaza folosind rame cu faguri artificiali care se aseaza in stup alaturi de ultimul fagure cu puiet.
Lucrarile privind largirea cuiburilor urmaresc sa asigure familiilor de albine in perioada de dezvoltare in cursul primaverii spatiul necesar pentru cresterea intensa de puiet astfel ca acesta sa ajunga la maximum de dezvoltare inaintea culesului principal de nectar.
Sursa facebook Stupina de langa casa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii