Translate

vineri, 27 februarie 2015

Usturoiul este mai bun si mai sigur in detoxifierea plumbului din corp decat medicamentele

Anul trecut, un remarcabil studiu publicat in jurnalul Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology/Farmacologie si Toxicologie de Baza si Clinica a scos la iveala ceva special despre usturoi: este un detoxifiant natural al plumbului si nu este doar la fel de eficient ca si un medicament de chelare comun, cunoscut ca d-penicilamina in ce priveste extragerea acestui metal din corp, dar este si cu mult mai nevatamator.
Studiul s-a intitulat „Compararea efectelor terapeutice ale usturoiului si d-penicilaminei la pacientii cu intoxicatie cronica ocupationala”, si a cautat sa confirme cercetarile anterioare pe animale care au aratat ca usturoiul (Allium sativum) este eficient in reducerea concentratiilor de plumb din sange si tesuturi.
Studiul a preluat masuratorile concentratiilor de plumb din sange al 117 lucratori de la o fabrica de acumulatori auto care au fost desemnati aleator la doua grupuri, unul primind usturoi (1,2 miligrame de alicina din aproximativ 1000 mg de extract de usturoi, de trei ori pe zi) si celalalt d-penicilamina (250 mg, de trei ori pe zi) si au fost tratati timp de patru saptamani. Semnele clinice si simptomele intoxicatiei cu plumb au fost si ele investigate si comparate cu descoperirile initiale.
Studiul a gasit ca:
Imbunatatirea clinica a fost semnificativa intr-un numar de manifestari clinice, incluzand iritabilitatea (p = 0,031), durerea de cap (p = 0,028), scaderea reflexului tendonului profund (p=0, 019) si presiunii sanguine sistolice medii (0,021) dupa tratamentul cu usturoi, dar nu si cu d-penicilamina\. CSP-urile [concentratiile sanguine de plumb] au fost reduse semnificativ (p=0,002 si p=0,025) de la 426,32±185,128 la 347,34±121,056? G/L si de la 417,47±192,54 la 315,76±140,00? G/L la grupul tratat cu usturoi si respectiv d-penicilamina, fara vreo diferenta semnificativa (p=0,892) intre cele doua grupuri. Frecventa efectelor secundare a fost semnificativ mai inalta (p=0,023) la grupul tratat cu d-penicilamina decat la grupul cu usturoi. Deci usturoiul pare semnificativ mai sigur din punct de vedere clinic si la fel de eficient ca si d-penicilamina. Deci usturoiul poate fi recomandat pentru intoxicatiile usoare spre moderate cu plumb.
Clar, in ciuda reducerii aproape egale a concentratiilor masurabile de plumb din sange la ambele grupuri, imbunatatirile la diferitele manifestari clinice au fost gasite doar la grupul tratat cu usturoi. De asemenea efectele secundare au fost mai intense la grupul tratat cu d-penicilamina. Aceste rezultate indica cu limpezime superioritatea usturoiului asupra medicamentului si subliniaza modul in care interventiile medicamentoase adesea ajung sa „normalizeze” valorile tinta, d. ex. Concentratiile plumbului din sange, fara a avea ca rezultat imbunatatirea calitatii vietii sau macar semnele clinice obiective si simptomele subiective ale pacientului tratat; dimpotriva, adesea pacientul simte ca ii este mult mai rau dupa ce urmeaza tratamentul medicamentos.

Expunerea la plumb este omniprezenta in epoca noastra moderna, si s-a estimat ca este responsabila pentru circa 0,2% din mortalitatea totala.

Expunerea la acest metal greu are ca rezultat vatamari ale sistemelor cardiovascular, scheletic/osos, gastrointestinal, renal, reproducator si nervos ale corpului uman. A fost identificat ca deosebit de daunator pentru bebelusi si copii, ale caror sisteme nervoase in formare sunt cu mult mai susceptibile la toxicitatea plumbului decat cele ale adultilor. De fapt, un studiu PLoS din 2008 a gasit un volum redus al creierului la adultii care au fost expusi la plumb cand erau copii.
Standardele ingrijirii care implica medicamente precum d-penicilamina sunt sumbre, luand in considerare ca aceasta substanta chimica a fost pusa in legatura cu urmatoarele efecte secundare:
Anemie aplasticausturoi
Marirea sanilor
Anorexie
Reducerea cantitatii de maduva osoasa
Tulburari ale colagenului
Diaree
Disgeuzie (distorsionarea gustului)
Deteriorarea rinichilor
Deteriorarea hepatica
Deteriorarea musculara
Aceasta substanta chimica este asa de toxica, incat incidenta totala a efectelor secundare de la tratamentul cu d-penicilamina este intre 30-60%, cu o rata de retragere din tratament de 20-30%.

Usturoiul de pe alta parte, este un condiment culinar de care se bucura intreaga lume si cu o larga gama de beneficii secundare potentiale si o inalta rata de siguranta. Iar pe deasupra este delicios!

Surse pentru acest articol cuprind:
Sina Kianoush, Mahdi Balali-Mood, Seyed Reza Mousavi, Valiollah Moradi, Mahmoud Sadeghi, Bita Dadpour, Omid Rajabi, Mohammad Taghi Shakeri. Comparison of therapeutic effects of garlic and d-Penicillamine in patients with chronic occupational lead poisoning. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2012 May; 110(5):476-81. Epub 2011 Dec 29. PMID: 22151785
Global health risks: mortality and burden of disease attributable to selected major risks. Geneva, Switzerland: World Health Organization. 2009. P. 24. ISBN 9789241563871.
Kim M Cecil, Christopher J Brubaker, Caleb M Adler, Kim N Dietrich, Mekibib Altaye, John C Egelhoff, Stephanie Wessel, Ilayaraja Elangovan, Richard Hornung, Kelly Jarvis, Bruce P Lanphear. Decreased brain volume in adults with childhood lead exposure. PLoS Med. 2008 May 27; 5(5): e112. PMID: 18507499
K Grasedyck. [D-penicillamine–side effects, pathogenesis and decreasing the risks]. Z Rheumatol. 1988; 47 Suppl 1:17-9. PMID: 3063003 – usturoiul
Sursa Viataverdeviu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii