Translate

vineri, 27 februarie 2015

14 plante si ierburi care vindeca si sporesc sanatatea plamanilor

Un val de infectii virale si bacteriene a inceput sa isi faca din ce in ce mai bine simtita prezenta. Asa ca oamenii au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca de o gama larga de simptome ale sistemului respirator. Daca recurgi la medicina conventionala pentru a incerca sa rezolvi aceste infectii cu antibiotice, doar o sa sporesti problemele asociate cu rezistenta la antibiotice si o sa faci prea putin pentru a stimula mecanismele vindecatoare dinlauntrul corpului tau, ca acestea sa se adreseze cauzei. Remediile naturale nu doar sporesc sanatatea plamanilor, dar pot vindeca infectiile, si chiar pot reface vatamarile pulmonare.

Iata 15 dintre cele mai bune ierburi pentru a spori sanatatea plamanilor.

1. Radacina de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra/licorice)
Lemnul-dulce este una dintre plantele cele mai larg consumate din lume. In medicina traditionala chineza intervine in mai multe formule decat oricare alta planta, deoarece se crede ca ea armonizeaza actiunile tuturor celorlalte ierburi. Lemnul-dulce este alinator si inmoaie membranele mucoaselor gatului si in special ale plamanilor si stomacului, si in acelasi timp curata orice membrana mucoasa care are nevoie de suportul sistemului imunitar. Reduce iritatia gatului si totusi are o actiune expectoranta. Saponinele (cu o actiune similara detergentilor) sunt cele care inmoaie mucusul de pe tractul respirator, astfel incat corpul sa il poata expulza. Compusii din aceasta radacina de lemn-dulce ajuta la alinarea spasmelor bronhice si blocheaza radicalii liberi din celule, care produc inflamatiile si contractia cailor respiratorii. Acesti compusi mai au si efecte antibacteriene si antivirale, si ajuta la lupta impotriva tulpinilor (surselor) virale si bacteriene din corp, care pot cauza infectii pulmonare.
Glicirizinele si flavonoizii pot chiar sa ajute la prevenirea formarii celulelor pulmonare canceroase, ceea ce inseamna ca acestea pot chiar sa previna cancerul pulmonar.
2. Podbalul (Tussilago farfara)
Podbalul a fost utilizat in mod traditional timp de mii de ani pentru a intari plamanii. El curata excesul de mucus din plamani si bronhii. Alina membranele mucoase din plamani, si a fost aratat prin diverse rezultate ale cercetarilor ca ajuta in cazul astmului, diferitelor tipuri de tuse, bronsitelor si altor afectiuni pulmonare. Podbalul este disponibil sub forma uscata pentru ceai, sau ca extract alcoolic cunoscut ca tinctura.
podbalul plamani
Podbalul, sursa utilizata : http://goo.gl/mzYjRH
3. Canepa
Este total evitata descompunerea toxica a compusilor terapeutici din canabis datorita arderii plantei, in cazul vaporizarii. Extractia si inhalarea uleiurilor esentiale canabinoide ale plantei neprocesate permite o semnificativa atenuare a iritatiilor cavitatii orale care provin de la fumat. Canabisul este poate una dintre cele mai eficiente plante anti-cancer din lume, despre care s-a demonstrat in studii dupa studii ca stimuleaza activarea receptorului canabinoid in genele specifice si mediaza efectul anti-invaziv al canabinoizilor. Vaporizarea canabisului permite ingredientilor activi sa stimuleze raspunsul imunitar al corpului si reduce semnificativ capacitatea de raspandire a infectiilor. Vaporizarea canabisului (in special a celui cu mari cantitati de canabinoizi) deschide sinusurile si caile respiratorii, actionand ca bronhodilatator. Este chiar o metoda dovedita de a trata si inversa cursul bolii in astm.
4. Cimbrul
Cimbrul este foarte puternic in lupta impotriva congestiei pulmonare. El produce uleiuri antiseptice puternice care sunt clasificate ca antibiotice si antifungice naturale. Cimbrul este binecunoscut pentru faptu ca anihileaza acneea mai bine decat cremele, gelurile si lotiunile antiacneice scumpe si prescrise pe reteta. Ceaiul de cimbru are puterea de a alunga si elimina bacteriile si virusurile, asa ca daca infectia ta este bazata fie pe unele, fie pe celelalte, ceaiul va actiona impotriva ei. Cimbrul a fost utilizat ca un remediu pentru probleme pulmonare consumat inca din antichitate si este utilizat pe larg si astazi pentru a preveni si trata infectiile tractului respirator si pneumoniile infectioase bacteriene.
5. Oregano
Desi oregano contine vitamine si nutrienti ceruti de sistemul imunitar, beneficiile lui principale sunt datorate continutului de carvacrol si acid rozmarinic. Ambii compusi sunt decongestionanti naturali si reductori de histamine care au beneficii pozitive directe asupra tractului respirator si a pasajului nazal prin care trece fluxul de aer. Uleiul de oregano lupta impotriva periculoasei bacterii a stafilocolului auriu, mai bine decat majoritatea tratamentelor antibiotice. Oregano are atat de multe beneficii de sanatate, incat ar trebui sa existe un flacon de ulei de oregano in orice dulap cu medicamente. Citit mai multe despre oregano in articolul : Uleiul de oregano este cel mai bun antiseptic natural
6. Lobelia
Stiai ca daca dai cailor lobelii, sunt capabili sa respire mai profund? Beneficiile ei nu se limiteaza la cabaline. A fost utilizat ca „astmicid” in medicina populara din muntii Apalasi. Lobelia, dupa unele relatari, se crede a fi una dintre cele mai valoroase remedii din plante existente. Extractele de Lobelia inflata contin lobelina, care a aratat efecte pozitive in tratarea celulelor tumorale rezistente la medicatie multipla. Lobelina de aemenea subtiaza mucusul si rupe congestia. In plus, lobelia stimuleaza glandele renale superioare sa elibereze epinefrina, ca efect, aceasta relaxeaza caile respiratorii si permite o respiratie mai usoara. De asemenea, deoarece lobelia ajuta la relaxarea muschilor netezi, este inclusa in multe remedii antituse si raceala. Lobelia ar trebui sa fie parte a protocolului de sprijin respirator al oricui!
7. Iarba-mare/omanul (Inula campanum)
Iarba-mare este o alta planta ce a fost folosita din vremuri istorice pentru a curata excesul de mucus care afecteaza functionarea plamanilor. Este cunoscuta ca un agent antibacterian natural pentru plamani, ajutand la reducerea infectiilor, in special pentru oamenii care sunt predispusi la infectii pulmonare precum bronsitele. Practicantii medicinei bazate pe plante si ierburi adesea recomanda o lingurita de planta pentru o cana de apa clocotita, bauta de trei ori pe zi timp de doua pana la trei saptamani, dar iarba-mare mai este disponibila si ca tinctura, pentru o mai usoara utilizare.
8. Eucaliptul
Originar din Australia, eucaliptul nu este doar pentru ursuletii koala! Aborigenii, germanii si americanii, cu totii l-au utilizat pentru aroma reimprospatatoare a eucaliptului, ce favorizeaza sanatatea respiratorie si alina iritatia gatului. Eucaliptul este un ingredient comun in bomboanele/pastilele si siropurile de tuse, iar eficacitatea lui se datoreaza unui compus numit cineola. Cineola are numeroase beneficii – este un expectorant, poate usura tusea, lupta impotriva congestiei si alina pasajele iritate ale sinusurilor. Ca inca un bonus, deoarece eucaliptul contine antioxidanti, el sprijina sistemul imunitar pe durata unei raceli ori a altei boli. Cititi mai multe despre uleiul de eucalipt in articolul : Folositi uleiul de eucalipt pentru a ucide microbii si a respira mai usor
9. Lumanarica (Verbascum sp.)
Atat florile, cat si frunzele plantei sunt utilizate pentru a face un extract care ajuta la intarirea plamanilor. Lumanarica este utilizata de practicantii fitoterapiei pentru a curata excesul de mucus din plamani, pentru curatarea bronhiilor, si reducerea inflamatiilor prezente pe tractul respirator. Se poate face un ceai dintr-o lingurita de planta uscata la o cana de apa clocotita. Ca o alternativa, poti lua tinctura din aceasta planta.
10. Branca (Lobaria pulmonaria)
Branca este un lichen ce traieste pe copaci, si care de fapt seamana in aparenta cu tesutul pulmonar. Totusi acest remediu natural nu doar arata asa. Inca din anii 1600, branca a fost utilizata pentru a proteja sanatatea pulmonara si respiratori si a curata congestiile. Selectiile de produse cu branca sunt de tot felul, asa ca ar trebuie sa cautati un specialist in fitoterapie pentru a te indruma. Branca mai contine si compusi care sunt deosebit de eficienti impotriva organismelor daunatoare care afecteaza sanatatea respiratorie.
11. Chaparralul
Chaparralul, o planta (arbust) originara din sud-vestul Statelor Unite si Mexic, a fost apreciata de bastinasii americani pentru detoxifierea plamanilor si sprijinul acordat sistemului respirator. Chaparralul contine antioxidanti puternici care rezista impotriva iritatiilor si NDGA (acid nor- di- hidroguaiaretic), care este cunoscut pentru faptul calupta impotriva raspunsului histaminic. NDGA inhiba glicoliza (abilitatea de a produce energie) aerobica si anaerobica a celulelor canceroase. Chaparralul mai este si o planta care lupta impotriva organismelor daunatoare. Beneficiile chaparralului sunt cel mai usor accesibile sub forma extractului/tincturii, dar ceaiul de chaparral ar putea veni in sprijinul rezolvarii problemelor respiratorii, prin incurajarea actiunii expectorante de curatare a cailor respiratorii de mucus.
12. Salvia
Frunzele texturate ale salviei emana o aroma puternica, care se ridica din uleiurile esentiale ale salviei. Aceste uleiuri sunt sursa multor beneficii ale ceaiului de salvie pentru problemele la plamani si afectiunile respiratorii obisnuite. Ceaiul de salvie este un tratament traditional pentru durerile de gat si tuse. Proprietatile bogatelor arome ce se ridica din uleiurile salviei, cele de camfor, tuiona, terpena si salvena, pot fi puse la treaba prin inhalarea vaporilor de ceai de salvie pentru a alunga tulburarile pulmonare si sinuzitele. Alternativ, fierbeti o oala de ceai puternic si puneti-l intr-un bol sau un vaporizator.
13. Menta
Menta si uleiul de menta contin mentol – un ingredient alinator cunoscut pentru faptul ca relaxeaza muschii netezi ai tractului respirator si favorizeaza respiratia libera. Menta uscata de obicei contine mentor, mentona, acetat de mentil, mentofuran si cineola. Uleiul de menta contine si el mici cantitati dintre multiplii compusi aditionali, incluzand limonena, pulegona, cariofilena si pinena. Imperecheat cu efectul antihistaminic al mentei, mentolul este un descongestionant fantastic. Multi oameni utilizeaza balsamuri terapeutice pentru piept si alti inhalanti ce contin mentol, pentru a ajuta la ruperea congestiei. In plus, menta este un antioxidant si lupta impotriva organismelor vatamatoare.
14. Frunzele de banan (Musa paradisiaca)
Cu fructe similare bananelor, frunzele au fost utilizate de sute de ani pentru a usur tusea si a alina membranele mucoase iritate. Multi dintre constituentii lor activi arata proprietati antibacteriene si antimicrobiene, ca si anti-inflamatorii si antitoxice. Testele clinice au gasit ca este favorabila actiunii antituse, anti raceala si iritatiei pulmonare. Frunza de bananier mai are un bonus suplimentar care ar putea sa ajute la usurarea tusei uscate prin intensificarea producerii de mucus in plamani.
Cauta mereu sfatul unui specialist in fitoterapie pentru a stii exact metoda de preparare, dozajul adecvat si frecventa, potrivit afectiuni tale. Multe dintre plantele de mai sus s-ar putea preta la combinatii pentru cumularea efectelor. Toate aceste plante sunt disponibile sub diferite forme, ca suplimente nutritive, amestecuri de plante pentru ceai si uleiuri gata preparate. Poti chiar si sa iti cresti tu singur propriile plante pentru a te asigura ca sunt organice si culese in mod etic.
Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.undergroundhealth.com/15-plants-and-herbs-that-can-boost-lung-health-heal-respiratory-infections-and-even-repair-pulmonary-damage/ – sanatatea plamanilor
Sursa viataverdeviu

Usturoiul este mai bun si mai sigur in detoxifierea plumbului din corp decat medicamentele

Anul trecut, un remarcabil studiu publicat in jurnalul Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology/Farmacologie si Toxicologie de Baza si Clinica a scos la iveala ceva special despre usturoi: este un detoxifiant natural al plumbului si nu este doar la fel de eficient ca si un medicament de chelare comun, cunoscut ca d-penicilamina in ce priveste extragerea acestui metal din corp, dar este si cu mult mai nevatamator.
Studiul s-a intitulat „Compararea efectelor terapeutice ale usturoiului si d-penicilaminei la pacientii cu intoxicatie cronica ocupationala”, si a cautat sa confirme cercetarile anterioare pe animale care au aratat ca usturoiul (Allium sativum) este eficient in reducerea concentratiilor de plumb din sange si tesuturi.
Studiul a preluat masuratorile concentratiilor de plumb din sange al 117 lucratori de la o fabrica de acumulatori auto care au fost desemnati aleator la doua grupuri, unul primind usturoi (1,2 miligrame de alicina din aproximativ 1000 mg de extract de usturoi, de trei ori pe zi) si celalalt d-penicilamina (250 mg, de trei ori pe zi) si au fost tratati timp de patru saptamani. Semnele clinice si simptomele intoxicatiei cu plumb au fost si ele investigate si comparate cu descoperirile initiale.
Studiul a gasit ca:
Imbunatatirea clinica a fost semnificativa intr-un numar de manifestari clinice, incluzand iritabilitatea (p = 0,031), durerea de cap (p = 0,028), scaderea reflexului tendonului profund (p=0, 019) si presiunii sanguine sistolice medii (0,021) dupa tratamentul cu usturoi, dar nu si cu d-penicilamina\. CSP-urile [concentratiile sanguine de plumb] au fost reduse semnificativ (p=0,002 si p=0,025) de la 426,32±185,128 la 347,34±121,056? G/L si de la 417,47±192,54 la 315,76±140,00? G/L la grupul tratat cu usturoi si respectiv d-penicilamina, fara vreo diferenta semnificativa (p=0,892) intre cele doua grupuri. Frecventa efectelor secundare a fost semnificativ mai inalta (p=0,023) la grupul tratat cu d-penicilamina decat la grupul cu usturoi. Deci usturoiul pare semnificativ mai sigur din punct de vedere clinic si la fel de eficient ca si d-penicilamina. Deci usturoiul poate fi recomandat pentru intoxicatiile usoare spre moderate cu plumb.
Clar, in ciuda reducerii aproape egale a concentratiilor masurabile de plumb din sange la ambele grupuri, imbunatatirile la diferitele manifestari clinice au fost gasite doar la grupul tratat cu usturoi. De asemenea efectele secundare au fost mai intense la grupul tratat cu d-penicilamina. Aceste rezultate indica cu limpezime superioritatea usturoiului asupra medicamentului si subliniaza modul in care interventiile medicamentoase adesea ajung sa „normalizeze” valorile tinta, d. ex. Concentratiile plumbului din sange, fara a avea ca rezultat imbunatatirea calitatii vietii sau macar semnele clinice obiective si simptomele subiective ale pacientului tratat; dimpotriva, adesea pacientul simte ca ii este mult mai rau dupa ce urmeaza tratamentul medicamentos.

Expunerea la plumb este omniprezenta in epoca noastra moderna, si s-a estimat ca este responsabila pentru circa 0,2% din mortalitatea totala.

Expunerea la acest metal greu are ca rezultat vatamari ale sistemelor cardiovascular, scheletic/osos, gastrointestinal, renal, reproducator si nervos ale corpului uman. A fost identificat ca deosebit de daunator pentru bebelusi si copii, ale caror sisteme nervoase in formare sunt cu mult mai susceptibile la toxicitatea plumbului decat cele ale adultilor. De fapt, un studiu PLoS din 2008 a gasit un volum redus al creierului la adultii care au fost expusi la plumb cand erau copii.
Standardele ingrijirii care implica medicamente precum d-penicilamina sunt sumbre, luand in considerare ca aceasta substanta chimica a fost pusa in legatura cu urmatoarele efecte secundare:
Anemie aplasticausturoi
Marirea sanilor
Anorexie
Reducerea cantitatii de maduva osoasa
Tulburari ale colagenului
Diaree
Disgeuzie (distorsionarea gustului)
Deteriorarea rinichilor
Deteriorarea hepatica
Deteriorarea musculara
Aceasta substanta chimica este asa de toxica, incat incidenta totala a efectelor secundare de la tratamentul cu d-penicilamina este intre 30-60%, cu o rata de retragere din tratament de 20-30%.

Usturoiul de pe alta parte, este un condiment culinar de care se bucura intreaga lume si cu o larga gama de beneficii secundare potentiale si o inalta rata de siguranta. Iar pe deasupra este delicios!

Surse pentru acest articol cuprind:
Sina Kianoush, Mahdi Balali-Mood, Seyed Reza Mousavi, Valiollah Moradi, Mahmoud Sadeghi, Bita Dadpour, Omid Rajabi, Mohammad Taghi Shakeri. Comparison of therapeutic effects of garlic and d-Penicillamine in patients with chronic occupational lead poisoning. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2012 May; 110(5):476-81. Epub 2011 Dec 29. PMID: 22151785
Global health risks: mortality and burden of disease attributable to selected major risks. Geneva, Switzerland: World Health Organization. 2009. P. 24. ISBN 9789241563871.
Kim M Cecil, Christopher J Brubaker, Caleb M Adler, Kim N Dietrich, Mekibib Altaye, John C Egelhoff, Stephanie Wessel, Ilayaraja Elangovan, Richard Hornung, Kelly Jarvis, Bruce P Lanphear. Decreased brain volume in adults with childhood lead exposure. PLoS Med. 2008 May 27; 5(5): e112. PMID: 18507499
K Grasedyck. [D-penicillamine–side effects, pathogenesis and decreasing the risks]. Z Rheumatol. 1988; 47 Suppl 1:17-9. PMID: 3063003 – usturoiul
Sursa Viataverdeviu

miercuri, 25 februarie 2015

PERFORMANŢĂ IEŞEANĂ: Vase de sânge artificiale şi geluri care lipesc inima

O echipă de cercetători ai Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iaşi coordonată de cerc. princ. gr. I dr. Constantin Ciobanu a realizat mai multe produse revoluţionare cu utilizări în domeniul medicinei cardiovasculare, prin sintetizarea unei noi serii de poliuretani activi.
Cercetătorii au realizat în laborator valve cardiace ranforsate cu fire de poliamidă, vase de sânge pentru implanturi pe carotidă, plasturi speciali şi un hidrogel care pot fi folosite pentru diferite afecţiuni ale sistemului cardiovascular.
Rezultatele cercetătorilor ieşeni au fost obţinute în cadrul proiectului european BIOSCENT în care, din 2007, au colaborat 15 instituţii, universităţi, institute de cercetare şi întreprinderi mici şi mijlocii din nouă ţări europene.
Proiectul are un puternic caracter interdisciplinar, pentru că se referă la prepararea de materiale care sunt destinate utilizărilor biomedicale, astfel încât echipa proiectului a fost constituită din chimişti, biologi, farmacişti şi medici pentru a se obţine întreaga sumă de competenţe necesare realizării obiectivelor. La noi în institut au fost produse patru materiale care sunt destinate rezolvării afecţiunilor care apar în sistemul cardiovascular“, a explicat dr. Valeria Harabagiu, secretar ştiinţific în cadrul institutului.
Cercetătorii au creat nişte „plasturi“ care se pot aplica, de exemplu, în momentul unui infarct miocardic, sau atunci când unele vase de sânge sunt deteriorate, tocmai pentru a „repara“ defectele apărute. Mai mult, în institut s-au confecţionat vase de sânge sub formă de tub care pot înlocui chirurgical porţiunea de vas afectată de diferite probleme.
În plus, cercetătorii au creat un hidrogel termosensibil - un material care are o consistenţă fluidă, ca apa, şi care la temperatura corpului uman de 37 de grade Celsius se solidifică şi devine un material elastic
Un astfel de material poate fi folosit în cazul unui infarct sau pentru o afecţiune a vaselor de sânge. Hidrogelul înlocuieşte chirurgia invazivă. El este injectat în zona afectată, acolo se întăreşte rapid şi s-a dovedit că un astfel de hidrogel determină edontelizarea zonei afectate, adică formarea unui ţesut nou, sănătos, timp în care materialul se resoarbe, pentru că este biodegradabil, adică se desface în componente care nu sunt toxice pentru ţesuturi şi celule. La noi s-a sintetizat materialul, care este un hibrid, cu componente sintetice şi naturale, atât pentru plasturi, cât şi pentru hidrogel“, a mai precizat dr. Valeria Harabagiu.
Realizările echipei ieşene au fost prezentate la institut de către cerc. princ. gr. I dr. Constantin Ciobanu (foto) acum două săptămâni, în cadrul conferinţei „Materiale poliuretanice pentru ingineria tisulară. Rezultate“.
Potrivit coordonatorului echipei, hidrogelul obţinut la Iaşi este o premieră mondială. „Sortul pe care noi l-am realizat este o premieră mondială. Este o mare invenţie, pentru că la temperatura corpului el devine un gel cu o structură asemănătoare celui din ţesutul uman, adică 2% proteină şi restul apă. Gelul acesta este similar ca structură cu matricea extracelulară. Celula se poate dezvolta foarte uşor în această matrice, creşte ţesutul şi deci se reface organul în care este administrat, respectiv inima, pentru că produsele acestea s-au făcut special pentru inimă“, a menţionat cerc. princ. gr. I dr. Constantin Ciobanu.
Specialistul a mai precizat că hidrogelul acţionează foarte rapid, şi, practic, „după o lună de zile de la administrare, sunteţi perfect sănătos“. Cele patru produse au fost testate pe şobolani şi oi.
Până în prezent, institutul a brevetat plasturele realizat, iar acesta poate intra în producţie după teste biomedicale şi clinice specifice.
Sursa Ziarul de Iasi

miercuri, 11 februarie 2015

Avertisment legat de mai multe medicamente si siropuri folosite in plin sezon gripal. Ce facem in cazul unei reactii alergice

Specialistii Agentiei Europene a Medicamentelor spun ca doua substante din aceste doctorii pot provoca reactii alergice grave si le recomanda producatorilor sa treaca in prospect acest lucru. La noi, doi pacienti au avut suferinte cutanate, dupa ce au luat o doza de sirop, sustin autoritatile sanitare.
Alerta au dat-o medicii din Belgia, care au anuntat Agentia Europeana a medicamentului ca au aparut reactii alergice grave cutanate la unii pacienti tratati cu expectorante care contineau ambroxol si bromhexina. Aceste doua substante care ajuta la eliminarea mucusului de la nivelul cailor aeriene au provocat leziuni cutananate si in acest caz administrarea lor trebuie oprita.
Expectorantele cu ambroxol si bromhexina sunt recomandate si de medicii nostri, sub forma de siropuri si comprimate la adulti si copii, mai ales in sezonul gripal cand sunt sute de cazuri de infectii respiratorii.
Diana Ionescu, medic specialist ORL medic: "Reactiile adverse nu se trec pe reteta, le spunem parintilor ca la cel mai mic semn de mancarime sau de dureri abdominale trebuie sa sisteze in primul rand medicamentul si sa se prezinte la medic. In 90% din cazuri, nu suntem intrebati de catre parinti de reactiile adverse."
In farmaciile din Romania, sunt autorizate zeci de medicamente care contin una dintre cele doua substante active care pot provoca leziuni grave cutanate la nivelul mainilor, picioarelor si cavitatii bucale. Unele dintre ele se pot lua fara reteta, cum este cazul unor comprimate pentru ameliorarea durerilor de gat.
Aceste noi efecte adverse posibile vor trebui mentionate in prospectul medicamentelor, iar masura se va aplica in 29 de tari europene inclusiv in Romania.
Cei de la Agentia Nationala a Medicamentului spun ca in 7 ani, la noi, au fost raportate doua reactii adverse alergice grave la doi bolnavi care au luat sirop expectorant si au avut nevoie de ingrijiri medicale.
Sursa stirileProTv

luni, 9 februarie 2015

O mica avere muzicala!!


  La fiecare solist sunt cca 60 de melodii !     1)  Elvis Presley    2)  Roy Orbison    3)  Beatles    4)  Abba    5)  Bee Gees    6)  Michael Jackson    7)  John Lennon    8)  Celine Dion    9)  Frank Sinatra  10)  Creedence Clearwater Revival  11)  Julio Iglesias  12)  Queen  13)  Neil Diamond  14)  Paul Mccartney  15)  Rolling Stones  16)  Pink Floyd  17)  Bruce Springsteen  18)  Elton John  19)  U2  20)  George Harrison  21)  Cliff Richard  22)  Tina Turner  23)  Bob Marley  24)  Andrea Bocelli  25)  Dire Straits  26)  Barbra Streisand  27)  Eagles  28)  Madonna  29)  Simon & Garfunkel  30)  Ac/Dc  31)  Bob Dylan  32)  Dean Martin  33)  Andr? Hazes  34)  Tom Jones  35)  Eric Clapton  36)  John Denver  37)  Eros Ramazzotti  38)  Deep Purple  39)  Led Zeppelin  40)  Rod Stewart  41)  Status Quo  42)  Louis Armstrong  43)  Fleetwood Mac  44)  Bryan Adams  45)  Jimi Hendrix  46)  Barry White  47)  Nat King Cole  48)  Santana  49)  Michael Buble  50)  Gipsy Kings  51)  David Bowie  52)  Adriano Celentano  53)  Robbie Williams  54)  Charles Aznavour  55)  Metallica  56)  Doors  57)  Shakira  58)  Beach Boys  59)  Cat Stevens  60)  Bon Jovi  61)  Ub40  62)  Joe Cocker  63)  Whitney Houston  64)  Phil Collins  65)  Enrique Iglesias  66)  Ricky Martin  67)  Ray Charles  68)  K3  69)  Zz Top  70)  Van Morrison  71)  Ringo Starr  72)  Stevie Wonder  73)  Gloria Estefan  74)  Supertramp  75)  Jethro Tull  76)  Black Sabbath  77)  Marco Borsato  78)  Guns N? Roses  79)  Neil Young  80)  Chuck Berry  81)  Billy Joel  82)  Sting  83)  Kinks  84)  

Stramosii

Stramosii