De la 1848 încoace, intelectualii români nu au făcut cărţile în favoarea naţiei, ci în folosul lor. Au importat idei, au copiat instituţii, însă nu le-au folosit după reţeta consacrată în ţara de origine. Le-au adaptat după interese şi orgolii. Influenţa franceză, covârşitoare în formarea elitelor româneşti, a fost doar aparent benefică. România ar fi arătat altfel dacă paşoptiştii ar fi mers la studii la Berlin, Londra sau Viena, dacă se formau în rigoarea anglo-saxonă.
Excepţii au fost Titu Maiorescu, cu a sa critică a formelor fără fond şi A.D. Xenopol, care denunţa practicarea unui şarlatanism politic. Ambii educaţi în spaţiul anglo-saxon, conservatori de frunte, au atacat astfel fervoarea unor liberali dispuşi să pună preţ pe poleială, pe speranţa că, odată desenată forma, ea se va umple în virtutea inerţiei de conţinut.
După dispariţia “cârcotaşilor” conservatori din viaţa politică românească, curentele politice rămase au făcut un “modus vivendi” din forma fără fond. Pe această temelie şubredă şi discutabilă s-a structurat intelectualitatea interbelică. Din ea s-au ridicat cei cu coloană vertebrală, decimaţi ulterior în închisori, cum tot din ea provin şi legionarii, şi cozile de topor de care s-au servit comuniştii, şi supravieţuitorii din turnurile de fildeş.
Mulţi dintre intelectuali nu s-au legat de catarg, nu şi-au acoperit urechile cu ceară, au căzut pradă ispitelor. Când s-au izolat în profesii au făcut-o pentru a-şi conserva un confort spiritual iluzoriu, pentru a păstra sau a dobândi ceva avantaje materiale, dar şi pentru a se separa de vulg, pe care l-au dispreţuit.
Pentru intelectualul român n-a fost niciodată o onoare să se apropie de oameni, să se pună în slujba lor. Căutarea unor soluţii colective de salvare n-a preocupat aproape pe nimeni.
Grupul de la Păltiniş a produs vreo soluţie de ieşire din impas pentru poporul român? A avut altceva decât indiferenţă sau chiar dispreţ pentru cine nu pricepea cu ce se mănâncă Heidegger? Polonezii au avut şansa de a se aduna în jurul Bisericii Catolice. Fără ea şi fără Papa Ioan Paul al doilea sindicatul Solidaritatea ar fi murit în faşă.
Intelectualii grupaţi în jurul lui Havel au fost în stare să ofere o alternativă la comunism şi aşa s-a născut în 1968 Primăvara de la Praga. Ungurii au văzut în Imre Nagy o luminiţă, au înţeles că s-ar putea şi altfel. Deşi năpădită de ciuma comunistă încă din 1918, fără tradiţie democratică, Rusia a dat disidenţi de marcă. În ţară sau în exil, ei au desenat o posibilă alternativă la comunism. Ironia sorţii, intelectualii ruşi au lucrat, deşi n-aveau pentru cine. Ai noştri aveau pentru cine şi au preferat să se salveze individual.
Nu toţi intelectualii fostelor ţări comuniste s-au ascuns în gaură de şarpe sau în turnul de fildeş. N-au vorbit de arderea pe rug a lui Giordano Bruno când se murea în lagărele Siberiei, nu au pactizat cu comuniştii, au încercat o formă sau alta de presiune, organizare şi revoltă. Nu contează că au reuşit sau nu, esenţial este că au ţinut speranţa vie, au arătat care e drumul pe care poporul lor, după unul, două sau nouă eşecuri, trebuie să meargă.
România a avut rezistenţa din munţi, revolta minerilor din valea Jiului, a muncitorilor din Braşov, dar intelectualii de marcă au stat pe margine. Ei n-au dublat revoltele populare cu nimic. Intelectualii noştri nu au fost în stare să coaguleze o mişcare, darămite să dea poporului o Chartă, un document programatic care să se opună comunismului.
Mulţi dintre intelectuali – le place sau nu, recunosc sau nu – au trădat poporul român.
inliniedreapta
https://reflectiicotidiene.blogspot.com Fiecare dintre noi are aproximativ 60.000 de gânduri pe zi. Iar toate aceste gânduri ale noastre produc consecinţe, pentru că fiecare gând este de fapt o energie pe care o lansăm în Univers şi nu doar în direcţia dorită, ci în toate direcţiile. Energia emisă de gândurile noastre îşi caută apoi, în drumul ei, o altă energie cu care să vibreze la unison, după principiul „ceea ce se aseamănă se adună”.
Translate
miercuri, 31 august 2011
luni, 15 august 2011
RESVERATROL, adică de departe cel mai puternic factor natural anti-oxidant cunoscut !!!
Fructele si legumele de culoare... NEAGRĂ (practic ceva intermediar între indigoul spre negru si visiniul cel mai închis) !
De ce vreau să vă atrag extrem de serios asupra acestei minunătii de culoare, o veritabilă binecuvântare a lui Dumnezeu? Deoarece aceste fructe si legume de culoare NEAGRĂ contin... un colorant polifenolic numit RESVERATROL, adică de departe cel mai puternic factor natural anti-oxidant cunoscut !!!
Când am folosit în limbaj medical cuvântul ”anti-oxidant” primul lucru la care trebuie să vă gânditi este ”anti-cancer” (atât preventie, cât si terapie naturală), anti-îmbătrânire si status antiinflamator; dar nu numai atât !
Să nu cumva să uitati că a II-a cauză de deces la nivel European este reprezentată de CANCER ; însă în România, începând cu 1997 principala cauză de deces este reprezentată de cancer si apoi de bolile cardio-vasculare!
Dar oare această minune a cerului (Resveratrolul) să stie să facă doar atât ? Nici pe departe ! Hai să vedem împreună :
- Întâi de toate se găseşte în general în fructele de culoare indigo-visiniu spre negru (dar nu numai) : dude NEGRE, cirese NEGRE, struguri NEGRI, sâmburii de struguri NEGRI (dar si albi), mure NEGRE, corcoduse NEGRE, coacăze NEGRE, prunele închise la culoare, AFINE, varza rosie, ceapa rosie, merele VIOLET, salata Lollo, lintea NEAGRĂ, fasolea NEAGRĂ, dar şi din varza de Bruxelles (care poate fi consumată şi fiartă), fragi, alune. Ultimele 3 sunt varietătile de legume si fructe care nu prezintă culoarea NEAGRĂ, dar contin totusi Resveratrol într-o cantitate mică !
- Resveratrol există într-o cantitate de 50-100 mg / g pieliţă de strugure, mai mult decât dublul oricărei alte surse identificate
- Are un efect de distrugere tumorală directă, acţionând împotriva oricărui tip de localizare tumorală, dar mai ales asupra celor hormono-dependente (sân, uter, ovar, testicul, prostată, ficat, stomac) si a melanomului malign (cea mai periculoasă localizare canceroasă a pielii si una dintre primele 3 localizări tumorale ca agresivitate). Inhibă proliferarea celulelor maligne si le induce apoptoza (moartea)
- Blochează formarea de vase de sânge în jurul tumorii, dar şi metastazarea celulelor maligne. Acest lucru mai stie să-l facă genisteina si daidzaina din SOIA (altă minune de plantă), acidul alfa-linolenic (omega 3) din uleiul de in si sulforafanul din crucifere (varză, broccoli, conopidă)
- Conferă o protecţie deosebită materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutaţii
- Este SINGURUL anti-oxidant care actionează direct pe gena Matusalemică (sau ”gena longevitătii”) având capacitatea de a creste durata si calitatea vietii
- Are si efect de potentator de efect (bioflavonoid) pentru toate mineralele si vitaminele întâlnite în cale, amplificând efectele acestora de zeci-sute de ori !!!
- Are un potenţial anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E la un loc + de 14 ori activitatea izoenzimei Mn-SOD si de-asemenea cantitatea de glutation intraelulară
- Este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în protecţia anti-oxidativă a LDL-colesterolului
- ¯ nivelul sangvin al colesterolului total şi al trigliceridelor
- ¯ glicemia si previne aparitia diabetului zaharat
- Este un vasodilatator arterial, actionând direct si stimulând enzima care produce NO (eNOS)
- Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic
- Încă din 1985 se ştie că are capacitatea de a inhiba agregarea plachetară indusă de trombină şi ADP (Kimura) => efect anti-trombotic
- Are efecte anti-SIDA, antivirale (virusurile hepatitice, dar nu numai !), antialergice (inhibând eliberarea Histaminei), antibacteriene şi antiinflamatoare
- elasticitatea articulaţiilor, stimulând sinteza fibrelor de colagen atât la nivel articular, cât si în piele (astfel având şi un rol cosmetic). Preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea
- Are efect protectiv faţă de boala Alzheimer prin blocarea proteinei NF-Kb, împiedicând astfel microglia să distrugă neuronii
- Există studii încurajatoare referitoare la potenţialul terapeutic al său în ceea ce priveşte şi alte boli neuro-degenerative
- toleranta la efort, performantele fizice si psihice
- durata de viaţă şi potenţialul reproductiv la animalele de experienţă pe care a fost testat (cu 15-30%)
- actionând direct pe citocromul P 450, poate ¯ efectul unor medicamente, prin metabolizării acestora : antiaritmice, statine, anti-histaminice, benzodiazepine, hipotensoare etc.
Capac la toate, se mai comportă şi ca un hormon fito-estrogen, adică :
a) Reprezintă cel mai puternic fixator de Calciu în / din oase (alături de exerciţiul fizic), prevenind si combătând eficient osteoporoza
b) Conferă protecţie vasculară majoră, chiar şi la bărbaţi
c) Combate tulburările de climacteriu
d) Ajută la regularizarea ciclului menstrual şi se opune oricăror manifestări dismenoreice
e) Chiar în exces, conferă protecţie împotriva cancerului de sân şi col uterin şi nu induce cancer
f) Protejează celulele nervoase împotriva efectelor devastatoare ale stresului + măresc durata de viată a acestora + se opun apoptozei (mortii) acestora !
g) Creste eliminarea renală a acidului uric, prevenind acumularea sa si riscul de a dezvolta gută sau litiază urică
h) (Fito-) estrogenii sunt substanţe inductoare enzimatice (hepatice) cu rol în detoxifierea organismului, dar nu numai : creşte sinteza antioxidanţilor endogeni, a substanţelor necesare corpului etc.
Alte surse de fitoestrogeni : spirulina, soia, frunzele de păpădie si de pătrunjel, salata (lăptuca), granulele de polen, seminţele de mărar, grape-fruit-ul roşu
Am afirmat mai sus că Resveratrolul se comportă si ca un hormon fito-estrogen, dar NU prezintă nici unul dintre efectele nu întotdeauna de dorit, sau ”adverse” ale estrogenului natural (adică cel produs de organism) :
a) Risc de cancer de sân, endometru (uter) si de prostată, hormonul estrogen (dar NU si cel fito-estrogen !) fiind si hormon de crestere
b) Cresterea sânilor la ambele sexe, indiferent de vârstă, hormonul estrogen (dar NU si cel fito-estrogen !) fiind si hormon de crestere
c) Edeme ale membrelor inferioare prin retentia hidro-salină consecutivă
d) coagulabilitătii sângelui cu risc trombo-embolic
e) riscul de a dezvolta forme de hipertensiune arterială extrem de rezistente la tratament
f) ¯ fertilitătii masculine si a potentei
As putea chiar să afirm că dacă FUMATUL este cel mai distructiv factor pentru sănătate, Resveratrolul este exact opusul, dar se pare că de fortă chiar mai mare, însă de sens contrar.
Un aspect interesant de remarcat este acela că japonezii fumează cele mai multe tigări din lume per cap de locuitor, dar au si cea mai redusă frecventă a cancerului pulmonar !?! ”Secretul” ? Japonezii au în dieta lor printre cele mai ridicate niveluri anti-oxidante din lume, tot pe cap de locuitor ! (Prin aceasta să nu credeti că doresc să încurajez fumatul în prezenta unei anti-oxidări atroce !).
Ani de zile s-a tot bătut monedă pe ”paradoxul francez”, afirmându-se că francezii ar trăi mai mult decât restul populatiilor datorită unui consum semnificativ de vin rosu în care s-ar găsi Resveratrol. De aici si până la dezastruoasa încurajare de a consuma zilnic vin rosu nu a mai fost decât un pas ! Însă s-a demonstrat ulterior că un consum de vin rosu zilnic este asociat cu efecte nocive în primul rând asupra ficatului si apoi asupra tuturor organelor întâlnite în cale de către acesta ! Efectele ”paradoxului francez” sunt date în primul rând consumului de ulei de măsline, legumelor si fructelor într-o cantitate net superioară comparativ cu a altor populatii si nu numai consumului de... vin rosu !
Nu as dori să închei acest mesaj fără a le aduce la cunostintă tuturor prietenilor mei, cărora le dedic acest articol, cea mai mare minune a naturii create de Dumnezeu (după părerea mea !), o bogătie de anti-oxidanti într-un singur produs: sucul de varză rosie.
Gustul acestuia va putea fi „dres”, la cei care nu-l prea suportă, adăugând peste el suc de morcov, iar datorită faptului că poate contine fibre celulozice dure va fi strecurat prin tifon ”în 4” (cvadruplu).
Reţineţi câteva aspecte esenţiale despre varza roşie :
- conţine resveratrol = cel mai puternic factor natural anti-cancerigen cunoscut, potenţator de efect pentru toate celelalte minerale şi vitamine + distrugător al vaselor care alimentează tumora + blochează metastazarea celulelor maligne ;
- conţine sulforafan = substanţă care distruge vasele care alimentează tumora ;
- conţine indol-3-carbinol = substanţă care dă distrugere tumorală directă ;
- conţine vitamina B 17 = produce distrugere tumorală directă
- reprezintă o sursă majoră de vitamina C. Având în vedere termolabilitatea acestei vitamine şi faptul că ea se oxidează repede la aer, sucul de varză roşie va fi consumat imediat după ce a fost preparat
- este cea mai bogată sursă cunoscută de luteină şi zeaxantină, 2 antioxidanţi fundamentali şi extrem de potenţi, cu specificitate pentru macula lutea, dar nu numai. Cercetările privind degenerarea maculei la vârste înaintate au dovedit rolul protector important al luteinei (6 mg/zi de luteină administrată timp de 6 luni, scade incidenţa degenerării maculei cu 43%). Efectul luteinei este amplificat de licopen, colorantul roşu din legume (tomate) şi cea mai mare parte a fructelor. Luteina previne degenerescenţa maculară la persoanele diabetice.
...şi dacă ar fi numai aceste efecte ar fi mai mult decât suficient pentru sucul de varză roşie, dar nu sunt nici pe departe singurele efecte !
ATENȚIE !!!
- Persoanele care NU au cancer în acest moment pot consuma TOATE alimentele mentionate mai sus de culoare NEAGRĂ pentru a beneficia de cât mai mult Resveratrol
- Însă persoanele care au în acest moment cancer le sfătuiesc să se abtină de la folosirea strugurilor negri (cresc nepermis de mult glicemia si pot ¯ drastic imunitatea acelor persoane) si a oricăror alimente NEGRE dar acre (coacăze) sau insuficient coapte, deoarece acestea induc aciditate în organism, factor major stimulator al dezvoltării tumorale. Retineti aceste precautii esentiale !!! Acestora din urmă le recomand sucul de varză rosie, dudele, ciresele, corcodusele NEGRE, afinele...
Vă doresc numai bine + să ne bucurăm de acest factor NEGRU pentru sănătatea noastră !
Cu drag,
Dr. Mărginean Călin
medic specialist medicina muncii
medic specialist medicina generală
competentă în medicina de întreprindere
atestat nutritie
suntsanatos.ro
De ce vreau să vă atrag extrem de serios asupra acestei minunătii de culoare, o veritabilă binecuvântare a lui Dumnezeu? Deoarece aceste fructe si legume de culoare NEAGRĂ contin... un colorant polifenolic numit RESVERATROL, adică de departe cel mai puternic factor natural anti-oxidant cunoscut !!!
Când am folosit în limbaj medical cuvântul ”anti-oxidant” primul lucru la care trebuie să vă gânditi este ”anti-cancer” (atât preventie, cât si terapie naturală), anti-îmbătrânire si status antiinflamator; dar nu numai atât !
Să nu cumva să uitati că a II-a cauză de deces la nivel European este reprezentată de CANCER ; însă în România, începând cu 1997 principala cauză de deces este reprezentată de cancer si apoi de bolile cardio-vasculare!
Dar oare această minune a cerului (Resveratrolul) să stie să facă doar atât ? Nici pe departe ! Hai să vedem împreună :
- Întâi de toate se găseşte în general în fructele de culoare indigo-visiniu spre negru (dar nu numai) : dude NEGRE, cirese NEGRE, struguri NEGRI, sâmburii de struguri NEGRI (dar si albi), mure NEGRE, corcoduse NEGRE, coacăze NEGRE, prunele închise la culoare, AFINE, varza rosie, ceapa rosie, merele VIOLET, salata Lollo, lintea NEAGRĂ, fasolea NEAGRĂ, dar şi din varza de Bruxelles (care poate fi consumată şi fiartă), fragi, alune. Ultimele 3 sunt varietătile de legume si fructe care nu prezintă culoarea NEAGRĂ, dar contin totusi Resveratrol într-o cantitate mică !
- Resveratrol există într-o cantitate de 50-100 mg / g pieliţă de strugure, mai mult decât dublul oricărei alte surse identificate
- Are un efect de distrugere tumorală directă, acţionând împotriva oricărui tip de localizare tumorală, dar mai ales asupra celor hormono-dependente (sân, uter, ovar, testicul, prostată, ficat, stomac) si a melanomului malign (cea mai periculoasă localizare canceroasă a pielii si una dintre primele 3 localizări tumorale ca agresivitate). Inhibă proliferarea celulelor maligne si le induce apoptoza (moartea)
- Blochează formarea de vase de sânge în jurul tumorii, dar şi metastazarea celulelor maligne. Acest lucru mai stie să-l facă genisteina si daidzaina din SOIA (altă minune de plantă), acidul alfa-linolenic (omega 3) din uleiul de in si sulforafanul din crucifere (varză, broccoli, conopidă)
- Conferă o protecţie deosebită materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutaţii
- Este SINGURUL anti-oxidant care actionează direct pe gena Matusalemică (sau ”gena longevitătii”) având capacitatea de a creste durata si calitatea vietii
- Are si efect de potentator de efect (bioflavonoid) pentru toate mineralele si vitaminele întâlnite în cale, amplificând efectele acestora de zeci-sute de ori !!!
- Are un potenţial anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E la un loc + de 14 ori activitatea izoenzimei Mn-SOD si de-asemenea cantitatea de glutation intraelulară
- Este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în protecţia anti-oxidativă a LDL-colesterolului
- ¯ nivelul sangvin al colesterolului total şi al trigliceridelor
- ¯ glicemia si previne aparitia diabetului zaharat
- Este un vasodilatator arterial, actionând direct si stimulând enzima care produce NO (eNOS)
- Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic
- Încă din 1985 se ştie că are capacitatea de a inhiba agregarea plachetară indusă de trombină şi ADP (Kimura) => efect anti-trombotic
- Are efecte anti-SIDA, antivirale (virusurile hepatitice, dar nu numai !), antialergice (inhibând eliberarea Histaminei), antibacteriene şi antiinflamatoare
- elasticitatea articulaţiilor, stimulând sinteza fibrelor de colagen atât la nivel articular, cât si în piele (astfel având şi un rol cosmetic). Preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea
- Are efect protectiv faţă de boala Alzheimer prin blocarea proteinei NF-Kb, împiedicând astfel microglia să distrugă neuronii
- Există studii încurajatoare referitoare la potenţialul terapeutic al său în ceea ce priveşte şi alte boli neuro-degenerative
- toleranta la efort, performantele fizice si psihice
- durata de viaţă şi potenţialul reproductiv la animalele de experienţă pe care a fost testat (cu 15-30%)
- actionând direct pe citocromul P 450, poate ¯ efectul unor medicamente, prin metabolizării acestora : antiaritmice, statine, anti-histaminice, benzodiazepine, hipotensoare etc.
Capac la toate, se mai comportă şi ca un hormon fito-estrogen, adică :
a) Reprezintă cel mai puternic fixator de Calciu în / din oase (alături de exerciţiul fizic), prevenind si combătând eficient osteoporoza
b) Conferă protecţie vasculară majoră, chiar şi la bărbaţi
c) Combate tulburările de climacteriu
d) Ajută la regularizarea ciclului menstrual şi se opune oricăror manifestări dismenoreice
e) Chiar în exces, conferă protecţie împotriva cancerului de sân şi col uterin şi nu induce cancer
f) Protejează celulele nervoase împotriva efectelor devastatoare ale stresului + măresc durata de viată a acestora + se opun apoptozei (mortii) acestora !
g) Creste eliminarea renală a acidului uric, prevenind acumularea sa si riscul de a dezvolta gută sau litiază urică
h) (Fito-) estrogenii sunt substanţe inductoare enzimatice (hepatice) cu rol în detoxifierea organismului, dar nu numai : creşte sinteza antioxidanţilor endogeni, a substanţelor necesare corpului etc.
Alte surse de fitoestrogeni : spirulina, soia, frunzele de păpădie si de pătrunjel, salata (lăptuca), granulele de polen, seminţele de mărar, grape-fruit-ul roşu
Am afirmat mai sus că Resveratrolul se comportă si ca un hormon fito-estrogen, dar NU prezintă nici unul dintre efectele nu întotdeauna de dorit, sau ”adverse” ale estrogenului natural (adică cel produs de organism) :
a) Risc de cancer de sân, endometru (uter) si de prostată, hormonul estrogen (dar NU si cel fito-estrogen !) fiind si hormon de crestere
b) Cresterea sânilor la ambele sexe, indiferent de vârstă, hormonul estrogen (dar NU si cel fito-estrogen !) fiind si hormon de crestere
c) Edeme ale membrelor inferioare prin retentia hidro-salină consecutivă
d) coagulabilitătii sângelui cu risc trombo-embolic
e) riscul de a dezvolta forme de hipertensiune arterială extrem de rezistente la tratament
f) ¯ fertilitătii masculine si a potentei
As putea chiar să afirm că dacă FUMATUL este cel mai distructiv factor pentru sănătate, Resveratrolul este exact opusul, dar se pare că de fortă chiar mai mare, însă de sens contrar.
Un aspect interesant de remarcat este acela că japonezii fumează cele mai multe tigări din lume per cap de locuitor, dar au si cea mai redusă frecventă a cancerului pulmonar !?! ”Secretul” ? Japonezii au în dieta lor printre cele mai ridicate niveluri anti-oxidante din lume, tot pe cap de locuitor ! (Prin aceasta să nu credeti că doresc să încurajez fumatul în prezenta unei anti-oxidări atroce !).
Ani de zile s-a tot bătut monedă pe ”paradoxul francez”, afirmându-se că francezii ar trăi mai mult decât restul populatiilor datorită unui consum semnificativ de vin rosu în care s-ar găsi Resveratrol. De aici si până la dezastruoasa încurajare de a consuma zilnic vin rosu nu a mai fost decât un pas ! Însă s-a demonstrat ulterior că un consum de vin rosu zilnic este asociat cu efecte nocive în primul rând asupra ficatului si apoi asupra tuturor organelor întâlnite în cale de către acesta ! Efectele ”paradoxului francez” sunt date în primul rând consumului de ulei de măsline, legumelor si fructelor într-o cantitate net superioară comparativ cu a altor populatii si nu numai consumului de... vin rosu !
Nu as dori să închei acest mesaj fără a le aduce la cunostintă tuturor prietenilor mei, cărora le dedic acest articol, cea mai mare minune a naturii create de Dumnezeu (după părerea mea !), o bogătie de anti-oxidanti într-un singur produs: sucul de varză rosie.
Gustul acestuia va putea fi „dres”, la cei care nu-l prea suportă, adăugând peste el suc de morcov, iar datorită faptului că poate contine fibre celulozice dure va fi strecurat prin tifon ”în 4” (cvadruplu).
Reţineţi câteva aspecte esenţiale despre varza roşie :
- conţine resveratrol = cel mai puternic factor natural anti-cancerigen cunoscut, potenţator de efect pentru toate celelalte minerale şi vitamine + distrugător al vaselor care alimentează tumora + blochează metastazarea celulelor maligne ;
- conţine sulforafan = substanţă care distruge vasele care alimentează tumora ;
- conţine indol-3-carbinol = substanţă care dă distrugere tumorală directă ;
- conţine vitamina B 17 = produce distrugere tumorală directă
- reprezintă o sursă majoră de vitamina C. Având în vedere termolabilitatea acestei vitamine şi faptul că ea se oxidează repede la aer, sucul de varză roşie va fi consumat imediat după ce a fost preparat
- este cea mai bogată sursă cunoscută de luteină şi zeaxantină, 2 antioxidanţi fundamentali şi extrem de potenţi, cu specificitate pentru macula lutea, dar nu numai. Cercetările privind degenerarea maculei la vârste înaintate au dovedit rolul protector important al luteinei (6 mg/zi de luteină administrată timp de 6 luni, scade incidenţa degenerării maculei cu 43%). Efectul luteinei este amplificat de licopen, colorantul roşu din legume (tomate) şi cea mai mare parte a fructelor. Luteina previne degenerescenţa maculară la persoanele diabetice.
...şi dacă ar fi numai aceste efecte ar fi mai mult decât suficient pentru sucul de varză roşie, dar nu sunt nici pe departe singurele efecte !
ATENȚIE !!!
- Persoanele care NU au cancer în acest moment pot consuma TOATE alimentele mentionate mai sus de culoare NEAGRĂ pentru a beneficia de cât mai mult Resveratrol
- Însă persoanele care au în acest moment cancer le sfătuiesc să se abtină de la folosirea strugurilor negri (cresc nepermis de mult glicemia si pot ¯ drastic imunitatea acelor persoane) si a oricăror alimente NEGRE dar acre (coacăze) sau insuficient coapte, deoarece acestea induc aciditate în organism, factor major stimulator al dezvoltării tumorale. Retineti aceste precautii esentiale !!! Acestora din urmă le recomand sucul de varză rosie, dudele, ciresele, corcodusele NEGRE, afinele...
Vă doresc numai bine + să ne bucurăm de acest factor NEGRU pentru sănătatea noastră !
Cu drag,
Dr. Mărginean Călin
medic specialist medicina muncii
medic specialist medicina generală
competentă în medicina de întreprindere
atestat nutritie
suntsanatos.ro
miercuri, 10 august 2011
Atentie la ce se intampla in America
Lucrurile se precipita. Prăbușirea se accelerează.
Vineri 1 iulie, miezul nopții: Mark Dayton, guvernatorul statului Minnesota, anunța cu o voce încărcată de rușine încetarea activității guvernului. Bugetarii sunt trimiși acasă, fără plata. 22 000 sunt concediați de tot (slava ție, doamne!). Doar serviciile de urgenta sunt menținute.
Cum s-a ajuns aici?
Statul Minnesota are datorii de 41 de miliarde de dolari. Infim fata de guvernul central de la Washington, care datorează 14 000 de miliarde de dolari. Dar destul ca sa intre in faliment. Si asta pentru ca in ultimii ani, majoritatea firmelor din Minnesota fie si-au închis porțile, fie au plecat in alte zone cu taxe mai mici.
Un faliment cinstit e mai sănătos decât o boala lunga!
Guvernatorul Mark Dayton, socialist pana-n măduva oaselor (din gașca lui Obama) a propus doua soluții:
Sa fie crescute taxele. Republicanii au refuzat.
Sa se împrumute si mai mulți bani. Republicanii au refuzat.
Amuzant e ca exact aceleași “soluții” care nu rezolva nimic, sunt propuse si de președintele Obama pentru criza SUA (vezi articolul: SUA se prăbușește intr-o luna). Dar si de Uniunea Europeana pentru criza din Grecia. Si tot asta face de 20 de ani gașca politrucilor români.Imprumuturi peste împrumuturi.
Politrucii au ignorat orice semnal de alarmă.
Minnesota nu e pentru prima oara in situație de faliment. Acum 5 ani, situația era identica (dar datoriile erau mai mici). Cum s-a salvat guvernul? Ați ghicit: a mărit taxele. Si s-a împrumutat in continuare. Credeau ca o sa le meargă la infinit.
La fel crede si Obama. La fel crede si Grecia. La fel cred si nenorociții de politruci din București. De ce? Pentru ca le convine sa creadă așa. Pentru ca statul e vaca lor de muls si spera s-o poată mulge tot restul vieții.
Săptămâna trecuta o deputata PSD (o vaca grasa, fosta PRM-ista) zicea la televizor cu îngâmfare: are statul bani, domne! Doar ca nu sunt bine administrați (adică: votați-ne pe noi si sa vezi ce bine o sa-i administram). Pentru tine, proasto, sigur ca are statul bani! Tu te plimbi cu Mercedesul statului, pe benzina statului, cu șofer plătit de stat: cum sa nu crezi ca statul e bogat? Ați uitat ca parlamentarii si-au votat in unanimitate mărirea bugetului, in plina criza? Pai nu merita împușcați?
Firmele americane emigrează pe capete. Miliardarii renunță la cetățenia americană.
Si nu e normal? De ce trebuie un om de afaceri sa tina in spate o turma de cerșetori asistați social, de bugetari puturoși si de politruci populiști? In primele 3 luni din 2011, 500 de bogătași americani au renunțat la cetățenie. Acum sunt fericiți: au scăpat de taxe! Cât despre firmele americane, ele au o soluție mult mai simpla – pur si simplu își mută activitatea in țări mai rentabile, unde nu trebuie sa plătească pentru protecție sociala si unde salariile sunt mai mici: China, Malaiezia, Hong Kong, India… chiar si Rusia si Polonia.
Nu contează daca guvernul e democratic sau nu, creștin sau musulman, alb sau negru. Nu contează cat de rău o duce populația locala. Contează doar banii. Taxele. Profitul.
Prăbușirea e inevitabilă. Politrucii nu vor aplica niciodată soluții logice.
Daca statul Minnesota dădea afara bugetarii înainte sa dea faliment, ar fi avut exact același număr de șomeri ca acum. Dar mai puține datorii si mai multe firme private. A înțeles guvernul american ceva din toate astea? Evident, nu!
A înțeles ceva UE din criza greaca? Nimic: planul de austeritate prevede tot măriri de taxe.
In România, impozitul forfetar a dus la dispariția a 200 000 de firme. Alte 23 000 au emigrat fiscal in Ungaria, Austria, Republica Moldova si Bulgaria. A înțeles guvernul român ceva din astea? Nici vorba: a mărit si mai mult cheltuielile statului!
Peste tot, lupta intre sectorul privat si stat e pe viața si pe moarte. Nu mai exista negociere.
Statul social si-a pregătit singur frânghia cu care s-a spânzurat!
Sper ca nu l-ați uitat pe polițistul de frontiera care s-a spânzurat din cauza datoriilor la banca. Sa nu-l uitați, ca asta ii paste pe toți bugetarii. Toți s-au aruncat prostește sa ia credite. Toți vor rămâne fără salarii. Toți vor ajunge la disperare. Si toți o merita din plin!
Statele au crezut ca fac cu economia ce vor mușchii lor. Ca pot sa-i umple de pomeni pe sărăntoci si patronilor o sa le fie frica sa se opună. Ca pot sa crească impozitele la infinit și firmele private vor fi obligate sa plătească. Ei, uite ca firmele le râd in nas acum! Si nici IRS-ul american, nici ANAF-ul românesc nu mai reușesc sa strângă destul, ca sa acopere cheltuielile statului. Firmele si-au dat seama ca robinetul cu bani e la ele, nu la stat. Si cine are banii, are si puterea.
Ce se va întâmpla atunci cu milioanele de bugetari ramași pe drumuri? Ce se va întâmpla cu pensiile neplătite, cu ratele întârziate? Cum or sa-si achite bieții oameni curentul, căldura? Cum o sa cumpere un medicament? Ce or sa le dea de mâncare copiilor, când vor scânci de foame? Cu ce zdrențe or sa-i trimită la școală?
standard.money
Vineri 1 iulie, miezul nopții: Mark Dayton, guvernatorul statului Minnesota, anunța cu o voce încărcată de rușine încetarea activității guvernului. Bugetarii sunt trimiși acasă, fără plata. 22 000 sunt concediați de tot (slava ție, doamne!). Doar serviciile de urgenta sunt menținute.
Cum s-a ajuns aici?
Statul Minnesota are datorii de 41 de miliarde de dolari. Infim fata de guvernul central de la Washington, care datorează 14 000 de miliarde de dolari. Dar destul ca sa intre in faliment. Si asta pentru ca in ultimii ani, majoritatea firmelor din Minnesota fie si-au închis porțile, fie au plecat in alte zone cu taxe mai mici.
Un faliment cinstit e mai sănătos decât o boala lunga!
Guvernatorul Mark Dayton, socialist pana-n măduva oaselor (din gașca lui Obama) a propus doua soluții:
Sa fie crescute taxele. Republicanii au refuzat.
Sa se împrumute si mai mulți bani. Republicanii au refuzat.
Amuzant e ca exact aceleași “soluții” care nu rezolva nimic, sunt propuse si de președintele Obama pentru criza SUA (vezi articolul: SUA se prăbușește intr-o luna). Dar si de Uniunea Europeana pentru criza din Grecia. Si tot asta face de 20 de ani gașca politrucilor români.Imprumuturi peste împrumuturi.
Politrucii au ignorat orice semnal de alarmă.
Minnesota nu e pentru prima oara in situație de faliment. Acum 5 ani, situația era identica (dar datoriile erau mai mici). Cum s-a salvat guvernul? Ați ghicit: a mărit taxele. Si s-a împrumutat in continuare. Credeau ca o sa le meargă la infinit.
La fel crede si Obama. La fel crede si Grecia. La fel cred si nenorociții de politruci din București. De ce? Pentru ca le convine sa creadă așa. Pentru ca statul e vaca lor de muls si spera s-o poată mulge tot restul vieții.
Săptămâna trecuta o deputata PSD (o vaca grasa, fosta PRM-ista) zicea la televizor cu îngâmfare: are statul bani, domne! Doar ca nu sunt bine administrați (adică: votați-ne pe noi si sa vezi ce bine o sa-i administram). Pentru tine, proasto, sigur ca are statul bani! Tu te plimbi cu Mercedesul statului, pe benzina statului, cu șofer plătit de stat: cum sa nu crezi ca statul e bogat? Ați uitat ca parlamentarii si-au votat in unanimitate mărirea bugetului, in plina criza? Pai nu merita împușcați?
Firmele americane emigrează pe capete. Miliardarii renunță la cetățenia americană.
Si nu e normal? De ce trebuie un om de afaceri sa tina in spate o turma de cerșetori asistați social, de bugetari puturoși si de politruci populiști? In primele 3 luni din 2011, 500 de bogătași americani au renunțat la cetățenie. Acum sunt fericiți: au scăpat de taxe! Cât despre firmele americane, ele au o soluție mult mai simpla – pur si simplu își mută activitatea in țări mai rentabile, unde nu trebuie sa plătească pentru protecție sociala si unde salariile sunt mai mici: China, Malaiezia, Hong Kong, India… chiar si Rusia si Polonia.
Nu contează daca guvernul e democratic sau nu, creștin sau musulman, alb sau negru. Nu contează cat de rău o duce populația locala. Contează doar banii. Taxele. Profitul.
Prăbușirea e inevitabilă. Politrucii nu vor aplica niciodată soluții logice.
Daca statul Minnesota dădea afara bugetarii înainte sa dea faliment, ar fi avut exact același număr de șomeri ca acum. Dar mai puține datorii si mai multe firme private. A înțeles guvernul american ceva din toate astea? Evident, nu!
A înțeles ceva UE din criza greaca? Nimic: planul de austeritate prevede tot măriri de taxe.
In România, impozitul forfetar a dus la dispariția a 200 000 de firme. Alte 23 000 au emigrat fiscal in Ungaria, Austria, Republica Moldova si Bulgaria. A înțeles guvernul român ceva din astea? Nici vorba: a mărit si mai mult cheltuielile statului!
Peste tot, lupta intre sectorul privat si stat e pe viața si pe moarte. Nu mai exista negociere.
Statul social si-a pregătit singur frânghia cu care s-a spânzurat!
Sper ca nu l-ați uitat pe polițistul de frontiera care s-a spânzurat din cauza datoriilor la banca. Sa nu-l uitați, ca asta ii paste pe toți bugetarii. Toți s-au aruncat prostește sa ia credite. Toți vor rămâne fără salarii. Toți vor ajunge la disperare. Si toți o merita din plin!
Statele au crezut ca fac cu economia ce vor mușchii lor. Ca pot sa-i umple de pomeni pe sărăntoci si patronilor o sa le fie frica sa se opună. Ca pot sa crească impozitele la infinit și firmele private vor fi obligate sa plătească. Ei, uite ca firmele le râd in nas acum! Si nici IRS-ul american, nici ANAF-ul românesc nu mai reușesc sa strângă destul, ca sa acopere cheltuielile statului. Firmele si-au dat seama ca robinetul cu bani e la ele, nu la stat. Si cine are banii, are si puterea.
Ce se va întâmpla atunci cu milioanele de bugetari ramași pe drumuri? Ce se va întâmpla cu pensiile neplătite, cu ratele întârziate? Cum or sa-si achite bieții oameni curentul, căldura? Cum o sa cumpere un medicament? Ce or sa le dea de mâncare copiilor, când vor scânci de foame? Cu ce zdrențe or sa-i trimită la școală?
standard.money
marți, 9 august 2011
Cum a schimbat criza viaţa europenilor
Problemele financiare cu care se confruntă Europa a schimbat din temelii societăţi întregi. Nu mai putem vorbi de patriarhat în Spania, în Franţa clasa muncitoare nu are ce mânca, în Ungaria oamenii au dat cafenelele pe grădinărit, în timp ce în Bulgaria a crescut natalitatea.
Problemele generate la nivel de societate de criza financiară din Europa sunt extrem de diferite, în funcţie de stat. Compania de cercetare Euromonitor a realizat o serie de studii în mai multe state ale lumii pentru a reliefa aceste schimbări. Pentru România nu există date recente.
Spania
În Spania, efectele crizei financiare se vor resimţi în vieţile oamenilor pe termen lung, spun analiştii Euromonitor în studiul "Consumer trends in Spain". Aceştia şi-au schimbat radical obiceiurile de consum şi au devenit mult mai prudenţi în ceea ce priveşte cheltuielile pe care le fac. În primul rând, spaniolilor a început să le fie extrem de teamă că nu îşi pot acoperi creditele, astfel că numărul solicitărilor pentru cărţi de credit a început să scadă de la primele semne de recesiune. Aceasta în condiţiile în care, cumpărăturile cu cardul de credit devenise un fenomen naţional, numai în perioada 2005-2007, numărul cardurile de credit personale majorându-se cu 20%.
Odată cu primele semne că ţara ar avea probleme economice, şi avântul înregistrat de aceste produse bancare s-a mai domolit, în 2008, creşterea fiind de numai 4%. În 2009 a venit lovitura de graţie pentru vânzatorii de credite, piaţa ajungând de pe plus pe minus. Procentual, este vorba de o diminuare cu 3,6% a numărului de carduri.
Creditele au generat probleme şi în sectorul imobiliar. Fie că este vorba de dezvoltatori, fie că luâm în discuţie problemele cumpărătorilor, situaţia este la fel de grava.Trecerea de la o regulă la alta a fost şi ea foarte bruscă. Pe acest segment, o parte din derapaje au pornit de la un set de legi, adoptate de guvernul spaniol în 1981, care îi încuraja pe dezvoltatori sau speculanţi să treacă terenurile din extravilan în intravilan. Ratele dobânzilor erau mici, iar condiţiile de acordare a creditelor extrem de facile, astfel că spaniolii au câştigat bani frumoşi din acest sector. Până în 2009 însă, când dezvoltatorilor le-a fost tot mai greu să obţină garanţii pentru împrumuturile făcute, astfel că activitatea din construcţii a început să scadă. Mai mult, chiar dacă aveau garanţiile necesare, companiile imobiliare nu mai găseau bani în bănci.
Situaţia a fost similară şi în ceea ce priveşte ipotecile. După o perioadă ce a ţinut până în 2008, timp în care creditele erau ieftine, iar condiţiile de acordare a împrumuturilor erau extrem de facile, a venit o vreme în care cumpărătorii de imobile nu mai puteau oferi băncilor garanţii. Aceasta în condiţiile în care rata şomajului explodase de la 11,3% în 2008 la 18% în 2009, ceea ce a condus implicit la creşterea ratei de default pe acest segment de la 0,6% în 2006 la 5,5% în 2010. Preţul caselor a scăzut cu 7,6% în 2008 faţă de 2007, cu 6% în 2009 faţă de 2008 şi cu 4,1% în 2010 faţă de 2009.
Rata inflaţiei, care a crescut anual cu până la 3% în perioada 2005-2008 şi cu un an de deflaţie în 2009 (- 0,9% faţă de 2008) şi-a pus amprenta asupra întregii societăţi, producând schimbări majore în ceea ce priveşte structura sa. Spania era, nu de mult, o ţară tradiţionalistă, cu populaţie preponderent catolică. În timpul recesiunii însă, lucrurile s-au schimbat, trecându-se practic de la patriarhat la o era în care atât bărbaţii cât şi femeile au aproximativ aceleaşi rol.
Tot mai multe femei au început să muncească în afara gospodăriei, în condiţiile în care, gândirea tradiţionalistă a spaniolilor spunea că acestea ar trebui să se ocupe îndeaproape de treburile casnice. Efectul? Retailerii au raportat o creştere tot mai mare a cererii pentru maşini de spălat vase şi cuptoare cu microunde, aparatură necesară femeilor care lucrau, dar care trebuia să îşi îndeplinească în aceeaşi măsură îndatoririle casnice. Faptul că ambii membri ai familiei au devenit mai ocupaţi, s-a tradus şi prin faptul că oamenii au început să meargă la cumpărături doar o dată pe săptămână sau chiar o dată la două săptămâni, ceea ce a impulsionat vânzările de frigidere şi congelatoare.
Totodată, pentru a se adapta mai uşor condiţiilor economice, spaniolii au început să se căsătorească din interes. În Spania, cuplurile căsătorite au mai multe şanse de a lua un împrumut cu ipotecă şi beneficiază de o serie de facilităţi fiscale. Statul nu încurajează însă familiile cu copii, astfel că, pe perioada crizei natalitatea nu a crescut. Mai mult, se observă o creştere a vârstei la care femeile spaniole nasc primul copil. În 1990, vârsta medie la care o femeie din Spania aducea pe lume primul născut era de 26,8 ani. 19 ani mai târziu, vârsta medie ajunsese la 29,5 ani. "În urmă cu 20 de ani, oamenilor le era mult mai uşor să îşi facă o carieră până la vârsta de 26 de ani. La nivelul lui 2009 însă, datorită competiţiei pe piaţa forţei de muncă şi a faptului că oamenii au început să îşi schimbe mult mai des joburile, spaniolilor le lua mult mai mult timp pentru a avea un loc de muncă suficient de mulţumitor pentru a-şi permite un copil", explică analiştii de la Euromonitor.
Ungaria
Criza financiară i-a găsit pe unguri foarte neîncrezători în perspectivele economice ale ţării şi în capacitatea clasei politice de a rezolva problemele societăţii. Pesimismul a luat o şi mai mare amploare în 2008, odată cu prăbuşirea pieţei creditelor şi a producţiei, astfel că, în aprilie 2009, indexul de încredere al populaţiei scăzuse la minus 72,3 puncte. Un an mai târziu însă, în octombrie 2010, ungurii erau deja mai încrezători. Bazându-se pe exporturile în creştere, indexul de încredere a ajuns la un nivel cu 70% peste cel raportat în cele mai sumbre zile ale crizei economice. La ora actuală, în ciuda trendurilor negative înregistrate de economie în ultimele şase luni, încrederea consumatorilor este chiar mai mare decât în perioada post-criză financiară.
În rest, populaţia Ungariei nu pare foarte afectată de situaţia economică globală, potrivit studiului Euromonitor. Oamenii sunt interesaţi cu precădere de produsele de ultimă tehnologie şi petrec mare parte din timpul liber acasă, uitându-se la televizor, pe internet sau ocupându-se de grădinărit. „57% dintre unguri au conexiune internet acasă, iar estimările indică o creştere până la cel puţin 75% în 2020. De asemenea, există 12 milioane de abonamente la serviciile de telefonie mobilă şi ne aşteptâm la o râspândire rapidă a conexiunilor internet pe telefonul mobil”, spun analiştii Euromonitor potrivit cărora „peste 60% dintre unguri preferă să îşi petreacă timpul liber acasă, ceea ce se traduce printr-o cerere mare pentru produsele do-it-yourself şi de grădinărit”.
Studiul Euromonitor mai atrage atenţia şi asupra fenomenului migraţionist din Ungaria. Oamenii se mută din zonele rurale în marile aglomerări urbane, împinşi de numărul mai mare de locuri de muncă şi de şcolile mai bune. În aceste condiţii, analiştii estimează o creştere explozivă a retailului modern. În 2010, în Budapesta locuiau 17% din populaţia ţării, iar estimările indică un plus de 1,5%. Per total, aproximativ 70% dintre cei 10 milioane de locuitori trăiesc în oraşe.
Bulgaria
Chiar dacă în perioada 2008-2009, din cauza crizei financiare, creşterea veniturilor a încetinit, problemele bulgarilor nu s-au adâncit prea mult: natalitatea a crescut, iar declinul general al populaţiei s-a compensat cu un număr mai mare de minoritari. Discrepanţele dintre categoriile sociale sunt însă în continuare extrem de mari. Din datele Euromonitor, venitul anual în Bulgaria variază între 500 de dolari şi 25.000 de dolari. Majoritatea se încadrează în categoria 500-100 de dolari. Din punct de vedere numeric, urmează îndeaproape cei care trăiesc cu sume cuprise între 1.000 şi 5.000 de dolari. „Nivelul veniturilor a fost în creştere în ultimii ani, în ciuda faptului că în 2008-2009 a determinat o încetinire a creşterii. De cele mai mari majorări au avut parte cei cu venituri mici.”, explică Euromonitor.
Veniturile ceva mai mari a dat un impuls şi natalităţii. Cu toate că, per total, natalitatea în Bulgaria nu este mare, iar populaţia îmbătrâneşte, în perioada analizată tot mai multe cupluri au decis că este timpul să aibă un copil. Astfel, pentru scurte perioade de timp, natalitatea a crescut, fenomenul întâlnindu-se cu precădere în marile oraşe precum Sofia sau Varna, unde trăiesc cu precădere tinerii. Spre exemplu, în 2009, în Sofia s-au născut cu 231 copii mai mult decât în anul precedent, iar în Varna cu 229 mai mulţi.”Sunt rate de creştere ale natalităţii similare cu cele înregistrate în ţări precum Grecia, Polonia, Lituania, Slovacia sau România şi mult sub cele din ţările dezvoltate precum Irlanda, Franţa sau Marea Britanie” explică analiştii Euromonitor. Bulgaria avea la nivelul anului 2009 aproximativ 7,5 milioane de cetăţeni, cu 0,3 milioane mai puţini decât în 2005.
Creşterea natalităţii în marile oraşe nu a putut contracara însă migraţia către alte ţări. Astfel, numărul bulgarilor care locuiesc în marile aglomerări urbane a scăzut uşor. Bulgaria rămâne însă o ţară puternic urbanizată. „Majoritatea bulgarilor trăiesc în oraşe datorită oportunităţilor pe care le au de a-şi găsi un loc de muncă bine plătite- În schimb, în oraşele mici şi la sate, rata şomajului este mare”, se mai menţionează în raportul Euromonitor.
Franţa
Situaţia economică a francezilor a început să se deterioreze chiar dinainte de a izbucni criza financiară la nivel global. Problemele au început să apară la finele lui 2007 când puterea de cumpărare a scăzut. În 2008, când sectorul bancar francez a fost lovit din plin, încrederea populaţiei era deja scăzută. Noile evenimente din piaţa financiar bancară nu au făcut decât să acutizeze pesimismul general. În 2009, rata şomajului a crescut până la 9,5%, în rândul tinerilor statisticile fiind şi mai sumbre: 20%.
De altfel, una dintre probleme Franţei, în contextul crizei, se referă şi la faptul că sectorul de stat are o contribuţie majora pe piaţa forţei de muncă. Situaţia are însă şi un avantaj, bine gestionat de guvernul francez. Aparatul de stat a înghiţit o parte din angajaţii de la privat care şi-au pierdut posturile şi a majorat cuantumul stimulentelor financiare acordate oamenilor de afaceri.
În Franţa, situaţia nu este atât de gravă. Comparativ cu alte state europene, puterea de cumpărare a francezilor nu a scăzut la fel de mult. Oamenii, obişnuiţi cu un nivel de trai ridicat, sunt însă extrem de nemulţumiţi, mai ales că discrepanţele dintre categoriile sociale au devenit şi mai vizibile. În timp ce clasa muncitoare de abia mai are cu ce cumpăra mâncare, bogătaşii continuă să arunce cu bani pe lucruri inutile. Fragilitatea clasei de jos, ai cărei membrii nu au mai beneficiat de majorări salariale din 2006, a devenit şi mai evidentă în 2009, în timp ce pătura bogată pare a fi imună la situaţia economică a ţării.
În ceea ce priveşte tendinţele de consum, idiferent din ce pătura socială fac parte, francezii s-au îndreptat în această perioadă către produsele „verzi”. Preocupaţi de efectele pe care industrializarea o are asupra mediului înconjurător, francezii preferă mâncarea bio şi slabă în grăsimi(din cauza obezităţii-boală foarte răspândită în Franţa) , ambalajele fabricate din materiale biodegradabile şi casele care utilizează energia reciclabilă. Motiv pentru care şi companiile au trebuit să facă investiţii pentru a se plia pe nevoile consumatorilor.
Modificări importante s-au produs în timpul crizei financiare şi în ceea ce priveşte modul în care francezii îşi petrec timpul liber. Începând cu 2009, propria casă a devenit locul preferat pentru perioadele de relaxare. Mai ales că legile referitoare la consumul de alcool în public şi la volan s-au înăsprit. Acum, „viciul” naţional al francezilor a rămas consumul de cocktail-uri împreună cu prietenii, în faţa televizorului de acasă.
money.ro
Problemele generate la nivel de societate de criza financiară din Europa sunt extrem de diferite, în funcţie de stat. Compania de cercetare Euromonitor a realizat o serie de studii în mai multe state ale lumii pentru a reliefa aceste schimbări. Pentru România nu există date recente.
Spania
În Spania, efectele crizei financiare se vor resimţi în vieţile oamenilor pe termen lung, spun analiştii Euromonitor în studiul "Consumer trends in Spain". Aceştia şi-au schimbat radical obiceiurile de consum şi au devenit mult mai prudenţi în ceea ce priveşte cheltuielile pe care le fac. În primul rând, spaniolilor a început să le fie extrem de teamă că nu îşi pot acoperi creditele, astfel că numărul solicitărilor pentru cărţi de credit a început să scadă de la primele semne de recesiune. Aceasta în condiţiile în care, cumpărăturile cu cardul de credit devenise un fenomen naţional, numai în perioada 2005-2007, numărul cardurile de credit personale majorându-se cu 20%.
Odată cu primele semne că ţara ar avea probleme economice, şi avântul înregistrat de aceste produse bancare s-a mai domolit, în 2008, creşterea fiind de numai 4%. În 2009 a venit lovitura de graţie pentru vânzatorii de credite, piaţa ajungând de pe plus pe minus. Procentual, este vorba de o diminuare cu 3,6% a numărului de carduri.
Creditele au generat probleme şi în sectorul imobiliar. Fie că este vorba de dezvoltatori, fie că luâm în discuţie problemele cumpărătorilor, situaţia este la fel de grava.Trecerea de la o regulă la alta a fost şi ea foarte bruscă. Pe acest segment, o parte din derapaje au pornit de la un set de legi, adoptate de guvernul spaniol în 1981, care îi încuraja pe dezvoltatori sau speculanţi să treacă terenurile din extravilan în intravilan. Ratele dobânzilor erau mici, iar condiţiile de acordare a creditelor extrem de facile, astfel că spaniolii au câştigat bani frumoşi din acest sector. Până în 2009 însă, când dezvoltatorilor le-a fost tot mai greu să obţină garanţii pentru împrumuturile făcute, astfel că activitatea din construcţii a început să scadă. Mai mult, chiar dacă aveau garanţiile necesare, companiile imobiliare nu mai găseau bani în bănci.
Situaţia a fost similară şi în ceea ce priveşte ipotecile. După o perioadă ce a ţinut până în 2008, timp în care creditele erau ieftine, iar condiţiile de acordare a împrumuturilor erau extrem de facile, a venit o vreme în care cumpărătorii de imobile nu mai puteau oferi băncilor garanţii. Aceasta în condiţiile în care rata şomajului explodase de la 11,3% în 2008 la 18% în 2009, ceea ce a condus implicit la creşterea ratei de default pe acest segment de la 0,6% în 2006 la 5,5% în 2010. Preţul caselor a scăzut cu 7,6% în 2008 faţă de 2007, cu 6% în 2009 faţă de 2008 şi cu 4,1% în 2010 faţă de 2009.
Rata inflaţiei, care a crescut anual cu până la 3% în perioada 2005-2008 şi cu un an de deflaţie în 2009 (- 0,9% faţă de 2008) şi-a pus amprenta asupra întregii societăţi, producând schimbări majore în ceea ce priveşte structura sa. Spania era, nu de mult, o ţară tradiţionalistă, cu populaţie preponderent catolică. În timpul recesiunii însă, lucrurile s-au schimbat, trecându-se practic de la patriarhat la o era în care atât bărbaţii cât şi femeile au aproximativ aceleaşi rol.
Tot mai multe femei au început să muncească în afara gospodăriei, în condiţiile în care, gândirea tradiţionalistă a spaniolilor spunea că acestea ar trebui să se ocupe îndeaproape de treburile casnice. Efectul? Retailerii au raportat o creştere tot mai mare a cererii pentru maşini de spălat vase şi cuptoare cu microunde, aparatură necesară femeilor care lucrau, dar care trebuia să îşi îndeplinească în aceeaşi măsură îndatoririle casnice. Faptul că ambii membri ai familiei au devenit mai ocupaţi, s-a tradus şi prin faptul că oamenii au început să meargă la cumpărături doar o dată pe săptămână sau chiar o dată la două săptămâni, ceea ce a impulsionat vânzările de frigidere şi congelatoare.
Totodată, pentru a se adapta mai uşor condiţiilor economice, spaniolii au început să se căsătorească din interes. În Spania, cuplurile căsătorite au mai multe şanse de a lua un împrumut cu ipotecă şi beneficiază de o serie de facilităţi fiscale. Statul nu încurajează însă familiile cu copii, astfel că, pe perioada crizei natalitatea nu a crescut. Mai mult, se observă o creştere a vârstei la care femeile spaniole nasc primul copil. În 1990, vârsta medie la care o femeie din Spania aducea pe lume primul născut era de 26,8 ani. 19 ani mai târziu, vârsta medie ajunsese la 29,5 ani. "În urmă cu 20 de ani, oamenilor le era mult mai uşor să îşi facă o carieră până la vârsta de 26 de ani. La nivelul lui 2009 însă, datorită competiţiei pe piaţa forţei de muncă şi a faptului că oamenii au început să îşi schimbe mult mai des joburile, spaniolilor le lua mult mai mult timp pentru a avea un loc de muncă suficient de mulţumitor pentru a-şi permite un copil", explică analiştii de la Euromonitor.
Ungaria
Criza financiară i-a găsit pe unguri foarte neîncrezători în perspectivele economice ale ţării şi în capacitatea clasei politice de a rezolva problemele societăţii. Pesimismul a luat o şi mai mare amploare în 2008, odată cu prăbuşirea pieţei creditelor şi a producţiei, astfel că, în aprilie 2009, indexul de încredere al populaţiei scăzuse la minus 72,3 puncte. Un an mai târziu însă, în octombrie 2010, ungurii erau deja mai încrezători. Bazându-se pe exporturile în creştere, indexul de încredere a ajuns la un nivel cu 70% peste cel raportat în cele mai sumbre zile ale crizei economice. La ora actuală, în ciuda trendurilor negative înregistrate de economie în ultimele şase luni, încrederea consumatorilor este chiar mai mare decât în perioada post-criză financiară.
În rest, populaţia Ungariei nu pare foarte afectată de situaţia economică globală, potrivit studiului Euromonitor. Oamenii sunt interesaţi cu precădere de produsele de ultimă tehnologie şi petrec mare parte din timpul liber acasă, uitându-se la televizor, pe internet sau ocupându-se de grădinărit. „57% dintre unguri au conexiune internet acasă, iar estimările indică o creştere până la cel puţin 75% în 2020. De asemenea, există 12 milioane de abonamente la serviciile de telefonie mobilă şi ne aşteptâm la o râspândire rapidă a conexiunilor internet pe telefonul mobil”, spun analiştii Euromonitor potrivit cărora „peste 60% dintre unguri preferă să îşi petreacă timpul liber acasă, ceea ce se traduce printr-o cerere mare pentru produsele do-it-yourself şi de grădinărit”.
Studiul Euromonitor mai atrage atenţia şi asupra fenomenului migraţionist din Ungaria. Oamenii se mută din zonele rurale în marile aglomerări urbane, împinşi de numărul mai mare de locuri de muncă şi de şcolile mai bune. În aceste condiţii, analiştii estimează o creştere explozivă a retailului modern. În 2010, în Budapesta locuiau 17% din populaţia ţării, iar estimările indică un plus de 1,5%. Per total, aproximativ 70% dintre cei 10 milioane de locuitori trăiesc în oraşe.
Bulgaria
Chiar dacă în perioada 2008-2009, din cauza crizei financiare, creşterea veniturilor a încetinit, problemele bulgarilor nu s-au adâncit prea mult: natalitatea a crescut, iar declinul general al populaţiei s-a compensat cu un număr mai mare de minoritari. Discrepanţele dintre categoriile sociale sunt însă în continuare extrem de mari. Din datele Euromonitor, venitul anual în Bulgaria variază între 500 de dolari şi 25.000 de dolari. Majoritatea se încadrează în categoria 500-100 de dolari. Din punct de vedere numeric, urmează îndeaproape cei care trăiesc cu sume cuprise între 1.000 şi 5.000 de dolari. „Nivelul veniturilor a fost în creştere în ultimii ani, în ciuda faptului că în 2008-2009 a determinat o încetinire a creşterii. De cele mai mari majorări au avut parte cei cu venituri mici.”, explică Euromonitor.
Veniturile ceva mai mari a dat un impuls şi natalităţii. Cu toate că, per total, natalitatea în Bulgaria nu este mare, iar populaţia îmbătrâneşte, în perioada analizată tot mai multe cupluri au decis că este timpul să aibă un copil. Astfel, pentru scurte perioade de timp, natalitatea a crescut, fenomenul întâlnindu-se cu precădere în marile oraşe precum Sofia sau Varna, unde trăiesc cu precădere tinerii. Spre exemplu, în 2009, în Sofia s-au născut cu 231 copii mai mult decât în anul precedent, iar în Varna cu 229 mai mulţi.”Sunt rate de creştere ale natalităţii similare cu cele înregistrate în ţări precum Grecia, Polonia, Lituania, Slovacia sau România şi mult sub cele din ţările dezvoltate precum Irlanda, Franţa sau Marea Britanie” explică analiştii Euromonitor. Bulgaria avea la nivelul anului 2009 aproximativ 7,5 milioane de cetăţeni, cu 0,3 milioane mai puţini decât în 2005.
Creşterea natalităţii în marile oraşe nu a putut contracara însă migraţia către alte ţări. Astfel, numărul bulgarilor care locuiesc în marile aglomerări urbane a scăzut uşor. Bulgaria rămâne însă o ţară puternic urbanizată. „Majoritatea bulgarilor trăiesc în oraşe datorită oportunităţilor pe care le au de a-şi găsi un loc de muncă bine plătite- În schimb, în oraşele mici şi la sate, rata şomajului este mare”, se mai menţionează în raportul Euromonitor.
Franţa
Situaţia economică a francezilor a început să se deterioreze chiar dinainte de a izbucni criza financiară la nivel global. Problemele au început să apară la finele lui 2007 când puterea de cumpărare a scăzut. În 2008, când sectorul bancar francez a fost lovit din plin, încrederea populaţiei era deja scăzută. Noile evenimente din piaţa financiar bancară nu au făcut decât să acutizeze pesimismul general. În 2009, rata şomajului a crescut până la 9,5%, în rândul tinerilor statisticile fiind şi mai sumbre: 20%.
De altfel, una dintre probleme Franţei, în contextul crizei, se referă şi la faptul că sectorul de stat are o contribuţie majora pe piaţa forţei de muncă. Situaţia are însă şi un avantaj, bine gestionat de guvernul francez. Aparatul de stat a înghiţit o parte din angajaţii de la privat care şi-au pierdut posturile şi a majorat cuantumul stimulentelor financiare acordate oamenilor de afaceri.
În Franţa, situaţia nu este atât de gravă. Comparativ cu alte state europene, puterea de cumpărare a francezilor nu a scăzut la fel de mult. Oamenii, obişnuiţi cu un nivel de trai ridicat, sunt însă extrem de nemulţumiţi, mai ales că discrepanţele dintre categoriile sociale au devenit şi mai vizibile. În timp ce clasa muncitoare de abia mai are cu ce cumpăra mâncare, bogătaşii continuă să arunce cu bani pe lucruri inutile. Fragilitatea clasei de jos, ai cărei membrii nu au mai beneficiat de majorări salariale din 2006, a devenit şi mai evidentă în 2009, în timp ce pătura bogată pare a fi imună la situaţia economică a ţării.
În ceea ce priveşte tendinţele de consum, idiferent din ce pătura socială fac parte, francezii s-au îndreptat în această perioadă către produsele „verzi”. Preocupaţi de efectele pe care industrializarea o are asupra mediului înconjurător, francezii preferă mâncarea bio şi slabă în grăsimi(din cauza obezităţii-boală foarte răspândită în Franţa) , ambalajele fabricate din materiale biodegradabile şi casele care utilizează energia reciclabilă. Motiv pentru care şi companiile au trebuit să facă investiţii pentru a se plia pe nevoile consumatorilor.
Modificări importante s-au produs în timpul crizei financiare şi în ceea ce priveşte modul în care francezii îşi petrec timpul liber. Începând cu 2009, propria casă a devenit locul preferat pentru perioadele de relaxare. Mai ales că legile referitoare la consumul de alcool în public şi la volan s-au înăsprit. Acum, „viciul” naţional al francezilor a rămas consumul de cocktail-uri împreună cu prietenii, în faţa televizorului de acasă.
money.ro
luni, 8 august 2011
Euro si aurul, castigatori dupa socul american
Aurul a atins luni un nou maxim istoric, de peste 1.700 dolari pe uncie, din cauza reducerii ratingului SUA la AA+ de catre Standard & Poor's, in timp ce moneda euro a ajuns la un maxim al zilei de 1,4432 dolari.
Euro s-a apreciat luni fata de dolar, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat masuri de limitare a efectului de contagiune a crizei datoriilor de stat, iar tarile G7 au promis actiuni coordonate pentru a mentine stabilitatea pietelor valutare.
Dolarul a fluctuat in apropiere de minimul istoric fata de francul elvetian, afectat de retrogradarea ratingului Statelor Unite cu o treapta de catre agentia Standard & Poor's, la AA+.
Moneda euro s-a apreciat cu 0,3%, la 1,4313 dolari, dupa ce a atins un maxim al zilei de 1,4432 dolari.
Fata de yen, moneda unica a avansat la 112,51 yeni/euro, de la 112,16 yeni la finele sedintei de vineri, insa s-a retras ulterior si se tranzactiona luni dimineata in jurul nivelului de 111,63 yeni, relateaza Mediafax.
Moneda japoneza si francul elvetian, considerate active sigure in perioade de corectie, au fost propulsate de scaderile puternice inregistrate pe bursele asiatice si pe pietele de marfuri.
Euro s-a depreciat cu 0,2% fata de franc, la 1,0855 franci/euro, usor peste minimul record de 1,0719 franci atins vineri.
Aprecierea yenului si francului este insotita de amenintarea autoritatilor japoneze si elvetiene ca vor interveni puternic pentru deprecierea monedelor, a caror evolutie afecteaza sever exportatorii din cele doua tari.
Dolarul a coborat la un minim de 77,6 yeni si a atins un nou minim record fata de franc, la sub 0,75 franci/dolar. Moneda americana a pierdut in ultima luna circa 6% fata de franc si 4% in raport cu yenul.
Luni dimineata, dolarul se tranzactioneaza la 77,84 yeni, in scadere cu 0,6%.
Petrolul scade puternic dupa retrogradarea ratingului SUA
Pretul petrolului a scazut luni cu 3 dolari, la putin peste 83 dolari pe baril, din cauza temerilor privind cererea de pe piata americana, iar aurul a atins un nou maxim istoric, de peste 1.700 dolari pe uncie, din cauza reducerii ratingului SUA la AA+ de catre Standard & Poor's.
Bursele asiatice au scazut puternic, iar dolarul se depreciaza fata de principalele valute de referinta si a atins un nou minim istoric fata de francul elvetian. Investitorii vand in ritm accelerat actiuni si marfuri cu grad ridicat de risc si se orienteaza catre activele sigure, precum yenul japonez, francul si aurul.
Pretul petrolului de referinta pe piata americana a atins luni un minim al zilei de 83,18 dolari pe baril si se tranzactiona, in jurul orei 9:42, la 83,53 dolari pe baril. Cotatia titeiului Brent a coborat la 105,79 dolari, cel mai redus nivel din 27 iunie, revenind ulterior la 106,36 dolari pe baril.
Petrolul SUA a pierdut circa 8% din pret de la inceputul acestui an, dupa ce s-a apreciat in 2010 cu 15%.
SUA au pierdut ratingul de top AAA din partea Standard&Poor's, lovitura fara precedent la adresa celei mai mari economii a lumii dupa o lupta politica ce lasa Statele Unite la un pas de default (incapacitate de plata). S&P a anuntat ca a redus cu o treapta, la AA, ratingul pe termen lung, din cauza ingrijorarilor cu privire la deficitul bugetului si datoriile SUA.
Celelalte doua mari agentii, Moody's si Fitch, au mentinut in aceasta saptamana ratingul de credit la SUA al "AAA".
DILYBUSINESS
Euro s-a apreciat luni fata de dolar, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat masuri de limitare a efectului de contagiune a crizei datoriilor de stat, iar tarile G7 au promis actiuni coordonate pentru a mentine stabilitatea pietelor valutare.
Dolarul a fluctuat in apropiere de minimul istoric fata de francul elvetian, afectat de retrogradarea ratingului Statelor Unite cu o treapta de catre agentia Standard & Poor's, la AA+.
Moneda euro s-a apreciat cu 0,3%, la 1,4313 dolari, dupa ce a atins un maxim al zilei de 1,4432 dolari.
Fata de yen, moneda unica a avansat la 112,51 yeni/euro, de la 112,16 yeni la finele sedintei de vineri, insa s-a retras ulterior si se tranzactiona luni dimineata in jurul nivelului de 111,63 yeni, relateaza Mediafax.
Moneda japoneza si francul elvetian, considerate active sigure in perioade de corectie, au fost propulsate de scaderile puternice inregistrate pe bursele asiatice si pe pietele de marfuri.
Euro s-a depreciat cu 0,2% fata de franc, la 1,0855 franci/euro, usor peste minimul record de 1,0719 franci atins vineri.
Aprecierea yenului si francului este insotita de amenintarea autoritatilor japoneze si elvetiene ca vor interveni puternic pentru deprecierea monedelor, a caror evolutie afecteaza sever exportatorii din cele doua tari.
Dolarul a coborat la un minim de 77,6 yeni si a atins un nou minim record fata de franc, la sub 0,75 franci/dolar. Moneda americana a pierdut in ultima luna circa 6% fata de franc si 4% in raport cu yenul.
Luni dimineata, dolarul se tranzactioneaza la 77,84 yeni, in scadere cu 0,6%.
Petrolul scade puternic dupa retrogradarea ratingului SUA
Pretul petrolului a scazut luni cu 3 dolari, la putin peste 83 dolari pe baril, din cauza temerilor privind cererea de pe piata americana, iar aurul a atins un nou maxim istoric, de peste 1.700 dolari pe uncie, din cauza reducerii ratingului SUA la AA+ de catre Standard & Poor's.
Bursele asiatice au scazut puternic, iar dolarul se depreciaza fata de principalele valute de referinta si a atins un nou minim istoric fata de francul elvetian. Investitorii vand in ritm accelerat actiuni si marfuri cu grad ridicat de risc si se orienteaza catre activele sigure, precum yenul japonez, francul si aurul.
Pretul petrolului de referinta pe piata americana a atins luni un minim al zilei de 83,18 dolari pe baril si se tranzactiona, in jurul orei 9:42, la 83,53 dolari pe baril. Cotatia titeiului Brent a coborat la 105,79 dolari, cel mai redus nivel din 27 iunie, revenind ulterior la 106,36 dolari pe baril.
Petrolul SUA a pierdut circa 8% din pret de la inceputul acestui an, dupa ce s-a apreciat in 2010 cu 15%.
SUA au pierdut ratingul de top AAA din partea Standard&Poor's, lovitura fara precedent la adresa celei mai mari economii a lumii dupa o lupta politica ce lasa Statele Unite la un pas de default (incapacitate de plata). S&P a anuntat ca a redus cu o treapta, la AA, ratingul pe termen lung, din cauza ingrijorarilor cu privire la deficitul bugetului si datoriile SUA.
Celelalte doua mari agentii, Moody's si Fitch, au mentinut in aceasta saptamana ratingul de credit la SUA al "AAA".
DILYBUSINESS
Managerii de fonduri au ceva mai mult de muncă
Managerii de fonduri au ceva mai mult de muncă
Odată cu retrogradarea ratingului de ţară pentru SUA de către S&P, managerii de risc ai fondurilor de obligaţiuni vor avea ceva mai mult de muncă în alegerea plasamentelor.
Chiar dacă ideea unei noi realităţi economice tinde să devină foarte palpabilă, acestui moment i se potrivesc achiziţiile, semnalele fiind puternice, mai ales că lucrurile nu au fost atât de negre cât anunţau investitorii. Se revizuiesc foarte serios portofoliile de investiţii, iar ideea de bază este conturată în jurul dezvoltării sustenabile şi creştere sănătoasă a economiei, nu pe datorii acumulate. Ideea, care a funcţionat ca fapt până acum, că ratingul SUA de AAA este o constantă şi nu o variabilă, a dus la o alterare ineficientă a construirii portofoliilor de investiţii.
Măsurile europene dure, luate de către state în acest weekend şi urmând a fi implementate, vor fi resimţite astfel de către populaţie, obişnuită în general să aibă un sistem social puternic şi generos. Măsurile fiscale convenite la 21 Iulie sunt sugerate a fi respectate de către Banca Central Europeană, şi laudă eforturile Spaniei şi Italiei de stabilizare a economiei, iar G7 va acţiona coordonat pe pieţele valutare pentru a tempera "mişcările dezordonate".
Este o perioadă bună de achiziţii pe termen mediu, există multe argumente, implicit faptul că marii investitori nu se hazardează să facă mutări dramatice. "Daca nu se mai întâmplă altceva, de exemplu o noua problemă în Europa, retrogradarea nu va conta prea mult", a spus miliardarul Warren Buffett, cu referire la situaţia de moment a SUA.
"Scenariul pesimist, în care economiile vor intra în recesiune, nu este de dorit şi cred că politicienii europeni şi americani vor face tot posibilul pentru a evita această situaţie, mai ales pentru că în SUA vor fi alegeri prezidenţiale la anul", a precizat Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville în ZF.
*****
Pentru posesorii de poliţe de asigurare de tip Unit-Linked, acum este un moment potrivit de achiziţionare unităţi în fondurile pe acţiuni, dacă profilul de client este acela al investitorului.
coexe.blogspot
Odată cu retrogradarea ratingului de ţară pentru SUA de către S&P, managerii de risc ai fondurilor de obligaţiuni vor avea ceva mai mult de muncă în alegerea plasamentelor.
Chiar dacă ideea unei noi realităţi economice tinde să devină foarte palpabilă, acestui moment i se potrivesc achiziţiile, semnalele fiind puternice, mai ales că lucrurile nu au fost atât de negre cât anunţau investitorii. Se revizuiesc foarte serios portofoliile de investiţii, iar ideea de bază este conturată în jurul dezvoltării sustenabile şi creştere sănătoasă a economiei, nu pe datorii acumulate. Ideea, care a funcţionat ca fapt până acum, că ratingul SUA de AAA este o constantă şi nu o variabilă, a dus la o alterare ineficientă a construirii portofoliilor de investiţii.
Măsurile europene dure, luate de către state în acest weekend şi urmând a fi implementate, vor fi resimţite astfel de către populaţie, obişnuită în general să aibă un sistem social puternic şi generos. Măsurile fiscale convenite la 21 Iulie sunt sugerate a fi respectate de către Banca Central Europeană, şi laudă eforturile Spaniei şi Italiei de stabilizare a economiei, iar G7 va acţiona coordonat pe pieţele valutare pentru a tempera "mişcările dezordonate".
Este o perioadă bună de achiziţii pe termen mediu, există multe argumente, implicit faptul că marii investitori nu se hazardează să facă mutări dramatice. "Daca nu se mai întâmplă altceva, de exemplu o noua problemă în Europa, retrogradarea nu va conta prea mult", a spus miliardarul Warren Buffett, cu referire la situaţia de moment a SUA.
"Scenariul pesimist, în care economiile vor intra în recesiune, nu este de dorit şi cred că politicienii europeni şi americani vor face tot posibilul pentru a evita această situaţie, mai ales pentru că în SUA vor fi alegeri prezidenţiale la anul", a precizat Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville în ZF.
*****
Pentru posesorii de poliţe de asigurare de tip Unit-Linked, acum este un moment potrivit de achiziţionare unităţi în fondurile pe acţiuni, dacă profilul de client este acela al investitorului.
coexe.blogspot
vineri, 5 august 2011
"Bursele scad!", "Roşu pe Burse!"
Bursele, azi...
"Bursele scad!", "Roşu pe Burse!"
Este leit-motiv-ul acestei săptamâni, care se încheie pe fondul negativ al unor termeni lingvistici foarte tari folosiţi de presa financiară şi de analişti pentru a marca o scădere care continuă încă: "prăbuşire", "scufundare", "minime istorice", etc.
Terminologia subliniază un emoţional foarte puternic, de obicei folosit de media pentru a comunica şi a prinde la public (acum se fac bani frumoşi în acest domeniu, n.n.), emoţional care însă dăunează foarte tare investitorului, mai ales din perspectiva celui care reacţionează doar emoţional şi discerne foarte greu realitatea, devenind aproape incapabil să acţioneze pe baze raţionale, după o analiză pertinentă şi având o strategie coerentă.
După 8 zile în care veştile proaste s-au îngrămădit, înregistrându-se noi şi noi minime istorice sau pe termen relativ scurt (10 luni), grijile vis-a-vis de revenirea economiei americane se păstrează, deşi votul pozitiv ar fi trebuit, după unii analişti, să atenueze scăderea şi chiar să producă nişte corecţii, iar veştile despre datoriile suverane ale ţărilor din zona euro alimentează temerile investitorilor, mai vechile probleme cu Grecia şi Irlanda, dar şi noile suspectate Spania şi Italia, fiind în centrul analizelor.
Pe Bursa românească se recomandă îngheţarea permutărilor până la apariţia unei direcţii coerente către care să conveargă mai multe elemente, întrucât este foarte greu de identificat o strategie câştigătoare.
Fondurile de pensii nu reacţioneză întrucât strategia pe termen lung nu le permite mişcări de pe o zi pe alta, ceea ce este un semnal în aşteptarea limpezirii situaţiei pentru strategiile pe termen lung, cu atât mai mult cu cât încă nu poate fi vorba despre semnale care să indice o nouă recesiune.
Pariurile câştigătoare de până acum pe termen foarte scurt au fost legate şi de mutarea investiţiilor către zona dolar, care au avut câştig de cauză datorită votului pozitiv, dar şi către obligaţiuni, investitorii încercând conservarea unor câştiguri, pe fondul frustrării aduse de lipsa de intervenţie a politicienilor pentru a impulsiona nişte direcţii pozitive.
*****
Este posibil ca această scădere pe burse să se menţină sub acelaşi imperiu de 0,5-1% pe zi şi săptămâna următoare. Cei care doresc să facă plasamente printr-o investiţie de tip unit-linked ar putea găsi momentul destul de potrivit, indicii bursieri fiind jos, iar scăderea preconizată pentru săptămâna următoare poate să fie benefică pentru perioada de evaluare a poliţei ca timp de aşteptare. Bineînţeles, există oricând posibilitatea de a începe conservator acum, în obligaţiuni, chiar fără pariu pe dolar sau euro, iar momentul limpezirii situaţiei să fie speculat pentru o creştere a contului prin redirecţionare şi mutare pe acţiuni.
coexe.blogspot
"Bursele scad!", "Roşu pe Burse!"
Este leit-motiv-ul acestei săptamâni, care se încheie pe fondul negativ al unor termeni lingvistici foarte tari folosiţi de presa financiară şi de analişti pentru a marca o scădere care continuă încă: "prăbuşire", "scufundare", "minime istorice", etc.
Terminologia subliniază un emoţional foarte puternic, de obicei folosit de media pentru a comunica şi a prinde la public (acum se fac bani frumoşi în acest domeniu, n.n.), emoţional care însă dăunează foarte tare investitorului, mai ales din perspectiva celui care reacţionează doar emoţional şi discerne foarte greu realitatea, devenind aproape incapabil să acţioneze pe baze raţionale, după o analiză pertinentă şi având o strategie coerentă.
După 8 zile în care veştile proaste s-au îngrămădit, înregistrându-se noi şi noi minime istorice sau pe termen relativ scurt (10 luni), grijile vis-a-vis de revenirea economiei americane se păstrează, deşi votul pozitiv ar fi trebuit, după unii analişti, să atenueze scăderea şi chiar să producă nişte corecţii, iar veştile despre datoriile suverane ale ţărilor din zona euro alimentează temerile investitorilor, mai vechile probleme cu Grecia şi Irlanda, dar şi noile suspectate Spania şi Italia, fiind în centrul analizelor.
Pe Bursa românească se recomandă îngheţarea permutărilor până la apariţia unei direcţii coerente către care să conveargă mai multe elemente, întrucât este foarte greu de identificat o strategie câştigătoare.
Fondurile de pensii nu reacţioneză întrucât strategia pe termen lung nu le permite mişcări de pe o zi pe alta, ceea ce este un semnal în aşteptarea limpezirii situaţiei pentru strategiile pe termen lung, cu atât mai mult cu cât încă nu poate fi vorba despre semnale care să indice o nouă recesiune.
Pariurile câştigătoare de până acum pe termen foarte scurt au fost legate şi de mutarea investiţiilor către zona dolar, care au avut câştig de cauză datorită votului pozitiv, dar şi către obligaţiuni, investitorii încercând conservarea unor câştiguri, pe fondul frustrării aduse de lipsa de intervenţie a politicienilor pentru a impulsiona nişte direcţii pozitive.
*****
Este posibil ca această scădere pe burse să se menţină sub acelaşi imperiu de 0,5-1% pe zi şi săptămâna următoare. Cei care doresc să facă plasamente printr-o investiţie de tip unit-linked ar putea găsi momentul destul de potrivit, indicii bursieri fiind jos, iar scăderea preconizată pentru săptămâna următoare poate să fie benefică pentru perioada de evaluare a poliţei ca timp de aşteptare. Bineînţeles, există oricând posibilitatea de a începe conservator acum, în obligaţiuni, chiar fără pariu pe dolar sau euro, iar momentul limpezirii situaţiei să fie speculat pentru o creştere a contului prin redirecţionare şi mutare pe acţiuni.
coexe.blogspot
luni, 1 august 2011
Armata turcă a demisionat
Turcia: Toata conducerea armatei a demisionat, in urma divergentelor cu guvernul asupra promovarii militarilor incarcerati
Seful statului major turc precum si comandantii armatelor terestra, a aerului si marinei au demisionat vineri pe fondul divergentelor cu guvernul privind promovarea generalilor incarcerati pentru presupusa implicare in comploturi anti-guvernamentale, anunta AFP.
Mai multe consultari au avut loc in ultimele zile intre seful statului major, generalul Isik Kosaner, si premierul Recep Tayyip Erdogan, inaintea reuniunii de la inceputul lunii august a Consiliului Militar Suprem (YAS) care decide promovarile in ierarhia militara.
42 de generali sunt incarcerati in prezent fiind acuzati de implicare in diverse comploturi care vizau rasturnarea guvernului Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, nascut dintr-o miscare islamista), aflat la putere din 2002.
Armata direa ca acesti militari sa poata beneficia de o promovare, desi se afla in inchisoare, in asteptarea procesului, in timp ce guvernului dorea ca acestia sa fie pensionati.
Agentia semioficiala Anatolia a precizat ca seful statului major si comandantii au cerut sa iasa la pensie.
Decizia generalilor de a renunta la functii are un rol simbolic foarte important, in conditiile in care armata, garantul laicitatii statului, a pierdut foarte mult din forta incepand cu 2007, o data cu lansarea mai multor anchete asupra unor comploturi care vizau partidul guvernamental.
Preluarea puterii de catre AKP, in 2002, a starnit temeri legate de punerea sub semnul intrebarii a laicitatii statului.
Generalul Kosaner fusese numit in acest post in 2010, pentru un mandat de trei ani.
Anul trecut, bazandu-se pe ofensiva judiciara anti-complot, membri civili ai YAS, (in special prim ministrul) au busculat rutina promovarilor.
Fara a merge pana la a-si impune deciziile militarilor, civilii au refuzat sa promoveze militari care au fost implicati in scandaluri complotiste, ceea ce a antrenat inclusiv o intarziere in numirea actualului sef de stat major.
inliniedreapta
Seful statului major turc precum si comandantii armatelor terestra, a aerului si marinei au demisionat vineri pe fondul divergentelor cu guvernul privind promovarea generalilor incarcerati pentru presupusa implicare in comploturi anti-guvernamentale, anunta AFP.
Mai multe consultari au avut loc in ultimele zile intre seful statului major, generalul Isik Kosaner, si premierul Recep Tayyip Erdogan, inaintea reuniunii de la inceputul lunii august a Consiliului Militar Suprem (YAS) care decide promovarile in ierarhia militara.
42 de generali sunt incarcerati in prezent fiind acuzati de implicare in diverse comploturi care vizau rasturnarea guvernului Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, nascut dintr-o miscare islamista), aflat la putere din 2002.
Armata direa ca acesti militari sa poata beneficia de o promovare, desi se afla in inchisoare, in asteptarea procesului, in timp ce guvernului dorea ca acestia sa fie pensionati.
Agentia semioficiala Anatolia a precizat ca seful statului major si comandantii au cerut sa iasa la pensie.
Decizia generalilor de a renunta la functii are un rol simbolic foarte important, in conditiile in care armata, garantul laicitatii statului, a pierdut foarte mult din forta incepand cu 2007, o data cu lansarea mai multor anchete asupra unor comploturi care vizau partidul guvernamental.
Preluarea puterii de catre AKP, in 2002, a starnit temeri legate de punerea sub semnul intrebarii a laicitatii statului.
Generalul Kosaner fusese numit in acest post in 2010, pentru un mandat de trei ani.
Anul trecut, bazandu-se pe ofensiva judiciara anti-complot, membri civili ai YAS, (in special prim ministrul) au busculat rutina promovarilor.
Fara a merge pana la a-si impune deciziile militarilor, civilii au refuzat sa promoveze militari care au fost implicati in scandaluri complotiste, ceea ce a antrenat inclusiv o intarziere in numirea actualului sef de stat major.
inliniedreapta
Breivik s-a antrenat la o baza paramilitara din Belarus
Teroristul norvegian Anders Behring Breivik s-a antrenat intr-o tabara paramilitara secreta din Belarus, la inceputul acestui an, a declarat un politician belarus din Opozitie, citand surse din securitatea tarii.
“Breivik a vizitat Belarus de cateva ori. Primavara asta, pregatindu-se pentru atacuri, a vizitat Minsk, unde s-a antrenat intr-o tabara paramilitara secreta”, a spus Mihail Resetnikov, seful Partidului Patriotilor din Belarus, citat de Ria Novosti.
Afla pe Ziare.com totul despre atentatele din Norvegia
Resetnikov sustine ca a aflat despre vizitele lui Breivik de la “organele de securitate”.
Breivik, in varsta de 32 de ani, a recunoscut ca a pus o bomba in Oslo si a deschis focul in insula Utoya, omorand 76 de persoane.
Breivik a mentioant in “manifestul” sau publicat pe Internet ca a vizitat Belarusul pentru a studia efectele dezastrului nuclear de la Cernobil. Belarusul a confirmat ca acesta s-a aflat in tara in perioada 4-11 martie, 2005.
Resetnikov a mai spus ca Breivik a participat in “antrenamente de sabotaj-terorism” cu un fost membru al serviciilor speciale belaruse, si ca s-a folosit de un pasaport fals pentru a intra in tara.
“Numele lui de cod in KGB-ul belarus era Viking. Se zvonea ca are o prietena in Belarus”, a mai spus politicianul.
Un analist rus sustine ca afirmatiile politicianului belarus sunt exagerate, insa se stie ca liderul belarus, Aleksandr Lukasenko, este prieten cu colonelul libian Moammar Gaddafi si il admira pe Adolf Hitler.
inliniedreapta
“Breivik a vizitat Belarus de cateva ori. Primavara asta, pregatindu-se pentru atacuri, a vizitat Minsk, unde s-a antrenat intr-o tabara paramilitara secreta”, a spus Mihail Resetnikov, seful Partidului Patriotilor din Belarus, citat de Ria Novosti.
Afla pe Ziare.com totul despre atentatele din Norvegia
Resetnikov sustine ca a aflat despre vizitele lui Breivik de la “organele de securitate”.
Breivik, in varsta de 32 de ani, a recunoscut ca a pus o bomba in Oslo si a deschis focul in insula Utoya, omorand 76 de persoane.
Breivik a mentioant in “manifestul” sau publicat pe Internet ca a vizitat Belarusul pentru a studia efectele dezastrului nuclear de la Cernobil. Belarusul a confirmat ca acesta s-a aflat in tara in perioada 4-11 martie, 2005.
Resetnikov a mai spus ca Breivik a participat in “antrenamente de sabotaj-terorism” cu un fost membru al serviciilor speciale belaruse, si ca s-a folosit de un pasaport fals pentru a intra in tara.
“Numele lui de cod in KGB-ul belarus era Viking. Se zvonea ca are o prietena in Belarus”, a mai spus politicianul.
Un analist rus sustine ca afirmatiile politicianului belarus sunt exagerate, insa se stie ca liderul belarus, Aleksandr Lukasenko, este prieten cu colonelul libian Moammar Gaddafi si il admira pe Adolf Hitler.
inliniedreapta
Abonați-vă la:
Postări (Atom)