Tipologia motorului: conteaza foarte mult in stabilirea consumului si a puterii oferite. In functie de acest parametru, veti putea calcula nu numai costurile de intretinere si alimentare, dar chiar si eficienta, randamentul, suprafetele pe care sunt capabile sa le lucreze cele mai bune motocultoare. Va stau la dispozitie doua optiuni: motorul electric si motorul diesel(cu ardere interna de combustibil). Motocultoarele electrice sunt in mare parte denumite motosape, fiind dependente de o sursa de energie electrica si implicit conditionate ca putere oferita. De obicei, suprafetele pe care acestea sunt capabile sa le administreze sunt mai restranse, iar puterea oferita este exprimata in watti(W).
Motocultorul diesel utilizeaza un motor in 4 timpi, care se alimenteaza cu diverse tipuri de combustibil. Puterea este exprimata in cai putere(CP), unde 1CP este echivalentul a aproximativ 735W. Cu cat mai mare este puterea oferita, cu atat mai mare va fi consumul, insa si randamentul va creste. De asemeni, suprafata ce va putea fi lucrata se va dubla sau tripla fata de cazul motosapelor. Abia aceste modele sunt denumite pe buna dreptate motocultoare sau motocultivatoare, dupa caz.
Tipul: este al doilea aspect asupra caruia trebuie sa directionati aceasta analiza. Din punct de vedere al sistemului de transmisie(modul in care este transformata energia calorica in energie mecanica si transmisa la distributie si freze), aceste masini se diferentiaza in trei mari categorii: hobby, semiprofesionale si profesionale. Bineinteles, cu cat mai avansat este nivelul de utilizare, cu atat mai complex va fi aparatul ales.
Motocultoarele hobby destul de asemanatoare cu motosapele si includ un sistem de transmisie simplu, format din ax cu roata melcata sau din lant/curea pentru transmisie de la motor la distributie. De asemeni, pentru aceste utilaje, de la distributie la freze se utilizeaza lant.
Motocultoarele semiprofesionale utilizeaza ca sistem de transmisie lant si cutie de viteze. Asta inseamna ca pot utiliza ritmuri diferite de lucru, in functie de procedeele indeplinite, fiecare viteza corespunzand altor activitati. In acest caz, puterea oferita este net superioara, aparatul fiind capabil sa tracteze si o remorca de mici dimensiuni, in functie de preferintele la utilizare.
Motocultivatoarele sunt motocultoare profesionale si reprezinta cele mai performante si mai puternice optiuni pe care le gasiti pe piata. Toate modelele utilizeaza transmisie prin ambreiaj de la motor la cutia de viteze. Aceste utilaje sunt indicate in special pentru lucrul cu soluri grele, dificile si au meritul de a incorpora foarte multe functii, putand fi considerate cele mai versatile masini pentru administrarea terenului. Cele mai multe pareri despre cele mai bune motocultoare profesionale sunt de acord ca, puterea oferita este mult mai ridicata, greutatea este una considerabila, iar costul de achizitie e pe masura facilitatilor oferite.
Latimea frezelor: este distanta maxima pe care o poate acoperi axul cu freze incorporat la o singura trecere. Fiecare motocultor este echipat cu un anumit numar de freze, care au sarcina de a rascoli solul sau de a efectua diverse procedee agricole, dupa caz. Pentru modelele hobby si cele semiprofesionale, aranjamentul cutitelor este unul conventional, ele fiind aliniate pe un ax plasat in partea inferioara a utilajului. In cazul motocultivatoarelor, frezele sunt dispuse hexagonal, astfel incat sa prezinte o mai mare rezistenta la uzura si sa ofere randament sporit. Dispozitivele hobby sunt echipate cu freze a caror latime este cuprinsa intre 80 si 90cm, cele semiprofesionale corespund intervalului 80 – 100cm, iar aparatele profesionale prezinta un ecartament ce poate ajunge in jur de 140cm.
Parametrii de cultivare: la acest capitol, trebuie aduse in discutie adancimea de lucru si capacitatea de acoperire a suprafetelor, deoarece ele constituie niste indicatori des mentionati in descrierile produselor. Pentru categoria hobby, frezele ajung pana la 20 cm in pamant, fiind capabile sa cultive o suprafata de pana la 5000 de metri patrati. Pentru varianta semiprofesionala, adancimea de lucru este cotata la aproximativ 20 – 22 cm, iar suprafata de lucru recomandata este cuprinsa intre 5000 si 10000 de metri patrati. In ceea ce priveste modelele profesionale, adancimea de afanare este cuprinsa intre 22 si 25cm, iar suprafetele administrate depasesc lejer 10000 de metri patrati.
Functiile: constituie cele mai importante optiuni de lucru si indica nu numai cat de util va fi produsul achizitionat, ci si cat de ergonomic poate fi acesta folosit in gospodarie. Trebuie mentionat aici faptul ca, este mai indicat sa achizitionati un motocultor cu remorca sau un dispozitiv din gama profesionala, deoarece acesta este livrat complet echipat, cu diverse accesorii esentiale: cultivator, remorca, set de roti din cauciuc si roti metalice, plug si chiar rarita. Este foarte util sa beneficiati de posibilitatea de a regla facil inaltimea si latimea de lucru. Totodata, alegeti un produs la care pornirea se face usor si orientati-va catre cele care va ofera un panou de control ergonomic. Este indicat sa beneficiati macar de o optiune de schimbare a directiei de rotire a frezelor, care permite curatirea acestora de pamantul ce adera la ele. Pentru o folosire fiabila, comenzile trebuie sa fie cat mai usoare, plasate cat mai la indemana, iar o functie de oprire rapida a motorului poate constitui un bonus.
Conditiile de intretinere: sunt factori care va sugereaza mai mult sau mai putin ce costuri suplimentare va genera produsul achizitionat. La acest capitol, motorul, ambreiajul(in mediu uscat sau in baie de ulei) si cutitele sunt cele mai importante parti componente. In cazul motocultivatoarelor, uzura frezelor este atenuanta, prin dispunerea hexagonala. Daca producatorul mentioneaza si materialul din care au fost confectionate acestea, aveti un indicator in plus, deoarece multe produse sunt echipate cu lame din otel de cea mai buna calitate, tratat pentru rezistenta suplimentara la soc mecanic. Contrar asteptarilor multor agricultori amatori, o greutate mai mare va avantaja nu numai procesul de lucru, ci si eficienta, uzura fiind minima, fata de un randament maxim. Cand dispozitivul este mai greu, acesta beneficiaza de o foarte buna aderenta, implicit de cuplu maxim. Bineinteles, consumul de combustibil va constitui o cheltuiala corespunzatoare, pe care fiecare potential cumparator si-o va asuma ca atare. Acelasi lucru se intampla si in cazul filtrului de aer, care trebuie schimbat periodic.
Brandul producator: reprezinta un aspect de care multi utilizatori se intereseaza, inainte de a achizitiona un model sau altul. Orice furnizor specifica, de obicei, provenienta motorului incorporat, acesta constituind cea mai importanta piesa. Printre cele mai apreciate firme, care furnizeaza produse si pe piata din Romania, putem mentiona: Honda, Sep, Ruris, Loncin, Bronto, O-Mac sau Gardelina. Bineinteles, va puteti orienta si catre dispozitive hibrid, fiind cunoscute colaborarile Sep cu celelalte firme producatoare, astfel incat puteti achizitiona un produs apartinand Sep, dar dotat cu motor Loncin sau Kama.
Deoarece acum va stau la dispozitie toate aceste sfaturi si indicatii, nu va mai ramane decat sa gasiti un motocultor ieftin si bun, potrivit pentru suprafetele pe care va pregatiti sa le cultivati. Pentru a economisi timp si astfel incat sa aveti la dispozitie cat mai multe modele dintre care sa alegeti produsul perfect, va sugeram sa va achizitionati un astfel de utilaj de pe internet. Calitatea si garantia sunt aceleasi, iar daca nu sunteti pe deplin convinsi de performantele tehnice, puteti returna sau substitui produsul cu altul mai bun.
Sursa clovis.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna