Susaiul (Sonchus oleraceus, S. asper, S. arvensis, S. tenerrimus) este un nume atribuit mai multor specii Sonchus din familia Asteraceae, inrudite cu cicoarea. Sunt plante anuale care nu se reproduc din radacina anul urmator, ci prin raspandirea semintelor si considerate buruieni.
Tulpinile diferitelor specii Sonchus comestibile variaza in inaltime de la 30cm la 2m si contin un lichid alb lipicios. Frunzele alungite si cu lobi triunghiulari iregulati sunt comestibile. Toate au flori galbene, usor diferite intre ele, cu petale asezate in rozeta. Plantele sunt native pe toate continentele cu clima temperata, fiind cunoscute si folosite in alimentatie inca din Antichitate, din Europa pana in China si in Noua Zeelanda.
Frunzele se culeg tinere si au un gust proaspat si dulceag, fiind preferata in salate, supe, dar si utilizata in moduri asemanatoare spanacului. In Italia, la tara, se amesteca in paste, sau se folosea drept umplutura pentru ravioli. In Noua Zeelanda, Maori foloseau radacina susaiului drept guma de mestecat din cauza continutului de latex.
Frunzele sunt bogate in saruri minerale si vitamina C, ele contin aproximativ 47 mg de vitamina C 100g planta verde.
Triterpene pentaciclice pe care le contine susaiul imbunatateste productia de colagen si din acest motiv este utilizat in cosmetica.
Substante active
Acest plante medicinale contin alfa lactucerol, beta-lactucerol, manitol, inozitol, dioxid de siliciu, potasiu, flavonoide, taraksasterol.
In scop medicinal se folosesc radacinile, tulpinile si frunzele.
Utlizari terapeutice ale susaiului
Sonchus oleraceus a fost folosit ca un abortiv si, de asemenea, a fost folosit ca un purgativ, un sedativ, in combaterea cancerului. De asemenea, este si diuretic, vermicid si emolient; in unele culturi este folosit pentru a trata dependenta de opiu.
Frunzele plantei Sonchus arvensis se folosesc sub forma:
– cataplasme: au actiune antiinflamatorie motiv pentru care sunt folosite pentru cicatrizarea ranilor si pentru atenuarea suferintei musculare post-traumatice.
– infuzie pentru pietre la rinichi
Peste 50 mg de frunze uscate sonchus arvensis, adauga 250 ml de apa. Bea trei cani pe zi pana la vindecare.
Infuzia este utilizata si in tratamentul cancerului de san, iar despre ceaiul din frunze se spune ca poate calma nervii.
Boli ale vezicii biliare si litiaza biliara: mananca zilnic 5 frunze de susai pana la vindecare.
Radacina prajita este folosita ca un inlocuitor de cafea. Sub forma de ceai este utilizata in tratamententul astmului, tusei si febrei.
https://reflectiicotidiene.blogspot.com Fiecare dintre noi are aproximativ 60.000 de gânduri pe zi. Iar toate aceste gânduri ale noastre produc consecinţe, pentru că fiecare gând este de fapt o energie pe care o lansăm în Univers şi nu doar în direcţia dorită, ci în toate direcţiile. Energia emisă de gândurile noastre îşi caută apoi, în drumul ei, o altă energie cu care să vibreze la unison, după principiul „ceea ce se aseamănă se adună”.
Translate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna