Translate

luni, 19 ianuarie 2015

Folosirea eficienta a capcanei de soareci poate reduce ecologic pierderile la depozitare si va poate scapa de soarecii intrati in magazii si chiar locuinte.

6% din PRODUCȚIA NAȚIONALĂ de GRÂU, MÂNCATĂ de ȘOARECI, după interzicerea utilizării unor substanțe pentru deratizare

soareci_grau. foto: romaniatv.netPeste 6% din producţia de grâu din acest an a fost mâncată de şoareci, pagubele fiind estimate la 40 de milioane euro, potrivit Federației Naționale a Producătorilor Aagricoli (FNPR), care acuză autorităţile că au interzis deratizările, pe motiv că produsele folosite de fermieri nu erau omologate de UE.
„Aproximativ 6-7% din producţia de grâu din acest an a fost mâncată de şoareci direct din câmp. Anul acesta a fost o explozie a numărului de şoareci. A fost ceva fantastic, nişte atacuri cum n-am mai văzut”, a spus Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).
El spune că numărul şoarecilor a crescut exponenţial în ultimul an pentru că autorităţile române au interzis deratizările, pe motiv că produsele folosite de către fermierii români nu sunt sunt omologate în Uniunea Europeană.
Potrivit calculelor lui Viorel Matei, din producţia de 6,8 milioane de tone de grâu, peste 400.000 de tone au fost mâncate de şoareci, provocând pierderi de aproximativ 40 de milioane de euro, la un preţ mediu de 100 de euro pe tonă. Din datele Ministerului Agriculturii, România a raportat o producţie de grâu de 7,37 milioane de tone în acest an, în urcare faţa de 7,34 milioane tone anul trecut, fiind cea mai mare din ultimii nouă ani şi a doua din ultimii 44 de ani. FNPR contestă însă cifra înaintată de autorităţi.
„Chiar dacă s-au declarat în acest an producţii record de grâu, acestea sunt mincinoase. Declaraţiile au fost făcute la începutul recoltei, când s-a recoltat 15-20% din suprafaţă şi, într-adevăr, producţiile au fost foarte bune, de peste 5.000 de kilograme la hectar. După aceea a venit primul val de ploi, iar producţiile au scăzut undeva pe la 4.200 de kilograme la hectar, urmat ceva mai târziu de un al treilea val de ploi, care a dus la scăderea producţiei la 1.800 de kilograme. Nu puteam să-l culegem pe tot odată, la început, pentru că nu se coace tot grâul în acelaşi timp”, a mai spus oficialul federaţiei.

În acest context, el spune că producţia reală de grâu a ajuns la 6,8 milioane de tone, care a scăzut la 6,4 milioane de tone după atacurile şoarecilor.

Sursa alba24

Daca in camp sunt aceste pierderi ne putem imagina ce atac a fost asupra graului depozitat de tarani in patule deschise sau in magazii.
In imagine de mai jos va prezint o tehnica proprie de eficientizare a capcanei de soareci, care in constructie este facuta pentru a folosi cascaval. Am constatat ca soarecii mancau cascavalul si plecau. Ineficienta maxima. Am preluat o tehnica din pescuit. Pescarii cunosc ata de Kevlar, ata folosita pentru capturi importante. Si mai cunosc si burghiul de mana folosit la gaurirea boabelor de porumb tehnica folosit la tehnica de pescuit cu boilles. Deci am gaurit 2 boabe de porumb cu burghiul din imagine, am folosit o bucata de ata de kevlar pe care am introdus-o in fanta capcanei ocolind bratul mic in care se prindea casacvalul, apoi am trecut bucla dupa brat si am tras firele intr-un nod asa cum se vede si in schema desenata si in poze. Am facut nodul de 2 ori. Am introdus apoi pe fiecare fir cate un bob de porumb si am facut din nou 2 noduri dupa care cu foarfeca am taiat firele de dincolo de nod. Am armat capcacana si am plast-o in colturi. Soarecii in 80% din cazuri nici nu mai apuca sa inghita boabele ca sunt prinsi. In locul atei de Kevlar puteti folosi alte materiale rezistente si gaurirea boabei de porumb poate fi facuta si cu o sula sau alt mijloc ascutit.
Sa cultivi grau ca sa aiba soarecii ce sa manance este o prostie destul de mare. Otrava omoara si animalele care mananca soarecii otraviti, lipiciul este scump si trebuie schimbat des. Capcana ramane un mijloc mai la indemana, in afara pisicii care totusi dupa ce se satura trece langa soba.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii