Nici nu s-a sfârşit primăvara, că deja ne năpădesc probleme specifice verii - nivelul de radiaţii solare creşte de la o zi la alta, iar autorităţile sunt în alertă din cauza fenomenului de secetă. În plus, specialiştii ne avertizează că vom avea parte de mai multe explozii solare deosebit de puternice.
Mult mai devreme decât anul trecut, canicula pune stăpânire peste România încă de săptămâna aceasta. De mâine, mercurul termometrelor va fi într-o continuă creştere, duminică ajungând chiar şi la 33 de grade Celsius, deşi suntem abia la jumătatea lunii mai. Din acest motiv, meteorologii au emis avertizări pentru următoarele zile şi în privinţa radiaţiilor solare ultraviolete, care vor fi mult mai intense decât în mod normal.
De asemenea, prognoza meteorologică pe următoarele luni anunţă o vară mult mai călduroasă decât cea de anul trecut. Ce se întâmplă? Încă din 2010 cotidianul Libertatea a anunţat că anii 2013 şi 2014 vor fi vârful unui ciclu solar care încalcă tot ce ştiau astrofizicienii despre astrul zilei.
Până acum, la fiecare 11 ani Soarele îşi accentua uşor activitatea, după care revenea la normal. Iată însă că aceste date au început să se schimbe brusc.
“După 200 de ani de observaţii astronomice, în care ciclurile solare de 11 ani se derulau cu mici abateri între extremele anului minim şi ale celui maxim, în acest moment fenomene necunoscute au dat peste cap mecanismele de ceasornic ale previziunilor activităţii solare. Perioada de maxim solar este mai lungă şi mai violentă. Concret, ne aşteptăm ca de acum până în septembrie să asistăm la erupţii solare ieşite din comun, care vor produce fenomene meteorologice extreme a căror durată, frecvenţă şi intensitate vor depăşi valorile obişnuite. Vom avea perioade secetoase, cu temperaturi de 50 de grade Celsius, intercalate cu ploi deosebit de violente, care vor provoca inundaţii”, ne-a declarat general dr. Emil Străinu (foto), expert în ameninţări neconvenţionale şi asimetrice.
Folosiţi creme de protecţie
“E bine ca oamenii să poarte haine deschise la culoare, care resping razele Soarelui, să nu iasă din casă fără ochelari de protecţie şi fără pălărie, dar mai ales să folosească pe toate suprafeţele de piele expusă creme de protecţie cu factor UV cât mai mare.
Cel mai bine pentru copii e să rămână în casă în zilele cu nivel mare de radiaţii solare”, ne-a spus Laurenţiu Luca (foto), directorul Clinicii Puls.
Seceta ne ia mâncarea de la gură
Daniel Constantin (foto), ministrul agriculturii, a făcut zilele trecute declaraţii îngrijorătoare.
Demnitarul a anunţat oficial că anul acesta, în lunile iulie-august, ne vom confrunta cu secetă.
De asemenea, el a tras un semnal de alarmă către fermieri, pentru că în această situaţie cele mai afectate culturi sunt cele de porumb şi de floarea-soarelui.
Este posibil ca fenomenele de deşertificare, aşa cum sunt cele de la Dăbuleni, Dolj, să se extindă în tot sudul României
. Caracterul variabil al radiaţiei solare
Se observă că la ora 12, când intensitatea radiaţiei solare este maximă, valoarea acesteia
depăşeşte 800W/m2, ceea ce reprezintă o valoare foarte ridicată, chiar şi faţă de media din timpul verii,
în timp ce pe durata nopţii, valoarea intensităţii radiaţiei solare este evident nulă. Dimineaţa şi după-
masa, intensitatea radiaţiei solare, variază rapid între 0 şi valoarea maximă, respectiv între valoarea
maximă şi 0. Pentru curba de variaţie a intensităţii radiaţiei solare reprezentate în figura 1, valoarea
medie a intensităţii radiaţiei solare, pe durata zilei, este uşor superioară valorii de 500W/m2
. În zilele anului, caracterizate prin radiaţie solară mai puţin intensă de exemplu primăvara sau toamna, valorile maxime şi medii ale intensităţii radiaţiei solare, chiar şi în cele mai însorite zile din aceste perioade, pot să scadă mult sub valorile prezentate anterior.
6 reguli pe care trebuie să le respecţi ca să nu te arzi la soare
În ciuda avertismentelor referitoare la nivelul ridicat al radiaţiilor solare, parcă tot mai multe persoane decid să nu le ia în serios şi să petreacă întreaga zi pe plajă, fără protecţie. Ai mare grijă şi ia măcar câteva măsuri de protecţie în calcul!
Nu este recomandat să stai la soare între orele 11:00-16:00 şi nici să nu te gândeşti că dacă recurgi la cremele cu protecţie solară, pielea ta nu va fi afectată.
1. Stai la soare cu măsură!
Respectă sfaturile dermatologilor şi evită să stai la soare între orele 10-16 când soarele este foarte periculos pentru pielea ta.
2. Evită arsurile solare, expunându-te progresiv la soare!
Dacă ai pielea deschisă la culoare este bine să te expui treptat şi câte puţin la soare, altfel rişti să te alegi cu arsuri solare.
3. Foloseşte creme cu factor de protecţie cât mai ridicat!
Foloseşte cremele cu protecţie solară de fiecare dată când te expui la soare, iar dacă petreci mai multe ore pe plajă se recomandă reaplicarea unui nou strat de cremă. Aplică loţiunea cu protecţie solară cu 30 de minute înainte de a ieşi la soare şi reaplică un nou strat la fiecare 2 ore.
4. Norii nu opresc ultravioletele!
Nu te baza pe cerul înnorat pentru că radiaţiile ultraviolete vor ajunge tot în pielea ta dacă stai fără măsură la soare, mai ales în intervalul orar periculos.
5. Poţi să faci arsură solară chiar dacă stai în apă!
Razele ultraviolete sunt reflectate de apa mării şi pielea ta va avea de suferit. Dimineaţa şi seara este numai bine să petreci mai multe ore în apa mării.
6. Bronzul nu înseamnă sănătate curată!
Bronzul nu este sănătate curată, ci o reacţie de apărare a organismului împotriva radiaţiilor ultraviolete. Dacă îţi faci griji pentru sintetizarea vitaminei D în organism, trebuie să ştii că doar 5 minute de expunere la soare asigură organismului necesarul de vitamina D, după cum susţin medicii dermatologi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna