Translate

joi, 13 septembrie 2012

Verdict: Germania spune DA zonei euro. Ce conditii pun nemtii

O lume intreaga este cu ochii pe Germania, acolo unde Curtea Constitutionala Federala va da, astazi, poate cel mai important verdict din istoria sa, de care depinde existenta monedei euro, precum si viitorul Uniunii Europene.

Cei 8 judecatori se vor pronunta asupra constitutionalitatii infiintarii Mecanismului European de Stabilitate (European Stability Mechanism - ESM), institutia destinata salvarii statelor cu probleme, precum Grecia, Italia sau Spania.

In cazul in care Curtea Constitutionala Federala va da unda verde “FMI-ului“ european, expertii spun ca acesta va fi un pas decisiv spre formarea Statelor Unite ale Europei.   

Daca vor respinge Mecanismul European de Stabilitate, se anunta o furtuna uriasa pentru euro - unii vorbesc de prabusirea monedei europene si de falimentele Greciei si Spaniei. “Ar fi un castel de carti de joc care s-ar prabusi instantaneu”, a declarat un analist pentru Financial Times.   

Ce prevede Mecanismul European de Stabilitate   

Mecanismul European de Stabilitate va functiona, in esenta, precum un Fond Monetar European.   ESM va fi capitalizat prin contributii financiare ale fiecaruia din statele zonei euro, in functie de ponderea fiecaruia in PIB-ul zonei euro. Suma totala va fi de 500 miliarde de euro, iar Germania va aduce cei mai multi bani – 190 miliarde de euro.

Cei 500 miliarde de euro vor fi imprumutati statelor din zona euro aflate in criza, precum Grecia si Spania, la dobanzi reduse. Asta in conditiile in care tarile respective se imprumuta foarte scump in prezent din piete.   

Bineinteles, dupa modelul FMI, ajutorul financiar va fi conditionat de reforme economice si politice care sa scoata economiile la liman.   

Statele respective nu vor primi banii direct. Vor emite obligatiuni care vor fi cumparate de ESM.  

Pro si contra ESM   

Decizia Curtii Constitutionale Federale a Germaniei este asteptata cu interes in mediile politice si economice din intreaga lume. In Germania, opiniile sunt impartite. Coalitia de la putere sustine Mecanismul European de Stabilitate.  

„Sunt sigur ca Curtea nu va bloca tratatul fiscal si infiintarea ESM. Am examinat cu atentie aceste chestiuni si nu vad nici un fel de problema cu constitutia noastra germana”, a declarat, saptamana trecuta, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble.   

Politicienii si expertii considera ESM drept singura modalitate in care uniunea monetara europeana se poate salva, evitand falimentele tarilor din statele PIIGS.   

„Germania ar trebui sa devina mai binevoitoare, ca stat de baza, daca nu, atunci sa paraseasca zona euro”, a declarat miliardarul George Soros, intr-un articolul publica de „Monday’s New York Review of Books”. 

Acesta a mai vehiculat si ideea infiintarii unei Autoritati Fiscale Europene, finantata din incasarile de TVA, care sa supravegheze finantele guvernelor din zona euro.   

Contestatarii ESM, in special cei din Germania, afirma ca odata cu adoptarea planului, statele sanatoase economic isi vor asuma, practic, oalele sparte de tarile indisciplinate precum Grecia.   

La Curtea Constitutionala s-au depus numai putin de 37.000 de plangeri de la cetatenii germani, nemultumiti de faptul ca vor trebui sa suporte, din postura de contribuabili, salvarea financiara a statelor PIIGS.   

Contestatarii afirma ca infiintarea ESM incalca Tratatul de la Maastricht care interzice bailout-ul statelor cu probleme financiare din zona euro, precum si colectivizarea directa sau indirecta a datoriilor suverane in interiorul uniunii monetare.   Infiintarea Mecanismului European de Stabilitate ar incalca, totodata, si suveranitatea bugetara a statelor.

Statele Unite ale Europei devin realitate?   

In situatia in care Curtea Constitutionala a Germaniei va decide aprobarea ESM, se va face un pas concret spre proiectul Statelor Unite al Europei. Un proiect sustinut de majoritatea politicienilor europeni, cu exceptia celor din Marea Britanie, Cehia si Polonia. Britanicii si cehii au refuzat, de altfel, sa semneze Pactul Fiscal ce urmeaza sa armonizeze legislatiile fiscale din cele 27 de tari membre.   

Ce va insemna Statele Unite ale Europei? O spune poate cel mai bine Traian Basescu, unul dintre putinii lideri europeni dinafara zonei euro care sustine acest ideal. 

"Numai prin cedarea masiva de suveranitate, Europa mai poate ramane o putere economica si militara. Altfel, Europa va ramane o carte de istorie a lumii, in care vei putea citi despre cele mai sofisticate culturi", a declarat Basescu. “O economie fragmentata cu politici diferite in 27 de state nu ne face competitivi din punct de vedere economic. Trebuie sa decidem repede, in urmatorii 2-3 ani, daca vom crea Statele Unite ale Europei (SUE) sau nu", a mai spus acesta.   

Daca Basescu se arata entuziast, estimand, probabil, ca odata ce vom intra in zona euro,  vom atrage mai usor investitori, iar nivelul de trai va creste, exista alti lideri europeni care avertizeaza asupra pericolelor.   

Unul dintre ei este ministrul poplonez de externe, Radoslaw Sikorski, care, in Parlamentul de la Varsovia, a avertizat ca Uniunea Europeana va trece printr-o perioada de deriva si stagnare economica, iar tarile mai putin dezvoltate (precum Romania – n.r.) vor fi condamnate la statutul de colonie.   

O idee veche de secole

Ideea unei Europe Unite nu este una noua, ea venind "din secolul 19, chiar din Evul Mediu", afirma analistul Ovidiu Nahoi. El spune ca in istorie au existat "perioade mai lente si mai rapide" in aceasta directie.

Adeptii teoriei conspiratiei, citati intr-o analiza DailyBusiness.ro, afirma ca toate evenimentele la care asistam pe scena publica internationala nu sunt insa altceva decat "praf in ochi". Astfel, criza financiara a fost declansata artificial, cu scopul de a extinde controlul “baietilor destepti” asupra economiei mondiale.

Pe de alta parte, proiectul Statelor Unite ale Europei seamana, ca doua picaturi de apa, cu cel al SUA. Dupa crearea Statelor Unite, a existat o perioada de criza din cauza ca economiile statelor membre nu functionau dupa aceleasi reguli.   

Liderii de la Washington au adoptat o politica a pasilor marunti care a dus, in cele din urma, la crearea unei banci centrale, a unor autoritati federale si a integrarii fiscale. Analistii economici au schitat, in 5 pasi, planul ce va fi urmat de Statele Unite ale Europei. 

Potrivit expertului Mihnea Graur, “chiar daca la acest moment realizarea Statelor Unite ale Europei pare literatura utopica sau stiintifico-fantastica, proiectul este realizabil si ar aduce beneficii importante unei populatii de peste jumatate de miliard”.

Primul pas, in opinia expertilor, il constituie o uniune  fiscala a zonei euro. 

“Ideea este mai veche, dar dezbaterile au reinceput odata cu declaratiile laureatilor Premiului Nobel pentru economie din acest an, Thomas Sargent si Christopher Sims. Sigur ca in practica este cu mult mai greu de realizat decat in teorie. Sunt necesare resurse uriase, o perioada de trecere pentru a atenua socurile, crearea unor politici si algoritmi fiscali, etc”, afirma comisarul european Gunther Oettinger.

Toata Europa va avea euro in 2018?

Un al doilea pas ar urma sa fie aderarea tuturor statelor din UE la moneda euro intr-un orizont de timp de maxim 5 ani. Cei mai virulenti opozanti ar fi desigur Marea Britanie, Danemarca si Suedia. De asemenea, Polonia, Cehia si Ungaria ar putea “bombani”, dar e putin probabil ca isi vor permite sa ramana pe dinafara.

Cel de-al treilea pas il reprezinta crearea unei constitutii europene, fara renuntarea la constitutiile nationale. 
Va fi una dintre sarcinile cele mai dificile, pentru ca in vreme de criza, sentimentele nationaliste incep sa iasa la suprafata.

Cel de-al patrulea pas il reprezinta recapitalizarea bancilor din zona euro si [/b]pastrarea unui control al statelor europene prin intermediul BCE[/b]. Cu alte cuvinte, controlarea bancilor pentru a nu-si mai face de cap in piata.

In fine, cel de-al cincilea pas, cel aflat deja in derulare, il reprezinta extinderea reglementarilor cu caracter unitar la nivel european. Altfel spus, accelerarea implementarii unei legislatii comune, de la cea juridica la cele ce vizeaza standardele in economie, mediu, sanatate si alte domenii. Sursa dailybusiness

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii