Translate

miercuri, 23 mai 2012

Legea Big Brother a fost adoptata prin vot final. Afla ce informatii vor fi monitorizate


E oficial: toate convorbirile telefonice si mailurile, locul din care trimiti sau in care primesti si echipamentul folosit vor fi monitorizate de catre operatorii de telefonie mobila.
Camera Deputatilor a adoptat marti, prin vot final asa numita lege Big Brother, care stabileste obligatia furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice si a furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului “de a retine anumite date generate sau prelucrate in cadrul activitatii lor pentru punerea acestora la dispozitia organelor de urmarire penala, instantelor de judecata si organelor de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale in scopul utilizarii lor, in cadrul activitatilor de prevenire,de cercetare, de descoperire si de urmarire penala a infractiunilor grave sau pentru rezolvarea cauzelor cu persoane disparute ori pentru punerea in executare a unui mandat de arestare sau de executare a pedepsei”.
Desi legea a fost respinsa de Senat, Camera Deputatilor este decizionala, deci nu mai ramane decat sa fie publicata in Monitorul Oficial, in cazul in care nu se ridica vreo exceptie de neconstitutionalitate. Putin probabil sa se intample acest lucru, atata vreme cat suntem deja in procedura de infringement si riscam sanctiuni din partea Uniunii Europene de minim 1,7 milioane euro si plati cu titlu cominatoriu de 44.770,32 euro pe zi de intarziere pana la transpunerea totala a Directivei 2006/24/CE privind pastrarea datelor generate sau prelucrate in legatura cu furnizarea serviciilor de comunicatii.

Datele care vor fi retinute

Concret, datele care vor fi retinute sunt urmatoarele:Conform art. 1 din legea adoptata marti, aceasta se aplica datelor de trafic si de localizare a persoanelor fizice si a persoanelor juridice, precum si datelor necesare pentru identificarea unui abonat sau a unui utilizator inregistrat.

- Datele necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari 
cuprind:
a) in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila: numarul de telefon apelant, precum si numele si adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat,
b) in cazul serviciilor de acces la internet, posta electronica si telefonie prin internet:
1. identificatorul alocat;
2. identificatorul de utilizator si numarul de telefon alocat pentru efectuarea oricarei comunicari prin reteaua publica de telefonie;
3. numele si adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat, caruia i s-a alocat o adresa Internet Protocol, denumita in continuare adresa IP, un identificator de utilizator sau un numar de telefon, la momentul comunicarii.
-  Datele necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari cuprind:
a) in cazul retelelor de telefonie fixa si de telefonie mobila:
1. numarul format sau apelat si, in cazurile care includ servicii suplimentare precum redirectionarea sau transferul apelului, numarul catre care este directionat apelul;
2. numele si adresa abonatului ori ale utilizatorului inregistrat;
- Datele necesare pentru determinarea datei, orei si a duratei comunicarii cuprind:
1. data si ora conectarii si deconectarii de la serviciul de acces la Internet, adresa IP alocata dinamic sau static unei comunicari de furnizorul de servicii de acces la internet, precum si identificatorul abonatului sau al utilizatorului inregistrat;
2. data si ora conectarii si deconectarii de la serviciul de posta electronica sau de telefonie prin Internet.
In cazul serviciilor anonime preplatite se vor retine data si ora activarii initiale a serviciului, precum si identificatorul celulei de la care a fost activat serviciul. De asemenea, se vor retine datele necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile.
Se mai precizeaza ca legea nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiilor consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice.
In aceste cazuri fiind aplicabile prevederile Codului de procedura penala, precum si cele din legile speciale in materie. Cu alte cuvinte va fi monitorizata toata corespondenta noastra, cu cine am corespondat, insa continutul va putea fi accesat doar la cererea Parchetului in conditiile legii.
La sfarsitul perioadei de retinere de 6 luni, toate datele retinute (cu exceptia celor puse la dispozitia autoritatilor) trebuie distruse prin proceduri ireversibile. Procedura distrugerii va fi reglementata prin hotarare a Guvernului pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a acestei legi.
Sursa finantistii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii