De cand lucrez in domeniul fondurilor de economisire am descoperit o noua dependenta in randul celor din jur. Dependenta de cheltuieli
Sunt persoane care pur si simplu cheltuie bani doar pentru ca asta ii face sa se simta bine.
Cheltuielile au in cadrul lor o doza de iluzie.
De aceea efectul lor poate fi comparat cu cel al drogurilor.
Datii unui om bani si veti vedea ce frenezie il apuca.
Frenezia este cu atat mai mare cu cat suma este mai mare.
Oamenii au un reflex de a cheltui, creat de consumul din tinerete, consum asigurat de parinti, consum realizat fara sa ai venit personal.Pana la 18 ani sau la casatorie consumam si ne bucuram.
Partea trista a lucrurilor apare in momentul cand vrem bani pentru investitii personale, pentru studii, pentru pensie, pentru sanatate.
Exista o atitudine prin care fiecare vrea ca altcineva sa se ocupe de asta.
Bancile sa dea bani, statul sa asigure sanatatea si pensiile.
Se scapa din vedere faptul ca de consumul personal ne ocupam singuri.
De cheltuieli am vrea sa se ocupe altcineva.
In media se vorbeste foarte mult despre criza si despre cati bani imprumutam de la FMI sa trecem peste ea.
Stiti de unde are FMI-ul bani?
Sunt bani economisiti la nivel mondial.FMI nu este fabrica de bani.
Fiecare imprumut presupune o dobanda.
Efectul psihologic al acestui imprumut are insa si un caracter pervers.
Drogatii consumului privesc incantati. Uite ca se poate. Putem sa consumam daca avem de unde sa luam bani.
Asa cum am mai spus,in alt articol, anii trecuti era o veselie. Cei care erau creditati de catre banci, ca erau angajati simpli la stat, sau muncitori, descoperisera cea mai rentabila afacere; cumpararea si vanzarea de imobiliare.Unii se bazau pe chiriile pe care le vor lua pe spatiile achizitionate cu credit.
Apoi ce s-a intamplat?!.Acolo la polul consumului s-a ajuns la o limita. Piata vroia banii inapoi cu dobanda.
Cei care au dat banii aveau nevoie de ei urgent.
S-a intervenit cu bani de la stat ca sa se acopere gaura creata de banii aruncati pe lucruri care nu aveau o valoare reala.Banii dati pe iluzii s-au intors impotriva celor care erau ametiti de drogul consumului.
Cei care nu mai pot sa consume cum consumau inainte simt asta intr-un mod dureros.
E ca si cum drogatului nu i-ai mai da doza lui de drog.
Primele lucruri la care au renuntat cei mai multi au fost fondurile de economisire. Banii scosi din aceste fonduri le-au permis sa consume in continuare la fel de mult.
Dar viitorul ?
Pentru un dogat al consumului cand ii reduci consumul, nu mai exista viitor !
Ce stupid.
Viitorul va veni in mod sigur, dar cum pe consumatorul de droguri viitorul il gaseste dependent, bolnav, si eventual distrus definitiv, asa si pe dependentul de consum il va gasi disperat si saracit, falit si cu mintea vraiste.
Exista o atitudine de solidarizare a dependentilor de consum. Datorita acestei atitudini bancile comerciale care au dat bani aiurea sunt sprijinite la nivel mondial sa nu se prabuseasca. Dar lumea uita ca este o civilizatie a petrolului. Ca mai toate bunurile noastre sunt un rezultat al exploatarii acestui produs.
Va incepe o perioada in care energia consumata va deveni din ce in ce mai scumpa.Si asta nu peste un an ci chiar de maine, daca cumva nu chiar a si inceput.
Cei care cred ca vor putea avea acces la civilizatie prin consum, vor descoperi ca costul va creste exponential.
Singurii care vor putea face fata noilor realitati vor fi cei care vor sti sa rationalizeze consumul si cei care vor putea sa produca ceva cu costuri mici.
Oameni relativ modesti dar rationali, ne afectati de drogul consumului vor reusi prin efortul personal sa isi acumuleze fonduri pe care le vor investi inteligent.
In acest moment lumea se bazeaza pe o alta iluzie. Stabilitatea bancilor. Cand natura este in continua schimbare, stabilitatea inseamna moarte. In curand falimente zguduitoare vor lovi lumea.Bancile comerciale vor plati pretul desconsiderarii realitatii.
Furnizorii drogului numit consum vor intelege ca singura ratiune este consumul din bani economisiti, dar va fi prea tarziu pentru ei.
Lumea este si va fi o vreme un loc sigur. Dar va fi un loc sigur pentru cei care economisesc in orice conditii. Este irational sa crezi ca poti economisi doar daca ai un anumit nivel de venit si ca poti sa consumi oricat , oricare ar fi nivelul venitului personal
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sper sa putem comenta impreuna