Translate

vineri, 27 ianuarie 2012

Unde se pot face depozite bancare in valute exotice


Populatia poate constitui depozite in alte monede decat cele clasice pentru piata autohtona la un numar limitat de institutii de credit. Zece banci de pe piata autohtona constituie depozite in lire sterline si doar opt atrag economii in franci elvetieni. Deviza elvetiana a fost promovata de banci ca moneda de imprumut.
In timp ce persoanele care s-au imprumutat in franci au probleme din cauza aprecierii acestei monede in raport cu euro si cu leul, cei care au economisit in moneda Elvetiei au avut sansa de a marca castiguri consistente anul trecut.Suplimentar, la inceputul acestui an, deviza elvetiana a inceput din nou sa se aprecieze in raport cu euro si implicit cu leul. In primele doua saptamani francul s-a apreciat cu 1,2% in raport cu leul.
O alta moneda exotica promovata pe segmentul creditarii in Romania a fost yenul japonez.Creditele in aceasta moneda nu au avut succes, fiind acordate doar de Banca Romaneasca, timp de cateva luni. Aprecierea yenului din ultima perioada a fost in defavoarea celor care s-au imprumutat in moneda Japoniei, dar le-a adus castiguri celor care au economist in ea. Yenul s-a apreciat 9,6% in raport cu leul in 2011 si cu 2,2% in primele doua saptamani ale acestui an.
Depozite in yeni pot fi constituite de populatie doar la o singura banca de pe piata autohtona - Garanti. Aceasta institutie are cea mai extinsa oferta pe partea de economisire in devize exotice. Institutia de credit constituie depozite in dolari australieni, lire turcesti, coroane norvegiene si suedeze.

Diferente semnificative intre randamente
Intre dobanzile platite de banci la depozitele in franci elvetieni si lire exista discrepante semnificative.Cea mai mare dobanda pentru depunerile in franci elvetieni este platita de Piraeus Bank - 3,5% in cazul economiilor atrase pe cinci luni, scadenta maxima pe care institutia atrage depozite in aceasta valuta.
La depozitele pe trei luni Piraeus achita o dobanda de 3,25%. Pentru comparatie, pe aceeasi scadenta Bancpost plateste 1,75%, Volksbank - 0,25%, in timp ce OTP nu achita dobanda pe aceasta scadenta, ci doar pe cea de 12 luni. Dobanzile mari platite de banci arata nevoia lor de a atrage lichiditati.
Banca centrala a Elvetiei tine dobanda in jurul nivelului zero in incercare de a combate tendinta de apreciere a francului.
Si pe segmentul depozitelor in lire sterline apar diferente semnificative intre randamentele care pot fi obtinute de la diferite banci. Banca Carpatica plateste dobanzi de 3% la depozitele in aceasta deviza pe 12 luni, in timp ce UniCredit Tiriac achita doar 1,5%, iar RBS doar 0,6% pe aceleasi perioade.
Sursa finantistii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii