Translate

miercuri, 4 ianuarie 2012

Un Cavaler român la curtea Reginei: Povestea vieţii lui George Iacobescu

Omul de afaceri George Iacobescu, primul român care are voie să folosească apelativul de „Sir", s-a născut pe 9 noiembrie 1945 şi a făcut şcoala primară în Tunari, Ilfov. Chiar dacă începuturile sale par modeste, este dovada vie că un om poate ajunge prin eforturi susţinute până la cel mai înalt nivel profesional. În urmă cu câţiva ani salariul său se ridica la 5 milioane de dolari pe an.
Iacobescu a ajuns în centrul atenţiei presei româneşti după ce a primit titlul de Cavaler din partea Reginei Elizabeta a II-a a Marii Britanii pentru "servicii aduse carităţii, comunităţii şi industriei serviciilor financiare".
Pregătire şi profesie
Aşa cum menţionam, Iacobescu a făcut şcoala primară la Tunari, apoi a urmat Liceul "Dimitrie Cantemir" din Bucureşti. Ca profesie a ales să urmeze ingineria civilă şi industrială în Capitală. Primul său loc de muncă a fost la proiectarea unor staţii de pompare.Totuşi, el provine dintr-o familie cu pregătire, tatăl său fiind avocat şi publicist, iar bunicul său un reputat medic.
Fuga din România
Cel mai probabil, cariera românului nu ar fi ajuns niciodată la apogee dacă acesta nu ar fi părăsit România, în timpul regimului comunist, în 1975. El s-a folosit de un contact pe care îl avea cu Occidentul pentru a pleca în Canada. A fost nevoit să o lase în urmă pe logodnica sa, Gabriela, pe care ulterior, în 1977, a reuşit să o aducă, de asemenea, în Canada.
Cariera de peste mări şi ţări
George Iacobescu a lucrat ca inginer pentru Olympia & York în Toronto, fiind apou promovat manger în construcţii. Ulterior a devenit vicepreşedinte al firmei, din 1978 până în 1987.
Un an mai târziu s-a mutat la Londra pentru a superviza construcţia Canary Wharf.
Canary Wharf - un mic oraş
Proiectul Canary Wharf a fost iniţiat ca urmare a deciziei "Doamnei de Fier", premierul britanic din acei ani, Margaret Thatcher. Era vorba despre un proiect de reconversie şi reabilitare a zoneri docurilor londoneze. Lucrarea a fost încredințată firmei pentru care lucra George Iacobescu, Olympia & York.
Între timp, Iacobescu devine vicepreședinte executiv responsabil cu realizarea bugetelor, cu proiectarea și construirea a jumătate din viitorul centru financiar Canary Wharf.
În anul 1994, a fost promovat ca membru în Consiliul de Administrație al Canary Wharf Holdings Limited ca director executiv, devenind vicepreședinte executiv în anul 1995 și președinte executiv în martie 1997 al unei companii ce are active de peste 5 miliarde de lire sterline. Iacobescu a supervizat dezvoltarea şi construcţia a circa 30 de clădiri de afaceri.
Canary Wharf este format din 35 de clădiri (24 de imobile de birouri, trei mall-uri, un magazin universal, două centre de conferințe, teatre, cinematografe, cluburi de întreținere și sport). Complexul imobiliar are în componența sa primele trei dintre cele mai înalte blocuri zgârie-nori din Anglia, cum ar fi One Canada Square (244 de metri înălțime). În acest cartier își au sediul cele mai mari bănci din lume (Citigroup, Credit Suisse, Bank of America, Hong-Kong Shanghai Bank, Morgan Stanley, Barclays), precum și unele instituții media precum Reuters sau Daily Mirror. În clădirile complexului lucrează zilnic 95.000 oameni.
Canary Wharf este considerat ca fiind cel de-al doilea centru financiar din capitala Marii Britanii, după centrul financiar istoric "City" care s-a dezvoltat de-a lungul a 500 de ani. Ca volum al tranzacțiilor financiare, Canary Wharf a ajuns să dețină o treime din cel derulat în City.
Totuşi, tranzacţiile de aici le depăşesc pe cele din Frankfurt. Canary Wharf Group este şi cel mai mare finanţator al activităţilor de caritate. romaniadindiaspora

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii