Translate

luni, 16 ianuarie 2012

SISTEMUL SANITAR SE SCHIMBA, DAR CUM?


Fara indoiala cea mai mare schimbare pentru sistemul de sanatate din
Romania o reprezinta introducerea caselor de asigurari in sistemul
acordarii de ingrijiri medicale. Dar proiectul de reforma lansat pe 28
decembrie in dezbatere publica vine si cu alte schimbari.

INTRODUCEREA CASELOR DE ASIGURARI PRIVATE IN SISTEM

In mod concret, casele de asigurari vor avea un rol de intermediar
intre populatie si furnizorii de servicii medicale (spitale, clinici,
cabinete de specialitate).

Proiectul de act normativ prevede constituirea unui Fond national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), unde se vor aduna contributiile asiguratilor.Banii adunati de FNUASS vor fi apoi repartizati caselor de asigurari private, in baza contractelor stabilite cu CNAS.

Asiguratorii de sanatate care pot intra in sistemul de asigurari sociale de sanatate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa fie autorizati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor din
Romania;
b) sa fi incheiat la nivelul grupului national sau international din
care fac parte polite de asigurare de sanatate pentru cel putin un
milion de asigurati;
c) valoarea totala a primelor de asigurare subscrise sa fi fost de cel
putin 250 milioane de euro la nivelul grupului national sau
international din care fac parte.

Asiguratorii incheie contracte de tip civil atat cu CNAS, cu furnizorii de servicii medicale cat si cu asiguratii sau reprezentantii legali ai acestora. Contractul cu asiguratii include conditiile de acordare a pachetului de servicii medicale de baza.

ARBITRUL ASIGURARILOR VA AVEA UN ROL IMPORTANT

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care pana acum nu se implica in niciun fel in sistemul de sanatate, va avea alaturi de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) rolul de a reglementa si supraveghea sistemul de asigurari de sanatate.

Reprezentantii CSA vor face parte din Consiliul de Administratie al CNAS (ceea ce pana acum nu se intampla). CSA poate sa dicteze ce case de asigurari private pot sa intre sau nu in sistem.

CUM SE MODIFICA STATUTUL DE ASIGURAT?

Asigurati sunt toti cetatenii Romaniei care incheie un contract de asigurare cu un asigurator de sanatate, la alegere, direct sau prin angajator cu acordul asiguratului.

Statutul de asigurat se extinde si asupra copiilor, sotului sau sotiei. De asemenea, pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei si somerii beneficiaza si ei de statutul de asigurat.

Asiguratii au dreptul la pachetul de baza de servicii medicale de la data inceperii platii contributiei la fond. Nerespectarea obligatiilor de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate duce la diminuarea pachetului de servicii de baza, proces care incepe dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei.

Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si cele prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala.

COPLATA SI ROLUL EI IN NOUL SISTEM SANITAR

Calitatea de asigurat nu te scuteste de la coplata.Aceasta se incaseaza suplimentar de catre furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale. Ea se calculeaza procentual din valoarea serviciilor medicale prevazute in pachetul de baza.

Cand semnezi contractul pentru serviciile de baza afli si ce valoare va avea coplata intr-un an, valoare care nu poate depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate.

Sumele incasate din coplata constituie venituri ale furnizorilor si se utilizeaza pentru imbunatatirea calitatii serviciilor medicale si pentru achizitionarea tichetului moderator pentru sanatate.

Urmatoarele categorii de asigurati sunt scutite de la coplata, dupa cum urmeaza:

- Copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca; - Bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse; - Pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna.

ASISTENTA MEDICALA SE ACORDA, INDIFERENT DE APARTENENTA ETNICA SAU RELIGIOASA A PACIENTULUI

Medicul, medicul dentist, asistentul medical/moasa nu pot refuza sa acorde asistenta medicala/ingrijiri de sanatate pe criterii etnice, religioase si orientare sexuala sau pe alte criterii de discriminare interzise prin lege.

Relatia dintre medic si pacient poate fi intrerupta dupa vindecarea bolii sau in orice moment de catre pacient.

Cadrul medical poate sa rupa relatia numai daca pacientul este directionat catre alt medic cu competente sporite sau daca pacientul manifesta o atitudine vadit ostila fata de medic.

SPITALELE, REORGANIZATE CA FUNDATII SAU SOCIETATI COMERCIALE

Conform proiectului de lege, spitalele pot fi organizate ca institutii publice, asociatii, fundatii sau societati comerciale.

Medicii si personalul medical vor putea fi platiti pe baza negocierii veniturilor in cazul spitalelor care functioneaza ca societati comerciale sau fundatii (proprietarii spitalelor pot negocia direct cu medicul salariul pe care i-l acorda, ceea ce pana acum nu era posibil, medicii fiind platiti ca orice bugetar dupa o grila de salarizare), informeaza zf.ro.

CE SUNT ASIGURARILE VOLUNTARE DE SANATATE?

Asigurarile voluntare sunt de doua feluri: complementar si suplimentar.

Asigurarile voluntare de sanatate de tip complementar suporta total sau partial plata serviciilor acoperite partial din pachetul de servicii medicale de baza si/sau coplatile asociate acestora.

Cele de tip suplimentar suporta total sau partial plata pentru orice tip de servicii necuprinse in pachetul de servicii medicale de baza si coplati, optiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, conditii hoteliere superioare, alte servicii medicale specificate in polita de asigurare.

Casele de asigurari private au dreptul sa incheie asigurari voluntare concomitente de sanatate pentru asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate, care sunt deductibile, la determinarea profitului impozabil, incepand cu 1 ianuarie 2012, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 300 euro intr-un an fiscal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sper sa putem comenta impreuna

Stramosii

Stramosii